Main Menu

Formiranje cena za handmade

Started by MissL, May 07, 2015, 03:30:10 PM

Previous topic - Next topic

MissL

Nailazim na razne formule na netu, od kojih je jedna i ova.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Mada ne znam koliko ove poslednje stavke mogu da imaju prodju u nasim uslovima (ne mislim na ove njihove cifre, to sigurno nema prodju :lol: ) iako sam vec pomenula negde da mi se cini da se bolje prodaju skuplje nego jeftinije stvari.

Volela bih da usvojim neku formulu i da vise ne lupam glavu oko cene.

Meni nesto najbolje deluje da se cena materijala sabere sa cenom po satu izrade, ali pojma nemam koliko bi taj sat trebalo da bude i zanima me sta vi mislite i sa prijateljske i sa strucne strane. :innocent:

S druge strane, nekad i sa jeftinijim materijalom mozes da napravis stvari koje su drugacije, unikatne, mozda u tom smislu "vrednije" od onih od skupljeg materijala, pa ne znam koliko cena materijala ustvari treba da bude presudna. :think:

:kiss1:

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Glitter

Cena materijala mora da bude (zajedno sa cenom ruku po satu) uracunat u cenu jer ti materijal placas a ruke trosis.
Ono gde ti cena varira jeste ocito lakoca obrade materijala jer smanjuje broj sati
A da li nesto sto je realno jeftinija izrada u smislu cene mayerijala lepse od neceg drugog skupljeg je subjektivna ocena ali ako je realnost onda ti daje lepu riliku da lepse komade prodajes pa finoj ceni a da te materijal ne kosta previse

AnaK

Ja mislim da je jedini pravi parametar za formiranje cene - za koliko može da se proda. Pa što veća, to bolja. Sve ostalo može da se kalkuliše na razne načine, ali ako su cene matematički i realno formirane, a prodaja ne ide, ništa od toga.
Janko 23.7.2002.

Zumbulica

I ja mislim da ces tesko naci formulu. Mozes nesto da probas da standardizujes, a za nesto, opet, vodi se osecajem. Moras pored cene materijala i cene rada da ostavis prostor da naplatis kreativnost, ideju, osecaj za ono sto ide ....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Nanny Ogg

Sat vremena izrade je minimalna neto cena rada uvećana za poreze i doprinose, pa na to dodaš još 20% za marketing, tj za sate provedene na Fejsu  :lol:

Lupetam, naravno  :crazy:

Realno, ne znam ti ja to u brojkama, al moralo bi da ti se, u najgorem slučaju, makar vrati uloženo (znači, ono što si platila za materijal), a u najboljem...paaa..nema granice  :think:
Dobra fora su i one "psiho" cene tipa, nije 800 nego 790  :lol: i nabudžena sniženja (tipa, nije 1400 nego 790, al samo ako kupiš odma'  :lol:)

Ajte zene, ne dram'te

gasha

Quote from: AnaK on May 07, 2015, 03:38:43 PM
Ja mislim da je jedini pravi parametar za formiranje cene - za koliko može da se proda. Pa što veća, to bolja. Sve ostalo može da se kalkuliše na razne načine, ali ako su cene matematički i realno formirane, a prodaja ne ide, ništa od toga.
ja isto ovo mislim i uvek napravi prostora da mozes i neki mali pospust da das, lakse se covek odluci da kupi
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Lani

Ja se slažem sa AnomK i gashom... videti kako se kreće cena sličnih proizvoda na tržištu pa naći nešto što je tebi samom prihvatljivo. Mislim, ja bih tako.

Unabebili

potpis na anuk, do u slovo ....na zalost i onih koji prodaju  i onih  koji bi  kupovali da zivimo u zemlji koja nije sa bednim  platama  :girl_sad:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

martina

to sve stoji, naravno, ali ja bih u svakom slucaju skontala tacno koliko me kosta materijal i koliko sati radim, za cijenu sata uzela neku neto cijenu slicne struke... da se izracunati... i to je koliko te kosta da to napravis, i cijena tvog rada je isto cost.

onda odes i vidis koliko se slicne stvari prodaju ( ali tamo gdje se bas prodaju, ne gdje su izlozene sa nekom cijenom)
isto uzmes u obzir ako ti prodajes na crno, a neko placa porez, i definitivno spustis cijenu za porez

prije svega ti kaze koliko stvarno vrijedi to sto radis, i ako dajes popust, koliki je stvarno taj popust

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Glitter

missL moze da bude kreativna koliko god hoce u formiranju cena ali ta cena ipak ne bi valjalo da ide ispod nabavne cene materijala, jer zasto pa radi onda
a ja sam problem shvatila bas tako...da nadje neku (njoj) prihvatljivu formulu da ne lupa glavu i odokativno pravi cene za ono sto napravi.

Ja sam imala mnogo veliki problem kada sam radila one zidne crteze za kintu, boja nije skupa a nije ni jeftina, znaci najveci deo cene su ruke, ideja, talenat i izvedba...vrlo brzo sam shvatila da Srbija nije trziste za to

AnaK

Ma naravno da ne treba da bude ispod cene materijala, ali ako dugo stoj, bolje da se proda i ispod te cene, na sniženu 80% :lol: nego da se ne proda nikada.
Ja sam se pomalo bavila proučavanjem tematike posla i zarade (za sada još ništa nisam smislila) ali mnogi iinsistiraju da se prvo nađe 'nepokriveno' tržište, a onda proizvod za isto. U tvom slučaju, da razmisliš do koje ciljne grupe imaš 'proalz', i šta ta ciljna grupa voli, i koja joj je platežna moć.

Nabacaću ti neke linkove, meni deluju korisno, pa iščitaj  :kiss1:

http://marker.hr/blog/kako-prodavati-na-internetu-211/

http://akademijaelit.com/kako-zapoceti-ozbiljan-posao-preko-interneta/

Ja mogu eventualno još malo s ekonomske strane da ti razradim, ali kad se teorijski potkuješ i prihvatiš da ne treba da praviš ono što se tebi sviđa (osim za sebe, sestru i par drugarica), nego ono što se kupuje.  :girl_haha: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

MissL

Jasno da se ne bi islo ispod cene materijala, problem je ovo preko :wacko: Ne bih da potcenjujem, a ni da precenjujem. U Srbiji je slucaj ili jedno ili drugo rekla bih.

U sustini, sto se nakita tice, mislim da ne moze da se zavrsi u minusu, jer ovde zene vole da ga nose.

Bilo da se radi o nakitu ili ukrasnim svecama ili kutijama ili strikanju... bilo bi najbolje imati neku sigurnu racunicu, od koje ovde izgleda nema nista :girl_sigh:

Ovde postoji jos jedan problem, a to je nabavka materijala. Nikad nisi siguran sta ces naci i da li ces ponovo naci ono sto ti treba, a spada u osnovni materijal.
Stiv 24.11.2003.

MissL

Pisale u isto vreme, pogledacu sutra linkove :kiss1:

Stiv 24.11.2003.

Glitter

Quote from: MissL on May 07, 2015, 07:40:37 PM
Jasno da se ne bi islo ispod cene materijala, problem je ovo preko :wacko: Ne bih da potcenjujem, a ni da precenjujem. U Srbiji je slucaj ili jedno ili drugo rekla bih.

U sustini, sto se nakita tice, mislim da ne moze da se zavrsi u minusu, jer ovde zene vole da ga nose.

Bilo da se radi o nakitu ili ukrasnim svecama ili kutijama ili strikanju... bilo bi najbolje imati neku sigurnu racunicu, od koje ovde izgleda nema nista :girl_sigh:

Ovde postoji jos jedan problem, a to je nabavka materijala. Nikad nisi siguran sta ces naci i da li ces ponovo naci ono sto ti treba, a spada u osnovni materijal.
zato se turi ono 'unikatni nakit' u naziv i vozi  :girl_haha:
oko potcenjivanja i precenjivanja je zajebana stvar, vazda bila :lol: i to preko uvek zavisi od toga zbog cega se bavis pravljenjem i prodajom nakita: da li zelis da zgrnes novce ili zelis tek da pravis iz hobija pa sta zaradis, zaradis
moje iskustvo je da svoj rad mnogo vise cenim sto manje para imam u dzepu  :girl_haha:
a i mentalitet nam je takav da iapk vise volimo da nesto platimo vise  :girl_haha:
a da jos i ovo sto je anka pomenula, ne vredi ni pravljenje nakita ni cene (kakve god da su) ako imas veliki lager, kljuc je prodati sve sto imas najbrze sto mozes...ali to nisam ni morala da kazem

Deda

Quote from: AnaK on May 07, 2015, 07:40:29 PM
Ma naravno da ne treba da bude ispod cene materijala, ali ako dugo stoj, bolje da se proda i ispod te cene, na sniženu 80% :lol: nego da se ne proda nikada.
Ja sam se pomalo bavila proučavanjem tematike posla i zarade (za sada još ništa nisam smislila) ali mnogi iinsistiraju da se prvo nađe 'nepokriveno' tržište, a onda proizvod za isto. U tvom slučaju, da razmisliš do koje ciljne grupe imaš 'proalz', i šta ta ciljna grupa voli, i koja joj je platežna moć.

Nabacaću ti neke linkove, meni deluju korisno, pa iščitaj  :kiss1:

Kljucno je ovo poslednje.
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006