Putno osiguranje

Started by veki, May 13, 2010, 10:20:31 AM

Previous topic - Next topic

Xe

Mislim da je uz vize islo i osiguranje kao dodatni zahtev, ali nisam sigurna. U svakom slucaju, treba se raspitati pre polaska, da se ne bi desilo da zbog hiljadu dinara izvisis na granici.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

maripoza

Quote from: Elanor on May 13, 2010, 09:09:01 PM
a u cemu je fora s tim putnim osiguranjem s karticom? znam da nesto tom karticom mora da se plati da bi se osiguranje primenilo na put, ne znam da li samo put ili ceo aranzman. nije dovoljno samo imati karticu.
aleks, iskreno sumnjam da bi ti u slucaju da ti mama dodje na 6 meseci priznali to osiguranje s karticom.

Sa sajta Delta Generali-ja:


Asistentske kartice

Banca Intesa i UniCredit banka su sa Delta Generali Osiguranjem za svoje klijente ugovorile dobrovoljno zdravstveno osiguranje sa asistencijom za putnike u inostranstvo. Kao posebnu pogodnost korisnicima platnih kartica Banca Intesa i UniCredit banka poklanjaju i Asistentsku karticu. U zavisnosti od nivoa i vrste platne kartice, korisnik može dobiti:

    * uz Master Card Standard i Visa Classic, Asistentsku karticu Standard koja korisniku obezbeđuje zdravstveno osiguranje sa asistencijom za vreme boravka u inostranstvu, a prihvataju je i ambasade prilikom podnošenja zahteva za dobijanje viza. Ova kartica podrazumeva STANDARD nivo pokrića.
    * uz Master Card Bussines, Master Card Gold i Visa Gold, Asistentsku karticu Gold koja korisniku pored olakšica pri dobijanju vize obezbeđuje i pružanje medicinske, putne i pravna pomoći za vreme boravka u inostranstvu. Ova kartica podrazumeva GOLD nivo pokrića.

Pored toga, Asistentske kartice dobijaju i vlasnici American Express kartica i to sa sledećim pokrićima:
# uz karticu American Express Green dobija se Asistentska kartica Green. Ova kartica podrazumeva GREEN nivo pokrića.
# uz karticu American Express Gold dobija se Asistentska kartica Gold. Ova kartica podrazumeva GOLD nivo pokrića.

Ove kartice korisnicima omogućavaju iste vrste usluga kao i one koje se poklanjanju uz Master Card ili Visa kartice.

UniCredit banka kao posebnu pogodnost korisnicima Paket računa PREMIUM poklanja Asistentsku karticu Standard koja korisniku obezbeđuje zdravstveno osiguranje sa asistencijom za vreme boravka u inostranstvu, a prihvataju je i ambasade prilikom podnošenja zahteva za vizu. Ova kartica podrazumeva STANDARD nivo pokrića.

Vlasnici asistentskih kartica, prilikom podnošenja zahteva za vizu, umesto polise podnose fotokopije prednje i zadnje strane kartice.
   

Asistentske kartice važe samo na teritoriji Evrope, a Asistentske kartice Green i Asistentske kartice Gold koje se dobijaju uz American Express Green i American Express Gold Banca Intesa pružaju pokriće na teritoriji celog sveta.

   

OSIGURANE SUME - NOVČANA POKRIĆA

Osigurane sume mogu biti:

    * zemlje Evrope: do 35.000 evra;
    * zemlje sveta: do 35.000 evra.

Izvor:  http://www.deltagenerali.rs/active/sr-latin/home/vrsteosiguranja/zdravstvenoosiguranje/europassistancekartice.htmlOld enough to know better, but too young to care.

Elanor

ti zakljuceni ugovori ukljucuju neko zezanje s posebnim formularima koji se overavaju u nemanjinoj pre puta i sl, a onda se za refundaciju obracas socijalnom.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

i mi bi odavde trebalo da nosimo neki formular za srbiju, sto ne radimo.

inace, u tom nekom clanku je pisalo da su ugovori potpisani, ali da se nikako ne primenjuju u bugarskoj i da je problem s bih.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maripoza

Quote from: Xe on May 13, 2010, 09:13:03 PM
Mislim da je uz vize islo i osiguranje kao dodatni zahtev, ali nisam sigurna. U svakom slucaju, treba se raspitati pre polaska, da se ne bi desilo da zbog hiljadu dinara izvisis na granici.

A sta ces ako ne izvisis na granici, a tamo ti se nesto desi, te moras kod lekara? Ne daj boze neke potrebe za ozbiljnijim zahvatom.... Prodaces stan? :D
Old enough to know better, but too young to care.

Elanor

pozo, razumem, to vec jeste osiguranje. ali to nije ono sto 'normalno' ide uz kreditnu karticu.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

nadjoh stari clanak, ne verujem da se mnogo promenilo (zemlje su i dalje iste):

Zaštita građana na letovanju
Besplatna lekarska pomoć u 18 zemalja
Autor: V. Dragić | Foto: Beta/ap | 04.07.2008 - 06:15


Građani Srbije mogu u 18 zemalja da ostvare pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć na osnovu međunarodnih ugovora koje je Srbija potpisala sa tim zemljama, ali neke od njih se oglušuju o taj dokument i naplaćuju svoje usluge.

Zato je bitno da svi koji putuju u inostranstvo ponesu potvrdu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) kako bi osigurali refundaciju troškova lečenja ukoliko im to bude bilo potrebno.
Vukašin Vukićević, direktor sektora za inostrano osiguranje RZZO, kaže za ,,Blic" da takvu potvrdu mogu da dobiju samo relativno zdrave osobe.
- Hroničnim ili akutnim bolesnicima (postinfarktna stanja, dijaliza i sl.) pretpostavlja se da će u inostranstvu biti potrebna lekarska pomoć i zato ne mogu da dobiju potvrdu o pravu na hitnu medicinsku uslugu u drugoj zemlji, bila ona ugovornica ili neugovornica - kaže Vukićević.
U zemljama ugovornicama pravo se ostvaruje u skladu s potpisanim dokumentom, a u drugim zemljama prema našem zakonu - osiguranik plaća uslugu, ali je posle povratka u Srbiju naplaćuje od RZZO, i to na osnovu naknadno date ocene lekarske komisije da je bilo reči o hitnoj medicinskoj pomoći.
- Ko nema prethodno izdatu potvrdu, nema ni prava na naknadu troškova. U zemljama ugovornicama nije obavezno imati potvrdu. Ako je potrebna usluga u nekoj od tih 18 zemalja, osiguranik je dobija besplatno, a tamošnja medicinska ustanova naknadno traži tu potvrdu od Srbije. U slučajevima kada je ugovor na principu reciprociteta kao što je sa Velikom Britanijom, Bugarskom, Slovačkom i Poljskom, obostrano se pružaju usluge. Tako, Englez dobija uslugu u Srbiji o trošku našeg osiguranja, a Srbi tamo o njihovom trošku - objašnjava Vukićević.
Međutim, on upozorava na to da neke od tih zemalja ne poštuju potpisani ugovor.
- U Bugarskoj često naplaćuju usluge našim građanima. U BIH imamo sporazum na principu osiguranja i naknadnog obračuna, ali to se ne poštuje svuda, najčeće u Sarajevu i u oblastima gde je bilo najviše međuetničkih sukoba. Nepoštovanja ima i u Republici Srpskoj, ali ne tako često kao što je u BIH i nekim delovima Hrvatske. Na službenom nivou imamo dobru saradnju s Hrvatskom. Problem je što našim građanima refundiramo zvaničnu cenu usluga tih zemalja. Ako naplate više, ne možemo da reagujemo - objašnjava Vukićević.
Od ove godine, hitne lekarske usluge naši građani mogu dobiti i u Crnoj Gori, kao i u ostalim zemljama bivše SFRJ, sem u Sloveniji jer sa njom nije potpisan ugovor.
- I u Crnoj Gori nekad naplate bez provere da li osoba ima prava na osiguranje. Ali toga je sve manje. Sa Grčkom su razgovori u toku. Ne verujem da će se skoro zaključiti. Tamo primenjujemo naš zakon, kao i u Egiptu i u Turskoj. Sporazum sa Turskom je potpisan, ali ne i ratifikovan, pa nisu obavezni da ga primenjuju - kaže naš sagovornik .
Inače, međunarodne ugovore koji uređuju pravo na zapošljavanje, zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje, Srbija je potpisala sa 25 zemalja, ali je u 18 regulisano zdravstveno osiguranje.


U kojim zemljama postoje ugovori
Dobra saradnja: Velika Britanija, Slovačka, Poljska, Makedonija, Rumunija, Mađarska, Češka, Italija, Francuska, Luksemburg, Belgija, Holandija, Nemačka, Austrija
Zadovoljavajuća saradnja: Republika Srpska, Crna Gora
Nedovoljna saradnja: Federacija BiH, Hrvatska, Bugarska

Besplatna procedura
Da bi osiguranik dobio potvrdu RZZO, treba da se javi izabranom lekaru koji izdaje potvrdu o zdravstvenom stanju sa kojom treba da ode na lekarsku komisiju u filijalu RZZO kojoj pripada. Ukoliko je sve u redu, osiguranik dobija potvrdu o pravu na besplatnu hitnu medicinsku uslugu u stranoj zemlji. Procedura je besplatna.

Izvor: Blic, 4.07.2008.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maripoza

Quote from: Elanor on May 13, 2010, 09:25:03 PM
pozo, razumem, to vec jeste osiguranje. ali to nije ono sto 'normalno' ide uz kreditnu karticu.

Da, zato rekoh na pocetku da ne znam da li je do same kartice ili do banke. Ja sam u Intesi i meni su to nudili. Znaci, obicna Master card, koja podrazumeva i to putno osiguranje. Verovatno zbog tog ugovora koji imaju sa Deltom.

Ovo sa tim nazovi ugovorima izmedju zemalja ja ne zarezujem ich jer je nepouzdano i prekomplikovano, bas kao sto kazes. A ove osiguravajuce kuce uopste nisu skupe, pogotovo kad ides na kraca putovanja, pa ni ne razmisljam o tome da osiguranje ne uplatim. 10-tak dana je 10-tak E.
Old enough to know better, but too young to care.

Xe

Quote from: maripoza on May 13, 2010, 09:22:32 PM
A sta ces ako ne izvisis na granici, a tamo ti se nesto desi, te moras kod lekara? Ne daj boze neke potrebe za ozbiljnijim zahvatom.... Prodaces stan? :D
Pa da svakako uzmem osiguranje - zlu ne trebalo. Na to sam mislila.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

maripoza

A ja zaboravila da priznam da za CG ne uplacujem osiguranje. Ne znam da li bi trebalo. :unsure:  Opirem se jos uvek, toliko da umesto pasosa dajem licnu kartu, sve dok moze. :lol:  Ako mi se nesto tamo desi, nek podele ove nase Crnogorke i brigu i trosak. :rofl:
Salim se, ali stvarno nemam pojma da li bi trebalo uplatiti osiguranje. Pretpostavljam da bi.
Nisam ni za BiH placala, a valjda bi i to trebalo. Al reko vadicu se na Despinu. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

maripoza

Jeste videli ovo:  http://www.jat.com/Data/korekt.pdf  ?   :D

JAT daje besplatno putno zdravstveno osiguranje svima koji kupe povratnu kartu do neke EU destinacije. Osigurana suma je 5000 E, osiguranje vazi sve vreme boravka, a najduze 30 dana.
Old enough to know better, but too young to care.

aleks

Quote from: Elanor on May 13, 2010, 09:09:01 PM
a u cemu je fora s tim putnim osiguranjem s karticom? znam da nesto tom karticom mora da se plati da bi se osiguranje primenilo na put, ne znam da li samo put ili ceo aranzman. nije dovoljno samo imati karticu.
aleks, iskreno sumnjam da bi ti u slucaju da ti mama dodje na 6 meseci priznali to osiguranje s karticom.

pa mislili smo da probamo. Moja drugarica je sigurno zadnjih 5 godina uzimala vizu na tu foru, iskopira kreditnu karticu sa obe strane i to joj priznaju. Jednom su je vratili jer joj je kreditna isticala, recimo, u roku od mesec dana, pa je morala da produzi i to odnese u amabasadu.
Ma platila bih ja i 600e samo da sam sigurna da ce da dobije vizu, ovako mi je prosto preveliki rizik, a osiguranje sigurno nece hteti da mi vrati pare, ako ne dobije vizu, naravno.

e da, znam da sam sigurno cula da sada opet vaze one YUA3 obrasci kao putno osiguranje. Oni se vade u socijalnom, jedino se ne secam kako bese oko trajanja. Ja sam sa tim osiguranjem izvadila 3 vize dok sam sredjivala papire da dodjem ovde. Onda su u EU prestali da ga priznaju i sad od NG  ga opet priznaju. Ali ne znam nikakve detalje.

Sto se tice vracanja s granice, u pravu je Maripoza. Skoro je neki tip dosao kod naseg prijatelja na par dana i povredio nogu. Rentgen, pregled i jos nesto 800 evra. On nije imao osiguranje, a ni ovaj YU A 3, nemam pojma sta ce sad. I to su ga pustili da se vrati dole i uredno mu poslali racuna u Srbiju.
Inace se obicno prvo plati na licu mesta pa se ti posle bijes sa osiguranjem...
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maripoza

Aleks, jeste vi vec podneli zahtev za tu vizu?
Ja mislim da komotno mozes da uzmes tu kreditnu karticu (u Intesi ili UniCredit banci), a mogu da ti se raspitam ovde u Delta Generali osiguranju, ako hoces. E sad, ne znam koliko je validna informacija koju bih dobila direktno od njih, validnije bi svakako bilo da se pita u ambasadi. Jesi probala da pitas tu kod vas, u ambasadi ili prefekturi (gde vec podnosis zahtev za tu vizu)?

Drugo, pogledala sam na sajtu Delta osiguranja, ispalo mi je da osiguranje za 6 meseci (za vise ulazaka) kosta 350 E. Evo, pogledaj ovde: http://www.deltagenerali.rs/active/sr-latin/home/web_osiguranje/travel.html

Isto tako, meni se nesto kroz secanje javlja da su mi pominjali da se, u slucaju da se ne dobije viza, vraca novac (to jos u vreme dok su nam bile potrebne vize). Ovo bih morala da se raspitam, pogotovo zato sto sam ja tada uplacivala osiguranje na period od 10 do 15 dana, a ne znam kako ide kad uplatis na tako dugacak period.
Old enough to know better, but too young to care.

aleks

maripozo, ovo su sasvim novi momenti sa vracanjem para  :o
za karticu je moja majka vec isla u Intesu, ali bila joj prevelika guzva, pa ce kao ici opet.
A i reci cu joj da se raspita u nekom osiguranju da vidi to oko vracanja para.

sad cu bas da pozovem ambasadu u Bgd, juce sam zvala i bio im je praznik. Ovde sve sto pitas, kazu ti da moras da se obratis ambasadi u maticnoj zemlji, em pojma nemaju, em su vrlo usluzni.

javicu ti se ja sa pitanjima, ako se setim jos necega. hvala ti  :bighug:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maripoza

Vazi. Ako treba nesto da se raspitam, kazi. Drzim fige da sredite vizu. :)
Old enough to know better, but too young to care.

veki

narucivanje na sajtu delta generali  radi

tako, pasosi juce preuzeti, osiguranje naruceno, deciji kofer spakovan, kozmeticka torba spakovana, bog te sad kad ovo vidim, ja ko da sutra krecem :lol: