Main Menu

Serije

Started by Despina, April 29, 2009, 12:17:39 AM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

Viking ili Vikinzi? Rece mi neko da ima neki Viking u ruskoj produkciji, moram da se obavestim sutra kad sednem za kompjuter  :lol: I svasta jos nesto rusko  :think: a nije rusofil uopste  :lol: ali kaze da su poceli da izbacuju dobre serije i filmove ......
I da procitam komentare na Nemanjice  :crazy: mada sam uzivo cula skoro iskljucivo negativne, ljudi su prosto zacudjeni koliko je amaterski i nekvalitetno uradjeno .....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

AnaK

Zumbi, pošto ti je ključni razlog za gledanje interesovanje za taj period istorije, evo komentara Tamare Ognjević, istoričarke.

Kad sam pre nekoliko godina gledala "Legendu o Mihaelu Kolhasu", priznajem, tajno sam priželjkivala da na sličan način bude urađena filmska priča o velikom županu Nemanji. Dopalo mi se razumevanje i interpretacija epohe u kojoj je Kolhas živeo (prva polovina 16. veka), znanje da se upotrebe filmski "alati" bez preterivanja sa animacijom i primenom novih tehnologija, osećaj da se izabere glumac koji dominira ekranom, koji je u stanju da "iznese" jedan specifičan lik ... sve mi se dopalo! Možda najviše umeće scenariste da svede dijaloge na nužni minimum i dopusti glumcima i dobrim kadrovima da ožive prošlost na jedan način koji je čini uverljivom.

Pišem ovo umesto odgovora na sva ona pitanja koja mi poslednjih dana stižu u inboks na temu "Nemanjića". Ja, naravno, nisam sineasta, niti sam scenarista. Samo običan gledalac, koji ima tu privilegiju da je, shodno obrazovanju, malo bolje upoznat sa ovdašnjom istorijom. Otuda mogu mirno da kažem, a da se ne ogrešim ni o koga, da je najveći problem serije koja se od očekivanog epskog spektakla pretvorila u nesagledivi epski debakl (o kome mudro ćute vodeći srpski mediji), nerazumevanje predmetne epohe. Zašto je to tako? To je već pitanje za nekog drugog, nekoga ko je o realizaciji ovako ambicioznog projekta odlučivao.
---
Pošto je to na fejsu, posle je u jednom od komentara dopunila:

Iskrena da budem dala sam sve od sebe da nemam nikakva očekivanja. Upravo zato što znam koliko je tema osetljiva. S druge strane, malo me je lecnula cela ta zamisao da se snimi serijal o dinastiji. Ne o jednom njenom vladaru ili nekoj od mogućih priča, već ceo jedan period od gotovo dvesta godina! Ambiciozno taman da su to radili u koprodukciji sa nekim iskusnim, svetskim televizijama koje su specijalizovane za istorijske serije. Onda su mi tako sporadično, sa snimanja, stizali razni glasovi od ljudi koji znaju materiju. I uopšte se nisam šalila kad tu i tamo napišem da živa nisam da vidim šta je tu urađeno. Nisam dovoljno talentovana da opišem osećanje koje sam imala dok sam gledala prvu epizodu. Ja nemam nikakvu idealizovanu sliku o srpskom srednjem veku, niti smem da je imam glede diplome koju mi onomad izdade Filozofski fakultet, a na srednjem veku sam, kao što znaš, diplomirala i dobar deo magistarskog uradila. Pogotovu mi je taj 12. vek vrlo uska specijalnost. Još sam pod tim čudnim osećanjem. Neka vrsta pomešane tuge, razočarenja, stida, mučnine. Doslovno mi je bilo muka. Nije to više ni pitanje interpretacije ili toga što ja sve to tako ne zamišljam, konačno svako ima pravo da zamišlja stvari onako kako mu odgovaraju. Pre je to jedno poimanje površnosti, dundjerisanja, jevtinog humora, ispraznosti ... jedna tako velika i ohola banalizacija nasleđa koje jeste važan deo kulturnog identiteta. Istorije koja se tako često mistifikuje i mitifikuje, izvrće, prepričava po ličnom nahođenju, ne razume. Bila je to prilika da se taj jedan, vrlo važan segment te istorije ispriča posredstvom medija bliskog najširoj publici, na način interesantan, jasan, zanimljiv. Ta građa je takva da samu sebe priča i naročito me iritiraju komentari tipa - ne zna se tu puno. Zna se dovoljno. No, da ne lamentiram dalje. Možda jednom, neko, nekada ... realno, pošteno, utemeljeno ispriča Nemanjiće u skladu s vremenom u kojem su živeli i na način kako su zaista živeli, mislili, verovali.

Ne znam vidi li se ovako, cela diskusija je veoma zanimljiva:

https://www.facebook.com/tamara.ognjevic/posts/1944674945572663?pnref=story
Janko 23.7.2002.

Lani

Šteta stvarno, bila je prilika da se napravi nešto vredno pomena. Kao i kod većine projekata u ovoj zemlji, neko je samo uzeo dobre pare a mi ostali kratkih rukava.
Zumbi, ne znam sta je to Viking, ja mislim na Vikinge u mnozini.
http://m.imdb.com/title/tt2306299/

Zumbulica

Ma znam i pre nego sto procitam da su iskasapili i toliko povrsno obradili istoriju da je to uvredljivo  :crazy:

Zumbulica

Znaci, debakl, potpuni u svakom segmentu :wall: :crazy: :crazy: " jedna tako velika i ohola banalizacija nasleđa"  :wall:

Zumbulica

Quote from: Lani on January 08, 2018, 08:57:04 AM
Zumbi, ne znam sta je to Viking, ja mislim na Vikinge u mnozini.
http://m.imdb.com/title/tt2306299/
Nadjoh  :crazy: http://www.imdb.com/title/tt5157456/ ali je bas lose ocenjen. Mozda pogledam, ako moze Moma Dinastiju, mogu i ja  :lol:

Lani

Ako vec gledaš treš, bolje onda naš nego ruski.  :baba: Ako ništa, ono zbog patriotizma.  :lol:

Zumbulica

:lol: :lol: :lol:
:pioneer: ih, toga ima koliko hoces  :lol:
Onda da se i Momi zabrani Dinastija, a Disco Vil i Grejas  :baba:

Vila

Mene su Nemanjići baš razočarali, toliko površno, toliko loša gluma, dno dna...

Mm i ja bindžujemo 100 - http://www.imdb.com/title/tt2661044/?ref_=nv_sr_1
Žao nam da prestanemo, a realno i nije nešto maestralna :rofl:
Naučno šuplja ko rešeto :lol:
ali recimo da je glumačka ekpa pristojna, i da su likove pristojno gradili, pa ipak ima neku privlačnost :girl_haha:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Lani

Vilo, zar 100 nije neka teen serija?  :lol:
Doduše, i ja gledam Stranger things, fanovi prosek 12 godina, bolje da ćutim.  :lol: :crazy:

aleks

Nanny je preporucila Dark, odlična je.

Mislim da se nikad nisam.javljala na ovoj temi   :lol:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Vila

Lani, pa jesu tinejdžeri glavni likovi :lol:
Ćuti, da se malo podmladimo :rofl:
I Stranger things smo izbindžovali za NG :girl_haha:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Lani

Da da, da se podmladimo.  :diva: :lol:
Aleks, Dark mi je na listi za gledanje odavno, baš po njenoj preporuci. Sad sam okupirana Pikijima, dok željno čekam petak da mi na Pickboxu izbace novu epizodu Vikinga.
Kad već pominjem Peaky B, Vilo ti beše voliš Toma Hardija? On ti tamo ima zapaženu ulogu. ;D

Vila

Peaky B su sledeći na spisku ;D
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

Martina

Nanny Ogg

Quote from: Vila on January 09, 2018, 10:13:32 AM
Peaky B su sledeći na spisku ;D

Same here  :turpija:

Ja sam odgledala The Break http://www.imdb.com/title/tt4792480/?ref_=rvi_tt

Odlična je, toplo preporučujem

Ajte zene, ne dram'te