Main Menu

Skolski sistemi - da uporedimo

Started by Elanor, May 28, 2009, 03:25:18 PM

Previous topic - Next topic

Urbana

Elanor pa zar i dalje taj sistem .... mislim

A ovo je ono sto sam te pitala, jeste da pise kurir ... mislim ona je isla u tu osnovnu pod istim krovom koliko kapiram, pa po kom osnovu nije mogla u srednju.....jel u osnovnu mozes u koju hoces, a u srednju od ove do one ulice....

http://www.telegraaf.nl/prive/24444060/__Prinses_niet_toegelaten_op_school__.html

Sta ti znaci .... (ako ostanemo na listi cekanja preko leta, tesko da cemo bilo gde), odnosno zasto zbog toga ne idete .... "bilo gde" .... koji je sad pa to sistem....sta cekas.

S druge strane sta ako se neko presli u taj neki kvart....
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Urbana

I kad smo kod skola....nasa skola se procistila i sad u nju mogu da se upisu u prevodu samo odlicni i vukovci, eventualno neki vrlo dobar .... nema vise 7-8 nivoa nego samo tri najvisa i nema vise uspeh+testovi (inteligencije i kompletni test znanja ) nego samo uspeh + preporuka ucitelja.

Elanor

Quote from: Urbana on September 22, 2015, 09:22:36 PM
Elanor pa zar i dalje taj sistem .... mislim

A ovo je ono sto sam te pitala, jeste da pise kurir ... mislim ona je isla u tu osnovnu pod istim krovom koliko kapiram, pa po kom osnovu nije mogla u srednju.....jel u osnovnu mozes u koju hoces, a u srednju od ove do one ulice....

http://www.telegraaf.nl/prive/24444060/__Prinses_niet_toegelaten_op_school__.html

Sta ti znaci .... (ako ostanemo na listi cekanja preko leta, tesko da cemo bilo gde), odnosno zasto zbog toga ne idete .... "bilo gde" .... koji je sad pa to sistem....sta cekas.

S druge strane sta ako se neko presli u taj neki kvart....
astridina cerka, znaci. auuuu.
to je ista skola gde idu i ostali, flamanska. nemam pojma, ja sam uvek verovala da u belgiji sve moze preko veze, mora da je nesto drugo u pozadini.
ali da, moze da se desi da, iako su srednja i osnovna pod istim krovom, dete ne prime u srednju.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

i da kopiram ovde, s one teme
Quote from: Elanor on September 22, 2015, 07:46:42 PM
za princezu nije bilo mesta? koju princezu?
elizabeta je u flamanskoj skoli, ako se ne varam. tamo se srednja upisuje po principu ko prvi devojci (skoli) - njegova devojka, s tim sto oni kojima su roditelji flamanci (dokazuje se diplomom srednje na holandskom) imaju prednost. u briselu je manjak mesta na holandskom, mi smo svi bili angazovani da upisemo koleginu cerku - upis je bio otvoren u 13:00 (elektronski), najbrzem od nas je trebalo 3,5 sekunde po otvaranju i opet je bila treca ispod crte (doduse, prosirili su listu nedelju dana kasnije).
e sad, filip i matilda sigurno nisu zavrsili srednju na holandskom, pa mozda zbog toga princeza nije imala prednost, ali je svejedno upisana u skolu; trazila sam neke info o srednjim skolama pocetkom septembra, pa sam naisla na clanak o tome ko je posao u koju skolu od princeva, koga je vodio tata, a koga mama...
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

Moram sutra da iscitam temu pa dam doprinos

Glavni kriterijum za upis dece u skolu ovde je catchment area, vazdusna linija krov skole do krova kuce
Ili kinta za privatnu skolu

Za upis van ove teritorijalne pripadnosti moze ali je dete na lraju liste iza svih onih koji pripadaju skoli
Braca i sestre se u principu upisuju u istu (bar u osnovnu)

Urbana

Quote from: Glitter on September 23, 2015, 01:10:21 AM
Moram sutra da iscitam temu pa dam doprinos

Glavni kriterijum za upis dece u skolu ovde je catchment area, vazdusna linija krov skole do krova kuce
Ili kinta za privatnu skolu

Za upis van ove teritorijalne pripadnosti moze ali je dete na lraju liste iza svih onih koji pripadaju skoli
Braca i sestre se u principu upisuju u istu (bar u osnovnu)

Moram priznati da ne shvatam bas te linije ... znaci li to da je to bas tako namesteno da raslojava....u fazonu bogatima pripada ova skola, sirotinji ova, a ostalima ona .... mada su kod nas srednje skole na cudnim lokacijama pa bi pripadale i po tome razlicitim slojevima.

Moram priznati da smo imali srecu, jer na pr. da se Monika ove godine upisivala, pod proslogodisnjim uslovima, za nju ne bi bilo mesta u nasoj skoli, a sam prelazak za nizih u visi nivo u novonastalim uslovima je .... ??? U fazonu ako bude bilo mesta....a naravno do sad je bilo pa tako na pr u Monikinom razredu ima sad 32 djaka.

Ne znam vise koji je system najbolji, jer evo definitivno se pokazuje da taj sistem prijemnih i testiranja u mnogim slucajevima ne vazi.
Meni se cini da zagrejana stolica, papir i olovka su uvek najbolja dobitna kombinacija, a dete ili jeste ili nije to....ako nije onda se ili kao roditelj stalno ganjas sa njim ( kao moj slucaj sa Lolom ) ili saljes dete na private casove.   

Monika mi je po tim pitanjima za pricu, ali ni slika ni prica ne pomazu Loli da promeni sebe.

I ne samo moja Monika sva deca a ima ih mislim 7-8 u njenom razredu koji su presli sa nizeg na visi su ubedljivo bolji od onih koji su bili prosle godine u tom nivou....oni koji su bili vredni otisli su dalje u visi.

Glitter

ovo je klasno drustvo, odredjena doza raslojavanja je prosto ocekivana
ja cu samo reci da kada nam dodje vreme za srednju skolu, da cu prvo naci srednju skolu a onda kucu gde bismo eventualno ziveli, i tako je praksa ovde, ako upisujes dete u skolu, prvo nadji skolu pa stan/kucu
skola kojoj mi trenutno pripadamo je dobra u sferi drame i umetnosti i plesa. A mi gajimo jednog malog matematicara, znaci u startu nam taj fit ne odgovara.

Sto se osnovne skole tice, objavljuju se ofsted izvestaji koji govore o tome kako je skola pozicionirana nakon inspekcije nezavisnog tima, pa se skole ocenjuju od 1 do 4, gde je 1 outstanding, 2 good...4 needs improvement.
Smatram da je skola koja dobije ocenu dva sasvim ok obziorm da je nacionalni kurikulum isti u svim skolama, a i po skolama ucitelji imaju ovakvu ili onakvu reputaciju.

Kada se upisuje u skolu, bilo osnovnu ili srednju, prijava se salje u okrug, ne u izabranu skolu, biraju se 3 skole i uspeh nema mnogo veze sa upismo (bas za osnovnu, moram da proverim za srednju, ali mislim da nema, jer od ove godine menjaju nesto oko SAT testova i interpretacije).
Uvek ima zalbeni proces i to je to.

A da, sto se tice raslojavanja, u tom cuvenom ofsted izvestaju osim sto se prikazuju rezultati dece na testovima i postignuca, objavljuju i procenat dece koja imaju besplatan rucak (znaci ovo su porodice sa malim primanjima ili na soc pomoci) i procenat dece kojima je engleski drugi jezik. Pa ko voli moze i po tome da bira.
U nasoj skoli su ti procenti (oba) vrlo niski, ali priznajem da mi to nije bio kriterijum za izbor skole, vise sam se vodila generalnim uspehom djaka

Urbana

A sta je na pr sa manjim mestima....recimo kod nas mesta od 20 000 hiljada nemaju gimnaziju....govorim to jer na pr dosta dece u Lolinom razrdu putuje iz 12-13 udaljenog mesta bicom u skolu. Ima kod nas dece Holandjana koji putuju iz Nemacke, a mogli bi da idu i u Nemacku u skolu.

Mislim to je bas nekako strasno da moras da se selis da bi upisao zeljenu skolu...pa tu sigurno ima i nekih namernih razvoda i sl.

Glitter

Ovde ljudi nisu alergicni na selidbe koliko sam primetila. I sela pripadaju nekom gradu. Ovde gimnazije ne postoje. Srednja skola je upravo to. Sve su manje vise iste. Jedina razlika je negde koja postize bolje rezultate u odredjenim oblastima. Predmeti se biraju. Neki su obavezni. na kraju srednje polazu maturu pa idu na koledz ili idu  u 6tth form srednju skolu posle koje polazu a-level maturu koja ih vodi na univerzitet. Za upis na uni se ne gleda uspeh ali se gledaju rezultati sa ovih zavrsnih ispita. Uni koliko znam kosta izmedju 9 i 15 hiljada po godini. Drzava nudi kredite i subvencije. Mahom se svede na to da studira ko ima kintu. Mada nedavno cuh da student zavrsi fax sa 53k duga na ime studentskog zajma.
Obrni okreni drzava te skoluje za dzabe do 18 godina posle toga kako ti volja.

Glitter

Mi konkretno moramo da apliciramo za srednju skolu sledeceg septembra
Za polazak koji je u septembru 2017.
Bitno je upisati se. Pa ako se preselis onda cekas mesto u jednoj od tri zeljene skole.

Urbana

Quote from: Glitter on September 23, 2015, 08:46:23 PM
Mada nedavno cuh da student zavrsi fax sa 53k duga na ime studentskog zajma.
Obrni okreni drzava te skoluje za dzabe do 18 godina posle toga kako ti volja.
To je tako i ovde....nego nije mi jasno ovo

QuoteBitno je upisati se. Pa ako se preselis onda cekas mesto u jednoj od tri zeljene skole.

Kod nas to radi osnovna skola, ti samo kazes u koju skolu zelis, nema tri, dve, nego samo jedna na dan apliciranja. Otkud sad tri zeljenje...ili je to kao ja bi jednu, ali ako procene da ne pripadam toj moram da imam dve u rezervi.
Ja bi rekla da ovde nema tacna cifra, vec da uvek ima koje mesto vise....a da se ne desava da neko ostane neupisan, ali da ce itekako biti jurnjave kod ucitelja za bolju preporuku jer je yto naravno jako bitno, a totalno kao i svuda u velikom broju slucajeva ....sigurno i 30% precenjeno/potcenjeno dete.

Glitter

evo ja cu da ti kazem da kada smo dosli ovde (pritom mi zivimo na perferiji grada) catchment area za kucu gde zivimo je obuhvatala bar 6 skola (mogu i da tacno proverim), pritom nam je najbliza bila ova koju smo prvu stavili na istu i koju smo i dobili. U obzir su uzeli to sto je detetu engleski drugi jezik i sto je pola godine ranije krenuo da trenira borilacke vestine u toj skoli (nezavisno placeno) i upoznaje decu, pa im je to bio kriterijum pri odlucivanju. Dva dana pre nego sam poslala prijavu za skolu u okrug otisli smo u skolu (u koju su nas i primili) i tamo su nam rekli da oni mesta nemaju za 4. razred, ali da ipak apliciramo, jer se desi da okrug uzme u obzir sve okolnosti i nadje mesto.
Znaci nasli bi nam mesto u nekoj od skola koje nas obuhvataju teritorijalno.

Urbana

Quote from: Glitter on September 23, 2015, 11:51:57 PM
Znaci nasli bi nam mesto u nekoj od skola koje nas obuhvataju teritorijalno.
Pa sad ispada da to nije bas tako striktno kako se predstavlja.

Ovde je opet nekako sistem da neke osnovne skole spontano rastu, a druge se gase...nasa osnovna je preseljena sa jedne lokacije na drugu u blizini jer se broj djaka povecavao ...u pocetku su bila 3-4 ucionice prazne sad je vise nego puno

Glitter

stavljas tri skole na spisak, uvek ti je prva ona koju stvarno jako zelis, ostale dve su second best.
na osnovu broja djaka, starije dece koja pohadjaju tu skolu i teritorijalne pripadnosti, kao i tvog obrazlaganja zasto ti je to bas izbor broj jedan oni mogu da ti nadju mesto u skoli
a mozda ti i ne daju, nego ti daju u nekoj od druga dva
uglavnom ti nadju mesto, da li ces do skole da stignes za minut ili ce ti trebati 20 minuta voznje, nije im previse vazno ako teritorijalno pripadas obema skolama

i zato se prijavljujes za skolu godinu dana unapred, a okrugu treba oko 6 meseci da ti jave rezultat, ako ti se ne dopada rezultat zalis se i to je to

naravno da nije previse striktno, niko to nije ni rekao, srednjoskolsko obrazovanje je obavezno
nisam sigurna kako funkcionise homeschooling za srednje skole i da li se dozvoljava, za osnovne radi i trosi se uveliko

Srpski Online

Dragi prijatelji, sada postoji mogućnost da vaša deca uče srpski i preko Skype-a! Držim individualne časove za sve nivoe znanja i sve uzraste. Za više detalja pogledajte srpskionline.com         Veliki pozdrav iz Srbije! :bighug: