Main Menu

Putno osiguranje

Started by veki, May 13, 2010, 10:20:31 AM

Previous topic - Next topic

aleks

veki, vi jos samo da krenete, super  :clap:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maripoza

Veki, pa kreni odmah kad si vec spremna. :lol:

Aleks, sad citam na svom osiguranju uslove pod kojima se vraca novac. Ne pronalazim taj pravilnik na sajtu, pa cu ti prekucati ovo moje cim stignem.
Old enough to know better, but too young to care.

veki

Xe

Quote from: veki on May 14, 2010, 11:32:58 AM
narucivanje na sajtu delta generali  radi
Naravno, nije radilo samo kad je meni trebalo  :crycry:
Srecan vam put, uskoro!  :clap:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

maripoza

Quote from: maripoza on May 14, 2010, 10:41:07 AM
Drugo, pogledala sam na sajtu Delta osiguranja, ispalo mi je da osiguranje za 6 meseci (za vise ulazaka) kosta 350 E. Evo, pogledaj ovde: http://www.deltagenerali.rs/active/sr-latin/home/web_osiguranje/travel.html

Zaboravih da ti napomenem, ako budes gledala sajt, ovo je cena za 180 dana (6 meseci) ali u okviru od 2 godine. Sto znaci da oni podrazumevaju da se ne moze odjednom ostati 180 dana, nego 2 x 90 u roku od 2 godine, tj 90 dana godisnje, kao sto EU i predvidja.
Ista je cena za osiguranje od 90 dana, koje vazi 6 meseci (iskoristis ga kad hoces u okviru tih 6 meseci, ali ne smes ostati duze od 3 meseca sve ukupno).

Kucam ti one uslove za povracaj novca kasnije.

Elanor

Quote from: maripoza on May 14, 2010, 12:55:50 PM
Zaboravih da ti napomenem, ako budes gledala sajt, ovo je cena za 180 dana (6 meseci) ali u okviru od 2 godine. Sto znaci da oni podrazumevaju da se ne moze odjednom ostati 180 dana, nego 2 x 90 u roku od 2 godine, tj 90 dana godisnje, kao sto EU i predvidja.
Ista je cena za osiguranje od 90 dana, koje vazi 6 meseci (iskoristis ga kad hoces u okviru tih 6 meseci, ali ne smes ostati duze od 3 meseca sve ukupno).

Kucam ti one uslove za povracaj novca kasnije.
greska, eu ne predvidja tako. mozes da ostanes do 90 dana u cugu i do 180 dana u toku godine bez problema. e sad, zavisi od granicara kako to shvataju, ali vecina smatra da moze da se ostane 90 dana u 6 meseci.

tako je i multiple viza od 90 dana u godinu dana (najduza turisticka koju si mogao da dobijes) vazila zapravo za 180 dana boravka.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

aleks

mari, srce si, mnogo ti hvala  :bighug:
ma moram nesto da smislim. samo da ima neka vrsta turisticke na duze od 3 meseca, to nam je jedina opcija. Zvacu ambasadu od pon. Vise ne rade danas.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Elanor

aleks, znam ljude ovde ciji su roditelji trazili i dobili turisticku na 6 meseci, samo je bilo vise maltretiranja. zvali su i jedne i druge, pa ispitivali a sta ce to vama i slicno.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

aleks

ma nek me ispituju, samo da daju vizu. Znam i ja za jedan par u Holandiji cije babe obe uredno imaju vize na godinu dana i tako vec 10 godina. Samo ne znam da li smo mi te srece.
hvala ti  :kiss1:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maripoza

Da, Elanor, u pravu si, tih 90 dana je u roku od 6 meseci, znaci 180 dana u roku od 1 godine (ali ovo drugo ne u cugu nego sa prekidima).
Evo sta pise na sajtu austrijske ambasade:

"Po novim pravilima, koliko dugo putnici iz Srbije mogu da ostanu u zemljama
Šengenskog prostora?
Po novim pravilima, osobe sa srpskim pasošima mogu da ostanu u zemljama Šengenskog
prostora (sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Irske, kao i sledeće zemlje
potpisnice Šengenskog sporazuma: Švajcarska, Norveška i Island) maksimalno do 90
dana od dana ulaska, a u okviru perioda od 180 dana (6 meseci). Taj period se računa
od trenutka kada prvi put uĎete na teritoriju, a u okviru navedenih 180 dana. Na primer,
ukoliko ste u neku od šengenskih zemalja prvi put ušli 1. januara, sledeći period od 6
meseci počinje da se računa od 1. jula. Ukoliko često putujete u šengenske zemlje, vi ste
odgovorni da izračunate koliko vam je dana ostalo u okviru tog šestomesečnog perioda.
To znači da možete da odete na nekoliko kraćih putovanja, pod uslovom da njihovo
ukupno trajanje ne preĎe 90 dana u okviru jednog šestomesečnog perioda (180 dana)."

Zbog ove zvanicne informacije nisam sigurna da zavisi bas toliko od carinika.
Znaci, ne moze da se spoji 6 meseci, jer novi sestomeceni period u kom je dozvoljen boravak od 90 dana pocinje 6 meseci nakon prvog ulaska u EU. Sto ce reci, ako njena majka dodje kod nje sada i ostane 90 dana, sledeci put ce moci da dodje tek nakon sto prodje 3 meseca od njenog povratka ovamo.

A sto se osiguranja tice, verovatno se, u slucaju da dobijes tu vizu na 6 meseci, moze uplatiti za 2 puta po 3 meseca i to je to. Svakako ih treba pitati. Mislim, nacin sigurno postoji, samo bezveze komplikujemo. :lol: A najjeftinije je ipak da se uzme ta kreditna kartica. ;)

aleks

joj, mari, bas ti hvala  :bighug:
znam sve to za ulaske, ali ja bi da u sledecem dolasku ostane recimo 6 meseci, umesto 3. Problem je dovodjenje A. iz vrtica sa sve mini bebicom, a nemam auto. To je najveca muka. Inace nam 3 meseca u okviru 6 meseci sasvim soldino zavrsavaju posao.

kartica je definitvno isplativa te ce morati da je uzme, ona nikad ne ostane bez mesec dana u cugu, tako da nam je to ok.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maripoza

Jasno mi je sta pokusavate. Evo vidi sta sve pise u tom dokumentu sa sajta austrijske ambasade:

http://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/bmeia/media/Vertretungsbehoerden/Belgrad/UKIDANJE_VIZA_LEKTORISANO_FINAL_MCDSA__2_.pdf

sajt:  http://www.bmeia.gv.at/sr/ambasada/beograd.html

Mozda si to sve vec i videla, nego ja sad citala da vidim kako daju te vize na duze, pa vidim da pominju samo posao i studije. Ne znam kako ide to za posete, a ne znam nikog ko je, nakon ukidanja viza, trazio takvu vrstu boravka.

maripoza

Evo clana koji se odnosi na otkaz polise i uslove za povracaj novca:

"Otkaz polise
clan 19.

I   Osiguranik moze otkazati polisu osiguranja podnosenjem zahteva za povracaj sredstava po osnovu putnog osiguranja pre pocetka trajanja ugovora o osiguranju, a osiguravac ce izvrsiti povracaj premije u iznosu od 100% iskljucivo u slucaju:

1) hospitalizacije osiguranika pre putovanja
2) smrti clana uze porodice (roditelj, dete, brat, sestra, baba, deda)
3) poziva osiguranika na vojnu vezbu
4) sudskog poziva osiguraniku
5) otkaza putovanja od strane turisticke agencije (uz dostavljanje pismene overene potvrde o otkazu putovanja od strane turisticke agencije)
6) gubitka pasosa (uz dostavljanje dokaza da je gubitak pasosa prijavljen nadleznim drzavnim organima)
Osiguranik je duzan da osiguravacu preda primerak polise za osiguranika/ugovaraca.

II   Izuzetno od prethodnog stava ovog clana osiguranik moze podneti zahtev za povracaj sredstava po osnovu putnog osiguranja   i ako ne dobije vizu za putovanje u zemlju koja je ovu vrstu osiguranja zahtevala kao uslov za dobijanje vize, I to samo ako uputi zahtev osiguravacu pre pocetka ugovora o osiguranju.Osiguravac ce izvrsiti povracaj premije u iznou od 100% iskljucivo u slucaju:

1) nedobijanja vize, a osiguravacu se dostavi zahtev sa potvrdom ambasade o odbijanju
2) nedobijanja vize, osiguravacu se dostavi zahtev bez potvrde ambasade o odbijanju, a osiguravac uvidom u  pasos utvrdi da osiguranik nema vizu za zemlju navedenu u polisi kao zemlju u kojoj vazi osiguranje
Osiguranik je duzan da osiguravacu preda primerak polise za osiguranika/ugovaraca.

III   Ako zahtev za povracaj sredstava po osnovu putnog osiguranja iz stavova I i II ovog clana usledi nakon pocetka perioda osiguranja, bice prihvacen uz umanjenje od 30% od uplacene premije, s tim sto je osiguranik duzan da osiguravacu preda  primerak polise za osiguranika/ugovaraca, u slucajevima navedenim stavovima I i II ovog clana

IV   Izuzetak od prethodnogstava ovog clana postoji samo u slucaju kada osiguranik dobije potvrdu od ambasade da je osiguraniku odbijen zahtev za vizu nakom pocetka perioda osiguranja, i tada ce zahtev za povracaj sredstava po osnovu putnog osiguranja biti u prihvacen ali sa umanjenjem od 10% od uplacene premije, s tim sto nije duzan da vrati primerak polise koji se nalazi u ambasadi

V  U slucaju otkaza polise osiguranja iz razloga koji nisu navedeni u stavovima I i II ovog clana, zahtev za povracaj sredstava po osnovu putnog osiguranja bice prihvacen uz umanjenje od 50% od uplacene premije, s tim sto je osiguranik duzan da osiguravacu preda primerak polise za osiguranika/ugovaraca

VI Osiguranik ima pravo na povracaj premije, u slucaju da podnese zahtev osiguravacu pre pocetka osiguranja, u visini koja predstavlja razliku izmedju premije koja je placena i premije koja odgovara stvarnom trajanju osiguranja, tj stvarnom trajanju vize koju je ambasada odobrila osiguraniku, s tim sto ce osiguravac u ovom slucaju ponistiti sve primerke stare polise, uz primenu odredaba stava V ovog clana, u skladu sa aktom poslovne politike kojim se regulise raspolaganje i koriscenje obrazaca stroge evidencije (polise osiguranja) i izdati novu polisu sa stvarnim trajanjem osiguranja saglasno ovom stavu

VII   Osiguranik ima pravo na povracaj premije u slucaju da podnese zahtev osiguravacu nakon pocetka osiguranja, u visini koja predstavlja razliku izmedju uplacene premije umanjene za 10% i premije koja odgovara stvarnom trajanju osiguranja, tj stvarnom trajanju vize koju je ambasada odobrila osiguraniku, s tim sto ce osiguravac u ovom slucaju izvrsiti zamenu svih primeraka stare polise izdavanjem nove polise sa stvarnim trajanjem osiguranja

VIII   Osiguranik nema pravo na povracaj premije u slucaju da zahtev za povracaj sredstava po osnovu putnog osiguranja dostavi osiguravacu:

1) nakon zavrsetka perioda osiguranja
2) ako je osiguranik barem jednom presao granicu teritorije na kojoj vazi osiguranje u toku trajanja perioda ugovora o osiguranju
3) ako je nastupio osigurani slucaj

aleks

Pozo, srce si, mnogo ti hvala  :bighug:
zovem vec u ponedeljak. I meni se cini da su sanse minimalne, ali da pokusamo nesto. Ili da je upisem na studije, treceg nema  ;D
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

maripoza

Ja ne verujem da su minimalne. Evo i Elanor ti kaze da zna ljude koji su dobili, a drugo, to ti je majka, u takvim slucajevima to ide mnogo lakse. Mislim, kad je porodica u pitanju. Jeste da verovatno kosta zivaca i vremena, ali ja mislim da je izvodljivo.

Inace, tako sam i ja bila zaplasena pricama oko viza kad sam posla u Francusku na godinu dana, jos pre 7,5 godina, kada su prema nama jos uvek bili prilicno "strogi". A zavrsila sve za ukupno 15 minuta. Od toga mi 10 min trebalo da pokupim 2-3 papira koje je trebalo da predam u ambasadu, a 5 minuta sam provela na razgovoru u ambasadi (bez cekanja, ide se na poseban salter). Odmah mi udarise vizu i objasnise sta treba da radim kad stignem tamo, kako bi mi u pasos udarili i boravisnu dozvolu.
Prosle godine za austrijsku isto tako - sve za 2 minuta, nikakva cimanja.