Hrono 2. ili hrononutricija za pocetnike

Started by Deda, September 05, 2014, 09:19:15 PM

Previous topic - Next topic

bubi

1. Biljni čaj - nana, majčina dušica, kantarion, kamilica, žalfija, matičnjak... - 50.00 din

2. Brašno od celog zrna žitarice - spelta, ječam, raž, proso, heljda, ovas... od 100-250din (predlog: prošetajte po okolnim prodavnicama zdrave hrane, cene se značajno razlikuju)

3. Žitarice - spelta, proso, heljda, ovas, ječam, kinoa...od 140 do 500 din-kg

4. Ulje -najbolje maslinovo ili od koštice grožđa, eventualno suncokretovo hladnoceđeno, a kao masnoća u obzir dolazi i svinjska mast

5. Semenke - golica, sirov suncokret, susam, lan, kim

6. Začini - origano, bosiljak, kurkuma, aleva paprika, biber, vlasac, kari, koriander...

7. Ukoliko ne možete da zamislite jelo bez začina tipa C, vegeta i sl.. potrudite se da nađete što prirodniju zamenu, a jedan od nama preporučenih je Aleva Natur..

8. Morska so

9. Soda bikarbona

10. Dosta povrća, limun, riba, sveže meso, domaći suhomesnati proizvodi...upoznajte vašu pijacu, ako je do sad niste znali

Za početak dovoljno da krenete u hrono avanturu

Srećno!

bubi

Ovo sam ja pisala drugarici, pa kopiram ovde. NISAM ni lekar, ni nutricionista, ovo su saveti koje ja dajem kao pacijent centra i iz iskustva od 5 meseci. Nije to sve super-precizno, to su opšta upustva.

•Prvo pravilo je da uglavnom ne merimo količine, znači jedeš koliko si gladna, isključivo 3x dnevno sa razmakom 5,5 sati idealno.
•Prvo ujutro biljni čaj ili voda sa limunom, posle pola sata doručak, posle pola sata može kafa bez ičega, eventualno zasladiš čistom steviom.
•Sve obroke jedeš normalno, kao što si do sad navikla, može i kuvano, pečeno u rerni, prženo na malo masnoće.
•Od mesa jedemo sve, od ribe sve, ali zna se kad šta sme.
•Za doručak može domaće suvo meso ili pileća prsa, šunkica, pečenica, ponekad slanina. Jedino za doručak jedemo mlečne proizvode, i to: kiselo mleko, grčki jogurt, feta ili mladi sir, ponekad može kajmak ili pavlaka.
•Takođe samo za doručak idu ugljeni hidrati, ali napravljeni od integralnog brašna i trebalo bi bez kvasca i uz dodatak semenki.
•Brašna: ražano, ječmeno, speltino, heljdino... Semenke: susam, suncokret, bundevine, lan...
•Za doručak se jedu cela jaja, za ručak ili večeru belanca.
•Ne kombinujemo 2 proteina (npr riba i belance), ne kombinujemo 2 mesa (pileće i juneće), ne kombinujemo u početku ni mlečno sa jajima.
•Ono što ja najviše volim je npr: - palačinke od dozvoljenog brašna (spelta, ovas, raž, heljda...), napraviš sa jajetom, vodom, bez mleka; paprike u pavlaci, domaća pečenica, paradajz - kuvana heljda sa feta sirom i preprženom slaninom - mafini sa ajvarom - može tonus sa puterom i nešto suhomesnato.
•Pogledaj slike u albumu doručak, uglavnom uz slike imaš i recept.
•Za ručak neko jače meso (junetina, svinjetina...) i povrće, salata. Ne smeš grašak, kukuruz, pasulj, boraniju, krompir, ostalo sme, s tim što se šargarepa, celer, cvekla jedu samo živi, nekuvani.
•Večera lagana piletina, riba, nekad može sardina, belance i neko zeleno povrće.
•Voće ponekad kad dostigneš željenu kilažu. Od masnoće ranije u toku dana smemo puter i mast, inače uvek može umereno ulje maslinovo, laneno, od koštica grožđa, hladno ceđeno suncokretovo.
•Pijemo puno tečnosti, ali ne pola sata pre i posle obroka. Voda sa limunom, biljni čajevi, čista voda... Do dve kafe dnevno.
•Merimo količine za sledeće: do 8 jaja nedeljno, 3x3 kašike semenki nedeljno, 4 čaše crnog vina nedeljno, mlečni proizvodi do 4x nedeljno, puter do 20g u cugu.

bubi

Lani

1. Doručak je obavezan
•   ovo je jedini obrok u kome se jede hleb
•   umesto hleba mogu se jesti i neke zamene za hleb (žitarice, palačinke, mafini, pogačice itd)
•   jaja i mlečni proizvodi se ne mešaju
•   dva različita mlečna proizvoda se ne mešaju
•   meso tj. dozvoljene mesne prerađevine se mogu mešati sa jajima
•   meso tj. dozvoljene mesne prerađevine i mlečni proizvod se mogu mešati
•   dozvoljene mesne prerađevine su: šunka, pileća prsa, pečenica...
•   mlečni proizvodi se konzumiraju 3 puta nedeljno
•   mleko se isključuje iz ishrane
•   masni sirevi se ne jedu u restriktivnom periodu
•   alkohol se ne pije
•   kiselo mleko sa 3,2% mlečne masti može da se jede 2-4 puta nedeljno
•   puter može da se jede
•   doručak treba da sadrži masti, proteine i ugljene hidrate (žitarice, hrono hlebovi)
•   za doručak je obavezno uneti namirnice visoke hranljive vrednosti
•   količina hrane nije ograničena
•   hrana može i treba da sadrži zasićene masti (masti životinjskog porekla)

•   Preporuka je da se piju maksimalno dve kafe u toku dana, jedna posle doručka, a druga posle ručka(najmanje 30 min posle)
•   Dan se započinje biljnim čajem (ne voćnim i crnim već biljnim) uz dodatak limuna, ko voli slatko može ga zasladiti stevijom

Razmak između doručka i ručka treba da bude 5 - 6h.

2. Ručak
•   kombinuje se meso (kuvano, grilovano, spremano na pari, pečeno u rerni) sa neskrobnim povrćem
•   ne jede se: pirinač, pasulj, soja, sočivo, boranija, grašak
•   uz ručak se jedu salate začinjene hladno ceđenim uljem, solju i limunovim sokom
•   termički obrađeno povrće ne treba da dominira u odnosu na količinu mesa, izuzetak su kupusasta povrća kojih možete jesti i više
•   salate su jako važne i treba ih jesti u većim količinama
•   umesto mesa može se jesti masnija riba ili belanca
•   količina hrane nije ograničena
•   hleb se ne jede
Razmak između ručka i večere treba da bude 5 - 6h.

3. Večera
•   kombinuju se lagana mesa (belo pileće i ćureće meso, ribe) sa zelenim povrćem i salatama
•   2h posle večere se ne sme leći i spavati

U restriktivnom periodu se od fizičkih aktivnosti preporučuje brza šetnja 30-40' pre doručka, par puta nedeljno.

Užina nema u toku restriktivnog perioda.

Izvor: http://hronohrana.com/forum/hrono-ishrana/318-osnovi-restriktivnog-perioda

Finalina

Unabebili

dan treci, guram

sinoc sam imala potrebu za slatkim, odustala  :diva:

videceo ...videcemo...za sad se drzim, mada sam tek pocela  :-[
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Lukina mama

Luka ,09 April 2005

bubi

Moze onaj dizon, on kod nas nema secer.
ali meni i ne lici na senf.

Lukina mama

ja sam koristila onaj obican senf, nisam gledala ako ima i koliko secera... :-[

hvala bubi  :kiss1:
Luka ,09 April 2005

monochrome

bubi

LM mada ja mislim da to malo secera sto ima nece nikakav problem napraviti, jer i nismo se ugojile od senfa  ;)
ali ja kao i svaka "devica" volim da se pridrzavam pravila, bar u pocetku.

Dada

Mogu pecene zelene paprike za veceru, je l tako? Nesto razmisljam da zamolim majku da mi ispece po nekoliko kg crvene i zelene pa da kombinujem za rucak i veceru  :-X

Malo sam razmisljala, mogla bih jedan dan da skuvam sarmice u zelju, sarme, da zamrznem dinstano mljeveno meso koje mi ostane pa poslije da ga vadim po potrebi za musake, zatim podvarak, da ispecem meso i sa tim paprikama rijesila sam rucak za mjesec dana a skoro pa i veceru - ako uopste smije paprika koliko ja mogu da ih pojedem :lol:

E sad da smislim sta cu za dorucak i kako bih mogla da izvedem da:
1. se uopste ustanem prije 10
2. da ne popijem kafu odmah
3. da spremim meni jestiv hleb ili mafine od omrazenog mi zdravog brasna :-[
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

bubi

Mogu Dado pečene zelene paprike za večeru.
Ti prilagoditi satnicu svom načinu života.
Kad ustanes voda ili čaj sa limunom, dok se okreneš doručak pa kafica.

Lani

Dado, ja sam primetila da mi se manje pije kafa ako ujutru popijem čaj.
Ne praktikujem čaj svako jutro (a i kada pijem to je samo zeleni), ali stvarno tim danima kad ga popijem, nije mi toliko teško da sačekam da prođe narednih sat vremena do kafe, a taman i presečem doručkom.
Za hleb nemam savet.  :( Ja sva za zrnevlja obožavam tako da je meni to divota.
Jedino da isprobaš više različitih recepata pa ćeš valjda naći neku kombinaciju ukusa koja ti najviše odgovara.