Main Menu

Kraljica čokolade

Started by anelore, April 06, 2010, 08:02:14 AM

Previous topic - Next topic

aleks

Quote from: cici on April 23, 2010, 10:05:56 AM
I moja Kraljica je u frižideru.Koristila sam čokoladu sa 60% kakaa jer nisam našla sa 70 ali je i to mnogo.Nisam mogla da je razmažem, ali bukvalno.Sledeći put obična za kuvanje.Pravila sam tri mere kore i 4 mere fila i stavila slatku pavlaku odozgo.Degustacija sutra.Jedino mi se ne svidja što filovi nisu iste debljine.Koricu sam nakvasila samo sa mlekom.

ni ja. i to me je bas smorilo dok sam razvlacila fil na kori...inace se torta laganica za pravljenje.
a ovo sa obicnom cokoladom za kuvanje je super ideja (koja meni nikada ne bi pala na pamet  :wall:)   :good:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

cici



dmi

kraljica cokolade definitivno dreba dupla mera
ovako po osnovnim merama je jako mala i niska
jos ja nisam imala manji pleh od 22cm

ali su zato filovi :balavi:

videcemo posle rucka kako sve zajedno izgleda

ja sam i crni fil u umutila onako neumucen mi je bio previse gust
i ovako je bio gusci od ostala dva i tesko se razmazuje
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

anelore

Ja sam Kraljicu pravila sa obicnom cokoladom za kuvanje. Sva tri fila sam umutila, i svi su bili iste debljine, ili je razlika bila neznatna. Mozda je stvar u ne/umucivanju.

aleks

ja cu da je pravim ponovo sad za vikend, za goste... samo cu cokoladu za kuvanje  da stavim u najtamniji fil. a i kupicu manji kalup, ovaj od 24 mi je prevelik.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

cici

Ili povećaj meru ili kupi manji kalup.


AnaK

Evo jedne super ideje:



A prilično jednostavno i deluje:

QuoteMožeš napraviti čokoladnu čipku kao obruč torte: Na pari rastopiš cca 150 g čokolade za kuhanje. Krojačkim metrom izmjeri visinu i obujam torte i te mjere prebaci na alu foliju trostruko savijenu(da bude čvršća kao podloga). Otopljenu čokoladu odmah izlij u malo čvršću vrećicu za zamrzavanje i sa čačkalicom napravi rupicu na dnu. po foliji šaraj gore-dolje(kako hoće), samo da dobiješ nešto što će ličiti na čipku. Kad si gotova, pusti ju par minuta na radnoj površini da se čokolada stabilizira i nakon toga ju prebaci u zamrzivač na cca 10 min. da se skroz stvrdne. Kad je gotova, izvadi ju van, pusti minutu da omekša( toliko da se može na foliji savijati) i skupa ju s folijom omotaj oko torte na koju si već namazala neku kremu. Rubove folije spoji selotejpom i takvu tortu vrati u frižider. Nakon pola sata izvadi ju van, odlijepi selotejp i polako skidaj foliju. Ostat će ti predivan čokoladni obruč, tj. čipka.

Odavde
Janko 23.7.2002.

NenaS

 :turpija: Dakle sve sam vas iscitala (ko svaki dobar djak) i evo rezultata:
- Pravila sam duplu meru kora, ali cetvrtastu, u plehu (tepsiji) 35 x 21 i ispala je neocekivano visoka, ali sam zaboravila da je pokvasim... :-[ Nisam posipala kakaom.
- Podelila sam 1l slatke pavlake na 3 x 300gr cokolade (obicna za kuvanje, mlecna i bela), tako da sam u belu stavila nesto manje pavlake, otprilike za 2 kasike - a to sam dodala u cokoladu za kuvanje. Beli se stezao u frizideru, ostala dva van i umutila sam sva tri fila. Razlika u boji cokolade za kuvanje i mlecne bas se vidi kad se oba fila umute - ovako je neznatna. Nisam najzadovoljnija visinom fila - mislim da bi na ovu velicinu 2x kora i 4x fil bili idealna mera - dodacu jos sloj slaga da bude visa. Ono sto sam probala od filova torta je pravo savrsenstvo...kladim se da se nalazi na nekom spisku grehova... :-X
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

cici

Kako ti je ispala visoka u tolikom plehu?Ja sam pravila tri mere u 28cm i bila je oko 3cm visoka.Meni je to bilo taman na visinu filova od 4 mere.


NenaS

#39
Nemam pojma, stvarno je neocekivano naraslo. Torta je predivna, kora nije bila suva - mada bi bila jos bolja da sam je kvasila. Svi su se klinci (i moji i zaovini) odusevili, mm-ov zet pojeo dva parceta i silno me ishvalio :girl_haha: i tako..Da, cak je i sveki pojela parce torte.. :D
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

cici

Nema veze, važno da je bila ukusna.


maxic

Pitanje, kad se otopi cokolada, stavlja se u neumucenu slatku pavlaku? Jel se ne stegne cokolada kad se sve to stavi u frizider?
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

dmi

Quote from: maxic on May 26, 2010, 05:38:55 AM
Pitanje, kad se otopi cokolada, stavlja se u neumucenu slatku pavlaku? Jel se ne stegne cokolada kad se sve to stavi u frizider?

mogla si i na telefon da me zoves :rofl:
stavis pavlaku na toplo i ubacis cokoladu
taman toliko da ti se rastopi
pavlaka NE SME DA KLJUCA
kad se ohladi malo gurnes u frizider
kad prenoci mutis

Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

maxic

Mogla mogla :rofl: ali ne nocas nego sutra, taman smo sjeli mm i ja da progovorimo.
Tnx. Ova mi varijanta nikad ne bi pala na pamet :kiss1: Mislim da cu pokusati da je napravim za mm rodjendan.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

dmi

skroz se lako pravi zovi ako negde zapnes
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen