Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

Xe

Quote from: Saska on January 08, 2013, 03:42:49 PM
a da, bosanska dokumenta su pravi specijalitet, mm i zaova su imali isto peripetije sa njima, pa su na kraju prebacili da krštenicu vade u Bg.
To sad mogu svi - osim onih koji su rodjeni u Srbiji  :fool:
Pritom sam uverenje o drzavljanstvu pre nekoliko godina uredno dobila popunjavajuci obrazac na netu, a sad vise ne mogu, nego da uplatim, pa da posaljem postom uplatnicu s vencanim listom, pa da se smiluju da mi posalju.
Nemam lepih reci za cimanje nevidjeno  :crazy:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

maripoza

Quote from: martina on January 08, 2013, 07:07:42 PM
e to mene fascinira
i ovdje ti treba birth certificate, recimo, da izvadis pasos, ali niko ti ga ne uzme, ljudi pogledaju, kazu hvala i ti ga uzmes sebi nazad
plus, kad ti jednom daju birth certificate - vazi zauvijek, ne znam da li eventualno moras da ga promijenis kad mijenjas ime ( iz bilo kojeg razloga)
i to je to... a ne stalno po  papire u opstinu
plus se uopste ne sjecam da im je trebao za skolu, mozda i jeste, ali posto mi stoji kuci nije neka trauma, donesem i pokazem

Tako je sad i ovde kad je u pitanju izvod iz maticne knjige rodjenih, ali ovde problem pravi nepovezanost lokalnih institucija koje ga izdaju, pa ljudi koji vise ne zive u mestu rodjenja stalno imaju neke cirkuse sa tim.
Umesto da lepo mozes da ga izvadis u bilo kom gradu iste drzave, bez obzira na to gde si rodjen.
A ako si iz neke od bivsih republika, tek je onda veselo (mada je tu nesto moglo da se prenese sve ovde i da se vise ne akas s tim - prvo u BG, a onda iz BG-a i u ostale gradove).

Drzavljanstvo i vencani list su vec nesto drugo, tu status moze da ti se promeni pa onda, vec u zavisnosti od toga za sta ti treba, nekad moras da vadis "svezije" izdanje.

Birokratija, moja ljubav najveca. :crazy: Koliko je meni poznato, cak i u nekim civilizovanijim drzavama od nase ume da bude i gora nego ovde. Zlo koje je neko izmislio da bi nam svaki moguci scenario Apokalipse izgledao kao pis of kejk u poredjenju sa svakodnevnim administrativnim golgotama. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

martina

pa ovdje se dugo ceka na birth certificate, jedno 6 nedelja. ali ides u drzavni ofice, ne opstinski
jedino imaju odredjene offices gdje mozes dastanes u red i cekas da ti daju taj dan

a kad vadis pasos, ako hoces isti dan platis, a ako hoces za dva dana platis malo manje

mada ovdje je prije za pasos bilo ocajno komlikovano, morao si da imas potpise svjedoka koji ili doktor ili inzinjer ili advokat... elem neki ljudi s pecatom... i morali su da te znaju 3 godine

sad ti treba svjedok, ali samo ko tebe zna

nemam pojma koji im to klinac treba, ali eto... prije se ovdje pasosi nisu previse vadili, vecina ljudi je isla samo u ameriku, a tu ti samo trebala vozacka... i na pola kariba se moglo s vozackom
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

martina

Quote from: maripoza on January 08, 2013, 10:29:25 PM
Drzavljanstvo i vencani list su vec nesto drugo, tu status moze da ti se promeni pa onda, vec u zavisnosti od toga za sta ti treba, nekad moras da vadis "svezije" izdanje.

ovdje ti je drzavljanstvo - rodni list, ako si rodjen ovdje... nema poseban papir. ili ako si imigrant, dobijes jednom papir i to ti vrijedi zauvijek ( i uglavnom ti ne treba ni za sta, osim za pasos, ili prije si mogao s tom karticom u ameriku)
sto je meni glupo, dzava koja mi da drzavljanstvo onda trazi potvrdu od mene da sam drzavljanin, iako oni imaju taj papir, a ja moj mogu da falsifikujem... pa mi onda jos traze potpis svjedoka da sam ja - ja... ludilo ukrug. ali mislim da je ovdje jedina sreca sto su pravila, koliko god mahnita, svugdje i uvije ista, nema ono jedna tetka ti kaze ovo, a druga ono

za sta vama treba drzavljanstvo - osim za pasos?
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

martina

da, meni vjencani list nikad u zivotu ovdje nije trebao, trebao mi je samo za mostar da mi upisu u rodni list da sam se udala, a ni to nisam morala... mislim, jesam po zakonu, ali meni to ni za kojeg djavola nije trebalo, meca to nikad nije uradio, jos je sretno neozenjen za opstinu sarajevo centar
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

Mirka

Quote from: maripoza on January 08, 2013, 10:29:25 PM
A ako si iz neke od bivsih republika, tek je onda veselo (mada je tu nesto moglo da se prenese sve ovde i da se vise ne akas s tim - prvo u BG, a onda iz BG-a i u ostale gradove).
Ne mora preko Beograda.
Ja sam tako svoje prebacila.
Rođena sam u Rijeci, a tamo sem nekih prijatelja mojih roditelja nemamo nikoga. Vadila sam neka ovlašćenja ovde, pa to slala tamo i gnjavila ljude da mi uzmu izvod iz mkr.
Kad je postalo moguće izvadila sam neki "međunarodni list iz knjige rođenih" (tako su mi rekli) i sa tim su me upisali ovde u Kruševcu (odmah, nije bilo nikakve potrebe da ide preko Beograda

Quote from: martina on January 09, 2013, 02:32:01 AM
sto je meni glupo, dzava koja mi da drzavljanstvo onda trazi potvrdu od mene da sam drzavljanin, iako oni imaju taj papir, a ja moj mogu da falsifikujem...
Mislim da sam pisala kad je mm vadio to državljanstvo.
Nije znao gde je upisan u knjigu državljana jer smo (do nekog godišta) upisivani u mestima gde su nam rođeni očevi  :fool: Pita on u opštini, kažu mu da nije tu, da ode do sup-a da mu oni kažu.
Ode tamo, majstor na šalteru mu kaže gde je (neko selo blizu Trstenika, odatle mu je otac) i da mu neki broj pod kojim je on tamo zaveden.
Ode mm tamo, na svu sreću ubode dan kad rade jer seoski ured radu 2x nedeljno, uzme taj papir, donese ga u isti naš sup, doduše na drugi šalter  :lol:, žena na šalteru pogleda broj pod kojim je zaveden (onaj koji je mm-u dao čika dva šaltera niže  :lol: ) i vrati mu papir. Totalno ludilo.
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.

vojka

martina ovde ti drzavljanstvi traze za sve: pasos, licna karta, roditeljski dodatak.....
ocekujem da sledeci put kad udjem u prodavnicu da kupim hleb i mleko da ce da mi traze drzavljanstvo  :lol:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

cici

Zato ces ti odmah da imas spremno i da das :lol:

vojka

Quote from: cici on January 09, 2013, 10:54:05 AM
Zato ces ti odmah da imas spremno i da das :lol:
:pioneer: uvek spremna , nista me ne sme iznenaditi  :rofl:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Elanor

meni se cini da ovde ne postoji papir koji se zove 'uverenje o drzavljanstvu' :think:. to je informacija koja je u sistemu, zasto bi se izdavao poseban papir.
decije izvode iz mkr mi niko nikad nije trazio. vencani list (odnosno ona knjizica koju smo dobili na vencanju) nam je trebao samo kada smo prijavljivali rodjenje dece.
jedini papir koji nam svuda i stalno traze se zove 'sastav domacinstva'. izdaje ga opstina i u njemu stoji ko je sve prijavljen u sastavu tvog domacinstva, na kojoj adresi i od kada. svakih par godina moramo da nosimo novi u skolu, npr. da, ja za posao moram jednom godisnje da dostavim papir da nisam osudjivana, ali to je zbog prirode mog posla.
a ja imam utisak da je ova drzava jako birokratska :girl_sigh:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maripoza

Quote from: Mirka on January 09, 2013, 10:09:43 AM
Ne mora preko Beograda.
Ja sam tako svoje prebacila.
Rođena sam u Rijeci, a tamo sem nekih prijatelja mojih roditelja nemamo nikoga. Vadila sam neka ovlašćenja ovde, pa to slala tamo i gnjavila ljude da mi uzmu izvod iz mkr.

Ne preko Beograda, nego kad su poceli to da rade, sve je islo u BG, pa si morao iz BG-a da narucujes sve papire. Kasnije su uveli da mozes sve da prebacis u mesto u kom sada zivis. Ti si verovatno ukacila vec ovu drugu fazu, pa si odmah odradila tako.

Martina, vidis da je birokratija svuda manje vise ista. :lol:
I, da, nama uverenje o drzavljanstvu treba za svaki djavo, ne da se ni nabrojati sve. Ovo sto je Vojka nabrojala, plus za upis u skole, na fakultete....., ako se zaposljavas u drzavnoj instituciji (zdravstvo, prosveta..... sve), nekad i privatnici umeju da traze........ i jos gomila drugih situacija.

Elanor, u Francuskoj je npr. birokratija ocajna. Francuzi koji zive ovde vec 100 godina tvrde da je gora nego kod nas. A ja sam licno tamo dozivela nama jako dobro poznatu situaciju: obijanje saltera po raznim institucijama zato sto niko ne zna ko je zaduzen za odredjeni papir, ali svi znaju da oni nisu, pa te prebacuju dalje i setaju u krug. :lol:

maripoza

Quote from: Elanor on January 09, 2013, 11:11:01 AM
meni se cini da ovde ne postoji papir koji se zove 'uverenje o drzavljanstvu' :think:. to je informacija koja je u sistemu, zasto bi se izdavao poseban papir.
Eh, pa kako bi ogromni birokratski aparat dosao do nekih para nego tako? :D

Meni je najinteresantnija prica: Srbija, 21. vek, uvode nam elektronske licne karte, svi podaci na cipu..... ali ali ali, nase birokrate nemaju citace elektronskih licnih karti (mnoge privatne firme su nabavile u roku od odmah, upravo da bi mogle da rade sa novim licnim kartama, a oni koji su ih i uveli - jok), te zbog toga svaki gradjanin sa novom, elektronskom LK mora, da bi bilo sta obavio, da ide da vadi famoznu potvrdu o prebivalistu (na papiru, bien sûr  :girl_in_love:   :lol:). Em je platis, em gubis vreme na glupost.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Lani

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

edit: Znam, kompjuter je Sotonin izum  :baba: a poznavanje rada na kompjuteru đavolja rabota.  :rofl:

maripoza

Pa debili, nemam sta drugo da kazem. Zaboravili da se raspitaju u kom veku zive, valjda. :lol:
Resavska skola i to. :rofl:

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it