Main Menu

Srpske skole u inostranstvu

Started by Elanor, June 12, 2009, 01:57:52 PM

Previous topic - Next topic

lilit_depp

Jbt, da ne verujes da Ministarstvo ne organizuje nista u Austriji. Mozda misle da smo jedna drzava :lol:, pa nema potrebe za tim.
A ono sto me posebno zanima je koje osobine mora da ima "nastavnik_pobednik" na konkursu kog npr. posalju u Brisel ili Pariz. :mrgreen:  :turpija:
L, L, K

maripoza

Od kad se to zove osobinama:ces: :girl_haha:
Ne bih ja imala nista ni protiv Beca, cak bih i srpski na brzake zavrsila  :turpija: :lol:, al me zeza sto ne znam nemacki.  :girl_haha:
Old enough to know better, but too young to care.

lilit_depp

Moraces prvo da regulises boravak ovde. Pise da je to jedan od uslova.  :lol:
L, L, K

maripoza

To cemo lako. Uvek mogu da pribegnem onome sto si predlagala mm-u umesto lizinga. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

rafa

Ovde nema srpskih skola.

Ima ta dopunska nastava iz srpskog, koju drzi jedna devojka iz ambasade vec godinama ali sam nekako ubedjena da je to u privatnoj reziji, da nema veze sa ministarstvom. Bas cu da proverim. Prima skolarce, i rade (valjda) gradivo srpskog po razredima.
Teodora ce krenuti ove godine, nisam htela da je saljem u prvom razredu da bi naucila prvo da pise grcki, i da joj se sve ne pomesa.
Volela bih da ide i Aleksandar i samo sedi i slusa ih jer nema pojma srpski, al ne verujem da ce nam dozvoliti.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Plava Baklava

Ovde, koliko znam, nema niceg. Bilo nekad davno, zenska-entuzijasta, koja je za hleb zaradjivala ovde na faksu, a vodala decu po kaficima, jer ambasada nije dala prostor, iako je nastava isla kao u organizaciji ambasade :wall:
Maaaaaa ........  :no:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Elanor

Quote from: rafa on June 13, 2009, 08:56:18 AM
Teodora ce krenuti ove godine, nisam htela da je saljem u prvom razredu da bi naucila prvo da pise grcki, i da joj se sve ne pomesa.
ovako i ja razmisljam. je cu pokusati da nagovorim jos dve mame da razmisljaju isto i daju decu s milenom :)

cekacemo iskustva :innocent:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

Quote from: Elanor on June 13, 2009, 11:38:01 AM
ovako i ja razmisljam. je cu pokusati da nagovorim jos dve mame da razmisljaju isto i daju decu s milenom :)

cekacemo iskustva :innocent:
Ovako sam nekako i ja razmisljala prosle godine u ovo doba (Lucija nije znala ni da pise ni da cita, ali uglavnom je znala koje je koje slovo abecede), al sad sam nekako promenila misljenje. Srpsku latinicu je pocela da pise kad i nemacku, nekoliko dana je trajalo objasnjavanje nasih slova koja su razlicita od nemackih (u skoli su cele godine ucili 26 slova i to samo stampana). Kad pise cirilicu, tad se desi pogresi, posto cirilicu nismo sistematicno ucili slovo po slovo (to cemo na leto) vec citali i igrali se igrica sa slovima. Uglavnom, komplikujem malo, ali hocu da kazem da mi se cini da to njima ipak nije komplikovano koliko to nama izgleda.
L, L, K

Elanor

hoces da kazes - luciji nije komplikovano :innocent:
nemoj uopsteno, molim te. kad cujem uopstene izjave o deci i dvojezicnosti, ujedam :D
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

Quote from: Elanor on June 13, 2009, 11:52:16 AM
hoces da kazes - luciji nije komplikovano :innocent:
nemoj uopsteno, molim te. kad cujem uopstene izjave o deci i dvojezicnosti, ujedam :D
Ne, ne pricam uopsteno nego mi se cini da postoji "sistem skladistenja" informacija koji se bazira na istom principu. Znaci, kad ucis francusku abecedu, cini mi se da mnogo manje vremena treba da "dodas" jos onih nekoliko slova koja razlikuju srpsku od francuske i da pocnes da citas i jedno i drugo, nego da sledece godine krenes ispocetka. Plus sto mozes da objasnjavas pisanje jednog jezika i preko razlika sa drugim. E sad, priznajem da su nemacki i srpski slicniji nego francuski i srpski po tom pitanju. :)
A daleko od toga da je Lucija bila nesto zainteresovana za citanje ili pisanje pre skole, znaci, i jedno i drugo je ucila u prvom razredu.

Hocu da kazem da nisam sigurna koliko ce im "odlaganje" do drugog razreda pomoci. Plus sto ce mozda krenuti da pisu i engleski, a to ce tek onda biti problem.
L, L, K

Elanor

lilit, ne govorim samo o citanju i pisanju. ovde je prvi razred mnogo zahtevniji od vaseg, imaju i velike testove i moze da se padne godina. pisacemo se tek na tu temu. a milenin jezik, bilo srpski, bilo francuski, nije na nivou na kom bi trebalo da bude.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

Quote from: Elanor on June 13, 2009, 12:06:53 PM
lilit, ne govorim samo o citanju i pisanju. ovde je prvi razred mnogo zahtevniji od vaseg, imaju i velike testove i moze da se padne godina. pisacemo se tek na tu temu. a milenin jezik, bilo srpski, bilo francuski, nije na nivou na kom bi trebalo da bude.

:kiss1:
Ma ja palamudim in general o citanju i pisanju i sistemima ucenja.
L, L, K

rafa

Lilit, ja se slazem sa tobom. Teodora slusa engleski vec 3+ godine, ali tek su ove godine lagano pocele da pisu i iznenadi me kad komotno cita latinicu. Koju je ja uopste nisam ucila.
Ali grcki je cirilicno pismo, sa velikim slicnostima i jos vecim razlikama sa nasim cirilicnim pismom, i poprilicno ga je tesko savladati. Ja ni danas ne znam za I koje se cuje u sred reci na koji od pet nacina se pise. Samo ono sto znam napamet, i po nekom sluhu (koji me cesto izda).  :rofl: Zato nisam zelela da mesa, mada ona zna od poodavno da prepozna sva nasa slova, ali ne i da cita. Doduse, nismo dugo ni probali, mozda bi sada kad je skapirala filozofiju citanja i znala.
Kad savlada grcko pismo, nase ce joj biti pesma.  :innocent:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Lukina mama

Mi ovde u Chicago imamo skolu, prvu Srpsku skolu http://www.stsavaacademy.org/about.jsp

Poznajem ljude koji su svoju decu slali u tu skolu i bili su jako zadovoljni, planom i programom, mada je njima bila skola jako blizu.

Ovo funkcionise kao prava skola, imaju program od preeschool do 8 razreda. Meni je licn mnogo daleko, svako jutro bi me uzelo da ga vodim oko 1-1.5 sati, a i prilicno je skupa.

Imaju pri crkvama Sunday School, svake nedelje  gde uce religiju, istoriju, azbuku, mozda cu na jesen da upisem Lukija ili sledece godine, posto mislim da mora da bude dete 5 godina staro. Meni licno ne smeta sto su te skole pri crkvama, jer bar ovde u Americi je mesto gde se nasi ljudi okupljaju (ili kafane, a opet je bolje da budu skole pri crkvama :D  )
Luka ,09 April 2005

Plava Baklava

Meni te nedeljne skole dobro zvuce, uopste mi ne bi smetalo d aje pri crkvi, ali od naseg popa slaba korist za bilo sta. Ni oko veronauke za ansu dece nece da se potrude, a o necem vise da ne pricam. Cudna sorta ljudi dolazi ovamo  :blink:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/