Main Menu

Kraljica čokolade

Started by anelore, April 06, 2010, 08:02:14 AM

Previous topic - Next topic

anelore

Evo i ja da se upisem sa novom tortom koju sam pravila za Uskrs, a lici na Ana tortu. Recept je sa Coolinarike, neko ga je trazio na drugom forumu, a meni se dopao:
Kraljica cokolade
Sastojci
2   velikih jaja (ili 3 manja)
2 kašike   šećera
1 kašika   brašna
2 kašike   kakaa
1/2 kesice   praška za pecivo
2 kašike   čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
100 g   tamne čokolade
100 g   mlečne čokolade
100 g bele čokolade
300 g   slatke pavlake

Priprema
Belanca umutiti sa šećerom u čvrstu penu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo dodati u tu masu i kašikom lagano umesati (ja sam sve mutila mikserom, nista nije falilo). Ispeci u kalupu za torte podmazanim margarinom i posutim kakaom Peći desetak minuta na 170 C. Ohladjenoj kori odseci spoljne ivice i poprskati likerom razredjenim u nekoliko kašika vode .
Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml slatke pavlake, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
Prvo naneti tamniji krem, zatim svetliji, i na kraju beli.
Ukrasiti, ko ume, kao Ana tortu.

Moji komentari:
NIsam imala liker, pa mi je kora ostala pomalo suva - definitivno je treba poprskati necim. Kalup sam posula kakaom, i super je fora. Spoljne ivice nisam imala, jer mi je kalup veci od 22cm. ali ako ih neko bude imao, definitivno treba da se iseku, kako bi torta lepse izgledala.
Ja sam pravila malo vecu meru fila - 250 ml pavlake i 200 g cokolade. Na Coolinarici pise da kremovi mogu da se ovako naprave i da tada nije potrebno da se mute. Moj krem sa crnom cokoladom se odmah zgusnuo, dok su druga dva i posle noci u frizideru bila malo redja. Probala sam sva tri i ocenila da bi torta sa neumucenim kremovima bila prejaka, cak i za moj ukus, pa sam ih ipak umutila - ali ne mari i da neko proba pa nas izvesti.
Kremovi su se hladili tokom noci, a potom sam ih i umucene ohladila, da se ne bi mesali prilikom nanosenja. Torta izgleda potpuno sjajno - kora je boje cokolade sa 70% kakaa, krem sa crnom cokoladom nesto svetliji, ovaj sa mlecnom je boje bele kafe, sa belom je, jelte, beli. Slikala bih vam je, ali sinoc je i poslednje parce pojedeno. Ova mera je, po mom misljenju, za iskljucivo porodicnu upotrebu, sledeci put kad budemo imali goste pravim duplu.

cici

Fenomenalno, mislim da sam ovo probala na jednom rodjednanu.

Finalina

Quote from: anelore on April 06, 2010, 08:02:14 AM
Kraljica cokolade
Sastojci
2   velikih jaja (ili 3 manja)
2 kašike   šećera
1 kašika   brašna
2 kašike   kakaa
1/2 kesice   praška za pecivo
2 kašike   čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
100 g   tamne čokolade
100 g   mlečne čokolade
100 g   slatke pavlake

Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml slatke pavlake, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
molim te , pojasni mi mere (svih cokolada i pavlake) i postupak  :)  Da li svaku cokoladu u 100g pavlake ili razdelim pavlaku u tri dela  :think:  ? (to mi nesto malo) ..... tj koliko pavlake treba umutiti za treci fil? .... u pjasnjenju pominjes i belu cokoladu i li mislis samo na beli krem od pavlake?

hvala  :flower:  ( jako mi se dopada recept, samo da ga malo doteramo  ;) )

Finalina

mislim da je 100gr pavlake za svakih 100gr cokolade i trebalo bi da ih je tri vrste - crna, mlecna i bela

cekamo odgovor :)

anelore

Ukupno je potrebno, za ovu meru iz recepta, 300ml slatke pavlake - u 100ml pavlake se rastopi100g crne cokolade, u 100ml pavlake se rastopi100g mlecne cokolade, i u 100ml pavlake se rastopi 100g bele cokolade.
Ja sam malo promenila meru, pa sam u 250ml pavlake topila 200 g crne cokolade, u drugih 250 ml pavlake (biljne, zaboravih, ja nju koristim i za Ana tortu) 200g mlecne cokolade i u trecih 250ml pavlake 200 g bele cokolade.
Kad kazem beli krem/fil mislim na fil koji se sastoji od pavlake u kojoj je otopljena bela cokolada.
Topila sam cokolade obrnutim redosledom od redosleda kojim se redjaju - dakle prvo bela, pa mlecna, pa crna - jer tako ne mora da se pere lonac za kuvanje na pari, a tako sam ih posle i mutila. Naravno, hladila sam svaki fil u odvojenoj posudi.

Finalina

ok, super :) ..... edituj recept, steta da ostane sa greskom

hvala!!! :flower: super je torta, cini mi se da sam je probala negde, ali prvi put citam recept .... pravicu je sigurno, vrlo brzo

anelore

Nema na cemu, editovala.
Ja ni drugi put kad sam citala recept nisam primetila gresku, i pitam se sta vam to nije jasno. :fool:

Finalina

:)

edit : ... i bela ide , i bela ide ..... :rofl:

Saska

E super, možda se i usudim da je pravim, sad za Jovine drugare, mada posle fijaska za Uskrs, imam tremu  :)

anelore

Ova torta je toliko jednostavna da mislim da ne moze da ne uspe. Jedino sto mora da se pravi unapred, kako bi se filovi lepo ohladili.
Super je sto budu dovoljno cvrsti da se ne pomesaju prilikom nanosenja (umuceni, za neumucene ne znam) - dovoljno je da se kasikom lepo rasporede pa masa ujednaci.

cici

Za neumućene bi verovatno moralo da se sačeka da se prethodni stegne pa da se stavi sledeći.

prevodilica

a ova kraljica čokolade zvuči  :balavi: :balavi: al to ću u nekom drugom životu praviti, sad nemam povoda još duuugoo bilo šta da taknem oko torti

Saska

sinoc napravila ovu kraljicu, samo sam koru napravila od belanaca i oraha (po svom ukusu), nisam je jos isekla, premijera popodne, ali deluje mi lepo. Malo mi je niska, ali da bi bila visa morala bi da bude jos neka kora ili bar neki keks izmedju filova.
I meni se fil sa crnom cokoladom stegao odmah, a ova druga dva sam umutila.
Samo i ja imam ovaj problem sa ukrasavanjem, ne umem, pa to ti je  :innocent:

aleks

jooj, moram da je probam  :balavi:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Masha

napravila i ja upravo :D
ali sam dodala jos jedan sloj sa belom cokoladom, pa odozgo slatku pavlaku.
jedva cekam da probam, ali sudeci po ovome sto sam lizuckala, do zla boga ukusno :clapping:
i idealno bi bilo da je u onom anak malom plehu od 18cm