Main Menu

Kraljica čokolade

Started by anelore, April 06, 2010, 08:02:14 AM

Previous topic - Next topic

anelore

Ja ne citam komentare  :-[ samo recept...I ne obracam paznju na sitna slova  :-[
U stvari, ja sam zamislila da se trake slazu u koncentricne krugove, ali po sirini, a ne po visini, i pitam se o kom medjuprostoru se radi, i kako zaboga dobije onakav presek.  :-[ :crazy:
Prolupala sam totalno.

AnaK

Dobila sam od drugarice Kaće (iste one Kaće koja je autor mog omiljenog kolača - Kaćine kocke) preporuku (i recept) za ovu tortu. Ona je stavila 1/3 mlečne čokolade. Meni savršeno zvuči  :balavi:

Čokoladni mus kolač

Za testo:
4 belanca
110 g šećera
150 g sitno seckanih lešnika
2 kašike kakaoa

Za mus-fil:
250 g čokolade za kuvanje
4 žumanca
70 g šećera
300 ml slatke pavlake
rendana čokolada za ukrašavanje

Priprema:

testo:
Odvojte belanca od žumanaca, stavite belanca u posudu za mućenje pa ih umutite mikserom. Zatim dodajte kašiku po kašiku šećera ne isključujući mikser. Kada se to dobro sjedini, dodajte sitno seckane lešnike i kakao. Smanjite brzinu miksera pa mutite dok se sve lepo ne sjedini. Podmažite okrugli pleh (prečnik oko 23 cm) uljem, puterom ili margarinom pa sipajte masu u njega. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta ili malo duže. Znaćete da je gotovo kada u testo zabodete iglu i izvučete je čistu.

mus-fil:
Izlomite čokoladu pa stavite da se polako otopi na pari. U drugom sudu umutite dobro 4 žumanca sa 70 g šećera. Stavite 60 ml slatke pavlake da se zagreje do ključanja. Sipajte polako umućena žumanca i sve vreme mutite mikserom, da sve zajedno kratko prokluca I da se zgusne. Sklonite sa vatre. Dodajte u to rastopljenu čokoladu. Umutiti mikserom. Masa će početi brzo da se steže. Ostavite da se prohladi, ali ne potpuno nego otprilike do temperature tela. Za to vreme umutite preostalih 260 ml slatke pavlake. Kada se masa sa čokoladom prohladila, dodajte joj polako, kašiku po kašiku pavlake i mutite. Gotov mus premažite preko ispečenog testa pa ostavite da se ohladi u frižideru. Verovatno moze I da se ostavi samo mus da se malo stegne pa da se tek onda premaze. Jas am radial prvu varijantu, nije se razlilo.

Čokoladni mus kolač (čokoladnu mus tortu) ukrasite krupno rendanom čokoladom i poslužite pošto se rashladi u frižideru barem 2-3 sata.
Janko 23.7.2002.

cici

aleks

Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Beatrix Kiddo

Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

cici

:ph34r:

ubila sam kraljicu cokolade :lol: ..ko kaze da ne moze da ne uspije :lol:

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

disco2000

Quote from: :ph34r: on April 13, 2012, 09:05:12 PM
Ja to nikada nisam rekla :lol:

cici

Quote from: :ph34r: on April 13, 2012, 09:05:12 PM
Pa kako smoto :cry:

Deda

Ne moze jos da se udaje, ni kraljicu nije napravila  :lol:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

cici

Ma ona je to namerno samo da je ne udajemo :lol:

pa ne znam  :-[ .. malo sam se zaigrala :lol: ..otvorila sam modlu i super je izgledala ..a onda sam odlucila kad je vec sve pod kontrolom da je malko ukrasim...odozgo :lol: ...i tako sam ja sarala i sarala sa rastopljenom crnom cokoladom i naheklala podebelu cipku..vratim u friz...i pole pola sata izvadim..otvorim modlu...i kraljica se "istopi od miline " stp me vidi svuda po mojoj radnoj ploci :lol:

ona "cipka" ju je dokusurila ..mogla sam i teg od 5 kila da stavim na nju ..za ukras :lol:

cici

Dobro si mi rekla uparvo se spremam isto to da uradim sutra :lol:

cici budimo realni....tvoja "cipka" ce biti tanak vez a ne nemarno baceni brodski konop :lol: