Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

janavi

Quote from: Saska on February 08, 2011, 06:54:04 PM
To ti sad zbog prezimena :) Ali veruj nam da je bolje s pinom.
ma verujem, al ja neću, hvala na sigurnosti ;)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

stacka

Kad ste se vec dotakli teme moram da pitam - na koju foru se desava da nekad kada dam karticu (VISA, pin, imam je vec 2 godine cini mi se) ne traze da ukucam PIN nego je samo provuku? :crazy: To je u 1% slucajeva, mozda i manje ali uvek se iznova iznenadim kad mi kazu da ne treba.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Xe

Valjda kad je stari POS terminal, pa nema slot za cip.  :ces:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Elanor

da, samo ako je stari pos. pin se ne trazi ni na nekim 'unattended' terminalima (na parkinzima npr).
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

stacka

Tenks :kiss1: ja sam se vec toliko navikla na pin (i slazem se da je mnogo bolja varijanta nego potpisivanje) da me uvek iznova iznenade kad kazu da ne treba.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Gost51

ja jos uvijek imam staru visu
al istice na ljeto
kontam da cu onda dobiti cipovanu

joj, jano, kad ti se jednom oslade kartice
mene nervira mijenjanje novca
srb, hr, bih, autoput, ovo ono
kartica zakon

maxic

Elanor, stvarno je tako lako "kopirati karticu"? Ajde detaljnije ako te ne mrzi , ali prostim jezikom :lol:
Ovdje te cipovane samo na zahtjev dobijas, a meni nikad palo na pamet nije.
Za debitnu ti je potreban pin kad placas, za kreditnu samo provuces , a potpisujes za obje.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Elanor

maxic, naravno da je lako.
svako provlacenje kartice cita sve sto je zapisano na traci. provlacenjem kartice kroz bilo koji pisac na traku mozes da napises sta bilo, i to mozes da uradis puuuuno puta. pisace nije tesko nabaviti; na kraju krajeva, ima ih vecina hotela, oni koji koriste magnetne kartice mesto kljuceva.
ako je kartica kopirana i ako ne zahteva pin, iz zapisa nema sanse da se provali da li je to original ili kopija.

s druge strane, nema smisla u americi uzimati cipovanu karticu jer ne postoje terminali koji to citaju (izuzev contactless, ali su contactless chipovi koji se koriste u americi "glupi", bez kriptografije, samo reprodukuju transakcije magnetnom trakom; kao potrosac, ja sam protiv contactless i ne zelim to u svom novcaniku, dovoljno me nervira contactless chip u pasosu).
ne znam zasto visa i mastercard, koji obavezuju ceo svet na 'chip & pin', iz toga iskljucuju severnu ameriku (cini mi se da postoje rokovi i planovi za kanadu, ali usa je jos uvek izvan).
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

rafa

Quote from: stacka on February 08, 2011, 09:53:33 PM
Kad ste se vec dotakli teme moram da pitam - na koju foru se desava da nekad kada dam karticu (VISA, pin, imam je vec 2 godine cini mi se) ne traze da ukucam PIN nego je samo provuku? :crazy: To je u 1% slucajeva, mozda i manje ali uvek se iznova iznenadim kad mi kazu da ne treba.

Da, ni meni ovo nije jasno.
To mi se obicno desava u pekari, pa sam ja povezala da ima veze sa cifrom koju placam (malom), ne sa vrstom terminala.  :rofl:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Pepi

i na naplatnim rampama, kad plaćam putarinu, ne ukucavam PIN...verovatno je do aparata, da se ne bi stvarala gužva koriste neki drugačiji od onih u radnjama...

Elanor

Quote from: rafa on February 09, 2011, 10:53:28 AM
Da, ni meni ovo nije jasno.
To mi se obicno desava u pekari, pa sam ja povezala da ima veze sa cifrom koju placam (malom), ne sa vrstom terminala.  :rofl:
ovo moze da bude i jedno i drugo - moze biti i do aparata (ako koristi samo magnetnu traku, do aparata je), a moze biti i do sume i aplikacije na kartici (ako cita chip a ne trazi pin).

Quote from: Pepi on February 09, 2011, 11:32:31 AM
i na naplatnim rampama, kad plaćam putarinu, ne ukucavam PIN...verovatno je do aparata, da se ne bi stvarala gužva koriste neki drugačiji od onih u radnjama...
na naplatnim rampama, parkinzima i slicno, (unattended) terminali mogu da citaju i chip (ne samo magnetnu traku) i da ne traze pin.
svejedno, danasnje chip kartice je tesko klonirati, jer je svaka transakcija unikatna.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Gost51

jao, elanor, moracu sad sve ove tvoje postove da kopiram i naucim :rofl: :kiss1:

Xe

Elanor, hvala na strucnom obavestavanju  :flower:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

emge

A, mene žešće nervira kad mi traže i pin i potpis, a to mi se najčešće dešava u M&S - kažu tako mora :hm:

maxic

Quote from: Elanor on February 09, 2011, 10:08:47 AM
maxic, naravno da je lako.
svako provlacenje kartice cita sve sto je zapisano na traci. provlacenjem kartice kroz bilo koji pisac na traku mozes da napises sta bilo, i to mozes da uradis puuuuno puta. pisace nije tesko nabaviti; na kraju krajeva, ima ih vecina hotela, oni koji koriste magnetne kartice mesto kljuceva.
ako je kartica kopirana i ako ne zahteva pin, iz zapisa nema sanse da se provali da li je to original ili kopija.

s druge strane, nema smisla u americi uzimati cipovanu karticu jer ne postoje terminali koji to citaju (izuzev contactless, ali su contactless chipovi koji se koriste u americi "glupi", bez kriptografije, samo reprodukuju transakcije magnetnom trakom; kao potrosac, ja sam protiv contactless i ne zelim to u svom novcaniku, dovoljno me nervira contactless chip u pasosu).
ne znam zasto visa i mastercard, koji obavezuju ceo svet na 'chip & pin', iz toga iskljucuju severnu ameriku (cini mi se da postoje rokovi i planovi za kanadu, ali usa je jos uvek izvan).

Ovo je bas scary.

Mislim da ne obavezuju US. da bi mogli da prodaju nama i jedni drugima osiguranje protiv raznih kradja takve vrste. Garantujem da je tako nesto u pitnju , neki godisnji fee koji negdje nekom provlace po tom pitanju.
Jel to znaci ja u EU necu moci da platim mojojom karticom jer ce biti i posebni "citaci"?

Ovdje se sve manje potpisuje iznos do 25-50 dol.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07