Vasa iskustva sa epiduralom, za buduce mamice :)

Started by mango, May 14, 2009, 10:50:26 AM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

vojka

Quote from: hypolina on September 16, 2013, 09:03:45 PM
Ne znam koji mi djavo bi da izvadim ovaj set za epidural iz torbe za porodiliste i da ga pogledam. Ja u svome zivotu nisam videla vecu iglu.  :o  Nije valjda da svih ovih 12 cm ide u kicmu. Ovo nije igla, ja bih je pre nazvala slamka.  :rofl: 

Jel mnogo boli kad se bode? I jel lezim na ledjima sa sve iglom u kicmi? Toliko sam se prepala od igle da cu da trpim, mada mozda se i predomislim kad krenu bolovi.  :nokti2:
da se prvo lokal malom iglicom u mesto uboda
a zartim se ide sa epidualnom iglom, tako da ti to ne osetis, i ulazi se svega par cm
\tj osetis kad ti daje lokal, a to je osecaj kao kad si primala injekcijicu
iglasluzi samo kao vodic da se nadje epiduralni prostor, kroz nju se plasira epiduralni kateter i odmah se vadi  :bighug:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

vojka

epidural moze da se plasira i kad sedis
i kad lezids na boku
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Lani

Tačno, ovo što ja opisujem kao osećaj da te je neko uštinuo je zapravo samo ta lokalna... Iglu za epidural ne vidiš uopšte te prema tome nemoj u tom trenutku ni da misliš na nju.

emge

Menisu oba pita davali u ležećem položaju na boku :)

Lani

Ne znam na osnovu čega procenjuju da li treba da ležiš ili sediš. :think:
Svejedno je, samo se hrabri time da vrlo brzo posle toga sledi nirvana. ;D

hypolina

@ lani- da, vladanka.

Hvala svima na informacijama. Ovako kad pisete ne deluje uopste strasno.  :bighug: Bar mi je lakse sad kad znam da se ta igla brzo vadi i nece da mi stoji u kicmi ceo porodjaj.  :nokti2:

vrana

ma nesh ti ni stici do te igle, ima da ga ispalis za 10 minuta
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

vojka

ma kakvi da igla stoji u kicmi  :lol:
igla je u igri samo kao vodic  ;)
a bok ili sedeci, je stvar navike anesteziologa ;D
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Lani

Hypo, meni je ona bila na oba porođaja. Pažljiva je i smirena, sve će to dobro da bude, nemoj da se sekiraš.  :kiss1:

hypolina

Dakle da napisem i svoje iskustvo sa epiduralom. :) Treba Nobelovu nagradu dati onome ko ga je izmislio. Tek sad posle prvog porodjaja bez epidurala i ovog sa epiduralom vidim sta bih propustila da ga nisam dobila.

'Slamka' koja ulazi u kicmu nije stvarno strasna kako ste i rekle. Ubod lokalne anestezije nisam ni osetila, a samo plasiranje one ogromne igle ne boli uopste, vise je onako neprijatno. Tacnije kada malo skrene oseti se neki tup bol a cim pomeri iglu na pravi put nista ne boli.

Dosla sam 4 prsta otvorena, epi su mi dali kada sam bila 5 prsta otvorena. Zalila sam se Dr da mi je dosadan porodjaj  :lol: , 4h sam lezala na stolu i nista nisam osetila od kontrakcija sve do napona. Mogla sam novine da citam.  :dance1: Dobila sam dve doze anestetika i trecu blazu ali je ona izgleda bila toliko blaga da sam napone osetila u svoj njihovoj silini. Nisu mi na prvom porodjaju bili tako intenzivni i bolni.

Ono sto niste pominjale od cari epija a mozda bi znacilo nekome da procita da ne paranoise kao ja na porodjaju je utrnutost guze i nogu, kao i svrab. Anesteziolog mi je rekla da je taj svrab bas cest i da je normalan. Onoga trenutka kada doza epija pocinje da slabi pocinje svrab koji se prvo javi na najvisoj tacki dakle negde pod grudima, a onda se spusta sve nize. Takodje posle porodjaja kada je dejstvo epija skroz oslabilo svrbela me je koza stravicno.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

cici

Ja se skroz slazem za Nobela :rofl:
i ne secam se svraba uopste.Super :clap:

Lani

Ni ja se ne sećam svraba, a za utrnulost sam mislila da se podrazumeva, da ne moram posebno da pominjem.
Pa utrne ti vilica kad ti zubar da anesteziju, normalno da će i od epija taj donji deo tela da utrne.
Odlično što si super prošla, baš mi je drago.  :kiss1:

hypolina

Kad tako kazes za zubara i anesteziju jeste logicno da utrne ali ja nisam nekako ocekivala da ce mi utrnuti noge pa me uhvatila frka dok nisam skontala da to bas tako i treba.  ;)

U svakom slucaju ako se ikada odlucim na trece nema sanse da mi padne na pamet da se porodim bez epidurala... i nosim novine da citam.  :turpija:

Lani

Nema mesta brizi, dr sve drži pod kontrolom, ti se samo opustiš i čitaš knjigu, baš tako nekako. :girl_haha: