Main Menu

Prevodilice i honorarni poslici

Started by prevodilica, October 24, 2011, 04:31:53 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Vrlo je moguće da se neko umešao, to se prilično često dešava sa ovakvim konkursima, nažalost.

Vila

Ma da, projekat sa našim ministarstvom, bilo bi čudno da neko nema neku svastiku, sestru od tetke i sl.
A možda su se i prepali od mene :lol:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Lani

Što, jesi napisala možda preteći cover letter?  :rofl:

Vila

Nego šta, ja sam ipak bankarka :lol:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Praslin

Ako je neko ministarstvo u priči, onda sasvim sigurno već imaju kandidata za to mesto.
Dobro je što su se bar javili, da znaš da ne očekuješ ništa.

Bolje je ovako  :bighug:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Lani

Nisu tu ministarstva uopšte neki faktor, nemaju oni uticaja mnogo ko će da radi na projektu, verujte mi.
Ja pre mislim da se neko od stranaca umešao, tj. da ima nekog svog lokalca odavde za to mesto.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Glitter

Quote from: Lani on May 31, 2013, 09:15:43 AM
Nisu tu ministarstva uopšte neki faktor, nemaju oni uticaja mnogo ko će da radi na projektu, verujte mi.
Ja pre mislim da se neko od stranaca umešao, tj. da ima nekog svog lokalca odavde za to mesto.

iz ovog meni poznatog slucaja, stranci u vecini slucajeva gaje kulturu preporuka, ono sto je mozda ovde slucaj a sto sam vec videla to je da stranci uredno nadju neku besnu advokatsku kancelariju
i onda pitaju da li oni znaju nekog ko bi radio takav posao, jer jelte ta osoba bi u krajnjem slucaju bila i veza sa tom kancelarijom, ovi predloze necijeg nekog i stranci se osecaju komfornije nego sa regrutuju u nepoznatoj zemlji.

Lani

Glitt, ja prvi put čujem za tako nešto. :) Mogu odgovorno da tvrdim da UK ambasada ne bi na taj način regrutovala ljude za projekat.
Konsultantske kuće kojima je fokus na razvojnim (iliti development cooperation  ;D) projektima su jedna uska grupa ljudi, svako svakog zna, kad jednom upadneš u tu priču uglavnom ti nije teško da posle ideš sa projekta na projekat. Tako je barem bilo ranije. E sad, u međuvremenu je bilo bezbroj projekata bezbroj donatora ovde, stvorio se dosta veliki krug ljudi koji imaju iskustvo i znaju posao te je, kako ja to kapiram, i njima sad problem da tek tako lako nađu nešto pa i tu često moraju da rade preporuke. Pa sad, čija preporuka je jača, taj upadne.
Ali to da im neko sa strane, uslovno rečeno neko nepoznat, regrutuje osobu za važne pozicije (ovo je važna lokalna pozicija) to prvi put čujem, odnosno ja ne znam da se to ikad tako radilo, barem na projektima i sa donatorima sa kojima sam ja imala iskustvo iz prve ruke. Uvek je bila preporuka, jak CV i obavezno radno iskustvo na razvojnim projektima.

martina

ovdje su preporuke najvaznija stvar. ja i ne znam da se moze dobiti posao ako ne znas nekoga. ni za jedan posao na kojem sam ja ikad zaposlena nije ni bilo otvorenog konkursa. ono sto je kod nas problem je sto izgleda mora da bude taj otvoreni konkurs, samo zamajavaju ljude da se javljaju za poslove koje s pika nece dobiti
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Praslin

Kod nas je po zakonu za svako zapošljavanje morao da se otvara javni konkurs, što je bilo suludo. Sada to važi samo za javni sektor, odnosno ako radiš za državu, to mora po zakonu da se radi.
Međutim, ima i firmi koje su privatne koje po inerciji (ili možda zbog svog statuta) i dalje otvaraju konkurse iako znaju koga nameravaju da zaposle.

Nekada postoji željeni kandidat, ali se otvori konkurs da se vidi da li će možda da se pojavi neko još bolji.

Ako je ovo Vilino ovako kako pišete, onda verovatno nije bilo konkretnih veza, nego su imali vrlo, vrlo jasnu ideju kakvog kandidata hoće, pa im se možda javio već neko takav sa iskustvom i preporukom.

Inače, meni je sistem preporuka odličan i sasvim logičan.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

AnaK

Quote from: Praslin on May 31, 2013, 03:35:20 PM
Međutim, ima i firmi koje su privatne koje po inerciji (ili možda zbog svog statuta) i dalje otvaraju konkurse iako znaju koga nameravaju da zaposle.

A i kažu, često, da im je to najjeftinija, a efikasna reklama.
Janko 23.7.2002.

Praslin

To mi nije ni palo na pamet, ali ima smisla  :think:

martina

da, za drzavne firme i ovdje mora, s tim sto oni tako napisu konkurs da samo sto ne pise ime koga hoce da zaposle. bar u mojoj struci
s tim sto u mojoj struci najvise za drzavu rade consulting firme, koje dovode svoje ljude. sad bas moja sestra radi u jednom ministarstvu na ugovor. nasla joj prijateljica.

kaze meca njigova jedna na poslu odlucila da zaposli covjeka na konkurs. i danima cita rezimee, kaze svasta narod pise  :rofl:. al to je gubljenje vremena, on joj je mogao dovesti 5 ljudi na intervju i jednog bi sigurno zaposlila. ovako cita rezimee i onda krugovi intervjua... blago njoj kad ima kadE. drugo je kad zaposljavaju s kampusa, onda se ipak obavezes da obucavas ljude...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

martina

Quote from: AnaK on May 31, 2013, 03:39:50 PM
A i kažu, često, da im je to najjeftinija, a efikasna reklama.
samo bar da jadnim ljudima kazu da se ne javljaju dzaba
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

AnaK

E, pa to bi onda bila anti-reklama. Ovako, u zemlji sa ovolikom nezaposlenošću, svi imaju nekoga ko ne radi, i svi čitaju konkurse, pa čuju za firmu. A nada uvek postoji, da baš ovima treba  :girl_cray:
Janko 23.7.2002.