Registar davalaca kostane srzi

Started by disco2000, May 20, 2009, 04:56:40 PM

Previous topic - Next topic

disco2000

Prijavila sam se danas... Saznala sam za ovo leta 2006. kada sam isla da pratim antitela tokom trudnoce. I od tada mislim na to, sve nekako nije bilo prilike da odem i odvojim tih 5 minuta, a kad god bih se setila ovog Registra zaista sam se lose osecala... mozda tamo negde neko dete pati, poslednji dani, roditelji traze davaoca kostane srzi, ne mogu da nadju, nemocni, gledaju svoje dete i ne mogu da pomognu... a ja nemam 5 minuta... i konacno sam otisla, popunila kratki upitnik, dala malo krvi i otisla... sad samo cekam da me pozovu...

http://www.rdks.org.rs/humanity/brochure.php

janavi

ja sam mogla kad sam bila prošle godine na BlogOpen, pa nisam. Ne znam zašto, ali nisam.

znate li da onaj ko je gay ne može biti davalac kostne srži?
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

lilit_depp

Uh, stvarno si hrabra.  :kiss1:
I ja bih ovako teoretski otisla sigurno, al kad pomislim na proceduru...
L, L, K

Finalina

Elanor

Quote from: Lilit_Depp on May 20, 2009, 05:03:05 PM
Uh, stvarno si hrabra.  :kiss1:
I ja bih ovako teoretski otisla sigurno, al kad pomislim na proceduru...
upravo.
marty :bighug:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maripoza

Old enough to know better, but too young to care.

AnaK

Uh. Nisam znala da postoji, i ne vidim nijedan razlog zašto se ne bih prijavila osim što strepim od procedure. Moram da razmišljam malo o tome  :-[
Janko 23.7.2002.

AnaK

Quote from: maripoza on May 20, 2009, 05:09:28 PM
A kakva je procedura?

Imaš u brošuri na linku. Da ti iskopiram ključno?  :D
Janko 23.7.2002.

Dusica

Za ovo se jos uvek nisam prijavila, jesam za donatora organa i to pre jedno 5 godina, ako ne i vise.
Ovo moram pod obavezno :)

lilit_depp

Quote from: AnaK on May 20, 2009, 05:10:44 PM
Imaš u brošuri na linku. Da ti iskopiram ključno?  :D
Kod mene ne radi link.

Procedura je, najblaze receno, bolna.
L, L, K

AnaK

Nude 2 mogućnosti - iz krvi, davanjem hormona rasta, i iz bedrene kosti, u kratkoj totalnoj anesteziji.

Janko 23.7.2002.

AnaK

QuoteKako se daje kostna srž?

Kostna srž se može davati na dva načina. Jedan način je iz periferne krvi. Drugi način je iz bedrene kosti. Razgovaraćemo sa Vama o izboru procedure. Kroz razgovor i pisane brošure pomoći ćemo Vam da donesete odluku o tome koji način davanja kostne srži želite.

QuotePostupak davanja kostne srži iz periferne krvi

Postupak se izvodi tako što se krv uzima iz vene jedne ruke sistemom za jednokratnu upotrebu, koji se postavlja u aparat - separator. U separatoru se automatski prikupljaju samo potrebne ćelije a svi ostali sastojci krvi se vraćaju preko sterilne igle u venu iste ili druge ruke. Procedura obično traje par sati i nije neophodan ostanak u bolnici.

Ćelije kostne srži se nalaze u krvi u malim količinama. Zbog toga je neophodno da se pre početka procedure poveća njihova količina. To se postiže davanjem faktora rasta koji se naziva faktor stimulacije granulocitnih kolonija . Faktor rasta se i normalno nalazi u organizmu i reguliše stvaranje belih ćelija. Da bi ćelije kostne srži mogle da se uzimaju iz krvi neophodne su dodatne količine faktora rasta koji se daje u vidu injekcije tokom pet dana pre početka procedure. Te injekcije ubrzavaju stvaranje ćelija i njihov ulazak u krv iz kostne srži.

Retko, tokom davanja faktora rasta može se osetiti mala nelagodnost u kostima i kratkotrajna malaksalost. Ali i ako se jave, svi simptomi prestaju 1-2 dana posle poslednje doze. Dakle, nije potrebno dodatno vreme za oporavak, mada se možete osećati umorno kratko posle procedure.

QuotePostupak davanja kostne srži iz bedrene kosti

Kostna srž se uzima iz bedrene kosti posebnom sterilnom iglom. Cela procedura se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Zbog toga je potrebno da provedete dva do tri dana u specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi gde ćete biti pod nadzorom tima stručnjaka.

Najozbiljnija komplikacija za davoca može biti reakcija na anesteziju, ali rizik je izuzetno mali i zaista nije veći nego kod bilo koje druge male hirurške intervencije. Tokom oporavka možete osećati kratkotrajni umor i malu nelagodnost u donjem delu leđa na mestu uboda igle.
Janko 23.7.2002.

lilit_depp

Quote from: AnaK on May 20, 2009, 05:15:37 PM
Nude 2 mogućnosti - iz krvi, davanjem hormona rasta, i iz bedrene kosti, u kratkoj totalnoj anesteziji.
Koliko krvi se daje? Molim te iskopiraj vazne delove ili mi daj pravi link.
To s anestezijom mi se cini prihvatljivo, ne znam sto sam bila sigurna da se radi "nazivo" i ne "iz noge".

Edit: hvala. :) To sa hormonom rasta obicno nije dovoljno, al odavno sam to citala, moracu da pronadjem stivo, da ne bih palamudila ovako. :kiss1:
L, L, K

Nanny Ogg

Alal ti vera, Marty!
Mene je strah  :nokti:  :-[

janavi, a kak'e veze ima to dal je neko gay i kako to uopste proveravaju?

Ajte zene, ne dram'te

AnaK

Ako budeš u materiji, ja bih volela da čujem i koji su rizici dodatnog hormona rasta (ako postoje).  :flower:

PS. Meni radi ovaj link, nemam ideju što ti se ne otvara.
Janko 23.7.2002.