Main Menu

Dileme neiskusne mame :)

Started by Pepi, December 14, 2011, 10:01:28 PM

Previous topic - Next topic

Pepi

Stalno se preispitujem da li sam nešto dobro uradila vezano za dasu  :-[ pa ću malo da vas davim pitanjima  :bighug:
Kod nas je i danju i noću temperatura 22c, a nikad nisam sigurna da li sam ga dovoljno obukla, ili možda previše...
- kako oblačite bebe danju, kako noću? Čime ih noću pokrivate?
- kako i koliko često im perete rukice? Petar ih stalno trpa u usta, da li da ih povremeno isprskam oktaniseptom?
Biće još pitanja  :-[

linga

Za spavanje moze da bude i manje od 20 ne brini. Sve te preporuke se odnose na tek rodjene bebe koje jos nemaju dobru termoregulaciju.

Sto se tice pranja ruku, peri, ali nemoj ni da preterujes. Octansept ti ne treba, mora da se upoznaje sa  :pleasantry: svojim :pleasantry:   bakterijama

Lani

Ju, kakav oktenisept?  :blink: Ja mislim da Uni nisam nijednom oprala ruke dok nije propuzala i počela da se valja po podu.
Nemoj Pepi da preteruješ ni sa preteranim sterilisanjem prostora i okruženja ni sa preteranim utopljavanjem.
Moja deca su uvek obučena kao i mi, niti ih utopljavam preterano niti idu kratkih rukava. Noću je svejedno čime ih pokrijem uvek se otkriju  :hm: ali kad su bile tako male kao Petar, uvek ili neki lagani jorgan ili malo deblje plišano ćebence. Isto nisam preterivala sa utopljavanjem a i kod nas je temperatura uvek podešena na 22.

disco2000

Mozda neki dzak za spavanje? :think:
RUke samo vodom i sapunom... na tom uzrastu.. ne previse cesto :-[
A kako da znas da li mu je toplo/hladno... pa... obicno se unervoze kada je vruce :-[

AnaK

Janku su bili hlabni nos i šake kad mu je hladno.
Janko 23.7.2002.

linga

Unervoze, i bude im jako topao vratic pozadi.. Hladne ruke NE znače da im je hladno, već štoih stalno glabaju, tj . mokre su.
Osećam se ko Draga Saveta  :diva:

Lani

Džakovi za spavanje su stvarno dobra stvar ako ti je frka da se ne otkriva noću.

AnaK

Nemam pojma, možda je individualno, Janku su značile, a znače i dan danas  :innocent: Meni je to bio dragocen orijentir jer je savet koji smo dobili 'kao sebe' bio malo zbunjujuć - ja u polar dukserici, mm u majici kratkih rukaba, i oboma taman  :turpija:
Janko 23.7.2002.

gasha

:love32:
sva pitanja su na mestu , i ja sam razmisljala o tome, i nama su vrece za spavanje bile sjajne , pa i leti smo imali jednu tanku frotirsku  :girl_haha:
a rukice perite kod kupanja ili ako treba jos nekad
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Beatrix Kiddo

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Negdje sam pročitala da se po bebinom stomačiću može znati da li joj /mu je hladno (pa sam tako i provjeravala) Da hladne ručice ne znače da mu je baš hladno.
Isto sam (tada kad se Balša rodio) pročitala to da bebe još nemaju razvijenu termoregulaciju, da ne osjećaju kao mi ni toplo ni hladno, pa sam ih "učila" da ih ne utopljavam.
Izuzetak je bio Balša u prvih mjesec dana, jer smo morali da održavamo veću temperaturu u prostoriji, valjda zbog male težine (izašao iz bolnice sa nepunih 2kg)
Po kući su uvijek bili u bodiću i prsluku preko, koji smo oblačili i skidali po potrebi.

A za pranje ručica - mislim i ja da im dok su bili nepuzeće bebe nisam često prala ruke...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Beatrix Kiddo

E da, vreće za spavanje su super, ali je i to individualno - Varja je npr. uvijek bila znojava po vratu u vreći koju je Balša koristio (Balšina bebeća je bila sa rukavima, ali je u njoj spavao u bodiću kratkih rukava), tako da sam njoj kupila vreću bez rukava...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Lani

Ja nisam videla te s rukavima. :think:
Moje imaju samo bez rukava, Ivi sam ih stavljala, Uni možda jednom-dvaput.

Tchi

jao imali smo slicnu temu, otvorila fina da mene zeza oko neke stolice za bebe, zvala se nesto saveti neiskusnim mamama ili sl.

Finalina

Quote from: Pepi on December 14, 2011, 10:01:28 PM
Stalno se preispitujem da li sam nešto dobro uradila vezano za dasu  :-[ pa ću malo da vas davim pitanjima  :bighug:
Kod nas je i danju i noću temperatura 22c, a nikad nisam sigurna da li sam ga dovoljno obukla, ili možda previše...
- kako oblačite bebe danju, kako noću? Čime ih noću pokrivate?
- kako i koliko često im perete rukice? Petar ih stalno trpa u usta, da li da ih povremeno isprskam oktaniseptom?
Biće još pitanja  :-[
oblacenje - kako je tebi tako ga i obuci ( to je bio savet divne sestre u porodilistu kada sam isto pitala ) , a inace nisam pristalica utopljavanja ( osim sto se stvarno dete moze osetiti i verujem da neces pogresiti ako sledis svoj instinkt)
pranje rukica - vodom i decijim sapunom ( ne bih prskala rastvorima ipak ce tako pojesti hemikalju )

Finalina

Quote from: Beatrix Kiddo on December 14, 2011, 11:28:52 PM
Negdje sam pročitala da se po bebinom stomačiću može znati da li joj /mu je hladno (pa sam tako i provjeravala) Da hladne ručice ne znače da mu je baš hladno.
ruke i nos su im uobicajeno hladni tj periferna cirkulacija kod beba nije takva da bi se po tome merilo da li im je hladno (ljudi cesto tako grese pa utopljavaju decu previse), a ovo sa stomacicem je ok