Visina i tezina (i kako da ga ugojim?? )

Started by chokoladica, June 08, 2010, 03:34:45 PM

Previous topic - Next topic

monochrome

Quote from: Glitter on May 07, 2014, 01:29:28 PM
jao lani :rofl: to je bila moja reakcija pre dve godine, kako bre da odbijes, kako nema prijave boravka, kako nema licnih karti, kako breeeee  :shout: :rofl1:
s druge strane da je gojaznost uzela maha u UK jeste, ali u skolama bi prvo trebalo da posluze zdrav obrok u kantini pa tek onda da im med sestra prica o zdravoj ishrani

apsolutno!! :good:
a i da bas posalju medicinsku/health visitor-ku sa normalnom kilazom za tako nesto ;)
i uhvatili se bili za jednu malu rebeku, kao neuhranjena, a dete jedno od retkih sto se zdravo hrani...kao i cela porodica...poznajem ih dobro....samo je rebeka sitna, ali poptuno zrdava, prava, energicna, pametnica...

Quote from: Deda on May 07, 2014, 01:29:45 PM
Mada , pravo da ti kažem ja ne vidim ni jedan ozbiljan i štetan razlog zbog kog to ne bi uradila pa čak i da je statistika .

pa ne radi se o stetnosti, a ozbiljan razlog je to sto ona ne zeli da bude deo toga :rofl: :rofl: :rofl:

Glitter

Quote from: monochrome on May 07, 2014, 01:33:37 PM
apsolutno!! :good:
a i da bas posalju medicinsku/health visitor-ku sa normalnom kilazom za tako nesto ;)
i uhvatili se bili za jednu malu rebeku, kao neuhranjena, a dete jedno od retkih sto se zdravo hrani...kao i cela porodica...poznajem ih dobro....samo je rebeka sitna, ali poptuno zrdava, prava, energicna, pametnica...

pa ne radi se o stetnosti, a ozbiljan razlog je to sto ona ne zeli da bude deo toga :rofl: :rofl: :rofl:
meni se samo ne dopada sto menjaju standarde. nedavno je na bbc one jedna GP bila gost i pricala bas na temu gojaznosti, kako su gojazni previse uzeli maha i postali previse glasni na temu standarda tezine i ishrane i izgleda a da su pritom totalno zanemarili zdravlje kao jedan od pokazatelja.
deca su jezivo debela od malena, a od onih cash backova i benefita za kupovinu zdravih namirnica koristi imaju samo oni kojima je i do sada to bila navika.

monochrome

jeste...mene nervira sto je odeca sve veca i veca...ovoj mojoj smizli sve spada...po visini moze da nosi i odecu za 13 god. a po sirini...ne pitaj...sve je dizajnirano za taj neki prosek, koji je sve veci...
onda...deca masovno preskacu dorucak...tuck shop sad prodaje sendvice sa slaninom i kobasicom oko 10 am...posle kantina i klasika...imaju i salad bar, ali nesto se deca ne otimaju oko istog...

kalimero

to da l ce da meri visinu/tezinu u skoli slozila bih se da je nebitno, ali kod bilo kakvog ozbiljnijeg sporta je apsolutno nedozvoljeno da se bez detaljnog pregleda dete pusti da trenira.....ne iz hira, statistike ili stalivec vec iskljucivo iz zdravstvenih razloga.....nije se jednom desilo da detetu pozli na treningu/u skoli i ispostavi se da ima neku srcanu manu ili slicno koju roditelji i lekar u dz naravno da nisu do tada "otkrili".....a svako vece opterecenje na organizam je i opasan ukoliko dete nije zdravo.....

al sam ga sad objasnila  :rofl: uglavnom, ovde ne daju na treninge da se ide bez redovne potvrde ovlascenog sportskog lekara i tacka, nema t :tenism: hocu/necu/zelim/ne zelim....... i ja se slazem skroz  :good:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Finalina

to je neophodno da se (u)radi i ne razumem kada to treneri ili klubovi ne traže ili ne organizuju da roditelje upoznaju za važnostima zdravstvenih pregleda i kontrole

monochrome

monochrome

jedino smo imali razgovor o samoj prirodi sporta...tj. neka vrst' psiho testa...

Elanor

ovde nema pregleda za sportove.
postoji redovni sistematski u skolama, svake dve godine.
i ne, ne mislim da dete treba da ima pravo da odbije pregled; roditelj da, ali dete nikako, kakav god razlog bio. ovde ih uce slobodama i kojecemu (u nasoj skoli, u drugima toga bas i nema), ali slobode ne smeju da budu na ustrb drustvene odgovornosti. mogla bih jos puno o ovome, ali bolje da se zaustavim.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

monochrome

Quote from: Elanor on May 07, 2014, 03:52:38 PM
ovde nema pregleda za sportove.
postoji redovni sistematski u skolama, svake dve godine.
i ne, ne mislim da dete treba da ima pravo da odbije pregled; roditelj da, ali dete nikako, kakav god razlog bio. ovde ih uce slobodama i kojecemu (u nasoj skoli, u drugima toga bas i nema), ali slobode ne smeju da budu na ustrb drustvene odgovornosti. mogla bih jos puno o ovome, ali bolje da se zaustavim.

pisi plis :)
bas me interesuje zasto ovako mislis :think:

Lani

Pa i ja se slažem i sa Elanor i sa kali.  :think:
Mislim da nema ničeg lošeg u tome da u školskom kartonu deteta pišu njegove visina i težina.
A to sad što su poslali gojaznu sestru da pregleda decu i priča o zdravoj ishrani, možda ima neki poremećaj pa ne može tako lako da oslabi, nikad se ne zna. Mislim prosto da škola nije mesto gde deca treba da ispravljaju takve krive Drine ili da se sad tera mak na konac, ja ne želim u tome da učestvujem, itd... od svog deteta bih očekivala da se nasmeši, stane na vagu, odgovori na sva pitanja, zahvali se na savetu o zdravoj ishrani  ;D i gotovo. Nije to nikakvo povlađivanje sistemu i establišmentu, već ono pick your battles.
Ali naravno, svako ima pravo da misli drugačije, ja mislim da je pogrešno decu učiti da sve baš mogu da odbiju ako tako žele, oni ne umeju uvek baš da procene i može da se desi da nekad odbiju nešto i na svoju štetu.

kalimero

mislim da ja imam sve veci problem sa "DECIJIM PRAVIMA"    :D
ja bih im ukinula sva i ostavila samo ona koja se ticu njihovog well-being-a na najosnovnijem nivou: pravo na hranu, san, odecu, skolu ....... cak sam sve veci pobornik odgovora "zato sto sam ja mama i zato sto ja tako kazem"  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Lani

Kali, ja nekad potegnem taj argument bez trunke griže savesti.  :lol:
Zato što Iva bukvalno za sve što joj kažeš mora da pita a zašto, a kako, a što ja itd.  :wall:

AnaK

Ja samo da se pridružim drugaricama - da je Janko to uradio, bio bi izriban i kažnjen, uopšte ne bih bila oduševljena. Slažem se s Elanor, ja smem da odbijem za njega, on bez konsultacije sa mnom, bar - ne.
Janko 23.7.2002.

monochrome

pa dobro...slozicemo se da se ne slazemo :rofl:
ja sam ponosna na stelku sto je tako odreagovala...

AnaK

Ma jasno, verovatno ne bi ni uradila da je očekivala drugačiju reakciju. Poznaju nas deca, iz iskustva.
Janko 23.7.2002.