Main Menu

Mladeži

Started by AnaK, December 24, 2015, 12:18:41 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Danas sam bila sa sestrom kod dr Bandića, i bilo mi je baš korisno svašta što joj je rekao, pa da podelim sa vama.

1% dece se rađa s mladežima. Mladeži koji se pojave do 2. godine se tretiraju kao urođeni, sve posle toga su stečeni. Broj im se povećava do 30. godine, onda do 50. stagniraju, posle toga broj opada, i u uzrastu od 100 godina se umire bez mladeža.
Mladeži rastu 3 meseca. sve što raste duže od 3 meseca je za proveru kod lekara.
U 80% slučajeva je melanom nova pojava na koži, samo u 20% slučajeva se razvije na postojećem mladežu.
Mladeži ispod 2 mm u prečniku nikad nisu problematični.
Ako se mladež promeni na dodir, u smislu da se ispupči ili postane hrapav, nije razlog za brigu. Jedina taktilna promena zbog koje se treba javiti lekaru je ako se oseća kuglica.

Janko 23.7.2002.

AnaK

Često mladežima smatramo seboroične keratoze, jer mogu da izgledaju slično.
Janko 23.7.2002.

disco2000

Lani

Nisam znala da u nekom trenutku počne da opada broj.  :think:  :clap:
Ja ih imam koliko voliš.  :crazy:

Pepi

I ja imam za izvoz, i ravne i viseće. Moraću što pre kod dr zbog jednog, za koji nisam sigurna da li je mladež,a povremeno me boli i ima kao kuglicu ispod kože.

Margarita

Hvala, zanimljivo I korisno.

Elanor

filip je ili rodjen s mladezima, ili su mu se pojavili mnooogo rano, nekoliko velikih na vratu.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Lani

I Una ima već sad nekoliko, od toga dva na licu. I ima više od Ive... ona će izgleda na mene da povuče.

MissL

I Stiv ima, a ja puna.

Hvala :kiss1:
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Glitter

i Malac i ja smo skoro bez mladeza (imamo isti mladez i on i ja i moja sestra i sestra od strica u kosi iznad uveta, kroz ravan skoro neprimetan ali ocito nasledan i moram da primetim malcu se pojavio tek nedavno, a jedan jedini na preponi koji ima se pojavio oko 1.rodjendana), ja sam imala samo onaj jedan koji mi je pravio problem i koji sam skinula.
i posle provere ispostavilo se da nije strasno ali je vrlo tesko primeniti neka saznanja kada to cudo raste, menja oblik i boju (hocu reci tesko je ostati nonsalantan).

Elanor

da, filip i ja imamo beleg na butini, istog oblika, samo je moj beo (kao depigmentisan), a njegov malo tamniji.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

emge

baš korisno, Marta ima nekoliko, mislila sam da li da je vodim na pregled... nisu veliki, ali jedan je asimetričan.

Blue

ja postajem sve vise fobicna na tu temu. ja i detence nismo mnogo bas istackani, ali smo ipak tamnoputi.
on se rodio sa 2, jedan je mali na stopalu. izgleda je i njemu sudjeno da bude svetski putnik  ;)
mi veoma izbegavamo sunce, recimo da jos nikada nije se kupao u moru (i nekako sam cak i namerno to htela, da se sto manje izlaze, mada ga za nesto lepo uskracujem), a kada se bude kupao, pretpostavljam da cu mu kupiti ono odelce sto pokriva sve.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Glitter

blue a vitamin D i sunce :think:

Blue

na suncu je on dovoljno (naravno kada se isto ovde pojavi, a i to se katkad dogadja :lol:), ali naravno ne kada je najjace sunce i ne dugo. uzima i vitamin D.
nisam ja totalno fobicna, sunce ima i dobrih strana.
ali ono sto recimo da je meni licno previse je da budem na suncu na plazi, bez suncobrana u sred leta izmedju 10:30 i 17:30, to mi je totalno mucenje.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.