Main Menu

mobing

Started by gasha, September 01, 2010, 09:13:31 PM

Previous topic - Next topic

jel

:kiss1:
imas do polugodista taman vremena da zamislis sve <ne>moguce situacije
i razmislis unapred kako je najbolje reagovati
My name is Luton, Robin Luton :lol:

Urbana

Quote from: maripoza on September 02, 2010, 10:18:43 AM
Slazem se, Lani.

A osim sto je potrebno vreme (i jos svasta nesto :D) da postovanje tog zakona zazivi, takodje je potrebno da ljudi nauce da razlikuju mobing od jednostavnog neslaganja sa kolegama I pretpostavljenima., odnosno od necijeg prostog bezobrazluka I nedostatka kulture A tu su nekad tanke razlike.

Interesantna tema, a i diskusija.

I Lani i Pozu da potpisem, jedino ne znam konkretno problem gashin da bi mogla i da se usredsredim na konkretan slucaj.

Jako bitno i vazno, a osnova i baza za dalje je predstavljanje u startu, a to znaci sto manje lizanja i uvlacenja u doope bilo kome. Sto opet ne znaci da neces doci u nezgodnu situaciju. Kad dodjes ne treba da cutis zarad mira u kuci, jer prividan mir je tvoj nemir, a samim tim ako sebe ne postujes i dozvoljavas da dodjes u to stanje, ne mozes ocekivati ni respect drugih. Zrtva se uvek namirise. Zato moras nastupati bez straha, jer u protivnom ostavljas utisak nesigurne osobe i osobe bez samopouzdanja. Odmah moras reagovati, bezobrazno, ali na finjaka.

Evo navescu ti na pr. moj slucaj od pre par godina. Bila sam povucena sa jedne lokacije na drugu. Istina je da je tamo bilo manje posla i da posao nije bio preterano izazovan, ali znajuci da je to prolazna faza nisam se bunila, jer mi je na toj lokaciji bilo izvrsno, kolege, sredina, okruzenje, pa cak i sam posao. Na novoj lokaciji sam bila potrebna zbog novog i velikog projekta istina punog izazova za mene iako sam znala da mi nista vise tamo ne odgovara. Prvo mi je bilo cudno zasto toliko broj ljudi treba da bude angazovan na tom projektu, kad sam u nekim drugim firmama to odradjivala sa ekipom od 5 ljudi ( bez izvodjaca ). Posto sam radila part-time i posto sam zena ( jedina ) bilo je najlakse sve greske uvaliti meni. Kad sam skontala, a brzo sam skontala pocela sam sve da pored servera odlazem back up lokalno, akciju sam pripremala smisljeno i kad je dosao trenutak ( da sto vise njih moze da me i cuje i vidi ) servirala sam. Tako da su nakon toga mnogi podobijali otkaze, izgubili funkcije, a ja vracena na svoju lokaciju. 

E sad gasho upoznaj nas sa konkretnim problemom, barem mene ;) pretpostavljam da drugi znaju.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

maripoza

Quote from: Urbana on October 02, 2010, 07:33:56 PM
Jako bitno i vazno, a osnova i baza za dalje je predstavljanje u startu, a to znaci sto manje lizanja i uvlacenja u doope bilo kome. Sto opet ne znaci da neces doci u nezgodnu situaciju. Kad dodjes ne treba da cutis zarad mira u kuci, jer prividan mir je tvoj nemir, a samim tim ako sebe ne postujes i dozvoljavas da dodjes u to stanje, ne mozes ocekivati ni respect drugih. Zrtva se uvek namirise. Zato moras nastupati bez straha, jer u protivnom ostavljas utisak nesigurne osobe i osobe bez samopouzdanja. Odmah moras reagovati, bezobrazno, ali na finjaka.

Da, to je to. I to se uci, a u stvari je, ma koliko paradoksalno zvucalo, srecan onaj ko na vreme ima na cemu da nauci.

I ovo sto kazes za bekap.... to je kod nas dosta velik problem jer su ljudi navikli da se dogovaraju usmeno, da rade na poverenje itd. Meni je to oduvek bilo besmisleno i, kad je posao u pitanju, kod mene vazi ono: sve napismeno i cist racun duga ljubav. Jedino tako covek moze da zastiti sebe (a neretko i mnoge druge oko sebe). Ali, ovde kod nas jos uvek nailazis na probleme ako imas takav stav, no ja ne odstupam od njega, niti nameravam. Na rec mogu da se dogovaram samo sa prijateljima, a tu ako nadrljam, to je onda do mene i moje pogresne procene i sa tim umem da zivim (a podrazumeva se da mi se ista greska sa istom osobom tesko moze ponoviti).
Old enough to know better, but too young to care.

gasha

problem moj ovde nije na temi,
vec sta vi mislite na temu mobinga

Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.