Main Menu

Kakav smo narod?

Started by Unabebili, September 17, 2014, 08:01:14 PM

Previous topic - Next topic

Unabebili

Quote from: kalimero on September 18, 2014, 12:00:28 AM
ja cu da ti odgovorim, ali posle nove godine :lol: da bi me shvatila ozbiljno......
:kiss1:

:lol: :lol: :lol: :kiss1:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

martina

Quote from: kalimero on September 17, 2014, 11:05:03 PM
e, znas sta jos jesmo......bazdareni da uvek i u svemu trazimo rupu u zakonu, pravilu, sistemu.....da se prevari, ucari, ne plati, nabavi, veza, vezica, (šurakov pašenog - što kažu, najkorisnija veza kod svakog posla  :lol:)
ali to je zato sto su nasi zakoni losi ( ili se lose sprovode i tumace) i sto nam je administracija nemoguca

od kad sam se ovdje preselila skontala sam koliko kod nas ima nepotrebnih pravila iz ko zna kojeg razloga... recimo ideja da moras da prijavis goste iz inostranstva u supu... mislim, za cije babe zdravlje se to radi? i ako ima neka minimalna korist, mnogo je veci napor koji svi za to treba da uloze.
recimo, ja da to urradim kad posjecujem rodjake u sasincima ili gluscima, moram da idem u bogatic ili mitrovicu u opstinu. da se prijavim. i onda kad krenem - da se odjavim. pa nije li to sumanuto?
i kad pricam s vama vi kazete ponekad da je to neophodno, a ljudi ovdje nemaju ta pravila i nije problem

ovdje je ljudima naprosto lakse da zive po pravilima.

a drugo je sto onda takve stvari prosto postanu navika, pa ljudi kod nas traze vezu i kad im ne treba, navika
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Lukina mama

sinoc sam iznervirala, i svhatila da smo stvarno cudan narod....u pravu je kali, ja ovde gledam kako ko nas dodje, samo gledaju da zajebu sistem....

kako smo mi mnogo pametniji od ovih glupih amera, a kako svi mi dalje ostajemo ovde i lakse nam je kritikovati glupe amere nego otici natrag u svoju zemlju...

kako mi sve bolje radimo, kako je sve lepse kod nas, ovde je sve vestacko a opet niko se ne vraca ......

ne moras da volis nesto, ali brate mili postuj to sto ti je ova zemlja omogucila....ne znam, mozda sam ja cudna...ali ne volim takve ljude, a masa ljudi koja dodje je takva....mogla bih roman da napisem  :hm:
Luka ,09 April 2005

martina

joj, lm ti u tvom poslu svasta sretnes. ja, fala bogu, mogu da se ogranicim na ljude koji mi prijaju

i ono podrazumijevanje da svi misliimo isto o svemu jer smo dosli sa istih prostora

ali ima to i kod drugih, meni rumuni isto redovno pricaju te price. jedan "komsija" na poslu mi je rekao da sam ja "very nice real european lady"  :lol: what the heck is that?

nisam ni pitala na sta misli, samo sam se zahvalila ( definitvno je bio komplimment), tacno sam znala da mi objasnjenje nece prijati nikako  :lol:
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Lukina mama

jao martina  :lol: i ja dobijem to very nice lady   :crazy: licno bih vise volela da budem bitchy lady i da mi se sklanjaju sa puta :D
Luka ,09 April 2005

Urbana

Quote from: Unabebili on September 17, 2014, 11:44:46 PM

bez mnogo zelje da priznamo koliko smo lenji,
nigde nisam cula, sem kod nas izjavu "ne mogu oni mene toliko malo da plate, koliko ja malo mogu da

Uprkos legendarnoj izjavi, ne mislim da smo lenji...vise da volimo da radimo na oruk, da spickamo sta se ima pa da se pije kafa.....ja to cisto kad uporedim sa holandezima....oni uvek nadju kao nesto sta ce da rade i kad se nema posla....i onda kad ih neko pita da nesto urade....nikad ne kazu evo odmah, nego kao planove da pogledaju i agendu da li se uklapa, znaju taktizirati....a kod nas covek odmah skoci da to odradi....ili se moze reci da mi nismo bas narod koji zna i ume da planira i rasporedi vreme da ne dozvoli da ga neko druka...mi se damo drukati, a onda kukamo. Opet od tog oruka i da sto pre odradim posao, cesto smo povrsni i bez kontrole....ovde svako kontrolise nekog ne da bi ga kinjio da je nesto pogresio, ljudski je gresiti, nego da bi sve skupa sto bolje uradili.
Sve u svemu nije to lenjost nego mentalitet.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

kalimero

sam vam rekla za nekog amera koji je dosao i u kontaktu je sa likom koji je stecajni upravnik u beogradu.....amer je sokiran, najstrasnije, cinjenicom da kod nas ljudi godinama rade bez primljenog dinara...... ne moye da veruje, pita od cega uopste zivimo i zasto tako pristajemo da zivimo...... :crazy:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Glitter

Kad su ameri kupili onu mucenu fabriku i dosli englezi da je vode prvo sto su rekli je bilo isto sto i taj tvoj amer
A princip koji su doneli je bio da se nikad nece dogoditi da ljudima preskoce platu. Ne znam koja je situacija sada ali dok sam ja bila zaduzena za to 15.u mesecu je plata i moze da bude samo ranije nikad kasnije (u slucaju praznika i vikenda meni je bilo potpuno nezamislivo da ljudi idu kuci na veliki cetvrtak i da ili tog dana ili dan ranije nisu primili platu da spreme uskrs kako valja-ja im plate resim pa posle pravdam zasto to uradih)

martina

Quote from: kalimero on September 18, 2014, 11:16:28 PM
sam vam rekla za nekog amera koji je dosao i u kontaktu je sa likom koji je stecajni upravnik u beogradu.....amer je sokiran, najstrasnije, cinjenicom da kod nas ljudi godinama rade bez primljenog dinara...... ne moye da veruje, pita od cega uopste zivimo i zasto tako pristajemo da zivimo...... :crazy:
ja se isto to pitam, a onda mi kazu zbog penzije, uplacuje mi se staz...
moj rodjak je kao mlad advokat radio jedno tri godine za taj uplaceni staz, ono, tako dogovoreno, nije da je poceo da radi pa mu prestali placati
e sad, on je imao koristi, ispekao je zanat, ta zena kod koje je sad partner je odlica u imovinsko-pravnim odnosima i on je sad isto... ali meni se i dalje manta od ideje da radis ko konj za 0 para
tj, nije za nula, nego si u minusu, jer da odes na posao te kosta... moras da se pristojno obuces, ako nista
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

kalimero

Quote from: martina on September 19, 2014, 09:56:47 PM
ja se isto to pitam, a onda mi kazu zbog penzije, uplacuje mi se staz...
moj rodjak je kao mlad advokat radio jedno tri godine za taj uplaceni staz, ono, tako dogovoreno, nije da je poceo da radi pa mu prestali placati
e sad, on je imao koristi, ispekao je zanat, ta zena kod koje je sad partner je odlica u imovinsko-pravnim odnosima i on je sad isto... ali meni se i dalje manta od ideje da radis ko konj za 0 para
tj, nije za nula, nego si u minusu, jer da odes na posao te kosta... moras da se pristojno obuces, ako nista

penzija (ako je dozivis), staz (ako ga uopste uplacuju), nada da ce ti sve to sto ti duguju i platiti (nada umire poslednja), zdravstveno sebi, deci......  :girl_cray:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

martina

Quote from: kalimero on September 19, 2014, 09:59:11 PM
penzija (ako je dozivis), staz (ako ga uopste uplacuju), nada da ce ti sve to sto ti duguju i platiti (nada umire poslednja), zdravstveno sebi, deci......  :girl_cray:
ne znam, meni je sve to nelogicno, al vidim da vas puno to radi pa se nekako vodim logikom da niste valjda ludi, tj da ima neki razlog
drugi razlog je da, ipak, kad ljudi ovdje ne primaju platu vrlo brzo zavrse na ulici. vi ocito nemate taj problem, ovako ili onako.
tako da nije to stvar nekog self-respect, nego mi prosto moramo da primamo platu i vrlo lako nam je da se odlucimo da napustimo posao ako nas ne plate. a naravno da i dalje moraju da nam plate sto nam duguju, ne moramo da im budemo na ocima za to, ima sve napismeno
a staz nam ionako niko ne uplacuje, ali ide od plate. ako ne radis, penzija ( ona drzavna) se smanjuje. al za vecinu nas ta penzija je mizerni dio toga na sta racunamo kad odemo u penziju, da bismo se penzionisali moramo da stedimo sa strane
tako d akod nas stednja nije bas opcionalna
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

kalimero

da, al kod vas je sve crno na belo, svaki ugovor se postuje, plata je ta koja pise.....kod nas sve ispod zita, svi zvanicno primamo minimalac, a ono preko na ruke....ako odes mozes eventualno taj minimalac, zvanicni da dobijes, ono "crno" nihc, s tim mozes da se pozdravis.....a za to si radio, ne za crkavicu  :girl_sad:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

martina

Quote from: kalimero on September 19, 2014, 10:28:44 PM
da, al kod vas je sve crno na belo, svaki ugovor se postuje, plata je ta koja pise.....kod nas sve ispod zita, svi zvanicno primamo minimalac, a ono preko na ruke....ako odes mozes eventualno taj minimalac, zvanicni da dobijes, ono "crno" nihc, s tim mozes da se pozdravis.....a za to si radio, ne za crkavicu  :girl_sad:
pa jeste, ali to sve moze zato sto kod nas svi zive od roditelja ovako ili onako ili od dedingo naslijedjenog zlata ili tako nesto. ima i ovdje takvih ljudi i u tim familijama zene ne rade, nego volontiraju, ko da ljudi idu na posao iz zabave. ne treba im puno, samo da te neko pogura za kupovinu kuce - bog da te vidi.
i kod vas ko ne zivi tako ne moze da pruusti da ide za dzaba na posao, ali posto je tako kako je, cijela familija vuce za druge ako se treba
i zato i potpisujete te ugovore koje potpisujete, tj oni koji vam ih predlazu zato vam to i predlazu - znaju, kao sto je sefica mog rodjaka znala, da zivi kod mame i tate i da oni ce da nadju da mu daju.
ja stvarno ne znam sta bi sa mnom bilo da ne primim platu godinu dana ( 6 mjeseci mi je unemployment, a i od toga ne bih mogla da zivim, morala bih da rasprodajem sto imam)

ali to sve na stranu
da drzava hoce da rijesi to, to ne bi bio nikakav problem. pa gdje ima drzava u kojoj svi koji ne rade za drzavu zaradjuju minimalac, bez obzira sta rade. mislim, ne mora covjek biti bas neki veliki ekonomski genije da skonta da neko tu nesto petlja

rade i ovdje ljudi na crno, za kes, ili im se dio isplacuje ovako ili onako, ali ne rade tako ekonomisti, inzinjeri... zna se gdje drzava ima problem da utjera porez, usluzne djelatnosti, sitne popravke, ciscenje kuce...

ostalo sanse nema, ne zato sto ljudi vole da placaju, nego sto ima drzava koja utjeruje svoje dugove i ako im nesto nema smisla imas da dokazes. ovo sto pustaju su prosto stvari koje vise kostaju da se utjeraju u red, nego da se sistematski ganjaju
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

kalimero

sve je tako kako kazes, ali......ovde je drzava najveci duznik, pa odatle i krece muka....drzava duguje gradjevinskim firmama, a firme zaposlenima i dobavljacima..... :( i tako u svim granama privrede.....pare pojeli neki, a sad ko to uopste zeli da razresi? Pa niko.....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.