Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Dobih danas ovo, pa...

Poštovani,
Dole u imejlu Vam prosledjujem upozorenje, za ličnu upotrebu, oko potencijalne zloupotrebe bankarskih kartica.
S poštovanjem,
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Pojavio se novi oblik zloupotrebe bankarskih kartica. Ukoliko primite poziv osobe koja se predstavi kao sluzbenik u Odeljenju
za sigurnost VISA/MasterCard-a/Amex, budite oprezni kako ne biste postali žrtva prevare!
Što se zapravo događa?
Nazove vas osoba koja se predstavi se kao sluzbenik u Odeljenju za sigurnost VISA/ MasterCard-a/Ameriken-a. Ova osoba već raspolaže
vašim podacima kao što su ime, prezime, adresa te deo brojeva i podataka s vaše kartice. Osoba vas obavesti kako je zabeležena neovlašcena upotreba vaše kartice te kako vas zoveda bi proverila ovu informaciju.
Saznajete da se radi upravo o vašoj VISA/MasterCard/Ameriken-u koju je izdala ta i ta banka i  postavlja vam se pitanje jeste li kupili određeni proizvod za
toliko i toliko u toj i toj prodavnici (ili preko Interneta).
Vaš odgovor je: "NE"!
Tada vam osoba kaže da mora proveriti jeste li vi vlasnik kartice kako bi bila sigurna da vaša kartica nije ukradena ili
izgubljena te traži od vas da joj pročitate poslednje 3 cifre s poleđine vaše kartice. (To su brojevi koje
na primer koristite prilikom kupovine putem Interneta).
Ta tri broja ne smete nipošto otkriti osobi s druge strane tel. linije.
Upravo to je cilj ove prijevare - dobiti vaš licni identifikacijski broj od 3 cifre (kriptogram) koji se nalazi na poleđini kartice!

MOLIM VAS POSALJITE PRIMERAK OVOG OBAVESENJA SVIM PRIJATELJIMA I
ZAMOLITE IH DA PROSLEDE DALJE!!!

Janko 23.7.2002.

vojka

Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Xe

Taj broj kartice se ne čita nikom živom, naročito ne telefonom. Jedino ukucavate Pejpalu i trusted sajtovima za kupovinu.
Kad sam jednom podizala novac sa bankomata na kojem su kasnije utvrdili da su lopovi ugradili čitač, samo su mi poslali obaveštenje da je kartica blokirana i zašto i da po novu, s novom šifrom, dođem na šalter za dva dana.

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Elanor

naravno.
u banci, u vasem fajlu, taj broj nemaju, i ne treba da ga imaju.

a ovo sto je postavila anak zvuci kao da je ili neko provalio u sistem banke, ili neko iz same banke prodao informacije. mislim, odakle im inace broj kartice u kombinaciji s adresom i telefonom?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

AnaK

Quote from: Elanor on October 23, 2014, 04:15:37 PM
a ovo sto je postavila anak zvuci kao da je ili neko provalio u sistem banke, ili neko iz same banke prodao informacije. mislim, odakle im inace broj kartice u kombinaciji s adresom i telefonom?

To sam baš pomislila, i htela da te pitam. I to izgleda u neki 'centralni' registar, ako nije precizirano koja banka.
Janko 23.7.2002.

kalimero

pa, ako ovaj iz donjeg spojlera salje, onde je kod njih?  :think:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

AnaK

Ne znamo da l' je krenulo iz NBS, Iz nekog registra kartica ili... Možda i samo ne navode određenu banku, da prikriju da je iz određene banke 'odliv' informacija. Kako god, treba najaviti posetu banci  ;D
Janko 23.7.2002.

rafa

10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Elanor

mozda postoji i "centralni registar", kreditni biro, npr, ali postoji vise drugih mesta gde bi takvi podaci (iz vise banaka) mogli da se nadju.
ko zna sta kome banke autsorsuju. ti podaci bi mogli da se nadju kod nekog od procesora, ili u nekoj stampariji (onoj koja stampa mesecne racune).

u svakom slucaju, ako zele, mogu da nadju gde je procurelo.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

AnaK

Verujem i da hoće/već su, a od krivca zavisi da li će obnarodovati  :hm: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Glitter

Quote from: Elanor on October 23, 2014, 05:11:17 PM
mozda postoji i "centralni registar", kreditni biro, npr, ali postoji vise drugih mesta gde bi takvi podaci (iz vise banaka) mogli da se nadju.
ko zna sta kome banke autsorsuju. ti podaci bi mogli da se nadju kod nekog od procesora, ili u nekoj stampariji (onoj koja stampa mesecne racune).

u svakom slucaju, ako zele, mogu da nadju gde je procurelo.
meni najjednostavnije (i najrealnije) deluje da je autsorsovano stampanje izvestaja, na kojem se nalazi i ime i adresa i broj kartice (sve sto oni hoce da potvrde) i jedino im fali kod...

bas sam majci i ocu ispricala za ovo i da nikom ne govore te brojeve, da osim njih to niko drugi ne mora da zna

Elanor

ma moze da bude bas svasta.
royal bank of scotland je pte neku godinu na ebay-u prodala rashodovani pc na kom su ostali korisnicki podaci, tako da....
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

Praslin

Mene su zvali pre nekog vremena da mi prodaju neke proizvode. Ja ih pitam odakle im moji podaci, žena se sva smota, pa kao kupovala sam od njih, ja kažem da nisam, nisam ni član, ni bilo šta slično, onda ona spomene karticu, a ja ni 5 ni 6 - odakle vama podaci o mojoj kartici, ko je to vama dao, bla, bla... utekla je brzinom svetlosti i više nas nikad nisu zvali.
Sigurna sam da kod nas neko prodaje podatke o korisnicima kartica, možda kreditni biro.  :hm:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco