Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

monochrome

martina

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 05:56:35 PM
zar se ovo promenilo?  :rofl:
i zar ovo ne govori vise o muskarcima, nego o zenama?  ;)

ako pricamo ozbiljno - onda pricamo o tome sta misli drustvo u cjelini, a ne pojedinci
pojedinci mogu da misle sta hoce, ali drustvo ne uskracuje zenskoj djeci pravo na skolovanje

sto se klare cetkin tice - ja nesto uopste nisam previse upoznata s likom i djelom

8 mart ne slavim ( jel to ona smislila?)... ne zato sto mislim da je prevazidjen, nego onako kako se kod nas slavio - za mene nije imao smisla.

a o tome gdje smo zakinute - ne znam... ja to ne posmatram kao svrsen cin... mnogo prava imamo na papiru, ali ih u stvarnosti ne koristimo - po meni to tek treba da dodje...
i ne obeshrabruje me to, kad samo pomislimo koliko se mnogo promijenilo za kratko vrijeme - ja samo mislim da imamo mnogo srece, a nase ce unuke imati jos vise
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Lani

Quote from: maxic on June 13, 2012, 04:55:49 PM
Meni je i ta emancipacija prilicno nedefinisana. Lijepo je imati prava, samo je pitanje koliko se ona sustinski koriste i koliko se igdje zakine da bi se toboz koristila. Mogli bi sad da sirimo temu o poslovima , poslodavcima, pa sa primjerima iz ovog i onog okruzenja, ali mi se sve cini da smo o tome vec pricale.

Licno nemam problem sa heklerajem i klavirom, sasvim mi odgovara u ovom trenutku, za njivu nisam sigurana.

Ne znam, jedino ako misliš na neka prava vezana za radni odnos recimo. Ono tipa da poslodavci žene ucenjuju time da ne mogu da ostanu u drugom stanju ili ih primoravaju da se vrate na posao vrlo brzo posle porođaja. Jel na to misliš? :think:

Hekleraj i klavir sam pomenula u kontekstu priče o ženama od pre sto i kusur godina a ne ironično kao opis za žene domaćice. Devojke koje u to vreme nisu kopale na njivi svirale su klavir i učile da heklaju i vezu dok su čekale kog muža će roditelji da im izaberu.

Una, ne znam samo zašto misliš da bi ti bilo bolje da nisi dobila prava koja si dobila/smo dobile, na šta konkretno misliš? Ti i dalje pišeš o tome a nisi navela nijedan primer gde konkretno kažeš zašto bi tebi lično bilo bolje da su ti npr. roditelji birali muža ili da ti je, kao u nekim muslimanskim zemljama, zabranjeno da izlaziš na ulicu bez muškog člana porodice ili da ti je zabranjeno da izlaziš na ulicu uopšte?
I ja zaista kao da živim u potpuno drugoj zemlji, niti mislim da su mi na Balkanu prava uskraćena kao ženi, niti mislim da muškarci oko mene misle da sam nesposobna da razmišljam logički i razumno.

Unabebili

:shout:
joooj, mene danas niko ne razume sta ja pokusavam da kazem  :)

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 05:56:35 PM

ja pricam o tome u kojoj meri su zenska prava donela benefite, a ne DA LI su ih donela...to je valjda ocigledno

i sve shvatate ono sto napisem krajnje bukvalno

ja uopste nisam shvatila temu kao krajnost da moras da se izjasnis da li si UOPSTE za emancipaciju i zenska prava, nego KOLIKO si i da li su siroka zenska prava bas toliko u praksi donela zeni benefite

banalan primer:

ako hoces - radi, to je kao izbor super, ali (!) ako ti je radno vreme identicno kao muzevljevo, da li je njegovo radno vreme u  kucevnim poslovima identicno onome koje ti provedes u istim?
da li znas ijednog muskarca u Beogradu koji je umesto zene uzeo porodiljsko odsustvo i ako znas, u kom procentu je to zastupljeno?

divna su zenska prava u teoriji, samo sto su praksi malo zakasavaju, razumes?

odustajem def. , ne umem da vam objasnim ono sto mislim  :rofl:

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Lani

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 01:35:32 PM
izvesno je da je zena neuporedivo opterecenija nego ranije, da ima sve obaveze, ali sustinska prava su joj minimalna...ovo ovde je Balkan.
Moj stav je formiran na osnovu onoga u cemu zivim ja , a ne neka Svedjanka.

Una, pa očigledno se ne razumemo, ti i dalje ne odgovaraš na pitanje koja su ti to prava tako ozbiljno uskraćena? Ovde, u Srbiji?

Što se prednosti ili benefita tiče, pa prednost mi je je samim tim što neko pravo imam a da sam se rodila u prošlom veku ili u ovom veku a nekoj drugoj zemlji ne bih ga imala. Malo li je? Sad kako ću ja to pravo da koristim zavisi od mnogo faktora, ali ja sam ubeđena da najvećim delom zavisi baš od mene.
Jeste da ova zemlja nije sjajna po mnogo osnova ali stvarno ne vidim u kojoj meri su ovde žene ugrožene da bi se išlo dotle da se kaže da su naše babe možda čak bolje živele od nas. To nema šanse da je tačno.
Ovo za porodiljsko ti baš i nije sjajan primer, ne znam kakve veze to ima sa ženskim pravima, ja se ne osećam uskraćeno što moj muž nije umesto mene sedeo na porodiljskom, na koji način on ili društvo uopšte tu ugrožavaju moja prava?
Što se drugog pitanja tiče, kod nas u kući mm i ja istu količinu vremena provodimo baveći se decom i kućom, on često i više jer je priroda mog posla takva da često radim i uveče, vikendima, itd. Tako da ja izgleda stvarno nisam sagovornik na temu o ugnjetavanju žena i izvitoperavanju ženskih prava u Srbiji, ja to na svojoj koži jednostavno ne osećam.

AnaK

Ni ja, iskreno. Kada mi je muž pre godinu-dve ostao bez posla, da živim pre 100 godina precrkla bih od brige i neizvesnoti, i eventualno morala da probam da nađem bogatašku kuću u kojoj bih mogla da radim kao pralja (ne peglam dovoljno dobro). Ovako mi nije bilo prijatno, al' sam u letu zgrabila priliku da 'tezgarim', i crkavam od posla, al' mi je to lakše palo od ugrožene egzistencije ili tuđeg velikog veša.
Sve i da se otimao da uzme porodiljsko, ni u ludilu mu ne bih dala, jer sam ja želela da budem s bebom.
Ukratko, ja stvarno ne razumem na šta misle Una i mono, i šta se podrazumeva pod ženstvenost?
Janko 23.7.2002.

Lani

Ne znam, ta ženstvenost nam se negde izgubila u redovima. :lol:
A ovo što si ti odlučila da povučeš kad se desilo to sa poslom, upravo je dokaz emancipovanosti i tog sprovođenja prava jednakosti o kojima pričate a koja ranije žene nisu imale. I onda kad čujem ništa dobro nam nije donela emancipacija, to mi je kao da čujem ništa dobro nam nije donelo otkriće penicilina.
Apropo emancipacije, za mene je to ili-ili, ne možeš biti poluemancipovana pa kad ti to odgovara biti ravnopravna sa muškarcima a kad ti ne odgovara, treptati okicama i uzdisati. To što ja npr. ne menjam sijalice po kući ili ne vučem kofere kad putujemo ne znači da ne bih mogla to da radim već ima neko ko je jači, spretniji od mene pa on to obavi mnogo brže i lakše. Ali da moram, naravno da bih radila. I smatram se u svakom smislu jednakom muškarcu, osim u fizičkom, ali ovde na temi ni ne govorimo o fizičkim nejednakostima uostalom.
Opet se vraćam na ono da je sve umnogome stvar dogovora, da mnogo toga može da se reši ako si sa nekim ko te u startu tretira kao osobu jednaku sebi.

martina

moj muc prekjuce izgubio posao

recimo, to je jedna sloboda koju oboje imamo jer oboje radimo - ne moramo da trpimo budale... mozemo fino da radimo kako znamo da treba i kad time nekoga pricepimo - boze moj... eto ih tamo. mozes da dozvolis sebi da imas integritet jer ne moras da radis 365 dana godisnje... meni to vrijedi bas mnogo

a ja sam jednom izgubila sve sto sam imala, i ne bih sebe nikad dovela u situaciju da nisam u stanju da se izdrzavam. a kad to imas - raditi-ne raditi.... to je stvar izbora

e sad, moj muz radi sve sto i ja radim, manje vise... mislim, ne pere ves i ne pegla i jako rijetko sprema kucu, ali ne vodim ni ja auto kd mehanicara, ne sisam travu, ne trazim majstore za krov
podijelili smo se kako nam odgovara

on, recim, mahom kuha... i nije jedini u nasem drustvu... bez pomoci sa strane, stvarno je nemoguce da zena sama drzi na sebi kucu, djecu i posao, osim ako nije neki samoubica. do jednog djeteta jos i da izdrzis...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

martina

Quote from: Lani on June 13, 2012, 07:59:17 PM
Apropo emancipacije, za mene je to ili-ili, ne možeš biti poluemancipovana pa kad ti to odgovara biti ravnopravna sa muškarcima a kad ti ne odgovara, treptati okicama i uzdisati.

tako nekako i ja mislim

ja sam sinoc cak dva puta ustala da sipam muzu pice, bas sam bila ko ona iz taleta "naspider nam"  :lol:
a on se zavalio, pusi cigaru ( onu kubansku, ne pusi cigarete) i izvoljeva: stavi mi dvije kocke leda, ne, u stvari, tri mi stavi  :lol:

eh da, kod nas meca kuha kafu ujutro. u sisu sam ga utjerala  :lol:
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

Elanor

ja mislim da una i mono pricaju bas o tome o cemu vas dve - ali s druge strane -  o nekakvom osecaju sigurnosti ili definisanosti koju sa sobom nosi jasna podela uloga (kao na onoj decjoj temi, kad dete trazi jasne granice). ali kad se takav sistem urusi, spasavaj se ko moze (a malo ko moze, kao one jadne iranke koje po smrti muza zavrse u zatvoru).
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maxic

Ja sa tenisa napisah poduzi post, sad vidim da ga nema.

Da ne idem sad u detalje ovako nekako:

Uz prava su dosle i ocekivanja.  Da Lani na to sam mislila, poslodavce koji ce ocekivati isto toliko s pravom, a platice manje ( cinjenica ) nego muskarca koji radi isti posao. Nedokazivo, ili tesko dokazivo, ali je tako.
Postoji nesto sto muskarac ne moze da uradi  da rodi, doji, i nesto sto zena zeli - da bude sa bebom ( znam znam ne zeli svaka ali u mom okruzenju i dalje velika vecina zeli) a stavljena je u poziciju da bira ili ili.
Mozda je moje okruzenje takvo ali iz pika mogu da navedem 5 drugarica sa vrlo odgovornim i visko placenim poslovima, koje su pod stresom i pritiskom od svojih vlastitih zelja a ticu se roditeljstva, vremena i karijere.
Meni je klavir i heklanje super metafora, ja je uopste nisam shvatila ironicno ili pogresno, naprotiv super mi je. Stvarno nemam problem sa svojim izborom, iako ga povremeno preispitam.
Sto se ugororenih brakova tice, to mi je te spansko selo, ali priznajem prije par godina zamislila me jedna Indijka, sa ugovorenim muzem. Ona je pricala o tome kako joj je brak divan, divno joj je bilo upoznavanje s muzem i kako imaju lijep brak i porodicu. Ona smatra da ljudi , roditelji sa strane bolje mogu da vide ko kome odgovara nego mi sami kad nas pukne ljubav. Od tada bas pratim, mm ima puno kolega sa ugovorenim brakovima, niko se ne razvodi , cini mi se da svi lijepo zive.
da li bih ja tako mogla- nema sanse, ali hocu da kazem i one imaju to pravoda se udaju za koga hoce pogotovo u US ,a li ga rijetko koriste jer ima nesto i u onome kako se radilo u "staro doba"
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

martina

ali maxic - ja nemam problema s tvojim izborom. ali je izbor. to je poenta. moja baba nije mogla da bira, morala je da radi sto joj kaze tata, pa muz.

i ja volim svoj izbor, i nekad mi je sve tesko, ali u sustini, i ja mogu da izaberem da ne radim, al ne biram to.

i to je to. i ti i ja imamo mogucnost izbora. i to nem je donijela emanvcipacija. a unutar toga, svako za sebe odluci sta mu vise odgovara u datim okolnostima.

nekom se ne isplati da radi ni za koje pare, nekome se isplati za bilo koje, a neko ima neku granicu

u sustini nam je i bolje nego muskarcima po tom konkretnom pitanju - mi mozemo da biramo i oba ozbora su prihvatljiva
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

martina

Quote from: maxic on June 13, 2012, 08:10:54 PM
Ja sa tenisa napisah poduzi post, sad vidim da ga nema.

i meni je jedan nestao
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

Lani

Quote from: Elanor on June 13, 2012, 08:09:10 PM
ja mislim da una i mono pricaju bas o tome o cemu vas dve - ali s druge strane -  o nekakvom osecaju sigurnosti ili definisanosti koju sa sobom nosi jasna podela uloga (kao na onoj decjoj temi, kad dete trazi jasne granice). ali kad se takav sistem urusi, spasavaj se ko moze (a malo ko moze, kao one jadne iranke koje po smrti muza zavrse u zatvoru).

Sa decom i roditeljima ipak nije isto... Meni je kao detetu, prirodno da slušam oca ili majku ali mi kao ženi npr. nije prirodno da slušam muža. Ili da on mora da sluša mene, nebitno. Sama ta postavka da jedan pol bude superiorniji u odnosu na drugi isključivo zato što neko društvo tako nalaže meni je u startu trula (ovo progovara feministkinja iz mene sad :lol:). Možda govorim tako jer živim u Evropi u 21. veku, evo što reče maxic ima žena koje totalno drugačije razmišljaju i kojima je to opet pa sasvim normalno.

Elanor

lani, ja se sve slazem :innocent:
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.