Transilvanija

Started by Lani, April 19, 2017, 05:20:28 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Da idemo u Transilvaniju je zapravo bila Ivina želja ali i mene je taj deo Evrope uvek privlačio tako da sam ovim putovanjem i sebi ispunila želju. Prilično je daleko, vozi se oko 9 sati, otprilike kao do mora a pritom su više od pola puta magistralni putevi. U Srbiji je sve vreme magistralni put, dok se u Rumuniji smenjuju malo autoput malo ti lokalni putevi. Doduše, na par mesta smo videli paralelno pored lokalnog puta da su već gotove trake za autoput i da su radovi uveliko u toku tako da će valjda jednog dana da bude brže i lakše da se stigne do tamo. To je zapravo i jedina mana cele ove avanture, dužina puta.

Transilvanija je ogromna i nalazi se u većem delu centralne Rumunije. Počinje relativno brzo posle Temišvara ali deo koji je turistički najzanimljiviji je skroz na drugom kraju, na istoku, ka Moldaviji. I većina turista ide tamo. Za bazu svi obično izaberu Brašov pošto je on najbliži najzanimljivijim sadržajima a i sam po sebi je lep grad, na super mestu, u podnožju planina. Tri najvažnija grada u Transilvaniji su Sibiu, Brašov i Sigišoara, obišli smo sva tri. U Sibiu smo svratili na putu do tamo, napravili smo pauzu i prošetali se po centru. Kod mene u albumu to su one slike sa onim slatkim trgom na kome su bile postavljene uskršnje tezge i luna park.Brašov se generalno smatra najvažnijim gradom u Transilvaniji, podseća mnogo na naše vojvođanske gradove, zapravo svi gradovi i sela kroz koje smo prošli su takvi da, da ne znaš da si u Rumuniji, mogao bi da pomisliš da si u Vojvodini ili Mađarskoj. To je zbog toga što je do kraja II sv. rata većinsko stanovništvo bilo nemačko i mađarsko, posebno nemačko. Svi gradovi i sela takođe imaju i paralelne nemačke nazive. Brašov je Kronstadt. Ko želi u obilazak, najbolje mu je da se parkira u Brašovu pošto su dve najveće turističke atrakcije, Bran (Drakulin zamak) i Peleš (dvorac kraljevske porodice), i jedan i drugi na oko pola sata kolima. U Brašovu bih najviše izdvojila Crnu crkvu, najveću crkvu u Rumuniji. Sagrađena je u 14. veku. Crna zato što je u 17. veku gorela i garež se uvukla u sve pore fasade. Brašov je mnogo lep, taj stari grad u centru je sav od malih ulica, kaldrme, kafića, restorana, preslatko je. Ostatak grada je miks tog nemačkog uticaja i socijalističkih građevina, ipak je to bivša komunistička država... Ali centar je prelep, nama je i smeštaj bio u centru tako da smo se uglavnom samo tuda i muvali.

Ni Sigišoara nije preterano daleko, oko 120 km, što je podnošljivo a vredi je videti pošto je njeno staro jezgro grada jedan od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Evropi i deo je svetske baštine UNESCO-a. Na putu između Brašova i Sigišoare nalazi se mnogo crkava koje su sve pod UNESCO zaštitom. To je neverovatno, i najmanje selo ima ogromnu crkvu, onda mnoga od njih tvrđave u daljini na brdu. Svako pa i najmanje mesto kroz koje prolaziš kolima ima neku građevinu zbog koje vredi da zastaneš i obiđeš je. U Sigišoari je i rodna kuća V. Tepeša, to je ona jarko žuta kuća dole.

Bran zamak ili Drakulin zamak je jedan običan zamak, lep je, onako deluje impozantno jer je smešten na vrhu brda ALI to nije zamak gde je Drakula živeo, niti je tu pio ljudima krv i slične budalaštine. U njemu je Vlad Tepeš boravio samo jedno kratko vreme a zamak je dosta dugo koristila rumunska kraljevska porodica. I današnji vlasnici su neki nemački plemići, potomci rumunske kraljevske porodice i uspeli su lepo da unovče legendu i svaka čast na tome.  ;D Super je što unutra možeš sam da lutaš i istražuješ, deci to bude baš cool i uzbudljivo. Postoji i deo sa spravama za mučenje i to je baš gadno ali eto i to smo videli. Izvan zidina zamka je pravi vašar (zamislite centar Budve usred avgusta)... Bran je jedno minijaturno selo, sa šačicom kuća i rekama turista, kolone automobila na ulazu i izlazu iz mesta, jedno opšte ludilo. Ja ne znam kako ti jadni meštani ne polude, ne možete da zamislite kako to izgleda. Još smo mi išli u subotu, za praznični vikend... Izvan zamka smo našli Kuću strave, koja je odlična!  :clap: Iva je išla dva puta, prvo sa mnom da lepo sve vidi a onda sa mm da utvrdi gradivo.  :lol:Peleš je bio letnja rezidencija kraljevske porodice, izgrađen je u 19. veku i prvi je zamak u Evropi koji je odmah imao sprovedene struju, tekuću vodu, centralno grejanje. U međuvremenu je još više modernizovana unutrašnjost pa sad ima i liftove, ugrađen je motor za otvaranje glavnog svetlarnika na krovu zamka, itd. Slike unutrašnjosti nemam jer je slikanje zabranjeno ali možete da pretpostavite, sve je u duborezima, slonovači, ebonovini, lusteri i ogledala od murano stakla, vitraži, itd. U njemu nema šetanja, mora na ulasku da se čeka da se oformi grupa koja će da ide sa vodičem i nikuda ne smeš da mrdaš mimo svoje grupe.  :baba:Od tvrđava smo otišili samo u jednu od najpoznatijih, Rašnov, ona je na pola puta između Brašova i Brana. Tvrđava kao tvrđava, delovi su pomalo zapušteni, mogla bi da se sredi ali je na divnom mestu, iznad šume i na sve strane gde pogledaš vidiš ovo... U ovom delu Rumunije se nalaze njihova najpoznatija skijališta.

U povratku kući malo smo sišli sa puta pošto sam ja želela u Corvin zamak. I nismo se pokajali, to je jedno čarobno mesto. Sagradio ga je Janoš Hunjadi u 15. veku, odlično je očuvan, takođe slobodan za istraživanja i lutanje i baš je onakav kakvim ja zamišljam srednjovekovne zamkove. Ima mnogo zanimljivih kutkova i sopstveni bunar koji su iskopali turski zarobljenici kojima je obećana sloboda ako uspeju da nađu vodu. Kad su našli vodu, umesto slobode su ubijeni. Na jednom od tornjeva zato stoji uklesan natpis na turskom: Možda imate vodu ali nemate dušu.  :( U mom albumu, to je onih poslednjih dvadesetak slika. On je blizu Temišvara i dalje od onog dela Transilvanije u koji turisti obično idu ali nama je usput u povratku za Srbiju, pa je stvarno šteta ne otići.Obišli smo sve što smo planirali, imali smo sreće i sa vremenom. Jedino nismo uspeli azil za medvede i vukove, najveći u Rumuniji. On je nažalost bio zatvoren u ponedeljak, kada smo planirali da idemo, zbog praznika. To me je baš zanimalo da vidim, taj kraj oko Brašova je inače poznat po medvedima i u principu se kampovanja na udaljenim i zabačenim lokacijama po šumama ne preporučuju baš zbog medveda. U azilu ima puno spašenih meda, pokupljenih sa svih strana, koji se drže u uslovima veoma sličnim prirodnim, mislim da bi to deci bilo jako interesantno da vide, ali dobro, možda neki drugi put.

Hajlajt za decu je naravno bio Adventure park u Brašovu. Mesto je fenomenalno  :girl_in_love:, gomila staza za sve uzraste. Imaš pravo da provedeš tri sata unutra i moja deca su iskoristila svaki sekund. Staze su klasifikovane po uzrastu i po težini, Una je prešla sve staze za mlađu decu a Iva većinu za njen uzrast. Njene su bile dosta duže i komplikovanije od Uninih pa nije stigla sve a i letela je preko jezera. Mnogo je lepo, smešteno usred jedne šume u predgrađu Brašova, deca se veru po drveću, pored njih cvrkuću ptičice a mame i tate dole na zemlji grizu nokte i viču pazi, pazi.  :nokti2: Eto, za mene stresno ali za decu uživancija i super način da se malo odvoje od tableta i telefona.

O bezbednosti smo pisali. Što se cena tiče, restorani, kafići i prodavnice kao ovde. Puno novca ode na mamipare tipa suvenirčići, igračke, kolači, kukuruzi, sladoledi... ulaz se naplaćuje svuda, čak i u nekim crkvama. Parking takođe se uglavnom svuda naplaćuje. Tako da sav novac ode na te zezalice ali inače ne mogu da kažem da je skupo. Hrana dosta slična našoj, imaju i ćevape, i sarme, čvarke, pilav...  :girl_haha:

Ko je uspeo da pročita do kraja, hvala i svaka mu čast.  :good: :girl_haha:AnaK

Pročitla, i bar još jednom ću, i uživala  :girl_in_love: Divno  :girl_in_love: Jeste li iznajmili stan ili bili u hotelu, zanima me i cena smeštaja? I, koliko ste ukupno km prešli, znam da Aca sigurno zna  :girl_haha:
Janko 23.7.2002.

Lani

Jao mislim da je oko 600 km u jednom smeru, ali reći ću ti tačno kad ga pitam.
I jedno 300 km dok smo bili tamo. Znači ukupno 600 + 600 + 300 = 1.500 km.  :crazy: :lol:

:bighug:

Smeštaj ovaj. Cena 50 eur noćenje, uglavnom je ta cena, ima naravno i za manje i za više, ali ovo je da kažem prosek.

https://www.airbnb.com/rooms/8272337


Dacko

Pročitala, uživala, a najviše se divila kako se tako lepo organizujete na putovanju, svaka vam čast. :girl_in_love: I baš htedoh da pitam jesi li smeštaj tražila preko sajta Airbnb, ali već si napisala dok sam otkucala ovo. Sad idem da gledam album i zamišljam da sam tamo.

AnaK

Divno, baš  :girl_in_love: Mislim da bi nama to moglo da bude sledeće planirano putovanje, za svakog ponešto  :girl_haha: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Lani

Dacko, smeštaj je i na Airbnb i na Bookingu, svejedno koji od ta dva.

emge

Lani, divna si :bighug:

I ti i Transilvanija :)

disco2000

Odlican putopis. :clap:
Kakva je klopa? I koje su cene? :think:

Deda

Ja uzivala  :love32:
Kao da sam bila sama  :love32:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Quote from: disco2000 on April 19, 2017, 06:36:58 PM
Odlican putopis. :clap:
Kakva je klopa? I koje su cene? :think:

Poslednji pasus, pre zahvalnice najupornijima :baba: :girl_haha:
Janko 23.7.2002.

disco2000

Mislila sam malo detaljnije :rofl:

AnaK

Janko 23.7.2002.

Vila

Sjajan putopis, da znaš da si me zainteresovala :girl_haha:
Mada, prvo ću te kopirati za Portugal, pa ovo posle
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

stacka

I ja procitala sve i hvala ti na ovako lepom i detaljnom opisu, uzivala sam u svakom slovu :girl_in_love:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Kakve su pekare, ako ih ima, lici li hleb na nas, ima li obicnih kifli... :crycry: ima li Meka... mada to mogu da proverim :lol: