Recepti sa neta - neisprobani - slatko+slano

Started by janavi, May 10, 2009, 12:39:59 PM

Previous topic - Next topic

Glitter

Jao i ja :crazy:

A rafinu musaku imam na copy paste u fonu spremam se da je pravim godinama

Grcka musaka - smrt u diskoteci 

Za jedan veci pyrex treba nam:
7-8 vecih krompira
8 plavih paradjza
5-6 tikvica
2-3 paprike (zelene posto su neutralnije, ali mogu i crvene)
3 glavice luka
oko 700gr mlevenog mesa (po izboru)
besamel sos (3 case mleka, 1 brasna, manje od pola ulja)

Sve iseci i proprziti - krompir, plavi paradajz, tikvice, paprike.
Sitno iseckati luk i dinstati sa vrlo malo vode i sa mesom.
Zacini klasika, so, biber, moze malo cimeta.
Staviti da se ocedi ulje koliko je moguce 

Redjati: krompir, tikvice, dva reda pl paradajza (njega treba da je vise od tikvica), paprike sporadicno
Preko toga sipati izdinstano meso. I preko toga besamel.
U rernu, pa zapeci 20-30 minuta.

Zumbulica

Ovde mi se cini da ne treba mnogo vremena, samo sto sve ide sukcesivno, i ne treba mnogo sudova.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

AnaK

Moja gruba procena je skoro 2h neprekidnog učešća (ljuštenje i sečenje krompira + 20 minuta pečenja, koji nisu dovoljni da oljuštiš, isečeš patlidžan i cediš ga predviđenih 20 minuta + 20 mi pečenja + tikvice 20 minuta), i još 30 min da daneš dušom i skloniš upotrebljene činije.
Janko 23.7.2002.

Glitter

AnaK

Ma mislim da je dovoljna jedna činija plus tiganj za meso + za pečenje. Ali ovo stvarno mogu da napravim za npr NG ako sam pri živcima, za običan ručak, teško  :-[
Janko 23.7.2002.

anelore

E ja sam nedavno gledala na 24Kitchen neki recept za bolonjeze sos, kruna recepta je - da se na tihoj vatri kuva 3 sata uz povremeno mesanje  :crycry: Za to vreme cu radije da spremim Boeuf Bourguignon A La Julia Child.

Glitter

da da tajna bolonjeza je dugo kuvanje na tihoj vatri, isto vazi i za beef ragu

Lani

Tja... ja jedva da skrpim jedan sat. No ovi moji se ne bune.  :girl_haha:

Glitter

meni je bolonjez sos idealan za slow cooker, za osam sati na high dusu mu skuvam, ceo 24 kitchen da mi zavidi :lol:

anelore

Ma i ja ga krace kuvam,  isto oko 1 sat max, sad sam upravo uvidela svoju gresku. Prvom narednom prilikom cu ga kuvati 3 sata da utvrdim da li razlika u ukusu opravdava dodatni napor.

Glitter

AnaK

Ukusnujije je, definitivno., Ali dobra vest je da se super zamrzava  :turpija:
Janko 23.7.2002.

aleks

Bas ovo sto kaze AnaK. Vredi da.se krcka satima. Glitt dala si mi super ideju za sc. Ja sam kuvala satima na sporetu.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

AnaK

Upravo sam napravila maslac  :girl_haha: pa da podelim. Ovaj tekst me inspirisao:

http://soulfood.rs/wunderbar-brunch-za-dvoje/

Pošto nemam ta sokoćala, ali se sećam saveta da slatku pavlaku ne smem premutiti za ganache krem, reših da probam da je premutim. I uspela sam. Drage drugarice i dame, domaći maslac:

Stvarno je divnog ukusa, priprema ne traje duže od 10 minuta. Od jednog pakovanja kravica plave pavlake (250ml) sam dobila 140g maslaca. Jedini savet - dublja posuda za mućenje, prska. Prvo imate pavlaku, pa krem, pa neku zrnastu strukturu, kao kajmak, npr, i odjednom, paf, čujete da nešto pljuska i da se neka tečnost izdvojila. Procedite kroz cediljku (ja sam samo iz posude u kojoj mutim odlivala) i tako par puta, dok ima. Savršeno.
Janko 23.7.2002.

Zumbulica

:good:
Za sta si planirala da ga koristis? Deluje mi dobro za kremove, mazanje .....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....