Main Menu

Čigota

Started by emge, May 17, 2017, 05:03:55 PM

Previous topic - Next topic

emge

Evo mene, stigla sa Čigote, pa da podijelim iskustva.

Čigota hrana je izgleda u medjuvremenu postala ukusna :) Puno ljudi tamo dolazi godinama, čak iako nisu vratili kilažu. Vole ljudi da se zategnu, pročiste, podignu kondiciju...
Inače kažu da se na Šigotu dolazi ili jednom ili puno puta :)
Sam dan je jako aktivan, dva puta dnevno se ide u šetnje, jednom se vježba u bazenu, jednom se vježba u sali. Na prijemu se rade sva mjerenja i pregled kod dr. Ko ima problema sa štitnom ili šećerom, to se provjerava dodatno i nerijetko ljudima koriguju terapiju. Na prvom spratu je kao DZ, ali za Čigotaše nema čekanja, oni imaju svoj prolaz. Prvo jutro se radi KS i urin.

Ono što nisam znala ranije, a naučih na Čigoti je da kod fizičke aktivnosti puls treba da bude na 50-70% opterećenja jer se tada tope masti. Na polovini šetnje i polovini vježbi se mjeri puls, da se provjeri da li ste na dobrom putu. Za šetnju postoje tri grupe u zavisnosti od kondicije.
Ako je puls iznad 70% kreću da se troše mišići, a to nikako nije cilj. Znači treba odabrati grupu prema ličnoj kondiciji.
Dnevni red se zna, niko se ne čeka, šetnja kreće kad kreće :)

I svaki dan ima po neko predavanje ili psiholog ili dijetolog ili ljekar. A može se ići kod svakog od njih po potrebi.

Imaju i svoju komplet fizikalnu terapiju, ali se može ići i na masaže koje se doplaćuju (parcijalna sportska 1200din, cijelo tijelo 1600din).

Evo mog albuma iz šetnji i restorana, da steknete uvid kako to izgleda. Primjetićete na slikama iz šetnje da u Čigoru ne idu samo ekstra gojazni :)

https://goo.gl/photos/cVMsR2oMU25Uqirs6

I samo da dodam da je tamo sasvim OK ići sam, većina ljudi dodje samo :) U šetnji, na čaju (koji je dostupan cijeli dan i free je) se ljudi upoznaju, druže kad stignu od aktivnosti :girl_haha:

AnaK

Kako se određuje puls?
Janko 23.7.2002.

emge

Jako je bitno da odrediš bazalni, znači da izmjeriš svoj puls nakon budjenja prije ustajanja iz kreveta. Tamo ti dodje sestra prvo jutro da ti ga izmjeri :)
Elem, onda ti oni izračunaju puls od 50% do 70%.
Računica koju sam ja našla na netu daje približan broj njihovom :D
50% = (220-broj_godina-bazalni_puls)*0.5+bazalni_puls
70% = (220-broj_godina-bazalni_puls)*0.7+bazalni_puls

NJihov proračun za mene je bio 114-143, a po ovoj računici meni ispada 123-145, znači unutar tog opsega je što je najbitnije.

Dacko

Jao, svaki obrok uslikan.  :girl_haha: Kad nema hrane, još kako se ceni.  :lol: Doduše, kad bismo mogle da obroke smanjimo na tu razumnu količinu ne bi ni morali da budu dijetalni sami po sebi, a ovako se organizam muči da potroši taj višak koji svakodnevno unosimo, pa nije ni čudo što u neko doba poklekne.
A ti lepo izgledaš, vidi se da ti je prijalo.

emge

Obroci uopšte nisu predijetalni, hleb je i ujutro i uveče, jogurt takodje. Voće je dva puta dnevno. Za ručak uglavnom nema UH, ali ima i čorba i jelo i ne budeš gladan. Vjerovatno je caka da su obroci sa niskim glikemijskim indeksom, pa ne ogladniš prije sledećeg.

Deda

Bas lepo, kakav sam idijot, otisla bih nesto d dojedem  :shout:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Za normalni, kućni režim, morali bi obroci da budu dijetalniji, jer niko od nas nema 5-6 sati brzih šetnji i vežbi dnevno.
Janko 23.7.2002.

AnaK

Inače, ja bih sve jela, i pola sa slika, samo da mi neko spremi :lol:
Janko 23.7.2002.

emge

Mislim da može da se uklope dnevne šetnje. Ne moraju da budu ko na čigoti, mada tamo to bude 10km dnevno, ja i po Bg šetam po min 5km :girl_haha:
Elem i sa jednom šétnjom dnevno bi se gubili kg, malo sporije pola kg-kg nedeljno, ali to uopšte nije loše.

emge

Po svim stručnjacima obroci dnevni ne smiju da budu ispod 1000 kalorija, jer se tako usporava metabolizam. A Čigota dan je 1000kalorija. Svako ima dnevnu potrošnju uz bazalni makar 1500kal, što je deficit 500kalorija dnevno, znači nedeljno pola kg.

AnaK

Na čigoti imaš po 5km u cugu, što kažu da tek posle pola sata počnu da se tope masnoće + vežbe u sali + vežbe u bazenu.
Janko 23.7.2002.

emge

valjda posle 15ak min krenu da se tope masti.

mislim se teška srca da ubacim neku salu sada. Mada smo dobili program Čigota vježbi, pa možda i to da radim svako jutro/veče, to traje 20ak min, liči na one vježbe za držanje.

AnaK

Ja sam uvek nešto naletala da aktivnost mora da traje najmanje 30 minuta u kontinuitetu.
Janko 23.7.2002.

emge

pa da, mora makar 30min, jer posle 15 krenu da se tope masti, pa da se tope makar 15min :)

Glitter

joga moze 20 minuta dnevno, ili pre jela ili dva sata posle jela