Main Menu

Low-cost

Started by Elanor, October 12, 2009, 02:11:44 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Nemam pojma, meni je za tu cenu, i takav format obaveštenja baš neobična kombinacija :)
Janko 23.7.2002.

maripoza

To je cena povratne karte. A povratna na relaciji BGD-Berlin je otprilike isto toliko (1000 dinara gore-dole u zavisnosti od datuma putovanja).
Old enough to know better, but too young to care.

maripoza

Fora je sto ne postoji direktan let BGD - Hamburg, a ako letis preko nekih drugih gradova platis malo vise, ali postoji mogucnost i da putujes mnogo duze (duga pauza izmedju letova). Pa su se verovatno lepo dosetili da organizuju ovako nesto.

Elanor

tako ja, ako idem beg-bru air france-om kupujem avionsku kartu, ali iz pariza do brisela putujem vozom (s air france kodom).
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Nanny Ogg

Ama nije neobicno sto je prevoz organizovan busom, nego sto se bus zove Aircraft  :lol:

Ajte zene, ne dram'te

maripoza

Ma to je neki svapski, taj leti po putu.  :lol:

Proctah neki dan da ce i jedna norveska low cost kompanija leteti iz Beograda. Najavili su let za Stokholm, a verovatno ce biti i jos nekih.

Spanair (ne znam da li smo pominjali), iako nije low cost, letece povoljno za Barselonu i Madrid.

Ja uskoro javljam utiske iz Germanwings-a. :)

maripoza

Nanny Ogg

Ajte zene, ne dram'te

maripoza

Obecala sam izvestaj kad se vratim. :)

Prelazak granice kopnenim putem (autobusom) izgleda isto kao i do sada. Po 3 E za madjarske carinike :lol:, pregledanje pasosa prema proceduri, ali se desi da nekom traze jos neki dokument sa fotografijom (ne znam iz kog razloga), pa su neki ljudi davali licne karte. Carina sa uigranim vozacima izgleda tako da iz busa izadje 5 osoba koje nemaju cigarete u koferima :lol:, otvore kofere da ih carinici pregledaju pro forme i to je to. Sve kao po loju, zadrzavanje onoliko koliko se mora da se ispostuje procedura.

Sto se tice low cost-a, ja sam putovala German wings-om i kretala iz Berlina. Oni imaju poseban terminal na aerodromu Schonefeld, pa sve ide dosta brzo i nije guzva. Check in sam odradila preko neta (moze do 72h pre polaska) i, prema Elanor savetu (:flower:), odstampala boarding pass, pa na aerodromu nisam imala nikakvih problema.
Poznato mi je i da se kod loukostera rezervacija odredjenih sedista naplacuje, pa mi to nismo uradili prilikom kupovine karata (online) i placanja (karticom), ali smo uradili prilikom cekiranja, dan pre puta. Tada nam se pored svakog izabranog mesta pojavila cifra od 6 E, ali nam nista zapravo nije naplaceno. Pasoska kontrola se prolazi bez problema, kao i za sve gradjane kojima ne treba viza :), a carinska je takodje ista za nas kao i za sve: skeniranje rucnog prtljaga, prolazak kroz skener, plus pregledanje i skeniranje svakog dela tela pomocu nekog senzora za metal i mehanizme (tipa mora da se skine sat, kompjuter se vadi iz torbe i skenira posebno itd.). I ispipipavanje. :lol: Da znam nemacki, protestvovala bih sto na zenama to ne radi muskarac. :rofl:
Cula sam da cesto traze da se cizme izuju (samo cizme, plitke cipele ne, valjda zato sto u njih moze da se sakrije nesto), ali to nisu radili, nego se noga podigne na neku stolicu i cizme se skeniraju tim cudom kojim vec skeniraju celo telo (to je neki rucni aparat i to sve ide dosta brzo).  Ja ovo u detalje jer mi to ranije nigde nisu radili :D samo sam prolazila kroz ona rentgen vrata.

Posto sam presedala u Stutgartu, tamo su mi ponovo pogledali pasos, isto su to uradili u Beogradu i to je sve. I vrlo su ljubazni bili Nemci, na oba aerodroma. U Berlinu su odmah pitali da li da nam se prtljag prebaci na drugi let, prikacili dodatnu nalepnicu za connecting flight i bez brige sam pokupila kofer u Beogradu. Nista se drugacije nisam osecala od ostalih gradjana EU koji su putovali sa mnom. :) Mislim, nisam ni ranije, samo je bila gnjavaza oko sakupljanja papira za vize, odlaska u ambasade itd.

A kad smo sleteli u BG, pola aviona je tapsalo. Kao nekad.... pre 40 godina. :lol:
Meni bilo simpaticno. :D

German wings
:girl_haha:

maripoza

Nije low cost, ali moze ovde pitanje: da li je neko nekad koristio transfer od/do aerodroma u Budimpesti, ali bas iz Budimpeste? Ovaj: http://airportshuttle.hu/en ili neki drugi.....

Glitter

ja nisam, li cu rado poci sa tobom cim ti neko da valjanu informaciju ;D ma moze i bez informacije :rofl:

maripoza

Ne idem tamo :D, treba mi samo transfer od zeleznicke stanice u gradu do aerodroma.  :)

Glitter

ma ti mene ostavi tu negde dalje cu sama da se snadjem :D

Elanor

pozo, nemam pojma, u pesti nikad bila nisam (jedino sam vozila oko iste), ali sam pogledala linkove. ako ne putujes sama (tj ako vas je barem dvoje) vise ti se isplati taksi.

http://wikitravel.org/en/Budapest
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maripoza

Hvala, Elanor. Nego, ja na ovom mom linku videh da je, ako imas Malev E ticket, taj neki njihov transfer oko 5,5 E po osobi, a to je, izgleda, najjeftinije (ako ne racunam mogucnost da se prebacim vozom, ukoliko ona uopste postoji izmedju aerodroma i te moje stanice (Keleti), sto jos nisam proucila). Plus sto moze da se rezervise online i naznaci tacno odakle dokle ides.

Davno bejah u Pesti, ne mogu sad ovako napamet da se orijentisem, ali time cu se pozabaviti ovih dana. :D Pomislih da mozda neko od vas ima razradjenu taktiku, tj. uzdah se u Glit a ona me izneveri. :lol: