Main Menu

Kakav smo narod?

Started by Unabebili, September 17, 2014, 08:01:14 PM

Previous topic - Next topic

Unabebili

Nesto u poslednje vreme dosta pricam sa ljudima oko sebe na temu kakvi smo kao narod.

Sta je to sto nas kolje, a koje su to osobine koje nas krase?

Sta bi menjali, a sta ne kod nasih ljudi?

:innocent:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Lukina mama

zanimljiva tema :)

ono sto ja voim je nasa gostoprimljivost, i tamo u "mother land" i ovde u inostranstvu,

ono sto ne volim, sto mi ovde dodje do izrazaja da smo mnogo zavidni, i da se se bolje razumemo u sve nego bilo ko drugi na ovoj planeti. mada je mozda ovo karakteristicno za vise nacija ne samo nasu...

Luka ,09 April 2005

Glitter

ja bih o klanju :lol:
i to iz ovog ugla

nasa bivsa siterka je dok je isla na koledz bila pripravnik u jednoj firmi ovde i jednom mi je pomenula da ima koleginicu iz Srbije. Posle nekoliko dana joj je pomenula da ima prijateljicu iz Srbije (mene) i ova je pitala odakle sam. Mala joj kaze da sam iz Beograda i koleginica joj kaze da ja lazem, da svi mi koji dodjemo tamo (u UK) se foliramo da smo iz Beograda. Mislim da se smirila kad joj je ova na fejsu pokazala na mom profilu da mi stvarno stoji Beograd.
Uglavnom Becca je posle par dana srela u kancu kako jede fahite od prethodnog dana za dorucak i pitala je otkud to da jede fahite za dorucak, ova joj je rekla da su to srpski obicaji da se rucak jede za dorucak, da ona jede cokoladu za rucak i tako eku gomilu gluposti kaceci za ono da je to tipicno za Srbe :crazy:
E onda se desilo nesto u firmi i ona je bila jedina osoba koja je zelela da istera pricu do kraja iako je i direktor rekao da se greske desavaju i da se svi potrude da se vise ne ponudi, ona je jedina organizovala lov na vestice da se 'tacno utvrdi sta se desilo' i da ona uvek sve zna najbolje, sve je radila, sve probala u svemu je najbolja.

e sad da ne ispadne da generalizujem ali imamo neke osobine koje provejavaju
foliramo prilicno
imamo obicaj da teramo mak na konac bez potrebe
preganjamo se do besvesti
i sve znamo najbolje i sve cemo da naucimo ostale

a necemo i nismo i nema potrebe za vecinom stvari

Urbana

Quote from: Glitter on September 17, 2014, 08:16:30 PM
e sad da ne ispadne da generalizujem ali imamo neke osobine koje provejavaju
foliramo prilicno
imamo obicaj da teramo mak na konac bez potrebe
preganjamo se do besvesti
i sve znamo najbolje i sve cemo da naucimo ostale

E da sam ja ovo napisala uh bila bi zestoka diskusija, ovak ja cu tebe da potpisem, bez foliranja ;)
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

AnaK

Ja stvarno mislim da narodi međusobno nisu toliko specifični i različiti, i da ne možemo sve pod jednu krušku.
Janko 23.7.2002.

Glitter

Quote from: AnaK on September 17, 2014, 08:50:48 PM
Ja stvarno mislim da narodi međusobno nisu toliko specifični i različiti, i da ne možemo sve pod jednu krušku.
svakako samo sto usled okolnosti neke od osobina razvijemo vise nego druge koje opet drugi razviju usled njihovih okolnosti, ipak smo samo ljudi

AnaK

Pa i to mislim - da i u okviru našeg naroda postoji ogromna razlika u okolnostima među velikim grupama porodica, npr. I da neke od tih grupa imaju sličnije okolnosti sa grupama u npr VB, nego sa drugim grupama u matičnoj zemlji.
Janko 23.7.2002.

kalimero

Quote from: AnaK on September 17, 2014, 08:50:48 PM

:good:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Praslin

Ja mislim da ne postoje zajedničke karakterne osobine među članovima neke nacije, ali postoji mentalitet koji preovladava u nekom narodu, odnosno više u nekom geografskom prostoru i onda to utiče na percepciju "osobina" nekog naroda.

Na primer, u SAD se na osobu koja ima 23 godine i živi sa roditeljima gleda kao na nezrelu osobu s kojom nešto sigurno nije u redu, dok je kod nas, kod Grka, Italijana, tako nešto normalno. I sve u tom stilu.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Glitter

ja samo ipak ne bh tako lako otpisala karakteristike koje nam oblikuje kolektivna svest

kalimero

ja samo mislim da i  kod nas (a pretpostavljam da i kod svih naroda) postoje i velike razlike u regionima, slojevima drustva, generacijskim podelama pa mi svako definisanje sad bas necega "naseg", srpskog, predstavlja ozbiljnu generalizaciju bez osnova......
i ta gostoljubivost....ok, i to stoji, ono, nahranismo i napojismo i site, al opet, to se tako lako izgubi kad se tice odnosa prema nekom nasem, lokalnom...... i ta gostoljubivost se pokazala kao urocno/posledicna sa stranom sveta ...... ono, juznjaci su topliji i te vrste predrasuda......  :think:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Elanor

ljudi koji zive na istom podrucju dele istu istoriju, idu u iste skole, gledaju slicne programe... neke se osobine posmatraju  kao dobre, neke kao lose... a valjda ima i malo genetike.
par godina kako smo se odselili, mm i ja smo bili u stanju da prepoznamo "nasu" (balkansku) facu s ogromnom preciznoscu; tu smo sposobnost s godinama izgubili.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

kalimero

a vidis, ja bas nesto danas pricam sa mamom, nekako su nam se i "face" oko nas promenile.....  :think:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Elanor

nisu, vec samo frizure i sminka. to vidis kad se pomeris, ali samo u onom periodu dok se ne naviknes na one druge, pa ti se sve pomesa :lol:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

ovde nema nasih preterano mnogo (moj krug bar nije toliko veliki generalno), ali zato na kilometre prepoznajem Balkan in general