Main Menu

Srpske skole u inostranstvu

Started by Elanor, June 12, 2009, 01:57:52 PM

Previous topic - Next topic

Elanor

ja pozurila kao zdrebe pred rudu, ali o ovoj temi mislim vec mesecima. neka je tema, popunjavacemo je vremenom :)

postoje li u vasim zemljama i gradovima srpske (bhs, lilit :D) skole? ako da, imate li nekakvo iskustvo, bilo direktno bilo posredno? sta mislite o tim skolama? da li vasa deca idu ili ce ici? zasto?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

u briselu postoji srpska skola, ali niko iz nase blize okoline ne daje dete u tu skolu, tako da nemam informacije. znam jedino ono sto sam procitala na blogu (uciteljica ima blog :) ). medjutim, poslednja vest na blogu je konkurs za nove ucitelje u briselu, antverpenu i luksemburgu (u antverpenu i luksemburgu do sada nije bilo nastave).
nastava se odzava subotom, po tri sata, na dve razlicite lokacije. jedna od lokacija je u crkvi (ucionica u zgradi crkve). imam utisak da se sadasnja uciteljica zaista trudila.
ono sto mi smeta je uska povezanost s crkvom, mada je to i razumljivo i ocekivano (ali to je druga tema, za drugi podforum).

mi ozbiljno razmisljamo da milenu upisemo u srpsku skolu, ali tek sa punih sedam (to ce biti njen drugi razred). zelela bih da prvo pregura prvi, u francuskoj sredini i bez cirilice. jedini problem vidim ako neka druga aktivnost, na koju bi zelela da ide, bude u isto vreme. onda cemo morati da biramo, ali mi se cini da ce biti kao u my big fat greek wedding :D, mama ce izabrati srpsku skolu.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

emge

Djeca od mog brata od tetke koji živi u Kanadi su išla u srpsku školu.
Bilo mi je simpatično što su one bile ubjeđene da je ćirilica za sprski, latinica za engleski i da se srpski ne može pisati latinicom :)

Učili su po nešto, išle su i na folklor. Isto je učionica bila u crkvi.

lilit_depp

Ja se bavim homeschoolingom. :lol:

U Becu, koliko je meni poznato, ne postoji srpska skola. Postojala je neka podruznica koju je otvorila Srpska narodna stranka (SNO) gde se ucio jezik, istorija i veronauka, al tesko da bi mi to bio izbor. :mrgreen:
Meni je prosto neverovatno da se nasa ambasada malo ne pozabavi time posto se ovde nalazi ogroman broj ljudi iz Srbije. S druge strane, Grad Bec je doneo odluku da se u svakoj skoli, ako postoji 12 prijavljenih ucenika, moze organizovati nastava srpskog jezika i to je nesto na cemu bih ja eventualno poradila iako mi se cini da ce to ici tesko, prvenstveno zbog roditelja. Cula sam da postoji mogucnost da se srpski uci u nekim Gimnazijama kao jedan od "stranih jezika".

U svakom slucaju, koliko god mi je ranije ta ideja izgledala dobra (srpska skola), toliko mi se cini da ce sa mnom bolje da savlada ono sto bi se u Srbiji ucilo (sad zna cirilicu, latinicu, cita oba pisma). Ovo o cemu pricam zahteva knjige iz Srbije (skolske i puno knjiga za citanje) + vreme.
Prvo sam mislila da joj je bolje da sa "profesionalcem" tj. uciteljem radi sve to, al sad nit to mislim, plus zao bi mi bilo da joj uvedem i radnu subotu. Mozda posle 4. razreda.
L, L, K

Elanor

lilit, zavidim ti. tvoje dete hoce da radi s tobom. moje samnom nece :( ja ocekujem da cemo se naplacati privatnih casova, za sve i svasta. osim toga, nacin na koji ona reaguje na bilo koju vrstu uciteljice (ukljucujuci i logopeda) je kakav se samo pozeleti moze :)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

lilit, pitanje. ja se secam da sam citala da je austrija preuzela ex-yu ucitelje koji su tamo ostali 'nasukani' po raspadu i stavila na svoj platni spisak, tako da je jedno vreme bilo bhs skolica/pripremnih casova pod upravom njihovog ministarstva. ili sam nesto pomesala?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

Quote from: Elanor on June 12, 2009, 02:52:24 PM
lilit, zavidim ti. tvoje dete hoce da radi s tobom. moje samnom nece :( ja ocekujem da cemo se naplacati privatnih casova, za sve i svasta. osim toga, nacin na koji ona reaguje na bilo koju vrstu uciteljice (ukljucujuci i logopeda) je kakav se samo pozeleti moze :)
Ma vidi, moje dete nije bas da izgara od zelje da radi sa mnom, vise se to svodi na moje zamajavanje da ona i ne shvati da se radi (tipa: istoriju joj prezentujem u "prirodi": prodjemo kao slucajno pored Goetheovog spomenika, ona u majici "Beograd" na kojoj je cela azbuka, a ja kao slucajno pocnem pricu o Vuku Karadzicu, slovima i slicnim stvarima. Mora sve kroz igru, inace nece nikako. Btw, kupila sam super knjigu (za motivaciju sto se tice jezika), izdao je Kreativni centar: Jezik, jezik, e pa sta je...

Quote from: Elanor on June 12, 2009, 02:57:21 PM
lilit, pitanje. ja se secam da sam citala da je austrija preuzela ex-yu ucitelje koji su tamo ostali 'nasukani' po raspadu i stavila na svoj platni spisak, tako da je jedno vreme bilo bhs skolica/pripremnih casova pod upravom njihovog ministarstva. ili sam nesto pomesala?
Pojma nemam, moguce. U nekim beckim osnovnim skolama (Lucijina nije takva) imaju nastavnici srpskog jezika i srpski (tj. BHS) se uci, mislim, jednom nedeljno (jedan cas). Mene je mrzelo da je vodim do skole koja je nesto dalje od nas zbog toga, a videla sam im plan i program.
Ma Austrija je super po tom pitanju (bar ovi socijalisti koji su na vlasti :lol:), al nekako mi se cini da je nasa dijaspora malo lenja po tom pitanju.
http://www.becki-informator.at/glasnik/arhiva31.htm
L, L, K

aleks

Upoznala sam zenu koja je 20 godina ovde predavala srpski, tako po skolama. Dosla iz Srbije preko ministarstva, zavrsila knjizevnost, slucajno tetka jednog mog prijatelja iz Nisa. Uslov je bio bas kao ste kaze Lilit odredjeni broj ucenika, ovde su cini mi se gledali i opsti uspeh. Kao deca koja su bila losijeg uspeha nisu mogla da pohadjaju te casove, kao da ih ne bi odvlacili od ucenja.
Klubove i ostalo ne racunam. Svojevremeno sam imala prilike da upoznam (u busu do Srbije)  ljude koji organizovali te klubove...ne bih slala dete tamo ni pod razno.

Tema ce mi biti aktuelna za neku godinu, bas kad se preselimo u Bec, pa cu se informisati kod Lilit  :turpija:

Edit: casovi su preko nedelje i trebalo bi da ih ima u svakoj skoli.
Hrvatski se uci subotom, super su organizovani, ima puno dece.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

lilit_depp

Quote from: aleksandra-l on June 12, 2009, 03:11:12 PM
Edit: casovi su preko nedelje i trebalo bi da ih ima u svakoj skoli.
Hrvatski se uci subotom, super su organizovani, ima puno dece.
Al nema ih. Bar u Lucijinoj ih nema. Trebalo bi ustvari organizovati roditelje (bar 12 komada) da se napise dopis direktoru skole da organizuje casove.
Da li se hrvatski uci u skolama subotom? Kad stignes, napisi malo detaljnije, molim te. :kiss1:

@elanor,
nama je ovo extra zanimljivo:

i ostale knjizice tog tipa: http://www.encobook.co.yu/Knjige.htm
L, L, K

maxic

Ovdje mislim da ima pri crkvi i obicno je nedeljom u toku ili poslije sluzbe. Nisam bila odavno, novi pop je preuzeo duznost pa kazu da je bas aktivan po tom pitanju, jer i sam ima malo djete. Crkva nam je daleko, a mi neorganizovani, za koju godinu, probala bih.
U TX je poslije sluzbe bila vjeronauka i jezik, ali vise vjeronauka nego sam jezik. Djeca su bila sva skolskog uzrasta i Anji je bilo ok mada smo isli na preskoke.
Uglavnom nisam cula da postoje skole koje su bas skole jezika, vec samo u okrviru crkve. A bas bi bilo super organizovati djeci ljetnji kamp, kao sto je pop u TX radio, ali nevezano za crkvu.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

maripoza

Jel vi to pricate o kompletnoj nastavi, iz svih predmeta, na srpskom jeziku ili o nastavi srpskog jezika, kulture i civilizacije mimo redovne skole?  :ces: Posto mi se cini da pricate o oba u isto vreme, a meni su to dve potpuno razlicite stvari.

A skoro sam citala neki tekst u novinama u vezi sa tim (ovim drugim: jezik + kultura).... samo jos da se setim gde.  :-[
Old enough to know better, but too young to care.

lilit_depp

Quote from: maripoza on June 12, 2009, 11:32:45 PM
Jel vi to pricate o kompletnoj nastavi, iz svih predmeta, na srpskom jeziku ili o nastavi srpskog jezika, kulture i civilizacije mimo redovne skole:ces: Posto mi se cini da pricate o oba u isto vreme, a meni su to dve potpuno razlicite stvari.
O ovom, rekla bih, svi pricamo. Ostalo ne bi trebalo da se razlikuje bez obzira na razlicitost prebivalista. :mrgreen:
Nisam samo sigurna da li je "civilizacija" pravilan termin u ovom kontekstu. :lol:
L, L, K

maripoza

Quote from: Lilit_Depp on June 12, 2009, 11:38:06 PM
Nisam samo sigurna da li je "civilizacija" pravilan termin u ovom kontekstu. :lol:
To ces morati novinarima da kazes. :lol:
Pokusavam da nadjem tekst, ali mi ne ide... boga pitaj sta sam sve danas citala.  :crazy:

maripoza

Nadjoh jedan:

Deci iz dijaspore biće izdata potvrda o znanju srpskog jezika
Autor: Tanjug | 12.06.2009. - 08:26

Učenici srpskog porekla koji privremeno ili trajno žive u inostranstvu i pohađaju dopunsku nastavu na maternjem jeziku, moći će da dobiju uverenje - potvrdu o poznavanju jezika države porekla, izjavila je pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila.

"Ukoliko naša deca u dijaspori žele da se vrate u Srbiju i ovde nastave školovanje, ili ako ostanu u inostanstvu i kasnije se zaposle u firmi koja traži poznavanje srpskog jezika, biće im dovoljno nostrifikovano uverenje o završenoj dopunskoj školi na srpskom jeziku", objasnila je Fila, koja je zadužena za razvoj obrazovanja i međunorodnu saradnju.

Uverenje se nostrifikuje uz pomoć naših diplomatsko-konzularnih predstavništava ili konzulata i ta javna isprava zapravo potvrđuje njihovu bilingvalnost, poznavanje još jednog jezika - jezika svog porekla. Detalji su regulisani Pravilnikom o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, na čije se donošenje čekalo duže od 20 godina i taj podzakonski akt će se primenjivati od školske 2009/10. godine.

Dopunske škole u inostranstvu traju osam godina i u njima se uče tri predmeta - Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda, sa fondom od 105 do 114 časova godišnje. Pravilnikom je predviđena mogućnost širenja dopunske nastave, formiranjem novih grupa, ali će, zasad, zbog finansijske situacije, ostati aktuleno stanje.
U inostranstvu srpski jezik uči oko 3.800 đaka, u 220 grupa, a nastavu drži 26 redovnih nastavnika, koji su rešenjem Ministarstva prosvete otišli na rad u inostranstvo, i 17 honoraraca. Dopunska nastava se sada obavlja u pet država, uglavnom članicama Evropske unije - Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj - ali i u Švajcarskoj.
"U Nemačkoj imamo 62 grupe, u Francuskoj 17, Belgiji tri, Švajcarskoj najviše - 132, u Grčkoj šest grupa", rekla je Fila, dodajući da se predviđa otvaranje odeljenja i u Atini.

Ona je istakla da ima zahteva za otvaranje dopunskih škola i u drugim državama Evrope, ali i u prekookeanskim zemljama - Kanadi, SAD i Australijiji, kao i u Egiptu i Rusiji. Udžbenike obezbeđuje država Srbija, a nastava se organizuje mimo sistema redovnog obrazovanja u stranoj zemlji, i to na primer u prostorijama našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, u redovnim školama gde je to dozvoljeno, ali i u prostorijama Srpske pravoslavne crkve, u klubovima ili drugim udruženjima naših građana.
Plata nastavnika koji se upućuje na rad u inostranstvo za pun fond časova (sedmično 21 čas, plus tri časa vannastavnih aktivnosti sa 84 učenika) iznosi 1.600 evra u zemljama EU, odnosno 3.200 franaka u Švajcarskoj.
Fila je naglasila da će u najkraćem roku biti objavljen konkurs za popunjavanje radnih mesta nastavnika u inostranstvu i ukazala da će situacija sa uverenjima naše dece u inostranstvu kojim potvrđuju poznavanje srpskog jezika, biti olakšana kada se razvije proces pridruživanja Srbije EU.

Izvor

Ali citala sam jos jedan, u kom se pominje ta "civilizacija" :D, al ne uspevam da ga nadjem.  :(

Elanor

ovo sto postoji u briselu se naziva dopunska nastava na srpskom jeziku i u organizaciji je ministarstva prosvete republike srbije.

dopunska skola brisel

tu je i informacija o konkursu koji se pominje u clanku koji je ostavila maripoza.

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.