Putovanja 2022

Started by Vila, January 05, 2022, 08:57:25 AM

Previous topic - Next topic

prevodilica

imam i pravu dilemu za septembarsko putovanje - da li idemo i muž i ja, a da decu ostavimo same nedeljnu dana u Bgd?  :nokti2: :nokti2: :nokti2:
na momente mi se čini da sam rešena da ih ostavim, a na trenutak me uhvati panika i na samu pomisao
mada bih volela da se pokažu kao dovoljno samostalni i odgovorni da ostanu sami


disco2000

#46
Moji ne bi bili spremni za nedelju solo, osim ako ih ne pitam :rofl: baš ću da ih pitam

prevodilica

decu kad pitam oni su spremni, jer bi u stvari želeli da ostanu sami, ali ja nisam toliko sigurna da stvarno jesu


disco2000

Pretpostavljam da bi i moji to rekli, pitaću ih, radoznalosti radi :turpija:

anelore

Ja sam u proteklih godinu dana, od septembra 2021. bas dosta putovala, sto poslom, sto privatno - zapravo, vise privatno  - i stvarno svrstavam te mesece medju najlepsih 12 u svom zivotu  :girl_in_love: Ceka me u nedelju poslovni put od 6 dana u Madrid, pa da zaokruzim utiske. 
Ove godine smo isli porodicno u Rim, sto mi je bila godinama velika zelja, i to je definitivno najveci utisak - kako zbog samog Rima, u kome sam ja prethodno bila bukvalno 2 dana tokom nekih presedanja, i to pre 10 godina,a i zbog utiska koji su on i lepote u njemu ostavile na decu (i MM). Dva obilaska sa vodicem (Koloseum i Forum Romanum, i bazilika sv. Petra i Vatikanski muzeji) bili su pun pogodak, i dopunili i obogatili utiske. Takodje mislim da je vazno sto su deca bila dovoljno zrela da razumeju sta gledaju (Vida ne uvek  :lol: ali je vodica slusala i gledala netremice), i sto su i neka umetnicka dela na njih ostavila ozbiljan utisak. 
Mojih 7 dana kod kumova u Nemackoj proslog decembra su bili divni, ja se odmorila od obaveza, druzila se sa njima i decom, posetila Hajdelberg. Cetiri dana smo ovog leta kuma i ja bile same u Milanu, obisle smo i Komo, videle Tajnu veceru (sa vodicem), usle u Milansku katedralu i popele se na njen vrh (uprkos strahu od visine, vecem kod nje, malo manjem kod mene) i obisle muzej Milanske skale. Divno iskustvo, i svako ko moze treba sebi da priusti nekoliko dana sa drugaricom u mestu u kome nijedna od njih ne zivi. Kao srednja skola ponovo  :girl_in_love:
Letovanje u istom drustvu trecu godinu zaredom nam je bilo uzivanje, more u Turskoj je bilo toplo, pored nas su u moru plivale morske kornjace, decu smo vodili na plivanje sa delfinima, sve nam je bilo potaman. I Tara nam je, kao i uvek, bila odmor od svega  :love32:
Sto se tice planova za narednu godinu, ja bih zelela svakako da ponovo organizujemo porodicno putovanje u neki lep grad, moja zelja godinama unazad je Valensija, u kojoj sam ja bila i u koju bih se sutra preselila, toliko mi se dopada, ali pristala bih i na neku drugu destinaciju  :lol: Nekako sam uspela da do sada ne boravim dugo u Budimpesti, koja nam je bas bas blizu, te mi se to svakako cini kao realna opcija za neki raspust. Naravno, sve ce zavisiti od cena, ne putovanja, vec cena za dnevne potrepstine i cena struje....
Prevodilice, razumem dilemu. Mi smo nasu decu ostavljali na po 2 dana same, sve je bilo u redu, cak su se na vreme probudili i za skolu. Da ih pitam, sigurno bi pristali da mi odemo negde na 7 dana a oni ostanu sami. Ipak, ja bih u tom slucaju volela da imam nekog odraslog ne samo u blizini, vec sa njima u stanu...

Vila

Mi sledeće nedelje odosmo u parovima na putovanje :innocent:
Mm i Dušan idu u Monzu, Ksenija i ja u Barselonu.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

prevodilica

za 2 dana se ne bih dvoumila, ovo je ipak duže, ali nije ni predugačko
zasada sam postavila uslov - ili su spremni da ostanu sami ili ne idemo oboje i mislim da ću ostati pri tome
ako im budem sa skoro 13 i 16 godina dovodila babe da budu sa njima (što bi mogla da bude jedna od mogućnosti), onda jednostavno nisu spremni i neće ostati sami

ono što mene plaši nije redovno snalaženje, odlasci u školu i na trening, plašim se nekih nepredviđenih okolnosti
primera radi, prošle nedelje su pokušali da obiju prostoriju u kojoj držimo njihove bicikle, lopov je uspeo da skine ozbiljan katanac, ali ga je komšinica čula dok je to radio, tako da je na kraju utekao, a bicikle su ostale...sve se dešavalo u 2-3 noću  :ljut:


Dawn

Mislim da sam u poslednjih 12 meseci najviše putovala u životu  :crazy:

Prošli avgust smo završili proputovanjem kroz BiH (Višegrad, Sarajevo, Trebinje, Konjic, Mostar) i prvim odmorom u CG (Prčanj).
Septembar -  dve nedelje u Nemačkoj (kod sestre u Berlinu i najboljeg druga u Frankfurtu).
Februar -  Bled, Postojna, Bohinj, Kranjska Gora.
April - Sent Andreja i Budimpešta
Maj - Turnu Severin
Jun - Krajova i Bukurešt (plus koncert Evanescence)
Jul - Sekešfehervar (koncert Nightwish)
Avgust - Đer, Prag (koncert Arctic Monkeys), Drezden, nedelju dana u Berlinu. 
Odlaske u ZR kod mojih i ne računam, bilo ih je dosta  :girl_in_love:

prevodilica

mi definitivno putujemo, za manje od 10 dana, a deca ostaju sama  :nokti2: :nokti2: :nokti2:


emge

Prevodilice divno i blago tebi. Jel imaju u blizini nekoga?
Ja npr ljetos nisam ni ponudila Marti da ostane sama a da mi odemo na Kop (mada je tamo imala društvo)... Jer mi nisu prijateljice bile u Bg. A mislim da je dobro da imaju nekog odraslog kog mogu da cimnu.

A prije 3-4 godine sam ih ostavila, kao sa brataničem. Elem, bratanić dišao kući kad su vaće spavali, oni se ujutro spremili za školu, bili eo pekare, njemu ostavili doručak i poruku... Jer je on ujutro spavao kad su otišli:girl_haha:

disco2000

Da, ali ipak je tu, nekako, šta znam... 

prevodilica

imaće 2 odraslih kojima mogu da se obrate u svako doba, naravno, a i doći će moji roditelji da budu sa njima na dan-dva, da ne bi bili baš svih 8 dana sami, oni takođe mogu da dođu i pre ako bude potrebe
nešto ne mogu još punim plućima da se radujemo iako idemo za 8 dana, jer je ovo ipak veliki ispit za sve nas, koji se nadam da ćemo položiti

sviđa mi se kako su Marta i Marko bili dobri domaćini  :rofl:


emge

Pa dobro, super je to organizacija : good:

disco2000


prevodilica

mi bili i vratili se, lepo bilo nama, još lepše dečacima  :D
nije mi bilo svejedno, kao retko kad sam pošla u Grčku sa strepnjom i trebalo je koji dan tamo da se otkravim skroz, ali su dečaci, ovaj put, položili

sve je bilo u redu, pravili su i sedeljku za drugare, bili su sa babom i dedom koji dan, kažu samo ostavila sam previše hrane  :rofl: tako da ću sad da uživam kad mi se ne bude preko nedelje kuvalo, odledićemo  :lol:

mlađi sin mi se samo žalio da nismo ostavili pare, a u stvari su one bile kod starijeg, zajedno sa karticom, ma bolje nego u sefu  :rofl1: samo je jednom mlađem bratu dao novac za užinu  :lol: