Main Menu

Srpske skole u inostranstvu

Started by Elanor, June 12, 2009, 01:57:52 PM

Previous topic - Next topic

maxic

I ja vjerujem da ce bolje od septembra , bice duze u skolici. Rijetki su primjeri, da roditelji treba da forsiraju jezik okoline , da djeca zele da pricaju maternji .
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

aleks

hvala vam  :bighug:

ma nadam se da ce sve biti u redu. ali vec mesec dana razmisljam intenzivno o tome i pricam sa mm, pa mi ova tema dosla taman da vam se malo pozalim i da vidim vasa iskustva.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Elanor

alex, ja te u potpunosti razumem :kiss1:. ja sam kukala kako ne govori francuski (a nije govorila ni srpski).
verovatno moras da poguras malo, logoped na primer. mi smo mileni nasli devojku koja je dolazila da se s njom igra i prica, i napredak je bio ogroman. i sad imamo uciteljicu u penziji koja s njom radi. i dalje moramo da guramo, ali vise ne cupamo kose kao sto smo to radili pocetkom skolske godine :)
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

razumem i zasto se plasis polaska u skolu, ali da li ti je palo na pamet da bi mu odlaganjem zapravo porucivala kako nemas poverenja u njega?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

aleks

Elanor, vec sam razmisljala o tome da bi on mogao lose da se oseca. Skoro mi je pominjao kako on sledece godine krece u skolu, valjda cuo da se svi krecu sa 6.

Ne znam za logopeda, u kom smislu bi pomogao?  :think: a i ovde mislim da ih ima dvoje sveukupno  :hm:

Ovo za neku pomoc sa strane mi deluje kao najrealnija opcija. To sam i videla od vas.

Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maxic

Alex, jel ti se ikad pozalila vaspitacica? Jesi pitala da li se razlikuje od druge djece po fondu rijeci, recenicama? Probaj da pozoves drustvo kuci, pa da vidis da li postoji razlika, meni se cini da si ti mrvicu prekriticna.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

aleks

Vaspitacice nisu nikad nista rekla. Bas cu da ih pitam sledece nedelje sta misle o tome. Mada je prihvatila argument da mora da poboljsa jezik i da zato trazim da ostaje po ceo dan.

Kad se druzi sa decicom, komunikacija tece normalno. Ovu devojcicu vidjamo par puta nedeljno (druzimo se i nas dve i muzevi i bebe :lol:) i super se igraju i tu nisam primetila nekih vec problema. Ali prosto mislim da mu je recnik nekako siromasan...ne znam...
Prosle godine na onom godisnjem pregledu kod pedijatra, ovaj mu pokazuje neki papir sa milion slicica (zbog glasova) i pita ga da mu imenuje stvari...on par obicnih reci, tipa zaba (sto inace zna) nije mogao da se seti...
Videcemo jos.

ljubim vas najvise  :kiss1: i javljam sta kazu vastpitacice.
REalno, ova opcija da neko radi sa njim kao kod Elanor mi deluje najrealnije i bas mi se dopada.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Lukina mama

alex i ja sam imala slican problem sa lukom, dok nije posao u vrtic ceo dan, nije se popravio. moje dete nije ni sprski ni engleski pricalo :D jer neka deca ze zbune, i "zatvore".

i ja mislim da dobar vrtic, ceo dan, ima da mu pomogne puno. sve je to normalno, meni su sve uciteljice pricale da kuci pricam srpski jer je jako vazno, a engleski ce savladati. sad je prilicno dobar, u nekim momentima vidim razliku izmedju njega i americke dece, ali vidim koliko je puno napredovao i znam da ce biti ok.

dok je bio u kindergarten, imali su uciteljicu koja je par njih nekoliko puta nedeljno uzimala i radila sa njima, to su naravno deca koja su bilingual.

bice aki ok, zaboravice on srpski kad krene u skolu......bar ovde vidim slucajeve...
Luka ,09 April 2005

Urbana

Evo da i ja kazem moje iskustvo.

Ja nekako mislim da dosta toga lezi ili ne u samom detetu, nekom ide od ruke i spontano, a neko mora jako puno da radi da bi postigao neki solidan nivo. Ovo ti govorim jer imam dvoje dece i jedno prica ponajbolje holandski u razredu, wokabular ima na nivou studenta, pise vec i knjigu.

Druga pak ne bih mogla reci da muku muci, ali smo mucili, sad je sasvim ok, ali definitivno ta nece nikad imati neki extra wokabular. Gramaticki je to sve ok, speling super, ali taj fond reci je jos uvek ogranicen, mada sa ocenom smo zadovoljni....u prevodu jedna slaba trojka za wokabular ( kod nas je to posebna ocena ) 

Quote from: aleksandra-l on June 17, 2011, 04:19:57 PM
Ne znam za logopeda, u kom smislu bi pomogao?  :think: a i ovde mislim da ih ima dvoje sveukupno  :hm:

Logoped nam naravno puno pomaze, ide jednom sedmicno vec dve godine sa akcentom na wokabular, mada radi manje vise sve, dobija domaci....zadovoljni smo napretkom. Bitno je da otkad ide kod logopeda nema problem da se usudi da kaze sta zeli, pre smo imali taj problem zbog neznanja i nesigurnosti.

Inace i u skoli je do prosle godine imala pomoc logopeda, ne samo ona vec trecina razreda....neki doduse samo za wokabular.

Kod nas je logoped u okviru osiguranja ( u paketu ) tako da ga ne palcamo extra....ne znam kako to funkcionise u drugim zemljama, ali raspitaj se.

Inace i Lola nije pricala savrseno holandski kad je krenula u skolu, ali je ona druga priroda jednostavno je nametljiva i usudjivala se i bez srama da prica i kad nije znala najbolje, ali vec nakon pola godine je bila super.

Hocu reci svi imamo probleme, neki su uobicajeni i sasvim normalni i ne treba se zabrinjavati, a u nekim slucajevima je zaista potrebna extra pomoc.

Ti svakako malo sacekaj, pa tek nakon godinu dana intenzivnog druzenja i komunikacije sa drugom decom oceni da li ti je zaista potrebna pomoc.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

lilit_depp

o različitim načinima usvajanja jezika kod dece bi mogao rad da se napiše, ali suština je prosta - red, rad i disciplina. :lol:
šalu na stranu, sve što se radi s njima, prvenstveno mora da im bude zabavno. čitati im što više, igrati se svega onoga čega se oni igraju, stvari koje usvoje u školi i obdaništu diskutovati kod kuće na srpskom, što više knjiga na srpskom koje ih zanimaju imati kod kuće, kad npr. kuvate s njima, nove reči koje koristite što šire opisivati, i tako u svakoj drugoj situaciji. podsticati ih da daju mišljenje kad god hoće, biti strpljivi kad hoće nešto da formulišu, itd. i na kraju, navući ih na čitanje knjiga na srpskom + zanimljivi diktat ili test posle pročitane knjige. u suštini, što manje koriste jezik biće im sve komplikovanije da se izraze na srpskom, a lakše na oom koji bolje znaju. a deca su oportunisti.
tako nekako.
uticaj jezika sredine je i pored svega toga ogroman, ali kod nas to zasad radi. i kod lare i kod lucije.
L, L, K

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

L, L, K

Despina

A, L, S

lilit_depp

:kiss1:

L, L, K

AnaK

Jao, kako je porasla  :love32: :girl_in_love: Ne mogu sad da vidim snimke, ali :nesvest:
Janko 23.7.2002.

Mirka

Jao kako je slatka  :love32: i kako je porasla
"Ih, neko je pocepao"  :rofl: mnogo je slatka

Meni ovo zvuči super, ne znam kad oni počinju da čitaju
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.