Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

martina

pa ok je da slusam roditelje u nacelu i dok sam mala, ali ne bas da mi kazu za koga da se udam
ili da brata posalju u skolu, a mene ne jer sam zensko

mislim, kad samo odrasla i sa roditeljima sam imala odnos koji je bio zasnovan na dogovoru, isto kao i s muzem. i u jednom i u drugom slucaju, moja je krajnja odluka

jbt, kod moje bake je uvijek bilo masno sudje. baka umrla sa 66 godina, nije bila bas toliko stara. kad sam to rekla mami, ona mi je objasnila da baki deda ( tatin ocuh) kupi deterdzent i sve ostale namirnice, i to onda treba da joj potraje dok on opt ne zakljuci da je vrijeme da se kupi

moja baka je stalno samo ponavljala: kakav momak, prvo hljeb u ruke. e sad, mozda njoj jeste bilo lakse nego meni fizicki, ali zamislite da vam neko odredjuje koliko deterdzenta da koristite kad perete sudje!!! mislim da nam je svima to nezamislivo
pri tome, moja baka je mogla dedi manje-vise da kaze sta hoce, nije on nju nesto mucio ili tako nesto... ne mislim da je ona ikad mislila da joj je posebno lose... al mislim da je mislila da bi joj bilo bolje da moze sama da odredi koliko deterdzenta za sudje ide u pranje. kasnije su joj sinovi kupovali sta joj treba. al i dalje, baka kad se docepa para, ode i kupi truleks, deterdzent za sudje, ulje.... ja padala u nesvjest nad njenim izborima  :lol:
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Lani

Joj deterdžent  :crazy:
Elanor je pomenula onu temu o disciplinovanju, tu govorimo o maloj deci. ;)

maxic

Quote from: martina on June 13, 2012, 08:29:51 PM
pa ok je da slusam roditelje u nacelu i dok sam mala, ali ne bas da mi kazu za koga da se udam
ili da brata posalju u skolu, a mene ne jer sam zensko

mislim, kad samo odrasla i sa roditeljima sam imala odnos koji je bio zasnovan na dogovoru, isto kao i s muzem. i u jednom i u drugom slucaju, moja je krajnja odluka

jbt, kod moje bake je uvijek bilo masno sudje. baka umrla sa 66 godina, nije bila bas toliko stara. kad sam to rekla mami, ona mi je objasnila da baki deda ( tatin ocuh) kupi deterdzent i sve ostale namirnice, i to onda treba da joj potraje dok on opt ne zakljuci da je vrijeme da se kupi

moja baka je stalno samo ponavljala: kakav momak, prvo hljeb u ruke. e sad, mozda njoj jeste bilo lakse nego meni fizicki, ali zamislite da vam neko odredjuje koliko deterdzenta da koristite kad perete sudje!!! mislim da nam je svima to nezamislivo
pri tome, moja baka je mogla dedi manje-vise da kaze sta hoce, nije on nju nesto mucio ili tako nesto... ne mislim da je ona ikad mislila da joj je posebno lose... al mislim da je mislila da bi joj bilo bolje da moze sama da odredi koliko deterdzenta za sudje ide u pranje. kasnije su joj sinovi kupovali sta joj treba. al i dalje, baka kad se docepa para, ode i kupi truleks, deterdzent za sudje, ulje.... ja padala u nesvjest nad njenim izborima  :lol:
Imas toga i sada, uz svu emancipaciju. I kad zena radi , pa joj muz pribrokava koliki je racun za telefon , nece da plati ili plati koliko je potrosio.... Mislim znam da nema veze, ali nedavno sam i takav primjer cula.
Meni to nista nije jasno.
Mislim da su se porodice zasnivale nekad radi cistog produzetka vrste i opstanka, pa su zato kao takve i trajale. Zato su roditelji i odredjivali ko ce za koga da se uda, ljubavi je tu bilo malo mjesta.
Ja sam sasvim ok sa pravom na izbor, da ne budem pogesno shvacena, ali nisam ok sa ocekivanjima koja su nas pritisla, zato sto smo dobili prava. Eto valjda sam sad i rekla konkretno sta je meni tu problem.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Lukina mama

Quote from: martina on June 13, 2012, 08:16:58 PM
ali maxic - ja nemam problema s tvojim izborom. ali je izbor. to je poenta. moja baba nije mogla da bira, morala je da radi sto joj kaze tata, pa muz.

druga su vremena sada a druga kada su nase babe zivele, mnogo manje obaveza stresa ....tako da emancipacija ima svoje dobre i lose strane, kao i sve u zivotu.

ja licno na sebi ne osecam neku radost zbog emancipacije, moje misljenje, imam pravo da glasam... to ne radim, imam pravo da radim - radim , da budem jednaka sa muskim svetom, sto rece maxic koji idalje ima vecu zaradu, sta jos....da se razvedem ako hocu, mogle su to i nase majke.... gde je moja baba zivela, mogla je i ona...(vranje je  u pitanju)

gledam poslovne zene ovde i Chi, toliko se po meni izgube u toj trci sa muskarcima, da zapostave ili nikad nemaju porodice, mozda je za njih emancipcija dobro donela, ja sebe u toj poslovnoj lestvici ne vidim, niti bi ikad uzela taj put...opet moj izbor, i hvala emancipaciji na tome :)
tako da ne znam....u principu vidim i slazem se sa unom.
Luka ,09 April 2005

martina

Quote from: maxic on June 13, 2012, 08:34:32 PM
Ja sam sasvim ok sa pravom na izbor, da ne budem pogesno shvacena, ali nisam ok sa ocekivanjima koja su nas pritisla, zato sto smo dobili prava. Eto valjda sam sad i rekla konkretno sta je meni tu problem.

mozda je semantika u pitanju, al ja nekako mislim da su ocekivanje tu vise usprkos pravima, nego zbog njih.... tj prava imamo, ali neka ocekivanja su jos tu iako su arhaicna

slazem se da stanje jeste sizofreno, ali, kao sto rekoh, za mene ipak ovo sto sad imamo nije konacno stanje

i znam da zavisi od covjeka do covjeka i porodice do porodice, ali ipak je bolje kad mozes nesto sto ne moras, nego kad ne mozes nesto sto moras...

nekako kao pro-life i pro-choice - to se kao izjednacava, a u stvari nije isto: pro life smatra da svi moraju kako on misli, a pro choice ostavlja drugima da bira... meni to dvoje nije ni slicno... opet, mislim da nije bas samo semantika u pitanju.... kad mozes da iaberes to je ipak mnogo bolje nego kad ne mozes
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

monochrome

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 07:15:53 PM
  :shout:
joooj, mene danas niko ne razume sta ja pokusavam da kazem  :)

i sve shvatate ono sto napisem krajnje bukvalno

ja uopste nisam shvatila temu kao krajnost da moras da se izjasnis da li si UOPSTE za emancipaciju i zenska prava, nego KOLIKO si i da li su siroka zenska prava bas toliko u praksi donela zeni benefite

banalan primer:

ako hoces - radi, to je kao izbor super, ali (!) ako ti je radno vreme identicno kao muzevljevo, da li je njegovo radno vreme u  kucevnim poslovima identicno onome koje ti provedes u istim?
da li znas ijednog muskarca u Beogradu koji je umesto zene uzeo porodiljsko odsustvo i ako znas, u kom procentu je to zastupljeno?

divna su zenska prava u teoriji, samo sto su praksi malo zakasavaju, razumes?

odustajem def. , ne umem da vam objasnim ono sto mislim  :rofl:

ja te savrseno razumem, a kapiram i da te kapiraju bukvalno, a isto tako ne umem da objasnim , mada mislim da si ti savrseno objasnila...tako i ja mislim:)

monochrome

nekako su te slobode donele neke nove okove...

Unabebili

htedoh da kazem samo jos da mislim da emancipacija iskljucuje bilo koji oblik krajnosti i iskljucivosti  :innocent:

kao i to da se zenskom "lukavoscu-mudroscu" (ovo shvatiti kao pozitivan , a ne kao negativan pojam) , moze mnogo vise postici u zivotu od "emancipacije"  ;)

i da, zena je svakako savrseno sposobna i da sama ishrani porodicu i da radi i zaradi, i da misli svojom glavom i da glasa, ali ako moze da bira ( to je recimo,  meni najveca prednost emancipacije o kojoj vi zborite) , neka odabere ono sto joj pojednostavljuje zivot, a ne otezava...sta god to bilo za svaku od nas  :innocent:

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

martina

Quote from: Elanor on June 13, 2012, 08:24:05 PM
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

ma nisam ni ja, valjda zato i ne gubim nista  :crycry:

mislim da je emancipaciju uopste pogresno posmatrati kao neki "zenski" slucaj

mislim da se cijelo drustvo emancipuje

a to nije nesto sto dodje odjednom

i mislim da naprosto sve to moze da se podvede pod normalna, ljudska, prava

ali zene su, posto izricito nisu imale prava, jednostavno pocele na tome da rade kao na nekom zenskom pitanju

kao ljudi i roditelji, naprosto imamo odgovornost prema djeci i prema tome kako cemo da izdrzavamo i organizujemo porodicu. tako da sve sto se desava utice na cijelo drustvo

e sad, posto ni ja ne kontam tu zenstvenost bas nesto, nije mi bas jasno sta smo tu izgubile. 

recimo - moja poznanica je kukala kako joj muz vec mjesec dana od useljenja u kucu nije zakucao eksere za slike. meni je to bilo cudno - ko da ne znam da zakucam ekser gdje treba!?!? ako mi treba slika da visi tu, i hocu to bas sad - uzmem pa zakucam. mada, uglavnom to skupa radimo, jer obicno ide vise eksera, pa da budu ravni... i mislim, ok je meni da u njihovoj kuci on zakucava eksere

ili kad dodjemo kod poznanika na babine a on pita mog muza: jel moze pivo, a onda se okrene meni i kaze: hoces neki sok :rofl:... a ja ono: a jel mogu i ja pivo?  :lol:
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

maxic

Mozda je i semantika, ili sto bi se kod nas reklo "ja u kupe , ti u spade"

Recimo da razumijem sta Una hoce da kaze, ne spori niko izbore , ja to nekako i podrazumjevam, ali sporim sta smo mi kao drustvo do toga napravili , pa onda i pojedinacno kako smo se tim natovarili.

Mozda zvuci kao da sam najveca ljencina, ali meni je stavnrno bitno da u tim izborima nadjem kako da mi bude fizicki lakse i sa sto manje stresa. A cesto nam se namecu modeli kako je sve moguce postici uz samo malo dobre organizacije.  Kao ono u filmovima kad grade kucu , pa svi malo pridrze, povuku i gotova kuca.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Nanny Ogg

Quote from: maxic on June 13, 2012, 10:55:15 PM
Mozda je i semantika, ili sto bi se kod nas reklo "ja u kupe , ti u spade"

Recimo da razumijem sta Una hoce da kaze, ne spori niko izbore , ja to nekako i podrazumjevam, ali sporim sta smo mi kao drustvo do toga napravili , pa onda i pojedinacno kako smo se tim natovarili.

Mozda zvuci kao da sam najveca ljencina, ali meni je stavnrno bitno da u tim izborima nadjem kako da mi bude fizicki lakse i sa sto manje stresa. A cesto nam se namecu modeli kako je sve moguce postici uz samo malo dobre organizacije.  Kao ono u filmovima kad grade kucu , pa svi malo pridrze, povuku i gotova kuca.

Ja b' rekla da je ovo boldovano sustina, i da se zene (a ni muskarci) nece istinski emancipovati dok god se ne oslobode robovanja stereotipima i tim nametnutim modelima.

Za mene emancipovana zena nije ona koja radi i uspesno zonglira kerijerom, porodicom, izlascima i cime jos ne, nego ona koja je zadovoljna izborom koji je napravila u zivotu, makar joj taj izbor komplikovao svakodnevnicu. A takvih je najmanje.  :innocent:

Ajte zene, ne dram'te

Lukina mama

Quote from: Nanny Ogg on June 13, 2012, 11:07:36 PM

Za mene emancipovana zena nije ona koja radi i uspesno zonglira kerijerom, porodicom, izlascima i cime jos ne, nego ona koja je zadovoljna izborom koji je napravila u zivotu, makar joj taj izbor komplikovao svakodnevnicu. A takvih je najmanje.  :innocent:

:good:
Luka ,09 April 2005

vojka

Quote from: Nanny Ogg on June 13, 2012, 11:07:36 PM
Ja b' rekla da je ovo boldovano sustina, i da se zene (a ni muskarci) nece istinski emancipovati dok god se ne oslobode robovanja stereotipima i tim nametnutim modelima.

slazem se, iako spadam u onu grupu koja nije bas sigurna da mi je izbor najsrecniji ili je bolje reci da li sam se dobro organizovala ( vec sam vam kukala na datu temu), u sustini mi je jako drago da imam izbor
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

vojka

Quote from: Unabebili on June 13, 2012, 09:05:01 PM

kao i to da se zenskom "lukavoscu-mudroscu" (ovo shvatiti kao pozitivan , a ne kao negativan pojam) , moze mnogo vise postici u zivotu od "emancipacije"  ;)

slazem se sa tobom za ovo gore napisano, ali mislim da je to pre deo karaktera nego stvar emancipacije
moja nana je neko od koga je trebalo uciti o zenskoj "lukavoscu-mudroscu", dok je njena rodjena sestra bila totalna suprotnost
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Elanor

imam nekako osecaj da se ovde brkaju pojmovi. moderan pristup roditeljstvu nema ama bas nikakve veze s emancipacijom ili feminizmom, naprotiv. a velika ocekivanja, zongliranje i slicno (sa sve osecajem krivice) su uvele soccer moms, ne emancipacija. zakljucismo jos na onoj temi da su se neaancipovane majke nekad manje bavile svojom decom.
i da, slazem de da je ovo danas papazjanija, dok se, kao sto martina kaze, celo drustvo ne emancipuje
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.