Main Menu

RAW poslastice

Started by Plava Baklava, March 06, 2015, 10:24:00 PM

Previous topic - Next topic

Plava Baklava

Sve više se primam  :girl_in_love: . Mahom se brzo spremaju, moguće su improvizacije, a pravo je zadovoljstvo jesti ih mirne savesti  :girl_in_love: :girl_haha:

Večeras sam nam smućkala čokoladni krem od avokada: avokado, kakao, tahini pasta, listići badema, stevia, kokosovo ulje, banana,javorov sirup, vanilin šećer. Sve ubacim u blender i izmiksujem. Nismo stigli da ohladimo  :girl_haha: . Sledeći put ću da pomešam s agar-agarom, da dobijemo puding-varijantu  :girl_in_love:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Lani

Ja čekam Bea da vidi temu, ona sigurno ima dobre predloge i recepte.

Plava Baklava

Bilo bi sjajno da ih podeli s nama. Ja sam an samom početku, testiram ono što mi je lako i brzo dostupno, i nisam baš 100% rigidna u izboru sastojaka ali poslastice su zaista sjajne i baš želim daih usavršavam  :love32:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Masha

Imas i chia semenke. To je kao neki eliksir zdravlja. Obzirom da u vlaznoj sredini otpustaju neki zelatin mozes i njima da zgusnes masu. Svidja mi se ovaj krem.

Plava Baklava

Da, čitala sam o njima, samo en stižem sada da odem da ih kupim.

Inače, dodala sam i šećer od kokosa  :girl_in_love: . Nemam ni zalihe suvog voća i raznih orašastih plodova, da mogu da pravim i osnovu za tortu recimo, pa na nju ovakav fil  :balavi: .



moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Plava Baklava

Dakle, postajem zavisnik na raw poslasticama  :balavi: . Neke sam probala u raw poslastičarnici, kao na primer tortu after eight, a neke spremam sama pa testiramo. Ono što me je potpuno oduševilo je spremanje raznih orašastih mleka  :girl_in_love:, što je super varijanta zato što dibijam em mleko em sirovinu za tortu.

Otkriće mi je i mleko od maka, koje sadrži puno kalcijuma i odkiseljuje organizam. Ne sme da stoji duže od nekoliko sati, ali se lako pravi (kao i sva ostala) tako da to i nije na smetnju. Ostala mleka koristim ili kao samostalne napitke ili kao bazu za milk-šejk. 

Danas se razbijamo od torte od maka i kokosa sa filom od indijskih oraščića i jagoda  :balavi: . Savršena je, lagana, osvežavajuća, zdrava i baš nekako zasiti. Eto, ako ima zainteresovanih, mogu da stavljam recepte i postupke, mada se sve svodi na blender i mikser i, samim tim, mali utrošak vremena.  I dalje nisam nabavljala ništa specijalno od opreme niti planiram.

Najvažnije mi je da je dete oduševljeno i da unosi mnogo veću količinu korisnih sastojaka nego do sad.


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Margarita

Baklavo, daj recept ili link za tu tortu sa makom I kokosom :kiss1:

monochrome

ima zainteresiranih, kako bre nema :balavi: :clap:

Lani

Potpis, kači sve što imaš, ako te ne mrzi.  :kiss1:

monochrome

ne secam jesam vec kacila onaj fenomenalni raw recept za cizkejk? :think:


Plava Baklava

Jasam recept malo modifikovala. Dodaću i sličicu, čim slikam poslednje parčence  :girl_haha:

Uveče staviti u vodu indijske oraščiće (ja sam uzela 200 gr). Mak je dovoljno potpopiti 2-3 sata pre pravljenja.

"Testo": mak ubacim u blender zajedno sa vodom u kojoj je stajao i izmiksujem (koristila sam mleveni mak). Prebacim sve u cediljku, iscedim, prelijem hladnom vodom preko maka, da ga još malo "properem" i dobijem više makovog mleka.  :girl_haha: Stavim nazad u blender: mak, nekoliko urmi (5-6, može i više, zavisi od veličine), strugani kokos (da pokupi vlagu iz maka i pomogne sjedinjavanju), ja sam dodala i nekoliko suvih smokvi, po ukusu sirup od agave, pirinčani, javorov ili neki drugi. Ako nemate, može se koristiti i med. Dobro izblendujem masu, da počne da se sjedinjuje, zatim je stavim u kalup za tortu.

Fil: indijske oraščiće izblendujem sa sve vodom u kojoj su stajali, procedim, prelijem još hladnom vodom, da dobijem više mleka. Procedjene orahe stavim u mikser (imam običan, od klasičnog kuhinjskog robota), dodala sam jagode, opet neki od sirupa za zasladjivanje (agava, pirinač, javorov, med), ravnu supenu kašiku kokosovog ulja (kupujem u DM-u) i izmiksovala sam na glatku penastu pastu. Na kraju sam dodala agar (kupujem ga u zdravoj hrani) da budem sigurna da će se fil sategnuti (agar je prirodni želatin). Fil sam stavila preko "testa" i ostavila u frižideru da se stegne.

Danas isprobavam rolat od kokosa. Sutra ću dodati i čokoladnu tortu od lešnika i banana.


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Plava Baklava

Sva orašasta mleka se spremaju na isti način i iznenadjujuće su bela. Sad mi još predstoji da naučim da pravim mleko od pirinča  ;).


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/


bubi