Main Menu

Bonton

Started by Blue, April 14, 2011, 12:12:53 PM

Previous topic - Next topic

martina

to je sto bi moja kolegica rekla: somebody did not bring their mom to work ( neko zaboravio da dovede mamu na posao)   :ljut:

cesto iza muskaraca ostane haos, to sam bas primijetila
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

prevodilica

Sto je dobra izreka :lol:

Lani

Pitanjce, zanima me šta mislite. :)
U pitanju su skupi pokloni od ne pretreano bliskih osoba. Šta radite kad dođe vaš red da uzvratite (kad tom nekom bude rođendan npr.)? Da li vraćate istom merom ili kupite ono što biste svakako kupili, da nije bilo tog skupog poklona? Znači, u skladu sa svojim mogućnostima i stepenom bliskosti s tom osobom... uložite određenu dozu truda naravno ali ni previše vremena ni previše novca.
Ja se trudim da uvek vratim istom merom ali se recimo osećam bzvz kada nekom samo iz osećanja dužnosti i pristojnosti (da tako kažem) kupujem poklon koji košta više nego poklon koji sam kupila npr. rođenom bratu ove godine za rođendan.

AnaK

Ja kao ti - trudim se da uzvratim istom merom. I nekako se i ne osećam bzvz, to stvarno doživljavam kao 'dug', ne upoređujem ga sa mogućnostima, ni bliskošću...
Janko 23.7.2002.

Unabebili

Quote from: Lani on October 15, 2011, 07:33:07 AM
U pitanju su skupi pokloni od ne pretreano bliskih osoba. Šta radite kad dođe vaš red da uzvratite (kad tom nekom bude rođendan npr.)? Da li vraćate istom merom ili kupite ono što biste svakako kupili, da nije bilo tog skupog poklona? Znači, u skladu sa svojim mogućnostima i stepenom bliskosti s tom osobom... uložite određenu dozu truda naravno ali ni previše vremena ni previše novca.
Ja se trudim da uvek vratim istom merom ali se recimo osećam bzvz kada nekom samo iz osećanja dužnosti i pristojnosti (da tako kažem) kupujem poklon koji košta više nego poklon koji sam kupila npr. rođenom bratu ove godine za rođendan.

Svakom kupujem iskljucivo prema svojim mogucnostima.

Jedino sto jako vodim racuna da kupim bas ono za sta pouzdano znam da ce nekog obradovati i da voli.
Imam dobru prijateljicu koja zaista moze sebi da kupi sve sto pozeli.
Jednom je rekla da nigde ne moze da nadje beli sal, istrikan rukom.
Sledeci poklon sam joj istrikala  :D Mislim da se nicemu nije toliko obradovala kao tome.

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Glitter

Quote from: Lani on October 15, 2011, 07:33:07 AM
iskljucivo prema mogucnostima i stepenu bliskosti. Ne mogu da vracam poklone kao dugove jer za pocetak nisam ni trazila pozajmicu :innocent:
Ko koliko i kako voli, cak i bliskim ljudima bih uvek kupila i jos nesto i jos skuplje, ali kad nema onda necu ni manje bliskim ljudima.

Nanny Ogg

Quote from: Glitter on October 15, 2011, 10:12:40 AM
iskljucivo prema mogucnostima i stepenu bliskosti. Ne mogu da vracam poklone kao dugove jer za pocetak nisam ni trazila pozajmicu :innocent:

Ovako.
Iskreno, bude mi ponekad malo neprijatno, ali se trgnem. Ako ja skup poklon nisam ni trazila ni ocekivala, sto bih sad morala da lisim npr sebe necega da  se neko do kog mi i nije previse stalo ne bi osetio bezveze?  :think:

Ajte zene, ne dram'te

Blue

Quote from: Nanny Ogg on October 15, 2011, 01:31:16 PM
Ako ja skup poklon nisam ni trazila ni ocekivala, sto bih sad morala da lisim npr sebe necega da  se neko do kog mi i nije previse stalo ne bi osetio bezveze?  :think:

Na neki nacin se slazem, ali ...

skup poklon kupujem samo onima do kojih mi je jako stalo i koji su mi bas dragi ili koji su mi od srca ucinili nesto. Nekako pretpostavljam da sam i ja njima draga i slicno.

Ne ocekujem da mi neko vrati istom merom (mereno u $), ali da bi mi bilo drago da mi osoba do koje mi je stalo takodje na neki nacin pokaze da joj je stalo do mene, bilo bi (sto ne mora iskljucivo poklonom, nego moze i nekim drugim gestom). Dakle na lep gest (kakvim je recimo brizljlivo odabran, skupi poklon), lepo je odgovoriti lepim gestom (koji se ne mora svoditi na iskljicivo na poklon i $).

Nekako je po meni ovo vise pitanje unutrasnjeg osecaja, nego bontona. A tu nema jasnih pravila.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Nanny Ogg

Ali tema nisu ni bile osobe koje su nam bliske i drage, valjda svi zelimo da takvima pruzimo sto vise, i materijalno i nematerijalno.
Pitanje je bilo sta sa onima koji ocekuju (eksplicitno ili precutno) da im poklonimo nesto skupo ne zato sto se mnogo volimo, nego zato sto su oni nama nesto poklonili. Moj stav je po tom pitanju jasan - od mene skup poklon ne moze da dobije samo zato. Moze, ako sam u situaciji i ako tako zelim. Reda radi -jok.

Ajte zene, ne dram'te

Blue

Quote from: Nanny Ogg on October 17, 2011, 11:20:47 PM
Ali tema nisu ni bile osobe koje su nam bliske i drage

osobama koje mi nisu ni bliske ni drage ni ne kupujem poklone niti im idem na rodjendan. i obrnuto. valjda mi je zato nekako tesko da zamislim ovakvu situaciju.  :think:

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

martina

nemam bas neki generalan odgovor.
desilo se par puta da djeca za rodjendan dobiju previse para. ali to obicno bude od ljudi koji nam nisu bliski, ali cesto vezano za neki drugi dug ( meca im, recimo, nasao posao)... nismo vracali
jednom je jedna komsinica izvela njenu i moju kcerku u setnju i kupila mojoj kcerki pantalone, onako iz cista mira ( nismo bliske). oni imaju dosta para, recimo da su im primanja duplo veca od nasih. nisu to bile skupe pantalone, al opet je bilo glupo. ali nisam htjela da vracam. ja to nisam trazila ni ocekivala. a kad sam s njom pricala o tome, shvatila sam da one to nije ni ocekivala.

uvijek kupujem ljudim bas onako kako osjecam i kakva je prilika. ne dodjem bas uvijek ni u priliku da vratim. u zadnje vrijeme sam prestala i da vodim racuna. vrlo rijetko kupujemo poklone ljudima koji nam nisu bliski, a i oni nama.

ne mogu sad tacno da zamislim slucaj u kojem bih mislila da sam duzna da vratim poklon. recimo, meca je za 45. rodjendan dobio neki malo preksup poklon ( ljudi su obicno donsili flasu obicnog zestokog pica ili ekvivalent, a ta osoba, koju ja inace ne volim, mu je kupila kosulju koja je bila barem duplo toliko). ali nismo bili u prilici da vracamo. nisam sigurna sta bismo kupili da jesmo... sigurno ne kosulju...

ovdje je sa svadbama komedija, prvo svi hoce pare, a za pare prvo moras da das koliko si pojeo i popio, pa onda poklon. ali tu mislim da ako prihvatis poziv, onda treba da se ponasas u skladu s normom

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Finalina

Poklone tretiram, na obe strane, kao stvar trenutnih mogucnosti i okolnosti u svakom smislu. Hocu reci da ne osecam obavezu da se revanširam bilo da je poklon veoma vredan ili sasvim skroman. Ako se razumemo. Inace ne volim ta odmeravanja jer se tu onda zaista i vidi kakvi su ljudi. Ne verujem da me neko manje ili vise voli/ceni/daruje u zavisnosti od finansijskih mogucnosti ili spremnosti da se potrosi na poklon (i obrnuto). Dotle ide moje bontonsko razmisljanje, a neka druga tema bi bila "tumacenje poklona".

martina

Quote from: AnaK on October 15, 2011, 07:39:13 AM
ne upoređujem ga sa mogućnostima, ni bliskošću...

da, ja isto ne pravim te cross-reference.
sa dobrim prijateljima imam sta radimo za rodjendane, i to je nekako izmedju nas.

sa sestrom isto imam neki sistem.

moja, recimo djeca dobiju nekad za rodjendan skuplju stvar od mojih prijatelja, nego od moje sestre. ali to je meni nesto ok, ne porsedim to dvoje

vidim da smo u zadnje vrijeme svi krenuli da poklanjamo sve manje i manje vrijedne poklone - naprosto je to jedno veliko bacanje para, a nikome nista ne treba i malo ko se cemu iskreno raduje, sve dodje kao normalno. pa kad je tako - ne treba pretjerivati, svako ima para da kupi sebi sta hoce
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

maxic

Quote from: martina on October 18, 2011, 12:55:43 AM
da, ja isto ne pravim te cross-reference.
sa dobrim prijateljima imam sta radimo za rodjendane, i to je nekako izmedju nas.

sa sestrom isto imam neki sistem.

moja, recimo djeca dobiju nekad za rodjendan skuplju stvar od mojih prijatelja, nego od moje sestre. ali to je meni nesto ok, ne porsedim to dvoje

vidim da smo u zadnje vrijeme svi krenuli da poklanjamo sve manje i manje vrijedne poklone - naprosto je to jedno veliko bacanje para, a nikome nista ne treba i malo ko se cemu iskreno raduje, sve dodje kao normalno. pa kad je tako - ne treba pretjerivati, svako ima para da kupi sebi sta hoce

Ovako je nekako kod nas. Zapravo svelo se na kupovine poklona djeci za rodjendane i Bozic. Sa vecinom prijatelja za Bozic ne razmjenjujemo, najcesce po dogovoru, za koji im hvala sto su inicirali. Za rodjendane s prijateljima izadjemo na veceru, i to smo sveli sa placanja vecere na placanje dezerta, upravo iz ovog gore navedenog razloga. Uvjek izlazi ista ekpa, pa onda i te vecere pocnu da se vrte u krug.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07