Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Naravno, sve stvar izbora i ko kako voli.   ;)

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Unabebili

lani, ja to vise fiturativno o omrazi na forumu, bar je tako bilo do ove teme....mislim, to - figurativno  :lol:

Quote from: Elanor on June 13, 2012, 12:56:49 PM
izvinite, a kad je zena pa bila (samo) zenstvena, izuzev nobles primeraka iz istorije i americkih filmova pedestih godina? mislim na obicnu zenu.

moja je baba zivot provela na njivi, i bolelo ju je uvo za zenstvenost (osim pre udaje, na ponekom poselu), kao i njena majka pre nje, kao i generacije zena pre njih. slicno je vazilo i za radnicku klasu po gradovima, radilo se od jutra do mraka u ko zna kakvim uslovima samo da bi se prezivelo.

zivimo u najbolje moguce vreme u istoriji, mozda i najmirnije. i zaista mi je lose od romantizovanja proslosti, zenstvenosti, cega god, u cemu je nekad uzivalo max 5% stanovnistva.

:o za boldovano

ja uopste ne mislim da je moja baka upadala u kategoriju noblesa, time sto je tridesetih godina proslog veka bila nezaposlena, gajila decu i imala muza koji je pristojno zaradjivao za ono doba, dovoljno da mozes da prezivis, bez da se kurcis

ono fakat, ta nije bila na njivi, zivela je u gradu i s moje sadasnje pozcije, rado bih se menjala sa njom

ok, imam i onu koja jeste bila na njivi , pa je ta morala da radi njivske poslove

a i s njom razmisljam da se menjam, jer mi je i grada i bitke za prezivljavanje i  plitke bezobzirne "pameti"  koja lukavo krlja ispred sebe - dosta, ne za ovaj nego za sest zivota...

samo sam htela da kazem da zenstvenost ( nema veze da li si na njivi, u kuci, na balu ili u kancelariji) uglavnom nema mnogo veze sa onim sto radis ( govorim o sadasnjem vremenu)

a veoma cesto cak ni kad jesi u poziciji da "biras"  zenstvenost kao pojam, nije ti od Boga dato da umes i da je sprovedes u delo....ako pricamo o fizickoj manifestaciji zenstvenosti..to je ono "ili jesi ili nisi"

ne znam zasto se "zenstvenost" brka sa razmazenom lenjivom dupetarom koja se razvlaci na minderlucima i ne radi nista, ima sluge i zanoveta

a o mirnim i stabilnim vremenima za zenu sad...moglo bi ohoho vune da se naprede...

ok, dobila sam pravo da sama biram za koga cu da se udam ( nisam se proslavila svojim pravom glasa prvi put), dobila sam pravo da se skolujem, takodje se nisam proslavila svojom diplomom, dzeparac imam - sama ga zaradim, radije bih bila ozbiljno i dobro izdrzavano lice, ali moj muz nema te kapacitete ...so what?

podvedimo onda sva moja iskoristena prava pod moju licnu glupost i nepsosobnost ;D

da li me svo to pravo glasa i izbora cini sposobnijom i zenstvenijom...da li mi je omogucilo da zivim bolje nego moja baba...sumnjam....

nemojte da brkate opsti napredak civilizacije sa isboksovanim zenskim pravima...sve ima svoj razvojni put, niko ko se vise ne vozi kocijama, svi lete...ok, skratili smo putovanje, ali smo izgubili vreme...

super, dobile smo mogucnost da se razvodimo za najmanju pizdariju, a sve pod parolom "ako je moja baba trpela, ja ne moram"...
suuuuuuper...zato je vise rasturenih porodica nego onih koje su sacuvane ( i sustinski i fiktivno )

time sto smo dobile pravo da biramo TOLIKO, izgubile smo svaki osecaj za toleranciju, pozrtvovanost i istrajnost...ogovorim pausalno , pa molim da se niko licno ne pronalazi u onome sto napisem

izvesno je da je zena neuporedivo opterecenija nego ranije, da ima sve obaveze, ali sustinska prava su joj minimalna...ovo ovde je Balkan.
Moj stav je formiran na osnovu onoga u cemu zivim ja , a ne neka Svedjanka.

p.s. postujem ja i svedjanke, daleko bilo  ;)

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

prevodilica

najbitnije je Šveđanke da poštuješ, of kors :lol:

AnaK

Ali ti ne moraš ni sada da radiš, nego da živiš od onoga što tvoj čo'ek zaradi. Pa nisu sve žene živele pristojno od muževljeve plate, ali su samo od nje živele. Šta u stvari, tebe i mono sprečava da živite identično kako biste živele da Klara & Roza nisu povukle sve ovo?
Janko 23.7.2002.

monochrome

ja mislim da je una ubola sustinu :kiss1:
pri tome moram da citiram sledece...
time sto smo dobile pravo da biramo TOLIKO, izgubile smo svaki osecaj za toleranciju, pozrtvovanost i istrajnost...ogovorim pausalno , pa molim da se niko licno ne pronalazi u onome sto napisem

izvesno je da je zena neuporedivo opterecenija nego ranije, da ima sve obaveze, ali sustinska prava su joj minimalna...

monochrome

Unabebili

mene konkretno bas nista  ;)
i zivim manje-vise tako ..ti bar znas  :flower:..slatko, dzem, kuca, sivenje jastucica, docekivanje debelog s posla sa ruckom i kolacima, tkanje, tu i tamo po neki hornorarcic za dopunu budzeta, mogu i bez te dopune, ionako je razdelim na druge, a ne na sebe

dodala bih, nije uvek bilo tako,
ovo je sustinski odabrano s moje strane ( uradila bih neke korekcije oko mesta zivljenja )

mene samo izbezumljuje sto malo zena koristi ta svoja prava na pravi nacin, ako rauzmete sta ocu da kazem...

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

Unabebili

Quote from: monochrome on June 13, 2012, 01:57:38 PM
joj 'bem ti...pa sta je ovo :o :lol:

dobila si svoje pravo i iskoristila ga MAKSIMALNO  :lol: :lol:

AnaK

Janko 23.7.2002.

Lani

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 01:35:32 PM
da li me svo to pravo glasa i izbora cini sposobnijom i zenstvenijom...da li mi je omogucilo da zivim bolje nego moja baba...sumnjam....

nemojte da brkate opsti napredak civilizacije sa isboksovanim zenskim pravima...sve ima svoj razvojni put, niko ko se vise ne vozi kocijama, svi lete...ok, skratili smo putovanje, ali smo izgubili vreme...

super, dobile smo mogucnost da se razvodimo za najmanju pizdariju, a sve pod parolom "ako je moja baba trpela, ja ne moram"...
suuuuuuper...zato je vise rasturenih porodica nego onih koje su sacuvane (i sustinski i fiktivno)

izvesno je da je zena neuporedivo opterecenija nego ranije, da ima sve obaveze, ali sustinska prava su joj minimalna...ovo ovde je Balkan.

Ja se ne slažem najviše sa ovim stvarima koje sam citirala.
Definitivno mislim da živim bolje od mojih baba, i ovako vidljivo golim okom a i suštinski. One su možda kao i ja mislile da žive dobro i bolje od recimo svojih baba ali za bolje nisu ni znale.
Ne mislim da bi prostim napretkom civilizacije došlo do potpune emancipacije. Za sve velike socijalne promene moralo je dobro da se potegne, za dobijanje prava glasa, ukidanje ropstva i rasne segregacije itd.
Ne znam nikog ko se razveo zbog pizdarija ili banalnih stvari, svi rastureni brakovi koje ja znam bili su brakovi suštinski nekompatibilnih ljudi, dugo godina nesrećnih i sve što uz to ide. Ne bih ja to baš tako banalizovala. I mislim da je odlično da imamo mogućnost da se razvedemo ako želimo, što naravno ne umanjuje obavezu koju imamo prema sebi (i našoj potencijalnoj deci) da otvorimo četvore oči kad biramo.
I na kraju, ne mislim da su mi suštinska prava minimalna, uopšte. Šta uopšte ko podrazumeva pod suštinskim pravima je jako bitno. Za mene su suštinska prava ono što sam nabrojala na prvoj strani... izbor škole, muža, posla... pa ne živimo pod Talibanima majku mu.  :hm:

Unabebili

Quote from: Lani on June 13, 2012, 02:06:26 PM
Ja se ne slažem najviše sa ovim stvarima koje sam citirala.
Šta uopšte ko podrazumeva pod suštinskim pravima je jako bitno. Za mene su suštinska prava ono što sam nabrojala na prvoj strani... izbor škole, muža, posla... pa ne živimo pod Talibanima majku mu.  :hm:

ali me i dalje volis, jel da?  :innocent:

niko ne spori da je mogucnost izbora dobra stvar, ali prosto mislim da smo zaboravile da se zaustavimo u borbi za "zenska prava"...pa sad, kad smo se zaigrale u "ravnopravnosti", muskarci slegli ramenima i povukli se...sad djavo nam kriv sto smo izmozdene, slomljene i preopterecene...

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

monochrome

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 02:02:25 PM
mene konkretno bas nista  ;)
i zivim manje-vise tako ..ti bar znas  :flower:..slatko, dzem, kuca, sivenje jastucica, docekivanje debelog s posla sa ruckom i kolacima, tkanje, tu i tamo po neki hornorarcic za dopunu budzeta, mogu i bez te dopune, ionako je razdelim na druge, a ne na sebe

dodala bih, nije uvek bilo tako,
ovo je sustinski odabrano s moje strane ( uradila bih neke korekcije oko mesta zivljenja )

mene samo izbezumljuje sto malo zena koristi ta svoja prava na pravi nacin, ako rauzmete sta ocu da kazem...

jao, ja SAVRSENO!!! :clap:

monochrome

ali tema nije postavljena da bi smo se usporedjivale sa nasim bakama, nego...nekako...mi, ovo vreme...di to sve grabi...inace, zenstvenost je vecna i nema veze sa njivama, sljivama ili ferarijem...

AnaK

Meni je stvarno potrebno da pojasniš na šta tačno misliš?
I šta podrazumevaš pod ženstvenošću?
Janko 23.7.2002.

Unabebili

Quote from: Lani on June 13, 2012, 01:27:22 PM
Naravno, sve stvar izbora i ko kako voli.   ;)

potpisala bih te skroz  :)