Originalna Moskva šnit torta, kaže Politikin zabavnik

Started by AnaK, December 10, 2009, 05:53:00 PM

Previous topic - Next topic

Glitter

Quote from: :ph34r: on November 16, 2010, 12:40:35 AM
5 satu za jednu tortu :nesvest:
pa za to vrijeme mogu da podjem do kotora na najbolji moskva snit u cg i vratim se...i nije da nisam to i uradila par puta :turpija:..a pri tome nisam neki veliki ljubitelj moskva snita  :lol:
ali dete je bilo tooooliko srecno  :girl_in_love:
mada sledeci put ga vodim u Kotor...da se i ja malo obradujem  :D :rofl1:

:ph34r:

Quote from: Glitter on November 16, 2010, 08:19:33 AM
ali dete je bilo tooooliko srecno  :girl_in_love:
mada sledeci put ga vodim u Kotor...da se i ja malo obradujem  :D :rofl1:

:lol: pa to ti kazem...jesam ja sam u pg ... ali nije mi na ta u bg-u mnogo daleko, samo da ne pravim :lol:

emge

Quote from: Zumbulica on December 10, 2009, 07:47:11 PM
Moskva snit

Kore: 5 belanaca, 5 kasika secera, 100 gr. seckanih oraha, 2 kasike brasna, 2 kasike mlevenog keksa. Peci cetiri ovakve kore.

Fil:
20 zumanaca
800 gr. secera
600 gr. putera
200 gr. putera
200 - 300 gr. seckanih visanja
200 - 300 gr. seckanog ananasa ili bresaka

jos: 100 gr. badema i 4 dl pavlake

Umutiti 20 zumanaca sa 800 gr secera i 600 gr putera, kuvati na pari da postane staklast. Ohladiti pa dodati jos 200 gr umucenog putera.

Fil podeliti, jedna polovina ostaje zuta (njom se premazuje treca i cetvrta kora i sa strane). Drugu polovinu opet podeliti, u pola umesati seckane visnje, u pola seckani ananas ili breskve.

Redjati: kora/fil sa visnjama/kora/fil sa breskvama/kora/zuti fil/kora. Odozgo i sa strane premazati sa zutim filom. Badem popariti, oljustiti, propeci u rerni i iseci na listice. Posuti odozgo i sa strane. Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti.

Ovde povecam kolicinu voca na 500-700 gr.

Ovu sam pravila
samo nisam miješala sa voćem, već sam voće slagala preko fila, pa onda kora gore.

Pošto je fil počeo da se zgušnjava, ali i dalje curi, znači da stavim koru okolo?

I šta znači STAKLAST, meni je fil kad se skuvao biu gustine izmedju supe i čorbe. Jel trebao još da se kuva?

cici

Ne znam sta znaci da postane staklast.Fil kuvam gusce od toga.

anelore

Emge, ja sam ga kuvala ne znam koliko dugo, i nije se zgusnjavao. Zgusnuo se malo tek kad smo mu dodali zumanca, secer i brasno.

emge

Cici, ovaj fil u kome su samo jaja, šećer i puter ni ne znam da li može da se zgusne kod kuvanja. Pri tome je tu 600gr putera skuvanog.
Kuvala sam ga dosta, bio je vruć. Zgusnuo se kako je krenuo da se hladi.
A onako sijao je fino i bio gladak, pa sam mislila da to znači staklast.
Možda sam trebala manje da ga kuvam :ces:

Zumbulica

Emge, ja kuvam prvo jaja i secer pa kako se zegrevaju dodajem maslac .... staklast znaci da je promenio boju, postaje kao providan a ne intenzivno zut. Fora je u tome da mu secer koji ce sa tecnoscu (a to su u ovom slucaju zumanca) da se uspinuje i da mu da gustinu, a maslac koji se jednom otopi/skuva gubi strukturu i to je ono sto se razvlaci u takvim filovima. Vrlo je bitno, ali ne i presudno, da se fil muti kako se hladi, a idealno je brzo hladjenje sa mucenjem. U svakom slucaju ga treba izmutiti jos par puta dok se hladi ....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Quote from: emge on June 14, 2012, 12:24:40 PM
Cici, ovaj fil u kome su samo jaja, šećer i puter ni ne znam da li može da se zgusne kod kuvanja. Pri tome je tu 600gr putera skuvanog.
Kuvala sam ga dosta, bio je vruć. Zgusnuo se kako je krenuo da se hladi.
A onako sijao je fino i bio gladak, pa sam mislila da to znači staklast.
Možda sam trebala manje da ga kuvam :ces:
E to znaci staklast, ali otprilike treba prestati brzo kad primetis da postaje staklast jer zumanca trebaju koliko-toliko da ostanu kremasta ...

anelore

Pa dobro Zumbulice sto ne rece ranije?
A kako to radis - stavis posudu sa filom u posudu sa hladnom vodom i mutis? Cime, mikserom ili rucno?

emge

E, pa cvrc... piše skuvati sve zajedno. Ja sam mislila da sledeći put (ako me maniti kucko ujede :lol:) da skuvam na pari žumanca i šećer i jako malo putera. Da ostatak dodam kad se fil ohladi.
Ovako sam kuvala po receptu :crycry: I promijenio je boju na svjetliju, ali sam ja kuvala i dalje, čekajući čudo.

On je jutros ok gust, znači iz kašike ne curi, ali tek izvadjen iz frižidera.

emge

A i hladio se satima, jer je sinoć bilo prilično toplo.

anelore

Tako, je pise da se kuva sve zajedno i ne pise nista o dodatnom mucenju.
Fil je pre-preukusan, to je jedini razlog zbog koga bih se mozda ponovo upustala u ovu avanturu.

Zumbulica

Ovaj fil je zvakast sto kaze Anelore, kao i svi filovi u kojima se maslac kuva, on ima nekako barsunastu strukturu, dok su filovi u kojima se dodaje muceni maslac kremasti jer mucenjem dobijaju na volumenu.

emge

Ali ne cure...

nego, da li sam trebala da ga hladim u hladnoj vodi i mutim.
Mutila sam ga ja nekoliko puta dok se hladio, da bih ubrzala hladjenje... ali nisam potapala šerpu u hladnu ovdu.

Zumbulica

Super je kad se ubrza hladjenje, ali i ne mora ...