Main Menu

Srpske skole u inostranstvu

Started by Elanor, June 12, 2009, 01:57:52 PM

Previous topic - Next topic

Urbana

Uzela sam ovo da skidam sto si stavila sa RS, bas ti hvala, jer vecinu onih sto si nabrojala su izgustirale i ne gledaju vise ni na jednom ni na drugom, a ni na trecem jeziku ;D. U obzir dolazi samo Skubi ( to imam na HR ) i Monika voli Lila i Stca, a nemam Toystory I bas cu da potrazim jer je Lola izjavila da joj je on najbolji od svih. A moracu da potrazim Mikijevu radionicu.
Inace moje su danas aktivirale davno zaboravljenog Profesora Baltazara :D

E kad bi imala negde da im nadjem Zack & Cody sa srpskom sinhronizacijom ;D

Inace moram da kazem da kod moje Lole ( Moniku ne spominjem posto ona dosta kaska kad je vokabular i spontano pricanje u pitanju ) obozavam kad cujem onako spontani odgovor na moje pitanje ..... "Nemam pooojma" ili "Sta ja znam" jos da padeze doradimo i bicu zadovoljna.

Pre neki dan smo imali spontanu diskusiju.

Pita ona mene gde sam parkirala auto, a ja joj kazem "tamo dole" ( jes mi odgovor  ;D) a ona meni kaze....pa dobro mama sigurno se tako ne kaze....ne moze biti dole ( ispod nas ) a ja kazem pa dobro "tamo nize" ......a ona ce.... pa to je isto kao i dole, nego moras da kazes kao na holandskom " u ovom redu, malo dalje" :D
Inace definitivno smo savladali da u srpskom sve "stoji" , a nista "ne lezi" i "ne sedi" kao u holandskom, pa je bilo smesnih pitanja tipa "pa dobro mama kako makaze stoje, zar ipak ne leze" :crazy: ;D ....

Quote from: lilit_depp on November 02, 2010, 04:36:40 PM
danas sam joj podmetnula Hogara (Beli Put) i skoro celi dan se zanima, cita + crta hogara & familiju, a posebno njihovu patkicu. :lol:

Lilit ima li sta digitalno?

Upravo nasla na RS jos latinica....sjajno :)

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

lilit_depp

Quote from: Urbana on November 02, 2010, 08:03:59 PM
Inace moram da kazem da kod moje Lole ( Moniku ne spominjem posto ona dosta kaska kad je vokabular i spontano pricanje u pitanju ) obozavam kad cujem onako spontani odgovor na moje pitanje ..... "Nemam pooojma" ili "Sta ja znam" jos da padeze doradimo i bicu zadovoljna.
Pre neki dan smo imali spontanu diskusiju.

Pita ona mene gde sam parkirala auto, a ja joj kazem "tamo dole" ( jes mi odgovor  ;D) a ona meni kaze....pa dobro mama sigurno se tako ne kaze....ne moze biti dole ( ispod nas ) a ja kazem pa dobro "tamo nize" ......a ona ce.... pa to je isto kao i dole, nego moras da kazes kao na holandskom " u ovom redu, malo dalje" :D
Inace definitivno smo savladali da u srpskom sve "stoji" , a nista "ne lezi" i "ne sedi" kao u holandskom, pa je bilo smesnih pitanja tipa "pa dobro mama kako makaze stoje, zar ipak ne leze" :crazy: ;D ....

:lol: pa lepo ti je rekla.

ono sto mene smori je sto bas pricam dosta kad sam s njima i vodim racuna kako pricam. a kad nesto kazu pogresno, ne ispravljam ih direktno vec tu rec pokusavam da upotrebim u svojoj sledecoj (i sledecoj, i sledecoj... :rofl:) recenici. e sad, imajuci u vidu da sam ja in general bolji "slusac" nego "pricac", zamisli kolike su moje muke.  ;D

L, L, K

Urbana

Quote from: lilit_depp on November 03, 2010, 12:08:08 AM
a kad nesto kazu pogresno, ne ispravljam ih direktno vec tu rec pokusavam da upotrebim u svojoj sledecoj (i sledecoj, i sledecoj... :rofl:) recenici. e sad, imajuci u vidu da sam ja in general bolji "slusac" nego "pricac", zamisli kolike su moje muke.  ;D

Nisam ni ja ispravljala, ali posto sam postala zaboravna, pocela sam da to radim odmah, ali nailazim na veliki otpor, moracu ipak ovako kao ti. Ma vi hemicari za sve nadjete resenje...supstituisete sve i svasta dobri ste i u ulozi kuvarice, a i spikera.....mislim nista licno, ja onako iz iskustva ;D 

Skinula i vec je aktuelno, cele tri strane su procitale sinoc ;)

"Majka mi je munja, a otac grom ima od tebe da napravim lom"

Nego da te podsetim, zaboravila si mi na onu gramatiku ;)

lilit_depp

Pogledaj ovde sta ima: http://www.kcknjizara.rs/?b=D106 (kliknes dole gde pise: Завирите у књигу и прелистајте је!
Кликните на сличицу и појавиће се књига преко целог екрана.
Прочитајте одломак, којем можете да измените начин приказивања и који можете да одштампате.  :D).

Ako hoces jos, javljaj, pa cu da skeniram.
L, L, K

Urbana

Pa ovo je vise za mene, nego za Lolu ;D....prvo da ja procitam, pa da vidim sta je od svega toga za nju.... ;)

Nego danas smo pravile "emisiju" dok smo cekle Moniku u muzickoj i vrlo lepo je pricala o sebi i svojim interesovanjima i buducim planovima i samo sam je 5 puta popravila, ali onako spontano "hteli ste reci" "da li ste mozda mislili na".....i tako ;D

A onda smo imale kviz "kako se zove zena iz....." ( Holandije, Svedske, Italije, Amerike, Madjarske, Srbije, Hrvatske.... ) Interesantni odgovori su bili Madjarka i Hrvatka :crazy: ali zato je Srbijanka....a na moje pitanje koja je razlika izmedju Sprkinje i Srbijanke rekla je "pa sta ja znam, to je isto ali se drugacije izgovara"

E a vecers smo igrali decjeg milionera, vrlo interesantno ;)

lilit_depp

super su ti ideje. :good:  i za kviz i za "prezentaciju".
gde si nasla decjeg milionera?
L, L, K

Urbana

Quote from: lilit_depp on November 04, 2010, 02:03:22 AM
super su ti ideje. :good:  i za kviz i za "prezentaciju".
gde si nasla decjeg milionera?

Hvala tebi, pa ti si mi dala ideju, ja je samo razradjujem i prilagodjavam ;)

Milionera sam skinula ima tome mozda i godinu dana, ali komp nisam koristila....napsnuo mi monitor u seljenju, pa sam ga sad napokon prikljucila na TV i aktivirala. Skinula sam ga sa nekih torenta, ako ne nadjes, uplodovacu ga ja ovih dana.

Nego gledali smo sinoc ( 20min posto je vec bilo kasno )  "Tito i ja". Lola se smejala....dobar je Dimitrije, svidja joj se kako prica...a vokabular smo prosirili sa novim recima izmedju ostalog "debeljuskast" i "prostakusa" :crazy: Nadam se da je nece upotrebljavati kad se posvadjaju ;D

lilit_depp

Quote from: Urbana on November 04, 2010, 12:43:17 PM
Nego gledali smo sinoc ( 20min posto je vec bilo kasno )  "Tito i ja". Lola se smejala....dobar je Dimitrije, svidja joj se kako prica...a vokabular smo prosirili sa novim recima izmedju ostalog "debeljuskast" i "prostakusa" :crazy: Nadam se da je nece upotrebljavati kad se posvadjaju ;D

:)
Dimitrije je lutka.  :love32: Super za vokabular.  :kiss1:

Znaci, taj milioner se zove "Decji milioner"?
L, L, K

AnaK

Imaš link na Roditelju negde, ja sam postavila temu. Ako link više ne radi, i ne izguglaš, viči da ga negde dignem.
Janko 23.7.2002.

Urbana

Evo milionera

http://www.sendspace.com/file/4hcvib

inace sa Monikom se zabavljam posto je ona na nizem nivou sa Visnjom u vrticu

http://www.sendspace.com/file/qfwziw

lilit_depp

Quote from: Urbana on November 04, 2010, 06:53:36 PM
Evo milionera

http://www.sendspace.com/file/4hcvib

inace sa Monikom se zabavljam posto je ona na nizem nivou sa Visnjom u vrticu

http://www.sendspace.com/file/qfwziw

hvala. :kiss1:

moja prijateljica sa dvoje dece (larino i lucijino godiste) je pristigla u viennu, pa smo se danas druzili intenzivno, a dobili smo i ovu knjigu:
moji obozavaju stiltona, imamo sve knjizice koje su dosad izasle (i stiltona i teu i ekstremne avanture), a ova je A4 i super izdanje.
imamo i visnju u vrticu, vole je i lara i lucija.

mislim da bi loli bila zanimljiva edicija "genijalci" (izdavacka kuca "ruzno pace"). luciji se svidjaju, lari bas i ne.
http://www.ruzno-pace.com/main.php?action=filter&group=book&producer=Genijalci
L, L, K

Urbana

Stiltona i Lola obozava, voli da ga cita na engleskom, pa bi joj sigurno bilo cool i na srpskom.
Nego Lola mi napredije i bas sam zadovoljna, ali Monika osim pisanja i citanja jako slabo napreduje sa vokabularom, cak nece da gleda ni film `Tito i ja` za nju samo dolaze u obzir poznate stvari....recimo Alisa, Pinokio...i tako....a ona mi je imala dugo problem i sa NL vokabularom, a ja se nekako s njom radije bacim na muziku.....a naucila je Kaljinku i da peva, a samo smo dva puta repetirale.

Hvala ti za `genijalce´  :kiss1: bas je ludo. Ajnstajna smo odmah porucili, njega bas voli, taman sam zvala mamu opet zbog zemljotresa.  :nokti2:

btw. Nego danas cujem da ce se "nas" film uskoro prikazivati i kod vas i u Nemackoj pa da vam pre nego sto dodje film preporucim knjigu.

Urbana

Lilit moram da ti kazem da smo nakon filma "Tito i ja" imali predavanje o stafeti.....pa je gledala slet i zakljucila da je to bas bilo super,  ;D druzenje i zabava.

Nego kazem mami kako sam morala da joj objasnjavam ko je Marko Kraljevic....a mama mi kaze, jao pa to nasa deca znaju u prvom razredu. Jel stvarno deca znaju detaljno o Marku Kraljevicu....verujem da su culi za to ime i prezime, ali da znaju detalje....nesto bas i ne verujem.

E da pokazala nam se jako dobra serija "Jelenko"..... a sledece sto cu da im plasiram je film "Idemo dalje" ;)

lilit_depp

vidim ja da ti dete obrazujes po mojoj, left-wing, meri.  lepo. ;) moracu i ja da krenem s predavanjima o stafeti.  :turpija:

hvala za knjigu (fuxia), vec sam je narucila. nama do juce bili gosti, super su se druzili i nadam se da ce jos cesce dolaziti.
L, L, K

lilit_depp

L, L, K