Main Menu

Inkluzija - svete gde smo?

Started by jel, May 08, 2009, 10:53:32 PM

Previous topic - Next topic

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

AnaK

Generalno i nema, a i ADHD ima razne stepene, i budući da se većina informiše na prvom primeru za koji mu se kaže da je to to, ovi su imali teži slučaj pred sobom. Mislim da se ovde 'sabralo' par stvari, i letela bi mi, uz direktora, i cela svita plus smena saveta roditelja. Znači, sve je preventiva, roditelji se plaše da bi mogao, a ovi ...

Ja stvarno nisam za to da sad svi treba da budu u strahu zbog jednog deteta, ali ovo nije način. I stvarno je fascinanntno kako su se munjevito 'spontano' organizovali.
Janko 23.7.2002.

MissL

:good:
Pritom incidenti - svadja, cepanje knjige i ustajanje na casu?!
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

maripoza

Quote from: MissL on October 28, 2010, 01:43:22 PM
Ovaj tekst sam juce propustila :good:

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/213947/Cela-skola-protiv---jednog-decaka

"Prvo se ,,pokačio" sa jednim đakom i sve bi to bila obična svađa, da mi ne znamo ko je to dete. "

Sta ovo treba da znaci???

"Posle dva dana je pocepao knjigu na času, a i nastavnici se žale da često ustaje tokom nastave i ometa druge đake"

Pa ja onda imam citav hiperaktivan razdred. :lol:

Ja ne mogu da verujem da oni ovo navode kao primere. Moguce da tu ima jos neceg, nego sad posle citanja ovog teksta koji je Miss ostavila, potvrdjuje se samo ono sto sam pretpostavljala: detetu je to vec cetvrta skola i tek sad se desava ovo:
"U celu priču uključila se prosvetna inspekcija, ali i republički Zaštitnik građana, koji je za četvrtak zakazao sastanak svih zainteresovanih strana, uključujući i dečakovog lekara."

A sve se moglo koliko toliko preduprediti ispravnim i sistematskim pristupom jos u prvoj skoli u koju je decak isao.
Na kraju ispada da ce ovaj bojkot izaci na pozitivnu stvar jer se konacno problemu pristupiti ozbiljno i na svim nivoima, pa mozda u buducnosti sa ovakvom decom krene od starta da se radi na ispravan nacin.

Old enough to know better, but too young to care.

Finalina

Iskreno, cela prica je verovatno preduvana, cim je u medijima ovoliko i pored toliko nekih slicnih i gorih slucajeva. Ne znam da li pricu prati i neki tekuci problem koji skola ima sama sa sobom, ali ako su se roditelji organizovali za bojkot verujem da su mogli imati i neku bolju inicijativu da se organizuju u pravcu da im deca budu u skoli i pored nekog problematicnog, a u ovom slucaju i uslovno receno bolesnog deteta. Ja bi ih podrzala da svoju decu ispisu iz skole pa neka na novom mestu pokusaju da se snadju bolje nego ovde, gde su im deca vec godinama i gde bi samoj prirodi stvari trebalo da mogu da deluju efikasnije od ovoga. Ali kako nisam bliska toj skoli i tesko mi je da procenim celu pricu dalje od utiska da se manipulise dogadjajima, stala bih na stranu onih kojima je stalo do toga da se sredine u kojima se pravi prostor za inkluziju tretiraju na jedan drugaciji nacin od onoga na sta smo navikli. A navikli smo se na lose i ne snalazimo se kako valja kada naidje i nesto gore.

lilit_depp

Quote from: maripoza on October 28, 2010, 01:39:18 PM
Nisu roditelji ti koji treba o ovome da razmisljaju, njima je na prvom mestu bezbednost njihove sopstvene dece. A plus ih i tu ima raznih. Niti oni treba da odlucuju o tome da li ce neko drugo dete ici u neku skolu, niti im to treba dozvoliti. Medjutim, ako se niko od nadleznih i kompetentnih ne udubljuje u ovakve slucajeve, vec svi samo peru ruke i prebacuju dete ko lopticu, kakva onda to ocekivanja imamo od dece i njihovih roditelja? Bar jedan deo tih roditelja bi se drugacije postavio da se celom problemu pristupilo drugacije i da su roditelji u to postepeno bili ukljucivani tako sto bi im bile pruzene odgovarajuce informacije.

Da ne bude zabune, ne podrzavam ovaj bojkot, ali mislim da je bojkot samo posledica sustinskih gresaka citavog sistema i da je suvisno raspravljati izolovano o postupku ovih roditelja jer bi to bila zamena teza. Oni su samo posluzili kao ventil jer oni drugog nacina za resavanje ovakvih problema nemaju, niti je predvidjeno da ga imaju.

Sa svim sam u saglasju osim s boldovanim. Odnosno, mogla bih i to da prihvatim da mi kazu da je kod SVIH roditelja (a ima ih sigurno preko 200 posto su 6. i 7. i 8. razredi bojkotovali) transplantacijom na mestu mozga postavljen bubreg. Prizivanje "kolektivnog" ovde nema smisla. Znaci, jasno je meni da je svima njima tesko (i nastavnicima i ucenicima i domaru i cistacici), ali daleko su ti roditelji od prostog ventila.
L, L, K

maripoza

Quote from: Finalina on October 28, 2010, 01:57:46 PM
stala bih na stranu onih kojima je stalo do toga da se sredine u kojima se pravi prostor za inkluziju tretiraju na jedan drugaciji nacin od onoga na sta smo navikli.
Upravo je to poenta, a to se ne postize nezainteresovanoscu i zabijanjem glave u pesak.
Plus je vrlo interesantno (pod uslovom da je tacno) sto je jedan deo zaposlenih u ovoj skoli radio u skoli u koju je dete prethodno islo. Najgora stvar u svemu ovome je sto se prepusta roditeljima i nastavnicima da se snalaze sami kako znaju i umeju, umesto da im se od starta pruze svi oni elementi koji su neophodni da bi se postiglo da oni znaju i umeju bolje. To bi valjda bio preduslov da uopste mozemo da se nadamo da ce ovakva vrsta inkluzije biti korisna i za to dete i za ostalu decu. Bez toga, ovo je cirkus u kom ce najvise ispastati deca, i to sva deca, ukljucujuci i ovog decaka iz price (osim ako cirkus, kao sto vec rekoh, ne podstakne nadlezne da se pozabave celom pricom kako treba).

maripoza

Quote from: lilit_depp on October 28, 2010, 02:01:12 PM
Sa svim sam u saglasju osim s boldovanim. Odnosno, mogla bih i to da prihvatim da mi kazu da je kod SVIH roditelja (a ima ih sigurno preko 200 posto su 6. i 7. i 8. razredi bojkotovali) transplantacijom na mestu mozga postavljen bubreg. Prizivanje "kolektivnog" ovde nema smisla. Znaci, jasno je meni da je svima njima tesko (i nastavnicima i ucenicima i domaru i cistacici), ali daleko su ti roditelji od prostog ventila.

To ti je ono: to jeste tako, ali tako ne bi trebalo da bude. :D
Nazalost, vecina se ipak postavi na ovaj nacin. Osim toga, mi ne znamo kakva je "struktura" tih roditelja, a to bi itekako moglo da ima uticaja.  Medjutim, u ovom tekstu pise i da su zaposleni zvali roditelje da im kazu da ne salju decu u skolu.  Cela prica zvuci kao da se desava u nekoj dzungli. :crazy:  Uzimam s rezervom jer mi je tesko da poverujem da se nije nasao niko ko se zalagao za drugaciji pristup problemu. U stvari, mislim da sigurno jeste, ali tome nije posvecena paznja u ovim novinskim clancima.

AnaK

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Janko 23.7.2002.

Finalina

Quote from: maripoza on October 28, 2010, 02:11:19 PM
.....jer mi je tesko da poverujem da se nije nasao niko ko se zalagao za drugaciji pristup problemu. U stvari, mislim da sigurno jeste, ali tome nije posvecena paznja u ovim novinskim clancima.
ovo izdvajam kao poentu "javnog bavljenja" citavom problematikom i kako je incident samo sredstvo jer sve se ovo toliko oslanja na problem nasilja, pa i onaj u skolama, da je tuzno kada se u nekom trenutku ponovo shvati da deca trpe i lošim primerima se uče upravo od onih koji ih u svemu ovome (na)vode.

Finalina

Quote from: AnaK on October 28, 2010, 02:12:31 PM

lilit_depp

Quote from: Finalina on October 28, 2010, 02:21:27 PM

samo da se ne krene s pricom kako su izbeglice krive za sve. :mrgreen:
L, L, K

AnaK

Janko 23.7.2002.

maripoza

Quote from: Finalina on October 28, 2010, 02:19:57 PM
ovo izdvajam kao poentu "javnog bavljenja" citavom problematikom i kako je incident samo sredstvo jer sve se ovo toliko oslanja na problem nasilja, pa i onaj u skolama, da je tuzno kada se u nekom trenutku ponovo shvati da deca trpe i lošim primerima se uče upravo od onih koji ih u svemu ovome (na)vode.
Plus sto je vrlo verovatno da se nekolicina prihvatila aktivizma, a ostali se, iduci linijom manjeg otpora, prepustili psihologiji mase.

Finalina

Slucaj u nasoj skoli bi takodje mogao da dospe u medije, ali se nekako ipak savladava situacija da medju decom i roditeljima nema vecih problema na relaciji sa nastavnicima i upravom skole. Dete su na nekoliko dana sklonili iz skole, kako bi u medjuvremenu nasli neko resenje da se svi uklope u prihvatanje njegovog ponasanja i kanalisanje problema, kao i da se sa ucini nesto da i njemu bude lakse da boravi medju decom.