Main Menu

dioptrije kod odraslih

Started by martina, September 11, 2014, 07:09:21 PM

Previous topic - Next topic

martina

Quote from: Summer on September 11, 2014, 09:51:20 PM
hocu da odem an pregled ovih dana, dogovorila sam se sa sarinom dr pre neki dan, pa da vidimo da li je moguce skidanje dioptrije laserom.
bas sam ti htjela reci da bi ti ovo bila super opcija, ako moze
koliko znam, da bi radili laser, moras da imas stabilnu dioptriju, da ne raste... i tu se vracamo na moj problem

znam ljude koji su radili, i kazu da alal im svaki dinar
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Elanor

moja deca su na mm-a: neki mizerni plus i jeziv astigmatizam.
kazete da ce s tim moci da nose sociva ako budu hteli? ja se u te stvari ic ne razumem
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

Elanor spasce im taj plus vremenom

dmi

nosim sociva od 88 imala sam 14 godina , krenula sa tvrdim presla na gas propusna. meka mi ne odgovaraju jer imam astigmatizam i na desno oko sa mekim socivima ne vidim dobro.
dioptirja mi je -5 na oba oka. imam i naocare ne vidim dobro sa njima zbog tog astigmatizma ,
otkrili su mi dioptriju sa recimo 8 godina nisam htela da nosim naocare i sa 0.75 sam dosla u petom na 2.75

tesa ima isto sto i ja.. pratimo vec dve godine rekli su za sad da ne trebaju naocare jer je dioptrija -0.025 i to se ne koriguje. ima i astigmatizam na desnom oku kao i ja
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

dmi

to sto ne vidite nocu kako treba i ujutru je takozvani halo effect. kada se oko svetala koja nam idu u susred bukvalno pojavljujuju dodatni krugovi kao  odsjaj. kad sam probala ta sociava mekana za astigmatizam i vozila nocu bila sam odusevljena jer ona ispravljaju taj halo effect ali dzaba kad sve ostal nisam videla kako treba
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

anelore

Dmi, postoje i ona Toric meka sociva koji ispravljaju astigmatizam u odredjenoj meri, ja ih isto koristim za svoje desno oko i zadovoljna sam, i moja sestra od tetke isto.
Inace sam naocare pocela da nosim sa 12 godina i to -2 na levom oku, na desnom nista  :crazy:. Dugo sam nosila jedno kontaktno socivo, ali onda je i desno oko pocelo da vidi slabije....
Dioptrija mi je bila stabilna nekoliko godina do prvog porodjaja, onda je otisla na dole bukvalno za 1, a sada je na -4.75. Nesto je drugacija na naocarima, na socivima imam malo manju dioptriju

Glitter

Quote from: dmi on September 12, 2014, 12:26:43 AM
to sto ne vidite nocu kako treba i ujutru je takozvani halo effect. kada se oko svetala koja nam idu u susred bukvalno pojavljujuju dodatni krugovi kao  odsjaj. kad sam probala ta sociava mekana za astigmatizam i vozila nocu bila sam odusevljena jer ona ispravljaju taj halo effect ali dzaba kad sve ostal nisam videla kako treba
nije samo do svetala koje dolaze u susret nego i do nedostatka prirodnog svetla i prelamanja postojeceg na ocnom dnu gde se slika krivi.
ja sa ovim sada naocarima vidim i nocu, ali nije prijatno
inace mi je dr rekao da sto manje nosim naocare za sunce danju kada nije jako sunce jer desno oko moram da hranim svetlom ceo dan

martina

Quote from: anelore on September 12, 2014, 08:13:29 AM
. Nesto je drugacija na naocarima, na socivima imam malo manju dioptriju
ja koliko sam shvatila, oni daju drugacije dioptrije na naocarama i socivima
ne sjecam se da su mi ikad dali istu
tj, naocare ono kazu moze da osttane stara ako ne skoci puno, a sociva mi daju pravu

sad je prvi put da je obratno, kako mi je krenuo plus.
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

NikkiL

Quote from: martina on September 11, 2014, 07:09:21 PM
evo da malo krenemo o tome...

kod mene je stanje malo cudno, pa hocu da vidim jel ima neko slican

naime, ja imam odavno dioptriju, od neke 17. godine
ona je tako rasla, rasla, kazu da je trebala da stane u ovim godinama, ali ne staje, i zadnji put se povecala
sad je na desno -3.00, lijevo -2.75
medjutim, imam i malo plusa, zbog godina
i onda, na primjer, kad stavim ove moje normalne naocare ne mogu da citam. nije da ne vidim, nego nesto mi smeta. pa kad citam moram da skinem naocare
posto sociva ne mogu da stavljam i skidam po potrebi, onda su mi dali 2.5 i 2.25

elem, opsti utisak je da skoro nikad ne vidim 100%

ja sad molim boga da mi se poveca plus ( ne znam koliki je, zaboravih, malo nesto, ispod 1) pa da bar mogu da imam sociva s pravom dioptrijom

Eh godine, godine...isti slucaj imam.  :innocent: Dioptrija -4.5 na oba oka (od malena, kratkovidost). U poslednjih godinu dana sa naocarima ne mogu da citam, moram da ih skinem, o socivima da i ne pricam nista sto priblizim ne mogu da procitam.
Isla kod nekoliko oftalmologa i nista mi pametno nisu rekli dok sad nisam pre jedno 2 nedelje bila kod jednog novog i covek mi kaze da imam dve (!) dioptrije, -4.5 za daljinu i -3 za citanje (kad stavim -3 onda odlicno vidim da citam). Resenje za to su naocare sa nekim posebnim staklima, kao bifocals sto su ranije bila ona smesna al sad to tako ne izgleda nego su najnormalnija stakla gde se te dioptrije nekako integrisu koliko sam shvatila. 

Ja ih jos nisam uzela posto bi morala i novi ram (posto mora da bude malo siri od ovih koje sada imam na kojima bih mogla da promenim stakla a ova koja su mi veca imaju fotogray stakla pa to svakako necu da skidam) pa mi sa tim skupim staklima to izadje nesto bas dosta para koje trenutno nemam, ali planiram u neko dogledno vreme da prikupim i za to cudo pa cu da vidim kako to funkcionise, trebalo bi sa tim onda da se OK i cita i vidi.

Za sociva nema pomoci, sa njima necemo moci da citamo kako god, koliko znam nisu jos bifokalna izmislili... :girl_haha:

CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

AnaK

Ja počinjem da imam neki novi slučaj. Ujutru, odmah po buđenju, ne vidim ništa sitno, jedva pročitam poruku na telefonu, ne vidim na telefonu koliko je sati i tako to. Vrlo brzo se to normalizuje, 15-20 minuta ali je baš neprijatan osećaj  :crycry:
Janko 23.7.2002.

senka

meni se to dešava noću, tačno imam ono noćno slepilo, sad ću da guglam
i ne prolazi, jednostavno ne vidim
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Glitter

lupam sad ali nizak ocni pritisak :think:

AnaK

I meni je negde na umu, kod mene, neka loša prokrvljenost, recimo. Inače nikako da nađem jastuk koji mi odgovara, budim se kao limenko skoro svako jutro  :crycry:
Janko 23.7.2002.

Plava Baklava

Na žalost, meni je dr rekao da se te dve dioptrije ne potiru medjusobno, a ja se tako nadala, pošto sam celog života bila kratkovida  :crycry:

To kad je više od dve dioptrije na staklu su multifokali. .

Ja sad na blizu spustim naočare na pola nosa. Problem mi je kad radim, pošto gledam u papir pa u komp i to je ludilo. Ne vidim ili jedno ili drugo  :lol:

Astigmatizam se ne menja, tako su mi bar rekli kod deteta. Nije mi samo jasno, on tvrdi da mu naočare ništa ne utiču na oštrinu vida, a ima astigmatizam 1.

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Beatrix Kiddo

I meni su, kao baklavici, rekli da se dioptrije ne potiru, vec cu jednostavno morati da nosik za kratkovidost i za dalekovidost.
A meni dioptrija jos raste, iako su rekli da se ne mijenja posle 21 :crycry:
Sociva i naocari takodje razlicitih dioptrija, ali cesce nosim sociva...
Primjecujem da mi je tesko da procitam nesto sitnim slovima napisano, ali dr nije regostrovala + dioptriju na zadnjem pregledu...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.