Mobilni operateri - kako pronaci odgovarajuci paket

Started by maripoza, July 16, 2010, 06:38:33 PM

Previous topic - Next topic

maripoza

Treba mi neki postpaid paket gde za novac koji predstvalja mesecnu pretplatu trosis sta hoces djuture. Vecina paketa koji se nude podrazumevaju nekakvu raspodelu izmedju odredjenih usluga (toliko minuta za razgovor u mrezi, toliko van mreze, toliko sms-ova, interneta....... smaracina :rofl:).  Osim toga , u vecinu tih paketa nisu ukljuceni ni pozivi ni sms-ovi ka inostranstvu. Dakle, treba mi nesto gde za odredjene novce mozes da koristis sve usluge, pa kad potrosis tu pretplatu, placas dodatno sve ono sto si prekoracio.

Najpribliznije sto sam nasla je ovo: http://www.mts.telekom.rs/index.php/066_kontrola_troskova.html (ako sam dobro razumela, to je valjda bas ovo sto hocu).

Da li neko od vas koristi ovaj ili slican paket kod bilo kod naseg operatera? Osim kod Telenora  :lol:, njih upravo i hocu da se otarasim jer bezobrazno skupo naplacuju uslugu koju ja dosta cesto koristim (skupo u odnosu na VIP i MTS).

Mislim, rado bih ja i MTS da izbegnem, iz cistog principa :lol:, ali ovo je jedini paket koji odgovara onome sto ja hocu. Cak mi je i pomalo sumnjiv, moracu tamo licno da proverim da li sam sve dobro razumela.  :girl_haha:
Old enough to know better, but too young to care.

janavi

nemam iskustva sa postpaid paketima, osim ovog
http://www.ivanino-blago.com/2010/03/31/telenor-misli-da-su-korisnici-kreteni/

imaš tu u komentarima još jedan linAk pa pogledni :)
telenor uglavnom sucks :rofl:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Praslin

Sad imam ViP postpaid i u principu sam zadovoljna, osim što me roaming odere  :ljut:
Najviše mi prija 900MB interneta mesečno  :rofl:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maripoza

Ma dobar je Telenor ovako, ali je za ono sto meni treba preskup. Na primer, kod njih su sms-ovi ka inostranstvu, sa PDV-om i porezom na upotrebu mobilnog telefona, skoro 20 dinara. Kod VIP-a i MTS-a skoro 13. A pri tom nemaju nijedan paket koji objedinjuje sve usluge za novce koje das, nego sve to nesto ovog ovoliko, onog onoliko - novac preracunat u minute - globalna prevara. :lol:

Praslin, znam sta je to tvoje, ali to je upravo ono sto necu: tri usluge rascepkane na tacno 3 odredjena dela. Kad jednu potrosis, ona ti se dodatno tarifira, bez obzira na to sto druge dve nisi mozda ni takao, a sve ostale usluge, mimo te tri, placas preko te tarife.

Dakle, spadoh na MTS.   :crycry:  :lol:

Praslin

Ja sam uzela paket 900 i dobila dobar telefon uz to za 1 dinar.
On podrazumeva 900 minuta razgovora kao svim mrežama (fiksni, mobilni, svejedno), 900 SMS poruka i 900Mb internet prometa.
Nikad nisam uspela da prekardašim. Uvek budem ispod 900 na sve tri grupe, a akam telefon po čitav dan (videla si)  :-[
Fiksni telefon odavno ne koristim.

Jedino me zezne roming. Internet u romingu je bezobrazno skup  >:(  mada sada imaju neke ponudice dodatne i za to.
Međutim, koliko sam shvatila, SVI su skupi u romingu  :-\

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maripoza

Znam, ali ne zoves cesto inostranstvo i ne saljes sms-ove ka ino brojevima. A to bi ti sve islo preko pretplate. Meni prvenstveno to treba, plus roaming. Za nacionalne razgovore, sms-ove i internet imam drugi broj - tu racun ne placam ja. :lol:

A i prosto ne podnosim tu politiku uvaljivanja jednog, a naplacivanja drugog. Jednostavno necu nista pretvoreno u minute, poruke i bajtove (pogotovo mi se digne kosa na glavi kad imaju razlicite cene za pozivanje brojeva iz iste mreze i brojeva iz drugih mobilnih mreza :hm: ). Hocu da za toliko i toliko para koristim sve i da mi se to tarifira redom, po cenovniku koji su predvideli (tipa ako hocu tu celu hiljadu dinara da spiskam na medjunarodne pozive, onda da tako i uradim, a ne da im dam 2000: 1000 za "izvin'te ko vam je kriv sto niste razgovarali u lokalu", a 1000 za stvarni racun koji sam napravila). A kad prekardasim tu pretplatu koja je obavezna, da nastave isto tako da mi tarifiraju i da to sve na kraju meseca lepo platim.  Ne pitam sta kosta :lol:, volim da trosim, ali ne volim da mi drugi odredjuju politiku trosenja. :D

Xe

Ja sam htela da menjam, jer me to nase dopisivanje izmedju dve mreze strasno nervira, a i trosi novce, ali ovaj ni da cuje da menja broj, kao da je sad neki faktor, pa ce privreda Srbije biti ostecena nenadoknadivim gubitkom njegovog broja  :crazy: a meni se ne prelazi na MTS zbog broja koji imam deset godina, a i nemaju opciju da zoves unutar mreze za nula dinara.
Pratim, mozda se javi neko ko zna vise.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Glitter

glas za vip 325 minuta prema svim mrezama, 325 sms/mms i 325 mb za hiljadarku i uzeh fon na koji daju 2 god garancije. korektni su i bolji od mts i telenora ciji sam korisnik bila

maripoza

Quote from: Xe on July 16, 2010, 08:13:15 PM
a i nemaju opciju da zoves unutar mreze za nula dinara.

Imaju. Tj svi opreateri imaju onu varijantu da se umrezis (dodas 2-3 do 5 brojeva, zavisno od operatera i paketa), pa ti razgovori izmedju tih brojeva budu besplatni.

Medjutim, desava se ponegde da se na taj besplatan rezim prelazi tek kad potrosis one redovne minute koje dobijes uz pretplatu (mislim da je bas kod MTS-a, kod nekih paketa, to slucaj, a mozda je i kod drugih operatera, ne znam), samo sto to nigde napisu. Skidaju ti sa tih minuta sve razgovore, a tek kad to potrosis, za odabrane brojeve ti racunaju 0 dinara.  :hm:

Svi ti paketi su uzasno zakomplikovani i skoro svi sadrze neku caku, pa bi zapravo trebalo popisati sve stavke koje nas interesuju (i koje nas ne interesuju, ali su moguca zamka), otici licno i otvoreno pitati. Nemali broj puta sam cula da su ljudi potpisali ugovor koji im se posle obio o glavu.

Meni ce isto biti velik problem da promenim ovaj broj, koji imam vise od 10 godina, prvenstveno zbog nekih poslovnih kontakata, ali sam shvatila da to ipak nije dovoljno jak razlog da im ono sto najvise koristim placam mnogo vise nego sto istu uslugu naplacuju druga dva operatera. A pri tom, iako ne volim MTS :lol:, iz principa necu da koristim usluge onih operatera koji nisu sposobni da osmisle pakete za sve kategorije korisnika. Prema ovome sto nude, ispada da se svi razbijamo od torokanja u istoj mrezi (kako da cu vodiiti racuna o tome ko koju mrezu koristi, zabole me, da prostis  :hm:  :lol:), u nacionalnom saobracaju i u besomucnom kuckanju sms poruka (gomila paketa gde ti za sitne pare daju po 1000 komada, ali to vazi npr samo nedelju dana, odnosno do sledece uplate kredita  :hm:), dok, sa druge strane, deru i naplacuju van osnovne pretplate sav saobracaj ka inostranstvu, u roamingu, a negde cak i internet.

Mi smo jedina zemlja u kojoj sms ka inostranstvu kosta minimum 3 puta vise, pa sve do 5 ili cak 20 puta vise (iskljucivo u zavisnosti od toga koliko, izborom paketa, uspes da smanjis cenu sms-a u domacem saobracaju, sa najskuplje varijante, koja iznosi oko 3 i nesto din) u odnosu na sms poslat na domace brojeve. I ta cena za inostranstvo je jedinstvena, ne postoji paket koji nudi neku drugu opciju (ja sa ovim mojim paketom saljem sms-ove na domace brojeve za 1,28 din, a na strane (bivse SFRJ drzave indcluded) za 19,20 din). Bezobrazluk. I cena, i to sto ta usluga ni u jednom paketu ne ulazi u osnovnu pretplatu. Treba li da pomenem da razlike u ceni kada se poruke iz nekih zemalja salju za Srbiju uglavnom nisu ni blizu tolike, kao i da ih u nekim zemljama uopste ni nema, nego sms kosta potpuno isto, bez obzira na to gde ga saljes?

AnaK

Quote from: maripoza on July 17, 2010, 12:40:34 AM
Nemali broj puta sam cula da su ljudi potpisali ugovor koji im se posle obio o glavu.

Što se Telenora tiče, ovo uglavnom važi ako kupiš telefon za dinar (ili povlašćenoj ceni) pa si 2 godine osuđen na isti ugovor. Za obične postpejd korisnike, možeš da menjaš paket svakog meseca, ako želiš i ako ti prethodno odabrani više ne odgovara, ili si ga pogrešno procenio.
Janko 23.7.2002.

maripoza

Da, o tim dugackim ugovorima se uglavnom i radi. I ne samo kod Telenora, nego kod svih.
Ali ima tu krivice i tih ljudi sto se ne raspitaju dobro pre potpisivanja, naravno.
Samo sto je meni ta politika podvaljivanja sitnih slova odvratna u svakom slucaju.

AnaK

Jeste, nesumnjivo. Ja moram priznati da tel. koristim malo, i menjala bih broj baš u krajnjoj nuždi, pa sam za sada ograničena na Telenor, i ne informišem se o konkurenciji. No, pratim temu :)
Janko 23.7.2002.

maripoza

Xe, evo ti ono za umrezavanje brojeva:

http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/Usluge/Prepaid-Moja-ekipa/

http://www.mts.telekom.rs/index.php/FriendsFamily.html

Sama cena zavisi i od paketa, negde je to samo jeftinije od ostalih poziva, negde je besplatno. Osim sto treba obratiti paznju na ono sto sam gore navela (kad tacno pocinje to tarifiranje po 0 dinara).

Kod VIP-a:
http://www.vipmobile.rs/privatni/postpaid/tarifa.33.html
je 0 din za sve  razgovore u VIP mrezi, ali su oni za prva dva paketa ograniceni na odredjen broj besplatnih minuta.
Kod VIP-a se, ustvari, isplati uzeti tek taj paket za 990 din (kao sto imaju Praslin i Glit), ako razgovaras samo u okviru Srbije, ne koristis roaming (ili ga koristis jako retko), ali bi povremeno koristila net. Za ova dva manja bi morala da se preracunavas, tek ovaj treci ti pruza mogucnost da ne razmisljas mnogo o tome koliko si potrosila. I uz to mozes da uzmes dobar telefon za male pare.
Al meni ni to ne odgovara.  :crycry:

Znate li ikoga ko ima 066 broj?

Glitter

Ja net koristim bas mnogo, roaming me je zaklao sad u grčkoj, u mts mi nikad račun nije bio koliko i pretplata jer navodno uvek poslednji dan preteram sa minutima što je nebuloza, kradu mnogo i ja sam konkretno bila na bel paketu koji je grozan jer daju podeljene minute za mreze. Kod vipa ima i varijanta da isključe broj kad pregaziš limit, meni žmu stavio limit 5 hiljadarki :lol: uglavnom spavam na telefonu i raču mi je koliko pretplata plus pdv. i ono sto je meni bilo bitno to je garancija koju daju a koja iznosi koliko i trajanje ugovora i ako se fon pokvari daju zamenu dok je na popravci sto u telekomu nije slučaj i u vipu korisnički servis radi 24h. ja sam imala 2god mobtel postpaid pa 4 godine mts i od januara sam kod vipa. za sad zadovoljna

maripoza

Ajde im onda pisi da uvedu i neki paket gde mozes normalno da komuniciras sa inostranstvom, a da se to ne tarifira mimo ove obavezne pretplate. :lol:  Osim kad prekoracis ono sto je u pretplatu ukljuceno, normalno.