Main Menu

Vakcina protiv varicele

Started by irma, October 18, 2010, 01:16:09 PM

Previous topic - Next topic

janavi

ja kao cici, nisam ih ni preležala, a gurali me među decu koja su u fazi da su zarazna, i ništa
ni V ih nije još dobila, a u njenoj  grupi je bilo dece koja su ih imala

ja ipak ne bih svoje dete vakcinisala
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Lani

Iva ih još nije preležala a par puta im je bila izložena (ali nikad je nisam namerno vodila među bolesnu decu).
Sad mi samo frka da ih ne dobije dok je beba jako mala.  :nokti2:

lilit_depp

ja vakcinisem koleta sledeceg meseca. planiram da mu dam Varilix (glaxo smith kline).
L, L, K

prevodilica

Quote from: janavi on October 18, 2010, 02:42:01 PM
ja kao cici, nisam ih ni preležala, a gurali me među decu koja su u fazi da su zarazna, i ništa
ni V ih nije još dobila, a u njenoj  grupi je bilo dece koja su ih imala

ja ipak ne bih svoje dete vakcinisala

ja nisam preležala ni sa svojom decom, a mama je sigurna da ih nisam imala ni kao dete

Lani, male bebe u većini slučajeva mnogo lakše prebole nego starija deca, a zaštićeniji su zbog dojenja, takođe

Elanor

lilit, summer kaze da je sara imala varicele s mesec dana. da li se to racuna u prelezale varicele? ja sam cula da se u prva tri meseca ne racuna (zbog neuspostavljenog imuniteta).
mislim da smo i ovde u okruzenju imali decaka koji ih je dobio po rodjenju, pa ih onda ponovo prelezao s tri.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

lilit_depp

Quote from: Elanor on October 18, 2010, 03:14:37 PM
lilit, summer kaze da je sara imala varicele s mesec dana. da li se to racuna u prelezale varicele? ja sam cula da se u prva tri meseca ne racuna (zbog neuspostavljenog imuniteta).
mislim da smo i ovde u okruzenju imali decaka koji ih je dobio po rodjenju, pa ih onda ponovo prelezao s tri.

ovo spada u ono: moze biti, ali ne mora da znaci. ja bih u tom slucaju detetu izvadila krvi i videla da li ima antitela, odnosno zastitu.
L, L, K

Summer

Ovo nisam znala  :o

Lilit i Elanor, hvala  :bighug:

A tada mi je dr u DZ pricala kao nema sanse da ih dobije, posto sam ja prelezala, jos ima moja antitela. Niko mi nije pomenuo mogucnost da nece biti zapamcene

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

lilit_depp

Quote from: Summer on October 18, 2010, 03:45:22 PM
Ovo nisam znala  :o

Lilit i Elanor, hvala  :bighug:

A tada mi je dr u DZ pricala kao nema sanse da ih dobije, posto sam ja prelezala, jos ima moja antitela. Niko mi nije pomenuo mogucnost da nece biti zapamcene

Pa vrlo mala mogucnost je da nisu zapamcene, ali statistika je statistika. :)
L, L, K

disco2000

lakalut

Starije dete sam vakcinisala Variliksom, dok sam bila trudna, jer ih ja nisam prelezala (uz konsultaciju sa ginekologom i Lilit :love32:).... Mladjeg necu... Sebe mozda,... da ne ostanem slucajno opet trudna i nezasticena. :lol:
L: april 2006.

J: septembar 2009.

irma

Hvala svima na odgovorima.  :kiss1:
Konsultovacu naravno i dr, ali me zanimalo i vase misljenje i iskustvo.

Ja sam ih prelezala u nekom 5. razredu i imala sam bas bas visoku t... a i milion tackica koje su ludacki svrbele. Znam da je sve to idividualno, al' kao sto rekoh, ako je vakcina bezbedna i pruza trajnu zastitu, ne mora da se i dete zlopati k'o majka mu  :lol:

Lilit, tebe sam zeljno cekala... MMR smo 'odradili' prema tvojim instrukcijama (cekali punih 18 meseci) i proslo je super... samo mi reci, da li ova vakcina protiv varicela pruza trajnu zastitu? Ne bih da posle, ne daj Boze, zakaci u trudnoci.

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

lilit_depp

Quote from: irma on October 18, 2010, 05:55:47 PM
Lilit, tebe sam zeljno cekala... MMR smo 'odradili' prema tvojim instrukcijama (cekali punih 18 meseci) i proslo je super... samo mi reci, da li ova vakcina protiv varicela pruza trajnu zastitu? Ne bih da posle, ne daj Boze, zakaci u trudnoci.

Studije pokazuju da se sa 2 doze Varilixa dobija puna zaštita (koja se uspostavlja oko 6 nedelja posle druge doze) i da nema potrebe za ponovnom imunizacijom (kad poraste). Naravno, kad napuni 20 godina, odradila bih antitela iz krvi na varičelu-zoster, kao i na MMR viruse. Za svaki slučaj. Al to sam ja, frik.  :rofl:
:kiss1:
L, L, K

irma

hvala do neba  :kiss1: neka si ti frik, ja te sledim  :rofl:

javljam sta je i dr-ka rekla na ovu temu

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

maripoza

Lilit, bitte, kad stignes. :)

Quote from: maripoza on October 18, 2010, 02:26:19 PM
U vezi sa tim me i zanima da li je bolje ono kako su radili nasi roditelji: odvesti dete kod nekog ko ih ima, kako bi ih sto pre prelezalo, ili ga ipak vakcinisati.

Naravno, ne mislim na situacije kada je jasno da je bolja vakcina (kao kod Koleta).
Ako si negde vec o tome pisala (a verujem da jesi), daj putokaz. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

rafa

Vakcinisali su se oboje varilixom, Alexu je ostala druga doza koja se prima sa 4-5 godina. Planiramo ovih dana.

Ne znam da li je obavezno ovde, mislim da jeste posto vidim da sva deca primaju. Nama pedijatar preporucio, mi primili kao i sve ostale.  :innocent:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception