Main Menu

A sta cete da rucate?

Started by Deda, August 20, 2009, 08:40:34 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Hvala, probaću. :kiss1: Negde sam naišla na odličan savet da se odmrzava u đevđiru, i to je stvarno odlično, dosta se ocedi + utapka ubrusom i dodatno osuši. Ja ne bih da pržim i pohujem, a hoćemo Janko i ja da pojačamo ribu, a ostale vrste su baš poskupele (a i mi smo razmaženi, samo fileti dolaze u obzir). Našla sam, nakon što sam ovde pitala, ovu zbirku recepata baš za pollocka, pa planiram da proučim.

https://insanelygoodrecipes.com/pollock-recipes/
Janko 23.7.2002.

Dacko

Setila sam se sad po kom receptu nam je moja mama spremala lososa dok je još bila u snazi da pravi ručkove za druge i bio je preukusan. Ključni sastojak je komorač, koji inače nikad ni pre ni posle nisam konzumirala, ali uz ribu ide savršeno, a fora je da ti fileti leže na njemu dok se peku:
Zagrejte pećnicu na 200°C.
Na sredinu većeg parčeta folije stavite dve kriške limuna i pobacajte krugove luka. Isecite krišku komorača po visini glavice i stavite i nju na foliju. Preko toga stavite filete lososa a između njih ubacite lovorov list i grančicu majčine dušice. Na oba fileta stavite preostale kriške limuna. Zadignite uglove folije iznad fileta. Spojte ivice folije tako da dobijete nestegnut, dobro zatvoren paketić.
Stavite paketić u tepsiju ili na pleh i pecite 15 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici. Izvadite jelo iz rerne i pažljivo otvorite foliju – trebalo bi da je losos skoro gotov. Spustite ivice folije tako da otkrijete ribu. Odstranite gornje kriške limuna. Zatim vratite ribu u pećnicu i pecite još 5 minuta, to jest dok riba ne bude pečena i postane potpuno neprovidna.
Izvadite lovorov list i majčinu dušicu i pažljivo podignite filete s limuna, crnog luka i komorača (njih odstranite s kožicom lososa).

AnaK

Hvala, probaću sledeći put tako. sinoć sam pravila, baš lososa (Janko video na IG neki losos na akciji, pa išao i kupio, pa se od mene očekivalo da ga ne upropastim :lol:). ALi je takvim ređanjem sigurno još bolje, jer se pomešaju arome.

https://www.soibiberblog.com/pijani-losos-sa-komoracom-i-crvenim-lukom/

Mnogo mi se dopala ta kombinacija luk-komorač, nisam do sada jela termički obrađen komorač, a sad planiram da nađem još neki način.
Janko 23.7.2002.

Dacko

Pravim prebranac po ukusu mog sina, što će reći 800 g luka na 600 g pasulja, pravi kafanski.  :girl_haha:
U poslednje vreme samo nekoliko jela kombinujem: gulaš s crnim vinom, pomenuti pasulj, piletinu u belom sosu, bolonjeze i pohovane stvari (riba, šnicle, sir) iz rerne (čak mi je i pohovana paprika bolja tako). Ni inače nisam ljubiteljka kuvanja, a samo za nas dvoje zgodnije mi je (naravno ni izbliza ne i povoljnije) da nešto poručim, dok ona jela koja samo ja sad jedem (sarme, punjene paprike, sladak kupus) isključivo iz restorana i uzimam kad mi se prijedu. 

Dacko

Pošto se svaki put dosećam koliko se beše peče i tome slično, ostaviću ovde recept za pileće pohovane šnicle iz rerne. Peku se na 200 stepeni, 15 minuta pa se okrenu i onda još 10.
600 g piletine, ili koliko već staje kome u pleh, isečene na šnicle namazati senfom i posuti vegetom, odstoje bar 1 sat u frižideru. Na pleh se stavi pekpapir i po njemu rasporedi po komadić maslaca koji će biti ispod svake šnicle. Svaka šnicla ide prvo u brašno, pa u 2 jaja  sa pola kaš. vegete, a onda u prezle pomešane sa susamom 1 : 1. Poređaju se na pleh i na svaku se doda još jedan komadić maslaca odozgo. 
Sigurno su još lepše kad se uz senf utrljaju i razne začinske biljke, ali B. to jede s kojekakvim sosovima pa mu ne treba.

emge

Ja ne stavljam puter, dodam ulja u jaja u koja umačem. Ne okrećem šnicle, pečem uh sa fenom 20ak min.
E sad, ne stavljam ni senf, samo vegeta na šnicle, pa brašno, pa jaja sa uljem, pa prezla, na pek papir i eto.
Tvoje je ukusnije sigurno, ali i ovo moje prolazi.

Dacko

Ne znam koja je verzija ukusnija, zapravo uopšte ne jedem pohovanu piletinu, pravim samo za Borisa i čak i ne probam kako je ispala. :-[

Dacko

Jes da nije teško oduševiti jelom dvometraša posle sedam časova u školi, samo nek je obilno, ali ipak ga je toliko nahvalio da ću zapisati najprostiji mogući receptić zato što sam ga na neko vreme bila zaboravila, a mnogo je zgodan.
Kad u tegli s kiselim paprikama ostane jedna-dve, od toga se može napraviti ukusna zimska mućkalica. Svinjsko meso isečeno na šnicle, pa onda svaka šnicla na još nekoliko delova, pobrašnjeno se proprži sa obe strane, u to se doda sva tečnost iz tegle s paprikama i iseckane preostale paprike, krčka se oko pola sata sa odškrinutim poklopcem (na varjaču) i na kraju obavezno deset minuta zaklopljeno, tako meso u potpunosti omekša. Ide super preko pirea.

Dacko

Već danima mi ne ide da napravim ručak, uhvatio me neki maler. Prvo kupimo dva pakovanja telećih šnicli iz Lidla da se počastimo pravim bečkim šniclama, ali kako ih je Boris otvorio te večeri da ih istučka i namaže senfom, usrećio se prizorom pozelenelog mesa, samo je ono prvo na vrhu imalo normalnu boju, ovo unutra sve sivo sa zelenim ivicama. Ništa, sednemo odmah u auto, vratimo ih, ali ostanemo bez sutrašnjeg ručka. Jutros otišao na pijacu po paprike, kod svog dilera kod kog kupuje otkako je ovaj pre godinu-dve otvorio piljaru, i slikao mi kutije da proverim je li dobro odredio koje su pogodne za punjenje, ja potvrdim, on krene da bira, kad diler dođe i kaže da su te ljute, pa neka uzme iz druge kutije. Nažalost, ispostavilo se upravo obrnuto, što smo spoznali tek kad smo ih sve očistili od peteljki i semena i dodirnuli ko oči, ko nos, uglavnom mogli smo jednako i pred suzavac. I sad je otišao da uzme druge, ne znam samo kako ćemo ovako oljućeni uopšte i uspeti da procenimo jesu li te dobre.  :girl_cray: 

emge

E pa ludilo - hahahaha
Valjda ćete se dokopati nirmalnog ručka.

A za Lidl, vaš bezvrze. Nisam imala takva iskustva. Čula sam da nema problema kd im bilo šta vratiš.

Dacko

Da, odmah daju novac uz pokazan račun, digitalni ili papirni, samo je gnjavaža jer trošiš vreme na vraćanje, plus ne možeš da jedeš to što si planirao. Pitala sam kasirku koliko im se često to dešava, kaže povremeno s piletinom, a sad prvi put s teletinom. Inače tamo uzimam svinjski vrat i juneće ćevape i bili su uvek okej, dok su se pazarski ćevapi jednom pokvarili pre isteka roka, tako da je lutrija, kao i u svim našim radnjama, ne znam gde sam danas pročitala da mnoštvo proizvoda ima lažne deklaracije, da niko ništa ne kontroliše, uostalom baš kao što se i očekuje od ćacidržave. 
Elem, naposletku smo se dokopali ručka, Boris je zamenio paprike za drugu sortu, provereno neljutu, te smo očistili još brže onako uigrani i ispale su baš super.