Main Menu

Naši mali vežbači

Started by stacka, August 10, 2010, 03:12:04 PM

Previous topic - Next topic

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

emge

Stačka super :clap:

Koje vježbe ste dobili? Ja se mislim da krenem pomalo sa Markom da vježbam ono što smo vježbali sa Martom :)

stacka

nismo dobili danas nista novo, radimo vezbice od onomad. golicanje i pasivno podizanje stopala jer je kod nje varus BAS izrazen, ono kruzno savijanje u kukovima, mali buda vezbica :girl_haha:, to isto samo sa bocnih strana, kad je na stomaku da joj pridrzavam guzu da je ne odize i ljuljuskanje u ramenima, okretanje glave skroz u levo i u desno dok je na ledjima... valjda nisam nista zaboravila :think:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Maja @ Aleksa

Molim majke koje su imale slican problem da mi jave... Imam sina koji za par dana puni 3 meseca.Idemo u Sokobanjsku na vezbe zbog tortikolisa desno... Ali ono sto me brine je to sto "trakcija glave ne prati trakciju trupa'' tj,kad ga Dr. vuce zaruke,glavica ostaje zabacena...Do kad se to tolerise i moze li se ispraviti,Zbog tortikolisa ima asimetriju i idemo i na onu elektroforezu u vrat.

disco2000

Puna kontrola glave u svim ravnima se ocekuje sa sest meseci. Stavljaj ga sto vise na stomak, rukice mu skupi, malo sire od sirine ramena da se lepo odupre, na sve nacine ga animiraj da prati igracku u tom polozaju. Kada ga drzis u narucju neka glava, vrat, ramena i gornji deo grudnog kosa budu slobodni da mora sam da vezba. I najvaznije, nemoj ga podizati i spustati tako sto ces pridrzavati glavu. Malo ga sa ledja okrenes na jedan bok i podignes u poluokretu. Vracas isto tako, na bok pa onda da se okrene na ledja.
Preporucujem prirucnik "Lako do prvog koraka".

Maja @ Aleksa

Marty,hvala ti...Gde mogu da kupim taj prirucnik...Ja imam neke knjizice ali nije opisan taj baby handling... Na stomak ga stavljam ali nece da spusti glavu dole uopste a hoce da prati zvecke.Malo manje u desnu stranu zbog tortikolisa.Kad ga drzim od sebe glava mu stoji cvrsto ali posle par minuta je malo klacka pa opet ucvrsti. Ali za ruke kad probam da ga podignem,glava je zabacena. I jos nesto,ovi refleksi RAF ROF i GALANT,ne znam sta su ali sam citala da treba da iscezavaju postepeno a nama su pozitivni.Vidim da imas iskustva sa tim vezbama pa mi molim te reci da li je to fizicki plasim se da nije neuroloski. Inace je beba ovako ok,mislim guce,smeje se,malo pokusava da uhvati mede koje sam mu okacila na kolica.

disco2000

Pogledaj ovde http://www.vodiczaroditelje.rs/strana/lako-do-prvog-koraka
Nemoj tako da ga podizes povlaceci ga za ruke, nije ispravno. Neka ti pokazu na vezbama kako se nogice prethodno moraju postaviti. Jesu li pokazali kako se vezba kontrola glave?
Da li vas je fizijatar uputio na UZ CNSa ili EEG?

Maja @ Aleksa

Pokazali su mi onu vezbu ''upijac'' valjda se zove tako,kad ga skupis i ruke i noge kao u tirski sed pa ga vrtis levo desno.Ali meni je jako tesko da ga tako skupim,sav mi se izmigolji. A mislim da ne radim bas pravilno. Nista mi Dr. nije rekla da bi trebali na UZ mada sam ja mislila da ce nas poslati.Tako bih nekako bila mirnija.Ali,nije nista rekla.

Maja @ Aleksa

Nemas pojma koliko se brinem,samo ispitujem ljude " Kad su bebe pocele da vam drze glavu"...sama sam sebi vise smesna :) Fizijatar koja nas vezba je vrlo optimisticna,kaze sve se to sredi,ne moze preko noci... Dok je doktorka bila malo suzdrzana,rekla mi je da od nas zavisi i da moramo vezbati. Je je pitala da li je to mnogo lose a ona mi rekla "pa nije bas superiska"...

disco2000

Onda verovatno smatra da nema potrebe traziti uzrok, ali uvek mozes da pitas, trazis objasnjenje.
Na ovom snimku je novorodjence Baby Handling ali mozes da vidis kako spustiti bebu bez pridrzavanja glave. I jos nesto, sto vec znas, a to je da moras uporno da vezbas, trazi da ti pokazu tu vezbu i ponavljaj dok ne savladas... Moze, postoje trikovi da se ne izmigolji, ali to je lako pokazati...

disco2000

Ne opterecuj se ispitujuci druge roditelje, ne vredi da uporedjujes. Bitno je da to savlada, pravilno i polako, kako treba, samo budi uporna.

Maja @ Aleksa

Bas korisno...hvala ti . A jel taj upijac za kontrolu glave,nema nijedna druga vezba? Rade mu i ono kao na bok ga stave pa za jednu ruku ga vuku. Jel si ti sa svojom bebom nesto vezbala posto vidim da se razumes u te vezbice

disco2000

Ima vise vezbi kojima se beba stavlja u razlicite polozaje u kojima vezba drzanje glave. Moze i tako, na boku, sa savijenim nogama pa kao da se pridize da sedne. Moze i tako sto se sa obe ruke obuhvate bebina noga i ruka sa iste strane, pa se dete prvo preko boka pridize i vraca a zatim i direktno napred. Opet, to treba da vidis...
Vezbamo nas dve od prvog dana...
Ona ima lako prosirenje leve bocne komore usled deficita bele mase. Uz vezbice to ne bi trebalo nista da znaci...

Maja @ Aleksa

Pa ja onda da trazim UZ da urade. Ne znam sta drugo. Vidis da je i tvoj porodjaj bio normalan pa opet,mora da se vezba. Jel isto u Sokobanjsku idete?

disco2000

Da, u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju.