Main Menu

Recepti nasih baka i mama

Started by Unabebili, December 03, 2014, 10:53:24 AM

Previous topic - Next topic

cici

E konacno da ima slatkis koji ne volim  :rofl: ne volim salenjake ili ne bar one koje sam dva puta probala od dve razlicite domacice.


Unabebili

to su jedini slatkisi koje debeli ne voli  :lol:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK





http://bebili.blog.rs/

cici

Pa to je pravi covek, napravi nam nesto lepo :D


Zumbulica

Moze ovde:

KITNIKES

Za kitnikes ja isecem dunje na cetvrtine, stavim u dubok pleh ili tepsiju i prelijem da do pola budu u vodi. Prekrijem folijom i pecem 1 sat, u stvari se vise kuvaju u pari. Dok su jos mlake oljustim i skinem semenke, onu tecnost obavezno sacuvam jer je puna pektina i sve izmiksam stapnim mikserom. Na 1 kg pirea dodam 700-800 gr secera i ukuvam oko pola sata.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.
 

Zumbulica

Kali  :kiss1:

Sinoc me mrzelo da kucam nastavak  :lol:
Kad se ukuva treba da se razlije, pa onda malo želira, a malo se suši. Ja sam razlila u silikonske kalupe i u pleh oblozen alu folijom i silikonskom podlogom. Ovaj u plehu sam malo susila u odskrinutoj rerni na 60 stepeni, ali su se dobro zelirali tako da se odvajaju bez problema.
Sad cu da ih dobro pokrijem krpom i ostavim u spajzu.
Ja volim da stavim i orahe.
Inace se dunje kuvaju, ja ih ovako stavim u rernu, isto se dobije. Prosli put sam ih ljustila i odvajala semenke pre pecenja, em je teze, em ne puste dovoljno pektina.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Da sacuvam ovaj recept za vanilice ovde. Nisam ih pravila sto godina, nemam neki proveren  :think: Ovaj mi zvuci kao pravi.

Sastojci
Testo
500 gr. brasna
150 gr. margarina
150 gr. masti
5 kasika secera
2 zumanca
1 celo jaje
1 limun
250 gr. mlevenih oraha
1 vanil secer
Punjenje
1/2 tegle dzema od kajsija i sljiva
Dekoracija
secer u prahu
3 kesice vanil secera
Priprema
1.
U vecoj ciniji penasto umutimo mast i margarin, zatim dodamo jaje i zumanca, limunov sok i izrendanu koru limuna.
2.
Dodamo brasno i umesimo glatko testo, najbolje je mesiti rukom jer je testo lepljivo i treba ga lepo izraditi.Ako vam se i dalje lepi za ruke dodati jos malo brasna ali paziti da ne preterate i testo postane pretvrdo, u tom slucaju ce se mrviti.
3.
Uviti testo u foliju i ostaviti u frizider na 15-20 minuta.
4.
Radnu ploču pospite sa dosta brasna i istanjite testo na 0.5cm.
5.
Vadite vanilice modlicama koje svaki put umocite u brasno kako se ne bi lepile.
6.
Svaku vanilicu uvaljajte u mlevene orahe i redjajte u pleh postavljen papirom za pecenje.
7.
Peci na 180 stepeni od 5-7 minuta, vanilice trebaju ostati svetle.
8.
Vanilice sa rupom u sredini poredjati na jednu tacnu i posuti vanil/secerom u prahu, tako ce dzem prilikom spajanja ostati cist i sjajan.
9.
Donje delove takodje uvaljati u prah secer i spajati keksice.
Posluživanje
Vanilice sloziti u metalnu kutiju i na taj nacin mogu ostati sveze i do dva meseca.
Sluzite ih uz svaki divan trenutak,kafu,caj...
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Lani

Hajde uzeću ja recept moje mame, ona pravi divne vanilice.
Svaki put kad ih neko pomene, ja pomislim da joj ga tražim, pa zaboravim i tako...
Pišem prvom prilikom ovde.

Zumbulica

 :kiss1:
Moja mama i tetke to otprilike prave, ja ih nisam dugo pravila pa bih za prvi put tacno po receptu.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Unabebili

hvala zumbice, na receptu  :bighug:

treba sve te stare recepte skupljati, nestaju sa nasim bakama, majkama....
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK





http://bebili.blog.rs/

Summer

ja imam rokovnik sa receptima koji je pocela pisati moja tetka '73., pa nastavila mama, pa onda ja. sav isflekan i masan, u njemu recepti za kolace koji su mi obelezili detinjstvo. jos nazivi - slavojkine urmasice, savine kifle...sve neke komsinice iz mostara. cuvam ga kao najvece blago.

prekucacu neke omiljene ovde kad stignem


David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

anelore

Ovo je recept za salcice moje bake, sada mama po njemu pravi salcice, stvarno su predivni
1/2 kilograma mlevenog sala
1 kilogram oštrog brašna
1 celo jaje i dva žumanca
150 grama šećera
limun, kora i nekoliko kapi
2 vanilon šećera
2 kašike ulja za testo
kvasac, veće pakovanje
malo soli
1/4 mleka ili više
pekmez
250 grama šećera u prahu

Zamesi se kvasac sa mlekom, kašičicom šećera i brašnom. Kada se kvasac digne zamese se i ostali deo brašna, jaja, soli, šećera, limun, ulje (ne treba da zetin dođe u direktan dodir sa kvascem), vanilin šećer i pošto se dobro uzlupa ostavi se da se testo odmori oko pola sata.
Presavijanje testa ide sledećim redosledom;
1. Razvuče se kora debljine 1/2 prsta. Salo se stavi u sredinu i presavije sa sve četiri strane, levo, desno, gore, dole. Testo se rastanji na debljinu 1/2 cm i kora preklopi na tri lista, levo, desno, gore. Testo se odmara.
2. Razvuče se kora i presavije na 4 lista, levo, desno, gore, dole i testo se ponovo odmara
3, Razvuče se kora i testo savije na 3 lista . Testo se odmara.
4. Rasklagija se testo i preklopi na 4 lista. Testo se odmara.
5. Na kraju se razvije kora željene debljine i seku salčići toplim nožem.
Svaki salčić se filuje pekmezom i zavija u salčić ili kiflu.
Po slaganju salčića u pleh ponovo se čeka da testo nadođe i peče se u zagrejanoj rerni a toplota se kasnije smanji. Salčići se posipaju šećerom u prahu pomešanim sa vanilin šećerom.

Zumbulica

Salcici  :balavi:
Na pijaci na Banjici ima da se kupi mleveno salo, redovno vidjam u izlogu.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Lani

VANILICE by mama  :)

Sastojci: 1 margarin (250 g), 1 kašika masti, 4 kašike mleka, 4 kašike šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 2 kašike kokosovog brašna i 500 g brašna. Umesiti rukama dobro dok se ne napravi kompaktna masa i sve lepo ne sjedini.
Razvući testo na pola cm debljine, praviti vanilice, staviti u ne previše vrelu rernu i peći, tek toliko da porumene.

dmi

ja pravila danas po ovom starom receptu
divne su. recept sam nekad davno nasla na nekom blogu.

Starinske vanilice
Sastojci:

250gr masla ili 200g masti
4 kašike šećera
1 žumance i jedno celo jaje
sok i rendana kora limuna
500g brašna (ili 100g mlevenih oraha i 400g brašna)
Priprema:
Maslo ili mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sad usuti brašno, zamesiti testo i ostaviti malo da se odmori. Potom razvući na pobrašnjenoj dasci koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom male pogačice. Redjati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen