Nase lepe baste i terase - 2015 - nova sezona, novi planovi

Started by Zumbulica, February 13, 2015, 09:27:13 AM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Pepi

AnaK

Jao, jeste, hvala  :clap: :clap: :clap: :kiss1:
Pepi, at i si znalac, vidi ovo:

Surfinija - viseća petunija

:girl_haha: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

MissL

Ja ne znam sta cu sa onom mojom nesrecnom kafom, da probam da je izbacim napolje na prozor kad dodje vreme, ovde je samo povremeno ozivim pa opet kljokne :girl_sigh:
Zasad mi najbolje idu puzavice :lol:
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Pepi

iskopiraću ovde uputsvo za negu sufrinuija, mada mi deluje komplikovano, ali čovek ima prelepe:
1. kvalitetan i profi supstrat (Floragard, Stender, Domoflor, Klasman, OK. je i Florabela itd) sa dodatkom sporootpustajuceg djubriva. Osmocote 1,5 do 2 g na 1L supstrata. Ali sam ja sam eksperimentisao sa supstratom (sto nikom ne preporucujem): mesao sam kokosov treset+perlit+supstrat, rizikovao sam i na kraju nije lose ispalo.

2. Nakon sadnje, rasad zaliti sa starter-om (npr: 10-52-10) radi boljeg ukorenjavanja (mada i nema potrebe)... Naradnih 20 do mesec dana samo zalovati cistom (odstajalom) vodom. Nakon mesec dana poceti sa dohranjivanjem: u pocetku sa djubrivom sa najvise N (azot) , 2 do 3 puta, a nakon toga sa djubrivom sa najvise K (kalijum) do kraje sezone (povremeno se moze ubaciti 20-20-20 ako biljke zaostaju u rastu). Po potrebi (ako se pojavi hloroza) zalivati sa preparatom na bazi gvozdja.

3. Ono sto je najbitnije: ne preterivati sa zalivanjem! Mnogi su ubedjeni da surfinie treba obilno zalivati... Surfinija foli vlagu, ali ne i previse mokru zemlju. Nikad ne zalivati na vlazn supstrat, vec kada se prosusi .

4. Sto se tice preparata: koristim fungicid protiv plamenjace: Ridomil Gold, Folio Gold, Tilt. Protiv pepelnice: Quadris, Stroby, Zato. Protiv botristis-a: Switch, Zato. Protiv insekata : Actara. Po potrebi akaricid: Elisa.

5. Bar jednom nedelno skidati precvetale cvetove sa petiljkom.

6. i ono sto sam zaboravio da napisem. Bar jednom do 2 puta izvrsiti pinciranje na svim granama, to ce ih zgusnuti i napravice lepu pasu.

Zumbulica

Summer

pridruzujem vam se na temi, ali sam potpuno neuka. krajnji domet mi je bio da kupim na pijaci one vec procvetale biljke, kojima ni ime ne znam, osim muskatli  :rofl: kupim zemlju i presadim u velike saksije.

ali bih ovog proleca malo vise da se potrudim, neophodna mi je pomoc vas iskusnih.

prvo, gde da kupim zacinsko bilje, kad se ono sadi? mogu li u saksije u dvoristu? imam prilicno veliko dvoriste, ali ne mogu nista da kopam, moram sve u saksije, posto je deo tepih trava, deo poplocan,

zumbi, daj neku informaciju o tim jagodama, gde da nabavim, kako da ih sadim, racunaj da nemam pojma  :girl_haha:

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Praslin

Bravo za temu  :clap:  Divne ste  :girl_in_love:

Sve me interesuje isto što i Summer, samo bih ja to sve nekako na terasi  :girl_haha:

A ništa ne znam. Toliko ništa ne znam da ne možete da verujete  :-[

bacam se u pažljivo čitanje.

Usput - primam sve predloge. Ni saksije nemam, sad zagledam prvo koje su sve varijante saksija, pa onda tek da smislim šta u njih da turim  :girl_haha:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

kalimero

Quote from: Summer on February 13, 2015, 07:06:41 PM
pridruzujem vam se na temi, ali sam potpuno neuka. krajnji domet mi je bio da kupim na pijaci one vec procvetale biljke, kojima ni ime ne znam, osim muskatli  :rofl: kupim zemlju i presadim u velike saksije.

ali bih ovog proleca malo vise da se potrudim, neophodna mi je pomoc vas iskusnih.

prvo, gde da kupim zacinsko bilje, kad se ono sadi? mogu li u saksije u dvoristu? imam prilicno veliko dvoriste, ali ne mogu nista da kopam, moram sve u saksije, posto je deo tepih trava, deo poplocan,

zumbi, daj neku informaciju o tim jagodama, gde da nabavim, kako da ih sadim, racunaj da nemam pojma  :girl_haha:

:friends:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Pepi

hvala, Zumbi, ima lepih ideja,m ožda ćemo nešto uspeti da napravimo, ali problem je što je nama dvorište relativno malo, a kao kod Summer ili je trava ili beton  :(
Praslin, kad budeš nekad išla iz NS za BGD, idi starim putem i svrati u Pazovu, najbolje Novu, imaš gomilu radnji koje prave plastiku. Dosta su jeftinije saksije tamo  ;) npr u NP imaš u centru, kad ideš iz NS sa desne strane robnu kuću plastike Ana kids.
Summer, začinsko bilje možeš već sada da kupiš u nekom rasadniku, ili na pijaci cveća u Krnjači, ali ne može još uvek napolje. Ja svakako sve sadim u saksije, tek mrvicu u baštu.

AnaK

Quote from: Pepi on February 13, 2015, 12:16:11 PM
iskopiraću ovde uputsvo za negu sufrinuija, mada mi deluje komplikovano, ali čovek ima prelepe:

Pepi, hvala. Al' da mi prošle godine nisu divno (po mojim kriterijumima) cvetale u posudi za zamrzavanje, posle ovakvog uputstva se nikad ne bih usudila. Nisam pobornik dizanja svega na nivo kvantne fizike  :crazy:

Ovo je slikano 28. septembra, znači baš na kraju leta i veka.
Janko 23.7.2002.

Zumbulica

Summer, ove jagode mozes i u saksijama, samo je bitno da ih ne unosis zimi. Ostaju napolju i na prolece krenu da bujaju. Ja sam donela par saksija iz Prijepolja, MM-ovi su ih imali godinama, na par kvadrata u dvoristu i u gomili saksija. Kad su bile u formi i bile dobro odrzavane uvek smo mogli da naberemo po casu dnevno tokom leta  :girl_in_love: Sad ih je svekar zapustio. One mogu da se sade i presadjuju od proleca do jeseni. Videcu kad krenu u kakvom su stanju, jesenas sam ih posadila u bastu, na desetak mesta.

A pitome jagode se u principu sade u avgustu za sledecu sezonu.

Praslin

Je l' mogu te jagode da rastu u saksiji, na terasi?
Sećam se da je Xe spominjala neke terasaste saksije  :think:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Glitter

ja jagode posadim u februaru, bar sam tako prosle godine, praslin one mogu i u buretu da rastu ako se sa strane izbuse rupe (mislim da se sorta zove Mesecarke), tako da u saksiji ce biti bez problema.

Glitter

Quote from: AnaK on February 13, 2015, 08:07:16 PM
Pepi, hvala. Al' da mi prošle godine nisu divno (po mojim kriterijumima) cvetale u posudi za zamrzavanje, posle ovakvog uputstva se nikad ne bih usudila. Nisam pobornik dizanja svega na nivo kvantne fizike  :crazy:

Ovo je slikano 28. septembra, znači baš na kraju leta i veka.
kako je lep cvet  :girl_in_love: