Kako izlazite na kraj sa decom, histerija i ostali ispadi...

Started by cici, January 09, 2011, 12:30:29 PM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

Anelore, bas lepo sazeto i korisno  :clap:
Ja recimo do skoro nisam bila sigurna da je legitimno da upotrebim "zato sto ja tako kazem", ali sam svakako praktikovala.

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

cici

Znaš kako, ako nešto kažeš 10 puta i to objasniš a oni pitaju i 11. e onda dobro je da ne dobiju i nešto drugo a ne takav odgovor.

senka

ja bih se samo osvrnula na "problem" preinteligentnog deteta i da je njima potreba velika podrška i pomoć kako roditelja tako i stručnjaka. Oni su nalik bombi bez osigurača koja je upala u naše ruke.

napisala sam traktat o svom sinu na 7 strana i sumirala naše pobede i poraze za njegovih 11 godina
zaključak:
neke stvari su se promenile sa zrelošću
neke stvari su se delimično promenile/ublažile/lakše za hendlovanje
neke stvari su nepromenljive i treba to prihvatiti kao deo ličnosti
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

anelore

Senka, ja zeljno iscekujem da procitam nesto vise o tome.
A takodje se nadam da cu uspeti da shvatim sta je to ono sto je Savina licnost, sto nece moci da se menja.
Zanimaju me i iskustva u vezi sa polaskom u skolu, prihvatanjem skolskih obaveza, spoznajom da se ne moze sve i ne ume sve, potrebom za vrsnjackim podsticajem... (ne mislim da je prerano da o tome razmisljam).

AnaK

Jeste prerano, veruj mi. Ima on još puno do škole, mnogo će se još svega promeniti  :bighug: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

aleks

kod nas kao i kod Nanny, ubedjivanje i objasnjavanje i filozofiranje, muka mi vise od toga  :crycry: pa jedno hiljadu puta.
Samo sto je Nanny cool i ima zivaca, videla ja svojim ocima. Pa objasnjava sve po hiljadu puta mirno i smireno.
A ja objasnjavam, ali u sebi poludim jer nemam zivaca. Samo cekam kad ce srce da mi otkaze, a jos nije ni poceo sa izlascima i ostalim  :wall:

Ja krenula sa onim "tako je i tacka", onda on krene da me ubedjuje kako to nije lepo da se kaze. AAAAAAAA :shout:

I ovo animiranje me izbezumljuje vise. Ja ne znam kako da ga navedem na to da se sam igra, kad mu kazem, on ili ne pristaje ili ignorise i krece: ali mama, ja sam hteo sada da se igramo...

Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

aleks

I ovo sa kupovinom igracaka naredne 2 godine mi se svidja, majke mi. Samo, meni je zao da mu ne kupim puzzle  ili one knjigice sa raznim zadacima (ovde ima fenomenalnih i on je vec uradio jedno desetak knjiga) ili neku drustvenu igru...

inace sam planirala da mu sledece nedelje sredim sobu i soritram igracke, a sada sam jos cvrsca u nameri da polovinu sklonim :spiteful:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

dmi

ja nisam bas hitler u rangu emge :rofl: ali nisam ni tako daleko :lol:

nikada nismo imali te stickere kao nagrade, meni nije delovalo da je ona za tako nesto
kod mene svasta moze, ali ono sto ne moze , ne moze nikad i ni pod kojim uslovima

kad kazem nema pregovaranja, tu se sva prica zaustavlja - makar za mene
ako krene da cvili, pokusava da kenjka, dovoljno je da je pogledam ili priupitam da ne zeli mozda da joj dodam kaznu

kupovina - kad kazem nemam pare, iste sekunde kaze OK, kupicemo neki drugi put
naravno trazi non stop neke igracke, neka cuda bezvezna ja ne padam na to i kraj price. knjigu, radne sveske to kupujemo cesto. kao i drustvarne igre.

mislim da cemo bas danas da idemo po monopol junior, bas se radujem
( ne mogu tacno da se setim, ali mislim da u preoteklih mesec dana nismo bukvalno NISTA kupili - stickere ne kupujemo, u stvari retko ih kupujemo bas)
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

anelore

Quote from: aleksandra-l on February 18, 2011, 08:24:50 PM
I ovo sa kupovinom igracaka naredne 2 godine mi se svidja, majke mi. Samo, meni je zao da mu ne kupim puzzle  ili one knjigice sa raznim zadacima (ovde ima fenomenalnih i on je vec uradio jedno desetak knjiga) ili neku drustvenu igru...

inace sam planirala da mu sledece nedelje sredim sobu i soritram igracke, a sada sam jos cvrsca u nameri da polovinu sklonim :spiteful:
Meni ovo nije bas u rangu igracaka, tipa figurica iz Ben Tena, dinosaurusa, bakugana, i slicnog. Tu radimo i vezba, i jednu je dobio kako bi radio na grafomotorici. Sto se tice drustvenih igara, ucili smo ga da igra Tac  kartama- tako ga podsticemo da dobro nauci brojeve, i redosled, i posto mu brat od strica igra sah, poceli smo i da ga pomalo tome ucimo.

Plava Baklava

Anelore  :good:

Ja sam danas analizirala s psihologom nasu situaciju. Ona je jako zadovoljna, a ja ohrabrena. Kaze da je kod Baklavceta definitivno poceo predpubertet  :crycry: i da se potrudim da dobro zapamtim ova divna vremena jer tek dolaze gora  :rofl: . Kaze da je super sto sam dosledna ali mu objasnim u cemu je stos i da sada gradim nas odnos koji cemo imati za 7-8 godina. Ako sad budem meka, posle povratka nema. Posto je jedan od nasih trenutnih velikih problema to sto na sve sto mu kazem reaguje negativno, ja sam kao sankciju uvela smanjivanje privilegija, u smislu pomoci. Osim toga, odlicno reaguje na to kad ucutim i odbijam da komuniciram.

Izbegavam uopstene pojmove: dobar si/nisi dobar, nego se trudim da uvek konkretizujem. Onjasnim mu emocije koje odredjeni oblici njegovog loseg ponasanja izazivaju u meni. To da ja odlucujem sam mu objasnila tako da, kao roditelj i odrasla osoba snosim odgovornost za njega, da bude bezbedan i da uci stvari ispravno. Pitala sam ga d a li misli da moze sam da brine o sebi, jer onda mogu manje da odlucujem ja. Cak smo vise puta probali (praceno uz njegov ogroman ocaj) kako takva briga izgleda.

E, sad, cinejnica je da sam stvari u uzrastu 4-5 godina pretezno resavala grljenjem, jedino to je palilo. Kod nas je tek sad moguce slanje u drugu sobu. Kako sam do sad prezivela bez toga ne znam ni sama  :crazy: . Mamama decaka preporucujem da svakako uzmu u obzir i neke opste osobine muskog roda  :crycry:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Finalina

Quote from: Plava Baklava on February 18, 2011, 09:38:15 PM
Mamama decaka preporucujem da svakako uzmu u obzir i neke opste osobine muskog roda  :crycry:
uzela u obzir :D , ali još uvek ne znam šta bi to bila dobra preporuka mamama devojčica :crycry:

Urbana

Quote from: anelore on February 17, 2011, 01:56:56 PM
Sto nama juce rece psihijatar "Pa nije lako biti roditelj".
Elem, ukratko cu ovde da napisem njene savete, pa cu posle elaborirati:
1. Cvrsta ruka
2. Jasne granice
3. Doslednost
4. Bez pregovora
5. Kazna i nagrada
6. Samostalnost deteta
7. Podsticanje maste i samostalne igre
8. Manje igracaka i uopste suzbijanje potrosackog mentaliteta

Nista o strpljenju i mastovitosti  :lol: :rofl:

Kako mi je ova tema promakla ;)

Nista novo, ali da ponovim da ce ta doslednost uvek da mi skripi.....a to mi je cesto puta vezano sa strpljenjem, odnosno ne znam ( ili ne umem ) da procenim koliko treba da traje od trenutka kad one kazu "cekaj" ili "dolazim" ili "evo sad cu da uradim" ili "samo trenutak" do izvrsenja ( odnosno pocetka izvrsenja naredbe ).....i to je ono kad nastupa moj napad histerije a posebno kad me zdrma i :pms:
Hocu reci nisu one histericne, no ja.....da li su to samo moja deca lenja i lezerna ili su to takve nove generacije?
Sad nije da nemaju dana kad se nude i zele pomoci, kad su od reda, ali ne treba im puno da nekako ispadnu iz koleseka taman kad ja pomislim da je red i disciplina postala navika. Shvatam da su mi i procene lose, a zelje objektivno nerealne, ali me ubija nada ;D
I da genetski nisam cvrsta ruka, a i ove granice su mi vrlo fleksibilne, ali kao sto rekoh sve mi to spada pod doslednost, ako to jesi.....ma sve ostalo spontano stima....znam po sebi iz iskustva kad se disciplinujem i budem dosledna nema problema, ali eto ne mogu da istrajem....i sta hocu da vam kazem.....ma uvek dodjem do zakljucka da sam ja kriva, a ne mogu si sebi pomoci, a kako bi mi onda neko drugi pomogao ;)
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Finalina

kada je u pitanju doslednost (mislim da sam ovo vec pominjala):
deca jednostavno ne opraštaju kada se sa njih skine pogled tj pažnja, a tome zaista najčešće doprinese baš ta nedoslednost i oni to nepogrešivo umeju da kazne kod roditelja, upravo svojim lošim ponašanjem

kalimero

i Bata je izrastao u sustini u dobrog decaka....cesto "rastem" kad od drugih cujem kako je bas lepo vaspitan i pristojan (uciteljice, drugi roditelji.....)...

naravno, ima i on svojih bagova - cmoljav je i kmezav preko svake granice i to i dalje "lecimo".....kad nesto zapne da hoce (mamino duplo rogato) onda je u stanju da pita milijardu puta cak i kad dobije striktno ne kao odgovor..... i kad nesto zabrlja odgovor mu je najcesce "ne znam" ili jos gore "zbunio sam se" ili "nesto se dogodilo, ne znam da objasnim"..... :wall:

kazne tipa "nema kompjutera/tv-a/odlazaka negde" retko primenjujemo jer je generalno poslusan, a na moju viku reaguje tako sto se ili vidno uplasi ili zesce odglumi strah, sve sa suznim ocima i vilicom koja drhti (jos nisam sigurna sta je od ta dva), pa to primenjujem samo kad bas dotera do toga da sam na granici da flipnem....

najcesce pomaze strog pogled ili malo jaci stisak misice, mada kad ima publiku obozava da se totalno pravi loood, sve sa onim blagotelecim pogledom i kao "mama, sta ti je?".....
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

cici

Uh ti rogovi, nego to kod mene ne pali.Može on da bude rogat do sutra ali me izludjuje 'ne znam' odgovor.