Main Menu

Srpske skole u inostranstvu

Started by Elanor, June 12, 2009, 01:57:52 PM

Previous topic - Next topic

UCITELJ U BECU

Quote from: Lilit_Depp on June 12, 2009, 02:21:47 PM
Ja se bavim homeschoolingom. :lol:

U Becu, koliko je meni poznato, ne postoji srpska skola. Postojala je neka podruznica koju je otvorila Srpska narodna stranka (SNO) gde se ucio jezik, istorija i veronauka, al tesko da bi mi to bio izbor. :mrgreen:
Meni je prosto neverovatno da se nasa ambasada malo ne pozabavi time posto se ovde nalazi ogroman broj ljudi iz Srbije. S druge strane, Grad Bec je doneo odluku da se u svakoj skoli, ako postoji 12 prijavljenih ucenika, moze organizovati nastava srpskog jezika i to je nesto na cemu bih ja eventualno poradila iako mi se cini da ce to ici tesko, prvenstveno zbog roditelja. Cula sam da postoji mogucnost da se srpski uci u nekim Gimnazijama kao jedan od "stranih jezika".

U svakom slucaju, koliko god mi je ranije ta ideja izgledala dobra (srpska skola), toliko mi se cini da ce sa mnom bolje da savlada ono sto bi se u Srbiji ucilo (sad zna cirilicu, latinicu, cita oba pisma). Ovo o cemu pricam zahteva knjige iz Srbije (skolske i puno knjiga za citanje) + vreme.
Prvo sam mislila da joj je bolje da sa "profesionalcem" tj. uciteljem radi sve to, al sad nit to mislim, plus zao bi mi bilo da joj uvedem i radnu subotu. Mozda posle 4. razreda.
Quote from: Plava Baklava on April 11, 2010, 07:04:39 AM
Bili smo. Dete se odlicno zabavilo, zato sto je sreo dosta dece koje vec zna, pa su se izjurcali u dvoristu ambasade  :girl_haha:. Ideja fina, ali se nista ne zna  :D. "Mozda cemo uciti o Ivi Andricu, a mozda i necemo. Mozda cemo uciti nesto drugo". Sve je nekako u tom stilu. Ali dobro, obzirom da finansirano privatnim sredstvima, posto se Ministarstvo za dojasporu izvuklo iz projekta, treba dati sansu projektiu i entuzijazmu ljudi koji su usli u sve to.

UCITELJ U BECU

Moram da Vam kazem da ste u pravu da postoji veliki problem u obrazovanju nase dece na maternjem, srpskom jeziku u Becu i to je sramota. Mnogi poput Vas pokusavaju da rade sami sa svojom decom, ali tu se cesto prave metodicke greske. Smatram, kao neko sa desetogodisnjim iskustvom u radu sa decom, u drzavnim i privatnim skolama, da deca treba da sticu znanja od strucnih lica, ucitelja, kako bi sto lakse, kroz strucnu primenu usvojila znanja iz srpskog jezika, istorije, kulture i obicaja srpskog naroda. U Becu se otvara jedna srpska skola, ciji ce cilj biti cuvanje srpskog jezika i kulture od zaborava. Ukoliko Vas zanima nesto vise, mozete se javiti i postaviti vise pitanja na mail ticmaaca@yahoo.com

NikkiL

Sve je to tako teorijski, ali u praksi u okruzenju u kome deca rastu usvajajuci druge jezike  kroz skolski sistem kao primarne jezike, svaki rad sa decom na ucenju srpskog je za pohvalu. Nema svako ni vremena, ni uslova ni volje da decu paralelno vodi u jos jednu skolu, i za to je kljucan rad sa decom kod kuce. 

Kod vas koji ste blize pa u krajnjoj liniji mozete decu i cesce dovesti u Srbiju gde u ovom jezickom okruzenju svakako progovore i "ispeglaju" greske i greskice koje eventualno tamo imaju to je sve znatno lakse. Kod nas preko okeana, svako ucenje srpskog u kakvoj god bilo formi znaci dosta deci, s tim sto je taj kulturno-jezicki program povezan pa su deca angazovana na mnogim stvarima paralelno kao sto su folklorne grupe, hor, sportovi isl...pa se svim tim onda oni i povezuju, bivaju malo zainteresovaniji za sve to itd (mada i dalje medjusobno pricaju uglavnom engleski... :rofl:)

CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

lilit_depp

Quote from: UCITELJ U BECU on August 23, 2010, 12:50:20 AM
Moram da Vam kazem da ste u pravu da postoji veliki problem u obrazovanju nase dece na maternjem, srpskom jeziku u Becu i to je sramota. Mnogi poput Vas pokusavaju da rade sami sa svojom decom, ali tu se cesto prave metodicke greske. Smatram, kao neko sa desetogodisnjim iskustvom u radu sa decom, u drzavnim i privatnim skolama, da deca treba da sticu znanja od strucnih lica, ucitelja, kako bi sto lakse, kroz strucnu primenu usvojila znanja iz srpskog jezika, istorije, kulture i obicaja srpskog naroda. U Becu se otvara jedna srpska skola, ciji ce cilj biti cuvanje srpskog jezika i kulture od zaborava. Ukoliko Vas zanima nesto vise, mozete se javiti i postaviti vise pitanja na mail ticmaaca@yahoo.com

Zanima me da cujem vise o skoli koja se otvara te bih Vas zamolila da napisete malo detaljnije o tome ovde, moguce da ce zanimati jos neke ljude i biti im korisna informacija.

Sto se tice moje dece, ona lepo pricaju srpski, ne mesaju jezike i medjusobno ne pricaju nemacki. Jos uvek. :lol:
Salu na stranu, jasno mi je koliko je to tezak zadatak posto svakodnevno vodimo tesku "bitku" sa obdanistem i skolom, odnosno sa kolicinom reci koje se tamo usvajaju na dnevnoj bazi. Jos uvek nam to polazi za rukom, trudim se da im usvajanje srpskog  bude zadovoljstvo, a ne obaveza. Ne smem ni da napisem koliko decjih knjiga na srpskom imamo kod kuce (moje najstarije dete se ekstra obradovalo kad je videlo da je izdavacka kuca "Beli Put" nedavno objavila knjige Christine Noestlinger), filmova, edukativnih dokumentaraca...Sticajem okolnosti, imam vremena da im citam kad god hoce i koliko god hoce, igramo se jezickih zavrzlama, na slovo na slovo, itd.
Naravno, najbitnije od svega je sto smo relativno cesto u Srbiji i tu se jezik usvaja u kontekstu celokupne kulture.
Mesta za okupljanje dece iz Srbije ili ex-Yu u Becu nisu ostavila preterano dobar utisak na mene. Ono sto sam videla (a verujem da nisam uspela sve da vidim) se svodilo na veronauku i folklor. Volela bih kad bi postojala skola u kojoj bi, pored casova srpskog, postojali i casovi npr. slikanja, crtanja, muzike (a ne samo kulture, istorije i obicaja) na srpskom, posto mislim da se u konkretnim situacijama jezik mnogo bolje usvaja.
L, L, K

UCITELJ U BECU

Prvo Vam moram reci da osnovati skolu za nasu decu u inostranstvu, ne znaci isto sto i osnovati u matici. Deca u Becu idu u austrijske skole i uce program na nemackom jeziku. Znaci, ona vec imaju skolu. Prvo pitanje u njihovim glavicama je zasto ici u drugu skolu. Upravo, sustina rada bice u pristupu detetu.
Buduca skola je zamisljena, ne kao klasicna, tradicionalna skola, gde ucitelj predaje, prica i ispituje, a deca sede, slusaju i odgovaraju. Da bi se postigli rezultati u radu u ovakvoj skoli, mora se imati pravi pristup, a to je da je svako dete individua za sebe i kao takvom mu morate metodicki prici. Kroz igru, uz razumevanje i bilingvalni pristup, mogu se postici odlicni rezultati, gde deca lako s velikom zeljom i aktivnoscu u vaspitno obrazovnom radu.
Jedan deo obrazovnog rada mora biti klasican, ali to tek onog trenutka, kad dete bude bilo spremno za njega.
Planirano je da rad bude u grupama od 8 do 10 polaznika. Grupe ce biti formirane na osnovu uzrasta, interesovanja dece, kao i poznavanja srpskog jezika.
Sklapanjem jedne slagalice, pravljenjem raznih oblika od plastelina, gledanjem crtanih filmova, pravljenjem kucice...dete se lakse motivise, pa kroz igru, a da toga nije ni svesno nauci sta god ucitelj plasira.
Radeci u jednoj privatnoj osnovnoj skoli u Beogradu, imao sam priliku da radim sa decom koja su slabo ili nikako govorila srpski jezik. Uz pravi pristup i pracenje rada, posle nekoliko meseci dobijao sam odlicne rezultate.
Sve u svemu, projekat je uradjen, samo se ceka dobijanje dozvole za rad. Ocekujem da ce skola ubrzo poceti sa radom, a do tada pisite o svemu sto Vas zanima.

lilit_depp

Hvala na informacijama, prilicno ste me zainteresovali.

Kad se ocekuje dobijanje dozvole? Gde ce se moci dobiti vise podataka o skoli, nastavnom kadru, planu i programu? Postoji li vec website sa informacijama? Znate li mozda gde ce se skola nalaziti (deo grada)?
Bicemo u kontaktu.
Pozdrav.
L, L, K

martina

u torontu moze da se uci jezik u javnim osnovnim skolama, s tim da je nastava ekstra. moji su isli nekoliko godina subotom sa razlicitim uspjehom.
ucili su iskljucivo cirilicu

tiana je naucila da cita i pise, a latinicu je sama nekako skontala. kad je bila u neumu prije par godina rjesavala je ukrstene rijeci.

luka i martin nisu naucili skoro nista, i kad pricaju nabadaju, a citanje i pisanje se ni ne trude, niti su se ikad trudili, niti su vidjeli posebnu korist od ono malo sto su naucili. mi smo se trudili i sa knjigama i filmovima... ali slaba vajda

tako da se meni cini da skola i nije neka posebna sreca, imajuci u vidu da je to uvijek ekstra i da je vecini djece dosta skole ionako. poneko dijete, kao moja tiana, ima neke koristi, jer bas hoce da nauci. a ta djeca ce da nauce i ovako i onako, jer ih interesuje
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

maxic

Martina :bighug: milo mi te vidjeti!

Jel mogu njih dvojica da komuniciraju na nasem jeziku sa drugom djecom/ odraslima.  Kod nas Anja "nabada" treba joj neko vrijeme da se zagrije i oslobodi, sto je starija, vise i teze ide. M &M  nikako. Prilicno razumiju, ali nista ne progovaraju. Cak dotle da i sa mojom mamom pricaju engleski, jer je ona ubjedjena da je oni slabo razumiju pa jos manje slusaju.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

NikkiL

Ima i kod nas tih programa po javnim osnovnim skolama subotom ali tu slabo ko ide koliko vidim. Klinci dosta vise nauce u Sunday school (kod nas je ona i nedeljom i ponedeljkom), posto ne uce samo jezik onako"sturo" kroz te neke lekcije nego je tu kao sto vec rekoh integrisano dosta vise aktivnosti, organizujemo razne priredbe i desavanja is.

Ja sam od ove godine pocela da predajem srpski u Sunday school (meni nikad dosta aktivnosti  :rofl:), i mogu vam reci da nije nimalo jednostavno raditi sa grupom dece od koje svako ima drugaciji nivo znanja srpskog, drugaciji nivo motivacije i generalno drugaciji i pristup prema skoli (u zavisnosti od generalnog pristupa prema skoli inace pa do stava roditelja..). Imamo oko 30 dece koja su 3,4,5 razred i podelili smo ih u 2 grupe po znanju jezika - da bi ovi koji bolje govore mogli da rade malo naprednije stvari...

Meni su zapali ovi sto losije govore (posto je Angela u ovoj drugoj grupi) :rofl:  Btw, ideja je da ih ucimo kroz bas individualizovan pristup i kroz dosta igrica, pesmica i sl. (imam jedno dete koje uopste ne razume srpski recimo!). Ako  neko od vas i ima neku sugestiju za rad sa tako sharolikom grupom klinaca i za neke aktivnosti, bila bih zahvalna...  :flower:
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

Sorciere

Quote from: lilit_depp on August 24, 2010, 10:55:32 PM
Zanima me da cujem vise o skoli koja se otvara te bih Vas zamolila da napisete malo detaljnije o tome ovde, moguce da ce zanimati jos neke ljude i biti im korisna informacija.

Sto se tice moje dece, ona lepo pricaju srpski, ne mesaju jezike i medjusobno ne pricaju nemacki. Jos uvek. :lol:
Salu na stranu, jasno mi je koliko je to tezak zadatak posto svakodnevno vodimo tesku "bitku" sa obdanistem i skolom, odnosno sa kolicinom reci koje se tamo usvajaju na dnevnoj bazi. Jos uvek nam to polazi za rukom, trudim se da im usvajanje srpskog  bude zadovoljstvo, a ne obaveza. Ne smem ni da napisem koliko decjih knjiga na srpskom imamo kod kuce (moje najstarije dete se ekstra obradovalo kad je videlo da je izdavacka kuca "Beli Put" nedavno objavila knjige Christine Noestlinger), filmova, edukativnih dokumentaraca...Sticajem okolnosti, imam vremena da im citam kad god hoce i koliko god hoce, igramo se jezickih zavrzlama, na slovo na slovo, itd.
Naravno, najbitnije od svega je sto smo relativno cesto u Srbiji i tu se jezik usvaja u kontekstu celokupne kulture.
Mesta za okupljanje dece iz Srbije ili ex-Yu u Becu nisu ostavila preterano dobar utisak na mene. Ono sto sam videla (a verujem da nisam uspela sve da vidim) se svodilo na veronauku i folklor. Volela bih kad bi postojala skola u kojoj bi, pored casova srpskog, postojali i casovi npr. slikanja, crtanja, muzike (a ne samo kulture, istorije i obicaja) na srpskom, posto mislim da se u konkretnim situacijama jezik mnogo bolje usvaja.

@Lilit, Nina je ove godine krenulai u predskolsko (pored obdanista) i primecujem neverovatan skok u francuskom. Narocito u skoli uce mnogo. Mi smo vec pocele da radimo ali po nasem "programu" za predskolsko. Kupila sam gomilu knjizica iz Kreativnog centra za predskolce, koje vise meni dodju kao podsetnik.
Pored toga, crtane filmove koje gleda (a to je ujedno i sav tv program koji prati) su iskljucivo na srpskom (tu i tamo ima i hrvatskog, svi dizni crtaci su na hrvatskom). Uvece citamo na srpskom. I mi u kuci pricamo iskljucivo srpski.
Pocela je da pokazuje interesovanje i za slova i ja sam na "mala" vrata uvela cirilicu. Logika mi je bila da je bolje da je uci sad dok jos ne zna da je to jos jedno pismo nego kasnije... Mada vec imamo problema, jer svuda oko nas je latinica koju primecuje i "vidi" razliku...
Sta ja jos mogu da uradim? Svaki savet je dobrodosao!
Nina 23.04.2006.

lilit_depp

Mislim da su 3 stvari vrlo bitne:
1. pozitivna motivacija (zasto je super znati vise jezika i slicne bajke :lol:)
2. predstava koju dete ima o ucenju nije da je to ucenje vec da je to igra
3. sadrzaji koje dete voli na francuskom/nemackom/engleskom (knjige, crtaci i ostalo) treba imati i na srpskom (btw, nadam se da ce BeliPut nastaviti sa prevodjenjem gorepomenute austrijske spisateljice, posto je to Lucijina omiljena)

Naravno, sto vise price i sto vise prilika za koriscenje novih reci.
Recimo, kad vidim da su u skoli ucili vrste drveca, mi isto to predjemo na srpskom i jos odemo do botanicke blize (koja nam je istina na pljuc distanci, ne znam da li bih da mi je dalje) da vidimo sve to uzivo. Matematiku radimo na srpskom, tu sam mislila da ce biti frke jer se nemacke brojke izgovaraju "naopako", ali tu nije bilo problema.
U sustini, kako dete raste, siri mu se vokabular i teme o kojima zeli da prica i tu je bitno uhvatiti neki ritam u "dostavljanju informacija". Lucija kaze da joj je mnogo lakse da usvoji rec na nemackom ako je vec zna na srpskom i vice versa.
I ja definitivno potpuno verujem u teoriju da, sto je maternji jezik na visem nivou, to se i strani jezik mnogo brze usvaja. I to zasnivam ne samo na Lucijinom vec i na Larinom primeru.

One sad vole da se igraju tih "jezickih zavrzlama". Malopre Lucija pere zube, dolazi do kuhinje i kaze: - Palo mi je na pamet mnogo reci koje se rimuju. Slusaj. Dosla sam do tvog praga, na osnovu jednog traga, nestala je jedna vaga, to mi je rekla  jedna Gaga, a za to je bila potrebna velika snaga. Rimuju se, ali se neke akcentuju drugacije.

Sto se tice slova i to se nekako samo slozi, ja jesam za usvajanje oba pisma i skroz mi je OK sto ste krenuli s cirilicom. Luciju slova bas dugo nisu zanimala, da ne preteram i kazem da je to trajalo do prvog razreda, ali skoro. I onda, odjednom, sve joj se to nekako razbistrilo. Igrali smo se mi raznih igrica sa slovima (imas to i u Maxiju, recimo kocke ili kartice sa slovima), to zna da bude zanimljivo. Njoj su bile zanimljive razlicitosti jednog i drugog pisma i vidim da ona danas Lari objasnjava kako srpski ima slova koje nemacki nema. :lol:

Citanje je bitno, a ja jesam mnogo citala (sad ce martina da me ispasi :rofl:) zato sto sam imala priliku da to radim. I danas citam kad god me pitaju, a uvece je obavezno. I naravno, odlasci u Bg kao nesto sto daje pecat svemu ovome.

Vi ovo sve u sustini radite, a kako godine prolaze vodi racuna o pozitivnoj motivaciji i sirenju vokabulara. Tako nekako.

L, L, K

Urbana

Quote from: lilit_depp on June 12, 2009, 02:21:47 PM
Ja se bavim homeschoolingom. :lol:

I ja se bavim homeschoolingom :rofl:
Imam cini mi se sve u digitalnoj formi od 1-8 razreda od kreativnog centra, softwera ne zna im se broj....imam i neki o Zavoda ( bukvar i matematika ) a trenutno ucimo hrvatski putem "Ucilice" i njenog ravnatelja.  ;D
Moracu sve da vam prezentiram.....mislim da vidite moju digitalnu tablu :lol:
Nije lose, moze biti i bolje. U februaru nameravam da ih obadve vodim 7 dana u Srbiju u skolu. Lola je inace prosle godine pohadjala nedelju dana nasu skolu u Srbiji ( III razred )

Lepa je ova tema.....nego ima li nekih novosti Lilit pre svega u Becu.....a i kod drugih?

Kod nas je bila skola do pre 7 godina, a onda se uciteljica udala i skola se raspala :(
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Elanor

dobro sto si podigla temu, otisla sam ponovo na blog skole u briselu. izglada da radi jos uvek, subotom 2,5 sata.
koliko sam ovako neupucena videla na blogu, prosle godine je bilo nekih silnih prepucavanja, drago mi je da skola jos uvek radi. mi cemo probati sledece godine.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

Quote from: Urbana on October 28, 2010, 12:12:55 AM
I ja se bavim homeschoolingom :rofl:
Imam cini mi se sve u digitalnoj formi od 1-8 razreda od kreativnog centra, softwera ne zna im se broj....imam i neki o Zavoda ( bukvar i matematika ) a trenutno ucimo hrvatski putem "Ucilice" i njenog ravnatelja.  ;D
Moracu sve da vam prezentiram.....mislim da vidite moju digitalnu tablu :lol:

Ovo bi obavezno trebalo da prezentujes, cim stiges. A ja bih bila zahvalna da mi sve to sto imas - prosledis. :)
Nije lose, moze biti i bolje. U februaru nameravam da ih obadve vodim 7 dana u Srbiju u skolu. Lola je inace prosle godine pohadjala nedelju dana nasu skolu u Srbiji ( III razred )

Ovo je super stvar. Razmisljala sam o tome, ali mi se termini nisu uklapali. A bilo mi je zao i da je strpam u skolu kad smo u Beogradu. Videcu jos.
Lepa je ova tema.....nego ima li nekih novosti Lilit pre svega u Becu.....a i kod drugih?

Kod nas nema novosti sto se tice srpske skole, a definitivno sam prelomila da, i da ima, ne bih decu slala tamo. Mislim da dobijaju dovoljno inputa i kod kuce. Lucija kod kuce (kad se igra s Larom ili kad pise bilo sta drugo) pise srpski bez mog striktnog naturanja :mrgreen:. Ono sto bih volela da pronadjem su deca koja lepo pricaju srpski  (a to je u deficitu) i da se moji onda vidjaju s njima. Srecom, puno ljudi koje znam (a Lucija se druzi s njihovom decom kad je u Beogradu) planira da poseti Bec u narednim mesecima. E to mislim da je super nacin za dodatno usvajanje jezika.
Ako u gimnaziji bude imala mogucnost da fakultativno pohadja srpski, mislim da ce sama hteti da ide na te casove.

A definitivno je najvaznije, ko sto vec rekoh: pozitivna motivacija (manipulativni pristup :lol: : zemlja iz koje dolazis je super, Beograd je super, znati jos jedan jezik je super...), sirenje vokabulara (kako god se to radilo super je jer je mnogo bitno...mislim da se dete demotivise onda kad za mnogo reci kaze: ono), a sve to mora da izgleda kao igra inace ne traje dugo.

Juce sam s Larom bar 2 sata radila pomocu Male abecede (Kreativni centar). Super smo se zabavljale, zezale se, smejale recima, slovima...

L, L, K

Urbana

Quote from: lilit_depp on October 28, 2010, 08:32:15 AM
Ovo bi obavezno trebalo da prezentujes, cim stiges. A ja bih bila zahvalna da mi sve to sto imas - prosledis. :)

Hocu u toku iduce nedelje, para dana cemo biti odsutni, pa kad se vratimo, a i dok sredim ucionicu za slikanje ;D. Inace ucionicu sam ponovo aktivirala pre mesecak dana nakon seljenja sve sam bila zabatalila, bila tetka mesec dana, pa deca bila ceo raspust u Srbiji, pa u Hrvatskoj u kampu su bile glavne bas zbog znanja jezika ( jer je kamp bio pun Holandjana ) pa su decu ucile reci i sa decom isli u prodavnicu ( ducan u kampu ) , pa onda kad smo se varatili tamo-vamo rodjendani....lepo vreme i tako da skom "skolsku godinu" poceli sa zakasnjenjem.
Popisacu sve sta imam .....a imam i gomilu stripova - digitalnih ( Mikijevih zabavnika pre svega ).....Kad sam i gde sve to "pokrala" pojma nemam ali koristimo, mada moglo bi to i vise da se koristi.

Ovo je super stvar. Razmisljala sam o tome, ali mi se termini nisu uklapali. A bilo mi je zao i da je strpam u skolu kad smo u Beogradu. Videcu jos.
Kod nas nema novosti sto se tice srpske skole, a definitivno sam prelomila da, i da ima, ne bih decu slala tamo. Mislim da dobijaju dovoljno inputa i kod kuce. Lucija kod kuce (kad se igra s Larom ili kad pise bilo sta drugo) pise srpski bez mog striktnog naturanja :mrgreen:. Ono sto bih volela da pronadjem su deca koja lepo pricaju srpski  (a to je u deficitu) i da se moji onda vidjaju s njima. Srecom, puno ljudi koje znam (a Lucija se druzi s njihovom decom kad je u Beogradu) planira da poseti Bec u narednim mesecima. E to mislim da je super nacin za dodatno usvajanje jezika.
Ako u gimnaziji bude imala mogucnost da fakultativno pohadja srpski, mislim da ce sama hteti da ide na te casove.

Lola ce kod stare uciteljice ( u IV ) , koja anpasuje skolu Lolinim dolaskom tako da je to njoj pre svega druzenje i zabava, a manje skola.
Moniku cu staviti u II razred jer tamo ima drugaricu, a njoj je to jako bitno.
Posebno potpisujem bold.

A definitivno je najvaznije, ko sto vec rekoh: pozitivna motivacija (manipulativni pristup :lol: : zemlja iz koje dolazis je super, Beograd je super, znati jos jedan jezik je super...), sirenje vokabulara (kako god se to radilo super je jer je mnogo bitno...mislim da se dete demotivise onda kad za mnogo reci kaze: ono), a sve to mora da izgleda kao igra inace ne traje dugo.

Juce sam s Larom bar 2 sata radila pomocu Male abecede (Kreativni centar). Super smo se zabavljale, zezale se, smejale recima, slovima...

Motivacija svakako i nasa roditeljska volja i istrajnost.
Ja se sa mojima igram kviza.....a Monika voli da cita latinicu, pa da "prepisuje" na cirilici i obrnuto.

Za Luciju me ne cudi, ali vidim ti si bogami daleko dogurala i sa Larom. Sve pohvale. Tebi Lucija moze i u IV razred, a Lara gura prvi.....mi smo bogami jos uvek u II polugodistu I razreda. Lola bi mozda mogla da se prevali u III za koji mesec  ;)

btw. Radimo i tekstualne zadatke iz matematike na srpskom :D

"Ucilica" je dobra je dobijaju i ocene na kraju ;)
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma