Main Menu

Stipendija za doktorske studije

Started by lakalut, July 03, 2009, 10:21:39 AM

Previous topic - Next topic

lakalut

Zanima me da li iko ima iskustva sa dobijanjem stipendije za doktorske studije u Srbiji, bilo licno ili posredno? Da li ima sanse da ministarstvo dodeljuje nesto ili neka slicna drzavna institucija...? .Privatni sektor predpostavljam da ne dolazi u obzir, jer se ne radi o nekom straight forward profitu...

Odakle krenuti, cemu se nadati...? :nokti2:
L: april 2006.

J: septembar 2009.

Deda

A koliko kostaju doktorske studije?
Moze li firma u kojoj radis d te finansira?
Ja sam mislila da su doktorske studije u principu budzetske(na drz.fakultetima) , placa se literatura itd....
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

lakalut

Dedo, kostaju jezivo cca 3000e X 3 god. Nisu budzetske, cak i kolege koje su zaposlene pri faxu placaju pun iznos... Tako je bilo i na specijalistickim....
A ja povrh svega nisam nigde ni zaposlena :wall:, al volim da ucim i radim to cega sam se dohvatila :girl_in_love:

janavi

Mi ne plaćamo ništa za doktorske na našem faksu.
probaću da se raspitam
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Finalina

Stipendije za doktorske studije
Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj ( http://www.nauka.gov.rs/cir/ ) dodelilo je za 2008/9. 203 stipendije mladim istraživačima - doktorantima za završetak doktorskih studija i angažovanje na projektima koje finansira ovaj resor.

Za stipendiju je konkurisalo 279 kandidata, a od 203 stipendista čak 51 je s Univerziteta u Novom Sadu: 21 je doktorant FTN-a, 16 PMF-a, po petoro su s Tehnološkog i Poljoprivrednog, dvoje s Filozofskog i po jedan s Medicinskog fakulteta i univerzitetskog programa doktorskih studija.

Najviše stipendija dobili su doktoranti biotehnike i biotehnologije - 35, slede društvene nauke - 30, medicinske - 25, biologija - 17, informatika, elektronika i telekomunikacije - 16, mašinstvo i industrijski softver - 15, istorija, arheologija i etnologija - 12, hemija - deset, geonauke - devet, fizika - osam, saobraćaj, građevinarstvo, arhitektura i upravljanje vodama i energetske tehnologije po sedam, matematika i mehanika šest, materijali i hemijske tehnologije četiri i književnost i jezik dve. S njima su 11. februara održani i radni sastanci o njihovom angažovanju u statusu stipendista.

Ministarstvo ove stipendije dodeljuje mladim istraživačima-doktorantima i uključuje ih u realizaciju naučnih projekata koji se finansiraju iz budžeta Srbije, a realizuju u institutima i na fakultetima. Obaveza stipendista je da u roku završe doktorske studije i odbrane disertaciju, najduže četiri godine od dobijanja stipendije, čiji je mesečni iznos 32.000 dinara (koliko dobijaju i magistranti).

Ministarstvo i svakom institutu, odnosno fakultetu gde je stipendista uključen u projekat, mesečno plaća materijalne troškove rada, koji su, zavisno od projekta, 8.500 ili 11.000 dinara po doktorantu (6.500 i 8.500 po magistrantu).

izvor > http://www.studentskisvet.com/

lakalut

Hajd Janavi, hvala ti unapred,  drzavni arhitektonski fakultet je u pitanju, sta zam, svi koji su zaposleni kao saradnici placaju, i bacaju se na jurenje stipendija, pa i ja mastam o tome...

Deda

Izvini na OT, i glupim pitanjima :crazy:, a sto ne radis?
Koliko ja imam zabluda, mislila am da sa tim fakultetom , narocito u Bg, mozes da biras  :think:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Praslin

A koji fakultet je u pitanju?

Ministarstvo daje stipendije, ali neće da finansira budžetske studente na doktorskim (od sledeće godine ni na master) studijama. Neki fakulteti se odlučuju da sami pokrivaju troškove svojih doktoranata, posebno onih koji su angažovani u nastavi, ali to je različito od fakulteta do fakulteta - zavisi koliko misle da ste im dragoceni.

Finalina ti je ostavila korisne informacije.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Sorciere

Moja sestra prima ovu stipendiju. Ako treba info tu sam...
Nina 23.04.2006.

lakalut

Finalina, Praslin- hvala, to  je to gde bih prvo pokusala :good:

Sorciere, kad proucim uslove, ako mi nesto nije jasno javljam se, hvala!

Dedo :love32:, ja nazalost isam zavrsila taj fakultet, tu specijaliziram, i mislim se da upisem doktorske :crazy:

Praslin

A koji fakultet?

I proveri da li možeš da središ da ti se nešto od ispita sa specijalističkih prizna na doktorskim, pa da brže studiraš i da kraće plaćaš.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

lakalut

Da, da na arh i specijalisticke radim, i to se priznaje, jos se nisu usaglasili kao jedan semestar ili cela godina doktorskih, po esp poenima je godina, ali po ceni im se ne isplati jer kostaju upola manje nego godina doktorskih:lol:

Ministarstvo za nauku i tehn nije objavilo  jos uvek nista za ovu godinu :think:

Praslin

Pa kad kasne sa isplatama i za prethodnu godinu  :-\

smilkica

Nema konkursa, a ja treba da upisem na jesen...

lakalut