Main Menu

U park bez roditelja

Started by MissL, June 17, 2010, 12:24:51 PM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

Mislim da smo se i mi mnogo promenili u odnosu na nase roditelje. Mene su vodili samo prvi dan u skolu pa me pustili da se sama snalazim. Sad kad razmislim, ne da ne bih pustila svoje dete nego nema ni govora. Jednim delom smo isli prugom i prelazili neobezbedjeni i nepregledni zeleznicki mostic (jos uvek ga sanjam ponekad u nocnim morama  :lol:), onda kroz ceo grad, jeste da je mnogo manje saobracaja, ali opet.
MM se stresao kad je video prvake iz komsiluka u Prijepolju kako idu sami u skolu, ulica bez trotoara, a na jednom mestu moraju da prelaze magistralu. Istim putem je i on isao, a svoju decu bi vodio za ruku do srednje.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Deda

Ja se sad razmisljam koliko su mene pustali da radim sta 'ocu to nije normalno. Od detinjstva pa do pozne mladosti  :lol:.
Zato sam dobila sacekusu za udaju  :crycry:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

chokoladica

E da, sad sam se setila: mnogo zavisi u kom kraju zivis. Filip kod mog caleta u Zemun Polju bude sam napolju..ode u tri lepe. Mislim, mi taj kraj zovemo selendra  :lol:  Mnogo se i opustio tamo, ode a ne javi se i onda svi podobijamo nervni slom. A to je u sustini najbitnije. Naucice oni da ostaju sami napolju, a ono sto se teze nauci, i cesce zaboravlja je da se JAVE kad pozele da odu 200 metara dalje  :wall:

cici

Quote from: Finalina on June 19, 2010, 01:27:25 AM
Objektivno ja sam za to da se deca "puste", ali subjektivno ne mogu da se upustim u sve to ovako okruzena ulicama i predaleko od bilo kakvog parkica. Selidba je jedini spas, za sve nas.
Mogu samo da te potpišem.
Quote from: Zumbulica on June 19, 2010, 09:32:03 AM
Mislim da smo se i mi mnogo promenili u odnosu na nase roditelje. Mene su vodili samo prvi dan u skolu pa me pustili da se sama snalazim. Sad kad razmislim, ne da ne bih pustila svoje dete nego nema ni govora.
I ja sam ovako, ali nigde nisam imala da prelazim ulicu.Ne znam kako bi bilo da sam trebala da predjem ulicu, mislim da me ne bi pustili baš odmah.
Quote from: chokoladica on June 19, 2010, 11:02:22 AM
E da, sad sam se setila: mnogo zavisi u kom kraju zivis. Filip kod mog caleta u Zemun Polju bude sam napolju..ode u tri lepe. Mislim, mi taj kraj zovemo selendra  :lol:  Mnogo se i opustio tamo, ode a ne javi se i onda svi podobijamo nervni slom. A to je u sustini najbitnije. Naucice oni da ostaju sami napolju, a ono sto se teze nauci, i cesce zaboravlja je da se JAVE kad pozele da odu 200 metara dalje  :wall:
Naravno da zavisi gde živiš.Ne bih razmišljala da živim gde sam živela kao dete.I sad tamo deca od 6g pa čak i mladja su sama napolju.
A za javljanje ne znam da li je do uzrasta ili nečeg drugog.Sofija uvek dodje da pita da li može da ode u drugi kraj parka, uvek pita.Andrija ne baš, ponese ga žar igre :rofl:  Stalno mu pričam da mora da se javi, valjda će mu doći do mozga za dve godine :lol:

NikkiL

Ufff.ne znam... ako je do mene ne znam da li bih ih do 14 godina pustila... :lol:  Znam da je glupo, i da smo se mi rano igrali na ulici i isli sami u prodavnicu...ali ne znam prosto je nekako drugacije vreme danas. (Na stranu sto u kanadi to nije ni moguce, gde samo dete bilo gde da posaljem, ne smeju ni sami u kuci do 12 godine da ostanu..) ali ni ovde...

Gledam pre neki dan u vikendici kod Arandjelovca, devojcica oko 7 godina ima, ide sama iz prodavnice koja je na sred magistrale gde idu automobili do vikend naselja u brdu, najmanje 20 minuta pesice udaljeno... ja spomenula Andjeli ona samo zakolutala kako njoj ne bi palo na pamet da ide sama...
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

kalimero

Bata nece ni na sekund da ostane sam......sem u svojoj sobi ako sam ja u dnevnoj :lol:

prošle godine je nahvatao strah kad me nije bilo 15 min iz prodavnice (a crtać se završio) i sa pola ulice sam čula kako stoji na terasi (5 sprat) i urla "mamaaaaaaaaaaa" onako u mraku :wall:

kakvi prelasci ulica, odlasci u park/prodavnicu.......benzin ne mogu da odem da platim a da on ostane u kolima sam.....samo kaže "nema sanse" i ide sa mnom..... :lol:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Elanor

kali, i milena je takva. ali da taj samostalni odlazak u park/prodavnicu/kraj sveta ukljucuje i neku drugaricu, trcala bi i poskakivala i terala nas da nestanemo s lica zemlje.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

MissL

Iskreno, nekad ne znas sta je gore. Ovaj bi svagde sam a ne zna nista :hm:  Njegovom drugu, vrsnjaku, ne pada na pamet da ide sam napolje, pitala ga majka juce da li bi isao sam do maxija, on joj rekao 'mama molim te nemoj da me zezas' :girl_haha:
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

martina

mislim da nije toliko bitno koliko je dijete ( naravno, ne mislim da dijete od godinu dana moze samo u park :) ), nego su bitnije okolnosti. tako sam ja u vrijeme kad sam u neumu pustala djecu da idu sami do prodavnice i da kupe nesto na plazi ispod kuce, u torontu imala sasvim druga pravila

ja sam sa 5 godina isla sama u dvoriste i jos pazila sestru od 2.5 godine. al to je bilo malo mjesto, a dvoriste bez saopbracaja pepuno djece i do 12-13 godina. jednom je moja sestra ( koja je inace bila dvorisna maskota) pala i razbila glavu i djeca su je odnijela do hitne ( par minuta pjeske) a ja trcala da kazem mami

a to da strahujes - strahujes, ali se i naviknes, kako vrijeme  prolazi...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

emge

Moja sestra u Pg živi u kući u centru grada, ali imaju unutrašnje dvorište koje je ograđeno - Marta je tu znala da siđe sama da se igra. Ali to dvorište je em ograđeno, em je tu uglavnom i žena koja živi u tom dvorištu, pa se Marta osjećala sigurno.

Kad će sama ispred zgrade, zaista ne znam... možda sa sedam godina, sad mi se čini da će tada biti dovoljno velika.

cici

Evo ja moram da se pohvalim :lol: posle cu i da se zalim na jednoj drugoj temi :crycry: pustila sam Sofiju posle skole u park pored skole sa drugaricama.Bio je tata jedne od njih, ja sam dosla posle jedno sat ipo.Zvala me sa telefona od drugarice, sad stvarno moramo da joj kupimo.
Jos uvek ne mogu da sastavim pa da je pustim da od kuce ode sama u park :rofl: znam da zvuci ludo jer je isti put kao do skole :lol:

Finalina

mogu eto i da ozvanicim da moji idu sami u dvoriste skole, preko puta nase zgrade, a vec drugu nedelju i mladjani potpuno samostalno funkcionise u toj zabavi teren-kuca-teren .... ide cak sam i u prodavnicu  :girl_in_love:

NikkiL

Joj moji su do sada samo evoluirali do samostalnog igranja u (sopstvenom) dvoristu a da im ja ne visim nad glavom non-stop  :rofl:

Doduse naterala me proslog leta kad smo bili u BG drugarica da pustim Andju u park sa njenom cerkom (12 godina), ona je preko puta Hrama pa su njih dve isle u Karadjordjev park, Tara je prosetala sve joj pokazala, kupile sladoled isl... ja ih zvala tri puta na mobilni i sedela ko na iglama, moja drugarica umrla od smeha...i tako..

Vratile se za pola sata kazu dosadilo im... Andji je to bio dogadjaj leta... :lol: :lol:
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

gasha

K ide sama u skolu, posle skole ostane sa drustvom u parkicu, javi se telefonom kad krece , i funkcionise
ona to zeli, a i ponasa se adekvatno
D jos nije dobio tu slobodu  :D
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

cici

Quote from: Finalina on June 07, 2012, 10:13:41 PM
mogu eto i da ozvanicim da moji idu sami u dvoriste skole, preko puta nase zgrade, a vec drugu nedelju i mladjani potpuno samostalno funkcionise u toj zabavi teren-kuca-teren .... ide cak sam i u prodavnicu  :girl_in_love:
Vidis ih sa prozora?