Kako izlazite na kraj sa decom, histerija i ostali ispadi...

Started by cici, January 09, 2011, 12:30:29 PM

Previous topic - Next topic

Deda

Quote from: emge on March 11, 2011, 10:40:34 PM
Dedo, samo da ti kažem, da od kad ima pravilnik na vratima od sobe, počela je da se bolje ponaša. :pu-pu:
Večeras je opet krenula da ciči da se valjda po podu i ja na to kažem "jel se to valjaš po podu? da idemo da vidimo šta piše na vratima za takvo ponašanje?"
A, ona: "ma ne, samo mi se jako spava. idem u krevet"

Tako da izgleda da joj pravila imaju jaču težinu kad su napisana.
Da kod tebe . Kad sam jednom to uradila i davala + i _  za ponasanje kao i nagrade i kazen , bio je takav haos da ne mogu da opisem, naravno retko kad su oboje losi a jos redje dobri  :lol:, to je takva histerija bila da sam jedva cekala da to skinem sa vrata. Sad tu lepo stoji azbuka i abeceda  :rofl:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

emge

Odustala sam od ideje + i -.
Imamo samo pravilnik, četiri jasna pravila i sankcije za to ponašanje. Na to sam mislila da djeluje.

NenaS

Sad smo imali "situaciju"... Moje najmlađe žensko dete, standardno, nema šta da obuče (a iz ormana stvari ispadaju) - ali sad mlađe muško dete dolazi sa istom izjavom, on nema šta da obuče za školu (jer se duks i majca koju je zamislio da nosi danas nisu još osušili), sve mu je malo, ništa mu ne odgovara itd, itd... Samo sam ušla u sobu s crnom kesom i počela redom da trpam stvari iz ormana u nju (pošto ne može da ih nosi, jel) odmah se setio da, u stvari, ima šta da nosi za školu. :D
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

chokoladica

Sad ne znam na kojoj temi da pisem, ovoj ili onoj mojoj  :lol: enivej...evo neceg revolucionarnog  :lol: (ocekujem da primetite ironiju)
Dakle, ja sam moje dete pitala sta bi on promenio u mom ponasanju, tj kako bi voleo da se ja ponasam prema njemu?  :D I, on je rekao da bi voleo da malo lepse pricam sa njim - sto sam ja shvatila potpuno ozbiljno, da se razumemo. I sad, ako ima ispad, ja pricam lepo, ali ga podsetim da smo se dogovorili da cu ja sa njim pricati lepo, ali da on isto mora da radi za uzvrat ... I kao deluje  :diva: Za sad  :crazy:

martina

Quote from: chokoladica on March 31, 2011, 02:35:05 PM
Sad ne znam na kojoj temi da pisem, ovoj ili onoj mojoj  :lol: enivej...evo neceg revolucionarnog  :lol: (ocekujem da primetite ironiju)
Dakle, ja sam moje dete pitala sta bi on promenio u mom ponasanju, tj kako bi voleo da se ja ponasam prema njemu?  :D I, on je rekao da bi voleo da malo lepse pricam sa njim - sto sam ja shvatila potpuno ozbiljno, da se razumemo. I sad, ako ima ispad, ja pricam lepo, ali ga podsetim da smo se dogovorili da cu ja sa njim pricati lepo, ali da on isto mora da radi za uzvrat ... I kao deluje  :diva: Za sad  :crazy:

super ideja.
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Nanny Ogg

Ajte zene, ne dram'te

linga

Ja bih volela da iskusnije mame *narocito mame decaka* mi daju neki savet kako da se ponasam u vezi sa Aleksom, ne znam vise sta da radimo  :'( ocajna sam i tuzna...

Ima on raznih bubica koje manje vise hendlujemo uspesno, premoscavamo, pricamo, nekad bude kaznjen , nekad izignorisan, nekad prevazilazimo sve uz puno mazenja i zagrljaja, zavisi sta procenimo da mu treba. Ali je trenutno najveci problem njegovo spavanje:
Naime, on nikada nije prespavao celu noc. I ja od toga nisam pravila dramu, prvo je dojio, onda kad smo prekinuli s 15 meseci nastavio je da se budi, da me trazi, nije mi bilo tesko da predjem u njihov krevet *ili da spavam s njima celu noc. U to vreme smo se uspavljivali tako sto sam lezala izmedju njih i mazila ih, to je trajalo pola sata maks. Onda sam obnovila ritual citanja pred spavanje, s tim sto dok Jana slusa on je obicno skakutao po krevetu, onda opet mazenje i spavanje. U medjuvremenu  jesenas smo to pretvorili u citanje, onda se malo mazimo *5,10 minuta* poljubim ih i izadjem iz sobe, sami zaspu.
Sve vreme on se bar jednom budi nocu da vidi da sam tu, ja predjem kod njih i to je to.
Ali, pricala sam vec s napadima besa, njegovim otkrivanjem Ne a i mojojm trudnocom, krenulo je zaje... plasi se mraka, vetra, cuke, piski mu se, mnogo razloga da mama legne s njim. Ja sam prvo procenila da mu je to potrebno, ostajala u sobi, lezala po sat i vise, mazila u nadi da ce ga proci. Naravno, nije samo se inteziviralo i to toliko da mi narusava dan, vece, noc...
Procitamo knjigu, mazimo se to traje jedno 45 minuta, on mi obeca da cu moci da idem, i kako krenem da ustanem lepi se za mene, place ... I to ne bi bilo strasno da ako ja sacekam da zaspi, onog momenta kako krenem da ustajem on se budi i place, ili me celu noc drzi... Ujutro kako ustajem on se budi i place i ustaje i on...
Nikakav pregovor, molbe, pretnje ne pomaze, on place i place *vise me je sramota od komsija* sinoc plakao 2 sata, iako sam ja bila u sobi, mazila ga... ( u jednom momentu sam pogubila zivce i dobio je pljus po dupetu  :-[ ).
Ako krenem  da mu lepo pricam da ga molim, onda on kuka kako mu se kaki  - pustim ga na wc solju, u stanju je da sedi sat vremena i naravno ne uradi nista, nego samo kunja...
Ocajna sam, jer vidim da manipulise  i pokusava da istera svoje, a s druge strane me grize savest da se igram ko je tvrdoglaviji, jer jer je i njemu sigurno tesko zbog nove bebe i ko zna kakve ga brige mukicu more u vezi s tim. Ali ne smem ni da ostavim da to resavam kad se beba rodi jer ce tek onda bilo kakvu nasu borbu i vracanje na staro sto se spavanja tice, shvatiti kao promenu ZBOG bebe i videti "krivca" u njoj...

Ne znam, sto vise razmisljam, ocajnija sam  :wall:

Glitter

od svega ovoga ja sam samo registrovala pljus po dupetu i mislim da je to reakcija koju bih i ja sprovela i koju jesam sprovela, posle prvog ljusa sledece vece sam samo pitala da li opet zeli da uplakan ide u krevet i time zavrsili svu dramu...

linga

Joj glitt,nista to njemu ne znaci,ni to sto mu kazem da sam ljuta na njega...

martina

prvo - ti moras da spavas. on ima svoje potrebe, ali imas i ti svoje, koje su sasvim razumne

tako da to hodanje po noci, pa meni trebas da ukines pothitno. ja sam tako isto radila kad sam bila trudna s lukom i martinom, tiana bila pocela non-stop da se budi, setanje na sve strane

kad sam se porodila, em njih dvojica non-stop budni, em jos i ona. jednu noc nisam mogla da izdrzim, kad je krenula iz kreveta u tri ujutro ja je zaustavim na vratima od njene sobe i kaze: znas sta, brisi nazad u krevet i ako ti jos jednom samo padne na pamet da se ustanes prije jutra izbacicu te napolje i na grani ces spavat'

surovo. nisam sigurna da li je imala traume od toga, ne vidi joj se. njih dvojicu je pocela da mrzi tek kad su napunili 2-3 godine

ali, ako nista - spavala je

ja stvarno mislim da dijete treba da nauci da spava kroz noc zbog sebe, trebace mu to za kasnije. a i vrijeme mu je u njegovim godinama. medjutim, ako ne zbog njega - onda zbog tebe.

e sad - kako? ja ti preporucujem da prepustis malo tati da on s njim ima posla po noci. nece biti lako, ali naucice. i ne radi se o tome ko je tvrdoglaviji, nego sta je za njega dobro. ovo sto se sad desava - nije dobro ni za njega ni za tebe. mora da se mijenja. i na tome treba istrajati

u mom iskustvu - kad rascistim sa sobom, djeca nekako nemaju izbora nego da to prihvate. cak i ova sa 13, a ne ta od 3.
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Tchi

uh, a termin se blizi  :( prvo da ti kazem da ti u neku ruku zavidim jer moj  ni u ludilu nece da se mazi, a kad predje kod nas u krevet isteruje nas oboje, ako predjem kod njega da ga smirim vazi sve ali da sedim na ivici  :crazy: a budi se i dalje, nama je problem mleko, povremeno snovi, to mleko smo izbacivali vec nekoliko puta, uvek nekako popustimo sto zbog nase iscrpljenosti, te odemo na put, te bolestan, te tata mu popustljiv i tako poslednja dva dana definitivna sam u odvikavanju, vec je dovoljno zreo, treba pelene da ostavlja, a ne flasicu i cvrsta sam u plakanju, do sada mi se  pokazalo da neka tri-cetiri dana su dosta, pa makar plakao tri sata cilj ce se postici...za lupanje po guzi, verujem da je bilo u afektu stvarno je nepodnosljivo to stalno budjenje, ali mislim da ti to nikako nije resenje...kako se on ponasao kad si bila u bolnici?

linga

Martina, znam, nego meni je sve bilo kao ajd proci ce ga, prerasce to (I Jana je tako, ali je oko 2 godine pocela da spava celu noc, recimo odaaavno se ne budi nocu ni da piski). I meni je uvek bilo nesto kao opravdanje te bio je skoro bolestan, te neki strahovi, te zasto da dete teram da place ako ne moram, uvek sam nalazila opravdanje za to njegovo ponasanje  :fool:
To s tatom mozemo da probamo (tj probali smo) ali se zavrsi tako sto tata umesto mene legne s njim...
Sto se plakanja tice, priznajem da sam ja kriva, jer je meni traumaticno kad on tako place, s Janom to nisam radila i osecam se krivom, a on valjda to nanjusi... Probali smo tako 3 dana i 4. sam odustala  :-[

Tchi, dok sam bila u bolnici oboje su bili savrseni, mm mi rekao da ne dolazim kuci mesec dana. Valjda su osetili da je ozbiljno i da tati treba pomoc... SVE je bilo bez problema. On i inace se mnogo bolje ponasa kad je sam sa tatom nego kad smo svi zajedno i verujem da sam ja kriva za to, ali ne znam gde gresim ni kako da ispravim...

Glitter

jasno je da deca ne funkcionisu isto sa razlicitim ljudima i pod razlictim okolnostima, ali ti stvarno moras da ga naucis da funkcionise sa tobom onako kako ce biti, kao sto rece Martina, bolje za njega i bolje za tebe, jer nova beba dolazi u roku od 2 meseca i imaces problem na problem, ovo sto ti se desava sa Aleksom, pa onda jos na sve to on moze da stvori novi problem, Jana moze da opet vuce na svoju vodenicu i u citavoj toj prici ti ces biti disfunkcionalna...
Ja te :bighug: i da se iskobeljas...
I da bolecivost je tako plodno tle za tu njihovu manipulaciju da to nije normalno...ignore je keva  :D kad sam to shvatila sve je postalo mnogo jednostavnije, a tacno se vidi kako postepeno prestaju da igraju na tu kartu kad vide da vise ne pali...

Malac je umeo da se tako zaplace pa krene da povraca, posle nekoliko takvih scena ja samo prodjem pored njega dok se zaukava i pitam: A jel ti to opet planiras da povracas? :D
Smiruje se u roku od odmah...ono sto vide da ne pali nece ni da pokusavaju (ili hoce postepeno, ali pre ili kasnije ukapiraju da je uzaludno)
ima super insert na YT iz jedne serije, crnjak :lol:

Ljubav, navika, panika - Verin nastup na TV

dmi

Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

AnaK

Janko 23.7.2002.