Osvjetljenje- Kali, Jel, Romi i sve djevojke koje imaju ideju

Started by maxic, May 01, 2011, 08:45:27 PM

Previous topic - Next topic

maxic

Dakle dodje na red jos jedna soba da se sredjuje. Posto je plan da renoviramo kuhinju(a uz nju i ovu sobu) za par godina, a ja toliko ne mogu da gledam/ cekam ovu prostoriju, odlucili smo da je sad uredimo sa striktinim budzetom. To znaci da sve uglavnom radimo sami.

Za sve nekako imamo ideju osim za osvjetljenje plafonsko. Plafon je bio prekriven lamperijom, ima ovaj odvratnisticki ventilator. U toku narednih par sedmica treba da smislimo kako da osvjetlimo sobu. Ja sam malo vrtila po netu, ali obicno ovakve plafone imaju kuce u fazonu planinskih, a meni se to ne svidja.  Nisam nasla nista konktetno, valjda zato sto ni ne znam kako da trzim.

Sta bi bila dobra ideja, luster ogromnisticki, umjesto ventilatora ( kakav??) one ugradne sijalice u samom plafonu ( nemam pojma kako se to kod nas zove) one sto klizne?

Ideje, fotke , crtezi, sta god, bila bih vam jako jako zahvalna.  Treba da pocnemo sredjivanje plafona za par sedmica, a do tada bi trebalo da makar osmislimo kako treba da izgleda.

Hvala

Evo fotki
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Praslin

Nisam ni Kali, ni Jel, ni Romi, al' ću da se oglasim  :girl_haha:

Menis e ne sviđaju te velike lusterčine na sredini. To da jako svetlo na sredili sobe, onda po krajevima prostora imaš polumrak, a sediš upravo u tom kraju prostora i opet moraš da stavljaš neke dodatne podne lampe da "dosvetliš".

Kao plafonsko svetlo, meni se najviše sviđaju one male halogenke (to su one male okrugle što se ugrađuju u plafon). Samo imaj na umu da se one dosta greju, pa ako ti je to potkrovlje, onda pri velikim vrućinama može da dođe do topljenja silikona kojim su lampice zalivene. Uz to, kraći im je vek trajanja ako se pregrevaju.
Doduše, koiko sam shvatila, vi tamo samo neku zimu i polu zimu imate  :-[

Meni bi se dopalo i da sve rešite sa podnim lampama. Staviš u ćoškove dve ili tri podne lampe, neke usmetiš na gore, povežeš ih sa glavnim prekidačem i voila - odlično svetlo  :-[

A imaš i one halogneke na šini, to je možda i najpraktičnije rešenje, jer su onda otvorene, pa mogu lepo da se hlade.

Probacu slike da nadjem.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maxic

Praslin, hvala. Oko toga se i razmisljamo. Te ugradjene u plafon su u vecini drugih prostorija, ali posto ova ima ovaj iskoseni plafon uopste nema pojma kako ce to izgledati. Vrucina nije problem, nije ni potkrovlje ( imamo mi i proljece i ljeto ali nam nece doci ove godine :crycry: :crycry:). Podne osvjetljenje je uvjek varijanta, ali bih voljela da imam i nesto "odozno" pa da po potrebi  koristimo. Ovu sobu inace malo koristimo, ona je 'nako vise meni za ljubav, za citanje, za kad hocu dusu da odmorim od njih i da ne gledam haos, ali je povezana sa kuhinjom i trpezarijom, pa je gledam non stop.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Praslin

Za odozgo su ove halogenkice prilično praktične, mislim da možeš sama da definišeš razmak između dve lampice, skroz zgodna stvar. Staviš ih popreko od kosine do kosine i izgledaće super (bar ja mislim)

A ako ti je za čitanje, onda su ovakve varijante najpraktičnije, baca deo svetla na gore, da ne bude mračno u sobi, a imaš i direktno svetlo ka knjizi.

A ova se meni dopala, samo ne znam da li bi vam se uklopila

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maxic

Prva mi se svidja bas, sad pokazah mm, kaze da mu je too new age.... meni nije.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Praslin

maxic

Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

jel

blago tebi, bas ti je lepa soba povremeni 'za chill out'  :)

sto se osvetljenje tice
-
treba ti nekoliko razlicitih rezima svetlosti, koliko shvatam
1. osnovno- opste (koje ti daje sto ravnomernije osvetljenje cele prostorije)
i to jeste ili visilica (luster) -ja licno volim lustere jer su dobar akcenat u prostoru
i mogu da budu bilo kakvi...bukvalno skulpture  :girl_in_love: - iskopacu neke fotke

ili ugradna halogena rasveta ili spotovi npr http://www.deltalight.com/pop.html#/products/product/384/
ovo je samo primer, moze bilo koja marka i taj spot moze da bude ugradni ili nadgradni http://www.deltalight.com/pop.html#/product_overview/grid/1_INT/Plafond_Opbouw/
treba da bude ravnomerno rasporedjen po prostoriji i sa dovoljnom jacinom, uglom bacanja svetlosti i sl (za to treba konsultovati proizvodajaca)

2. ambijentalno osvetljenje -koje mozes da postignes sa prigusivacima

3.podne lampe naravno i/ili usmereno svetlo...kod neke fotelje gde citas
ako radis celu struju mozes da dodas i neku 4. zidnu lampu da naglasis neki deo npr

nafotki je neka visilica kruznog oblika, a moze bilo sta da bude  :)
My name is Luton, Robin Luton :lol:

maxic

Quote from: jel on May 01, 2011, 09:34:11 PM
blago tebi, bas ti je lepa soba povremeni 'za chill out'  :)

sto se osvetljenje tice
-
treba ti nekoliko razlicitih rezima svetlosti, koliko shvatam
1. osnovno- opste (koje ti daje sto ravnomernije osvetljenje cele prostorije)
i to jeste ili visilica (luster) -ja licno volim lustere jer su dobar akcenat u prostoru
i mogu da budu bilo kakvi...bukvalno skulpture  :girl_in_love:

ili ugradna halogena rasveta ili spotovi npr http://www.deltalight.com/pop.html#/products/product/384/
ovo je samo primer, moze bilo koja marka i taj spot moze da bude ugradni ili nadgradni
treba da bude ravnomerno rasporedjen po prostoriji i sa dovoljnom jacinom, uglom bacanja svetlosti i sl (za to treba konsultovati proizvodajaca)

E draga sve znas sta mi treba.
Ne mogu da otvorim ovaj link, ali kaprim da je to sto se ovdje zove bucket i recessed light.  E sad koji od ta dva bolje izgleda u ovom prostoru? Kakav luster?  Ako bi stavljali te ugradne spotove  ili nagradne , koliko bi njih trebalo da bude, i koliki treba da bude razmak izmedju njih?
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Beatrix Kiddo

Nisam arhitekta, ali bih i ja stavila jedno centralno svijetlo gore i nekoliko zidnih i/ili podnih lampi okolo...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

jel

jel ono pravi kamin i zid od opeke  :girl_in_love:
savrseno, jos tako u prostoru i sa nisama za drvo

odlicno bi bilo naglasiti zid -usmerenim svetlom, spotom ili sa par zidnih lampi ako je ikako moguce da se ne provuce sad struja ili podno osvetljenje
i mozda ga obraditi da izgleda starinski ...kao da probija opeka kroz belo  :think:
fenomenalna stvar :)

maxic

Za podno smo zakasnili, trebalo bi da skidamo parket koji necemo sad dirati. Ovo drugo sve moze manje vise da se izvede, jer je struja odmah ispod plafona  a plafon od drywall. Usmjereni spotovi su bec bili tu ( vide se rupe odakle smo ih iscupali) ali su bili nakaradno ruzni, neka boja starog zlata.  Kamin je od opeke, bila je tamno braon, i prefarbana nedavno, upravo izglda kako si ti opisala, ali se na fotki ne vidi dobro.
Sve mi se svidja svidja svidja, tnx tnx. A jel imas ti neku fotku, jer meni to dobro zvuci, ali nisam sigurna da li ja to zamisljam kako treba.  Tipa neki link da vidim kako bi ti usmjereni spotovi trebalo da izgledaju. Ono sto sam vidjala po prodavnicama uopste mi se nije svidjelo.  Otprilike vrte dvije tri varijante.

hvala cure!
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

jel

evo sad cu da pronadjem
ne mogu da zakacim fotke su mi prevelike, a trebalo bi mi vremena da ih smanjim

prvo je primer jedne visilice

maxic

Tnx. Nije hitno, kad budes mogla. Ja cu tebi da okacim neke linkove da vidim da li mislimo na isto.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07